Jump to content

(ФОТО, ВИДЕО) Православна Охридска Архиепископија је прославила јубилеј 1000 година од оснивања Охридске Архиепископије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ове 2018. г., навршују се 1000 година од оснивања Охридске Архиепископије 1018. г., од стране византијског императора Василија II Бугароубице. Свеправославно призната канонска црква у Републици Македонији, Православна Охридска Архиепископија обележава овај јубилеј на више и различите начине.

Централна прослава 1000 годишњице од оснивања Охридске Архиепископије, са црквеним благолепијем, одржала се 29. и 30. септрембра, у Ставропигијалном манастиру „Свети Јован Златоуст“, Нижепоље, Битољ.

 

30. септембра служена је света Архијерејска Литургија на којој је началствовао Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован, у саслужењу Архијереја: Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија (Српска Православна Црква), Архиепископа Лублинског и Челмског г. Авеља (Пољска Православна Црква), Епископа шумперског г. Исаија (Православна Црква Чешке и Словачке), Епископа: врањског г. Пахомија, рашко-призренског г. Теодосија, крушевачког г. Давида, мохачког г. Исихија, диоклијског г. Методија (Српска Православна Црква), Епископа: полошко-кумановског и Местобљуститеља дебарско-кичевског г. Јоакима, брегалничког и Местобљуститеља битољског г. Марка, стобијског и Местобљуститеља струмичког г. Давида (из Православне Охридске Архиепископије), потом презвитера Спиридона, представника Архиепископа Тиране и целе Албаније г. Анастасија (Православна Црква Албаније), и бројног свештенства из различитих епархија више помесних Цркава.

Литургијско торжество са својим појањем увеличали су познати псалти из Р. Србије, Р. Грчке и Р. Бугарске, протопсалт Никола Попмихајлов са хором „Мојсије Петровић“ (Београд), протопсалт Григориос Папаемануил са хором „Доместики“ (Драма) и протопсалт Никола Антонов (Софија).

На Литургији је присуствовао и представник Канцеларије за односе са верским заједницама при Влади Р. Србије, г. Марко Николић.

Саборном божанственом Тајноводству, које је несумњиво најодговарајући начин прославе једног овако великог јубилеја, претходило је свечано Архијерејско вечерње богослужење, на којем је началствовао Архиепископ Лублински и Челмски г. Авељ, а молитвено су били присутни и више Архијереја. На јутрењем богослужењу началствовао је Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

После одслужене Архијерејске Литургије, за присутни бројни народ била је уприличена трпеза љубави, после које је следио пригодан, свечани програм. Својом надахнутом омилијом, програм је започео Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г.г. Јован.

(омилија се налази на следећем линку: http://poa-info.org/arhiepiskop/omilii/20180928-sr.html)

У продужењу следило је предавање професорке Ангелики Деликари.

(предавање се налази на следећем линку: http://poa-info.org/biblioteka/crkovnaistorija/20180927-sr.html)

Свечани програм је садржао и музичке тачке гореспоменутих хорова, као и извођење традиционалних песaма кавалџија из оркестра „Пеце Атанасоски“, са женском вокалном групом при истом оркестру.

liturgija1.jpgliturgija2.jpgliturgija3.jpgliturgija4.jpgliturgija6.jpgliturgija7.jpgliturgija8.jpgliturgija9.jpgliturgija6.jpgliturgija7.jpgliturgija8.jpgliturgija9.jpgliturgija10.jpgliturgija11.jpgliturgija12.jpgliturgija13.jpgliturgija6.jpgliturgija7.jpgliturgija8.jpgliturgija9.jpgliturgija6.jpgliturgija7.jpgliturgija8.jpgliturgija9.jpgliturgija10.jpgliturgija11.jpgliturgija12.jpgliturgija17.jpgprograma1.jpgprograma2.jpgprograma3.jpgprograma4.jpgprograma5.jpgutrena1.jpgutrena2.jpgutrena3.jpgvecerna1.jpgvecerna2.jpgvecerna3.jpg

liturgija5.jpg

liturgija14.jpg

liturgija15.jpg

liturgija16.jpg

liturgija18.jpg


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, milos50 рече

Јако. Владике, калуђери, појци. А народа - скоро и да нема. Уствари, у целој причи, он и није важан. Али важно, прослава је „канонска“.

Jeste kanonska, naravno da je to vazno. I sasvim je jasno da to ispolitiziranim nazovihriscnanima ne moze da udje u glavu. A Hristos je jasno i glasno rekao "ne boj se malo stado, jer ja nadvladah svet", a narocito sitne i u dusu kvrgave novokomuniste i partizancice, jos gore potomke groznih ideoloskih predaka, koji se danas nadimaju da su nesto, a gle "sutra ih vec nema, jer se kao trava brzo kose, i kao zeleno bilje venu"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хаха, као да има "много" недељом у храму. Сад је ово као изузетак.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...