Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Ведран* рече

Patrijarh vaseljenski najavio je da će doći u Beograd na jesen na poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, povodom proslave 800 godina od hirotonije Svetog Save.

Ма немојте ми касти!

Како суптилно. Ми не славимо хиротонију Св Саве него аутокефалију наше Цркве. 

Али то п. Вартоломеј не жели да изговори. 

пре 3 минута, Ведран* рече

Patrijarh tvrdi da Vaseljenska patrijaršija nikad nije prekoračila granice drugih crkava, 

Јок. Није. Украјина, Естонија, Финска, Грчка....

пре 5 минута, Ведран* рече

osim ako postoji zahtev i veća crkvena potreba.

А тако. Постојала је већа црквена потреба.

пре 5 минута, Ведран* рече

SPC ima konkretne geografske granice", istakao je patrijarh Vartolomej, navodeći da SPC ima odobrenje (tomos) Vaseljenske patrijaršije za jurisdikciju nad svojim teritorijama.

Да. Да. 

'осим ако се не појави већа црквена потреба'...

А сад тренутно је 'највећа црквена потреба' да се постигне утисак како СПЦ подржава деловање п. Вартоломеја. Што ће бити покушано кроз обележавање 800 година аутокефалије наше Цркве, Вартоломејеву посету, и догађаје везане за то. 

Ја мислим да је наша Црква требала да повче све позиве на прославу уз образложење да, с обзиром да не можемо саборно да служимо заједно са цариградом и москвом, прославићемо овај важан датум сами, са жаљењем и позивом Вартоломеју на што хитније сазивање свеправославног саветовања или сабора.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 16 минута, Ведран* рече

osim ako postoji zahtev i veća crkvena potreba.

обично се то деси током ужине ако не ваља кафа и још стигне смс из амерке са неким тамо глупостима.. и ето... пуф!

Подели на овим сајтовима

Сад би била права ствар позвати и целокупну РПЦ и све остале помесне цркви па да Патријарх каже : Ајде сад мало сви заједно да поразговарамо о неким стварима ? . Иначе за наше јужне суседе који су се надали аутокефалији од стране Цариграда шта каже Вартоломеј Црна Гора и ОХРИД , не може да превали преко уста Северну Македонију. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, srb_Lo рече

шта каже Вартоломеј Црна Гора и ОХРИД , не може да превали преко уста Северну Македонију. 

Много има ствари које он не може да изговори.

Не може на пример ни да изговори речи: "Његова СВЕТОСТ Патријарх СРПСКИ

Па онда свашта нешто редом и без реда. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Августин рече

Е сад да ли је то северозападна македонија или баш западна.

Mislim da je severozapadna, iznad Ohrida, pre 15 godina bio tamo i kada krenuli iz Ohrida gore za Bigorski manastir i Skoplje, prolazimo kroz neki gradic predvece, neka guzva, svi izasli u grad i nekako odjedanput nadjemo se u nekoj glavnoj prometnoj ulici okruzeni sa nekoliko desetina mladica albanaca - siptara i gledaju, ....pilje' :coolio: u nas, .. a, ono tablice auta iz Srbije,....brrr   :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Каже Вартоломеј да је руска црква -окупирала- Кијевску Митрополију . Тога се ваљда сетили после толико година у Фанару. А данашња Украјина територијално нема везе са Кијевском Митрополијом. Али новинар никако да га пита зашто опет упада у другу канонску територију после његових лажи да то никада нису радили (не верујем да је заборавио шта се дешавало у задњем веку).Само се плашим да не буде сад са наше стране не дирај нашу територију па нећемо ни ми превише тебе око Украјине . 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, о.Небојша рече

Оче, ова фризура није баш по ПС-у, могао те послати и на шишање. ;) 

Иначе у ЈНА су сматрали као дио обавезних дужности малтеретирање богослова и било ми је занимљиво да људи који су факултетски образовани говоре толико псовки. Служио сам у Љубљани и командир чете ми је био капетан, а данас генерал Винко Пандуревић, потпуно коректан човјек, док је ком.батаљона  исто тада капетан, а после генерал Вахид Каравелић стално настојао да ме на сваки начин прозива. Тада сам из разговора са војницима схватио да велики дио Македоније насељавају Шиптари и да се они уопште не одвајају од оних са КиМ. А био је један Македонац који је имао саобраћајну несрећу и дошао са шипком у нози, али га администрација распоредила да носи послтоље од митраљеза и баш  је потрајало док га нису послаи на преглед и отпустили из војске.

Драги оче, тад кад ме шчепао био сам још увек гуштер и ошишан по правилу службе. Касније, стицањем статуса старе кајле, ни сам не знам како сам се провлачио са фризуром као што је ова на фотографији. Морам да признам да је Талић био људина, као и многи официри и подофицири других националности, али са заједничком маном професионалних псовача. Каква је ковачница братства и јединства била ЈНА, проказало се деведесетих, али да је била ковачница вулгарности од којих се и ваздух и Небо стидело, то се не може порећи.

Ево још једног, овог пута позитивног, детаља са Талићем. Десетар Кикај, Шиптар из Социјалистичке Републике Македоније, пронађе ми у касети коју никада нисам закључавао, књигу на француском од Александра Дерока, Avec Les Maitres D'autrefois (Са давнашњим мајсторима), о средњевековним српским манастирима на територији Србије, Македоније и Црне Горе, коју сам добио као рођендански поклон од оца и мајке. Види Кикај слике манастира са фрескама и крстовима, а пошто није знао француски, пријави ме код КОС-е да поседујем непријатељско-реакционарни материјал. Официр КОСовац, иначе врло коректан Хрват, позове Талића да присуствује саслушању и по Талићевом предлогу, који је ипак знао за Дероков ауторитет, одбаце оптужбу десетара са образложењем да књига нема религијски већ историјско уметнички карактер и садржај.

Једном приликом, у сред зиме и фифулице, овај Кикај усхтедне да пије чај, али пошто нигде није могао да загреје воду, падне му на памет да скине вентил са радијатора и искористи кондензовану водену пару! Алате је узео из МКШК који је био паркиран испред зграде. Али то је прича за себе.

Било како било, ја у начелу нисам против служења војног рока и нисам кукао током служења истог, а десио се управо када је највећи син наших народа и народности отишао Богу на истину. Рећи ћу нешто од чега ће се вероватно многима подићи коса на глави. Сматрам да је предвојничка обука у школама и служење војног рока, али не у цивилу, сакрална обавеза према Отаџбини!  

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ведран* рече

Vaseljenska patrijaršija neće menjati granice SPC

Да случајно не заборавимо шта све припада СПЦ на нашим просторима!

СПЦ.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, srb_Lo рече

Само се плашим да не буде сад са наше стране не дирај нашу територију па нећемо ни ми превише тебе око Украјине . 

То би било највеће могуће лицемерје с наше стране. 

Ја мислим да је та посета опасна. И то што ће да се створи око посете. Требали су све да откажу и да сами прославимо. Још није сувише касно.

Та прослава, уз неминовни уплив украјинског проблема, може да нас кошта и унутрашњег сукоба. Мени се то ни мало не допада. И нама то уопште није потребно. Ради неке наше финоће и жеље да будемо добри домаћини настаће проблеми. 

Боље би било послати јасан сигнал отказивањем. Дати свима до знања да велики проблем постоји. Да ми нећемо глумити као да је све супер тако што ће једни да служе, а једни (по свему судећи Руси) да гледају. И да ми будемо саучесници тога. Вартоломеју дати до знања да ће морати да разговара, а не да се прави Тоша. И то отказивање уз извињење искористити као још једну прилику да се изнесу чињенице. 

Чак би сада након позива, повлачење истих можда имало и бољи ефекат. У сваком случају убеђен сам да је то боље него алтернатива. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

Да поменемо његовог претходника, скромног и кротког патријарха Димитрија Пападопулоса. Срео сам га четири пута и сваки пут добио његов патријарашки благослов, једном чак и крстић који ми стоји на радном столу. Архијереј смерног лика и држања, заиста је зрачио искреном топлином и љубављу. Царство му Небеско!

https://el.wikipedia.org/wiki/Πατριάρχης_Δημήτριος

Image result for Î ÎημήÏÏÎ¹Î¿Ï Î '(ΠαÏαδÏÏοÏλοÏ) ÏÎ·Ï ÎÏνÏÏανÏινοÏÏοληÏ

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Milan Nikolic рече

Пазите хришћани. Већ сам вам поставио радове Микоње Кнежевића, где се јасно наводи сведочење самих отаца Цркве, да је реч о поретку Три Личности у њиховом иманентном постојању, потпуно непознато поље, али које не спада стриктно у апофатичку несазнајност, него да морамо чекати, ако то Бог буде благоизволео, да се у будућим генерацијама појаве теолози којима ће Бог открити ту тајну.

@Milan Nikolic Хвала на постављеним радовима дотичног Микоње Кнежевића. Преузео сам их и само успео да прелистам садржај. Изгледа солидно и озбиљно. Прионућу детаљном ишчитавању чим нађем мало више времена. Не знам ко је он, можете ли нешто више рећи о аутору?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, o. Miroljub рече

Хвала на постављеним радовима дотичног Микоње Кнежевића. Преузео сам их и само успео да прелистам садржај. Изгледа солидно и озбиљно. Прионућу детаљном ишчитавању чим нађем мало више времена. Не знам ко је он, можете ли нешто више рећи о аутору?

Микоња је један од најбољих познавалаца Паламе тренутно у свету. Млађи је човек, зна грчки, филозофију и теологију. Предаје на Косову (можда и другде). Не пише глупости, не импровизује. У неким гледама се разилазимо, али ништа страшно. Читај са уживањем.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Микоња је један од најбољих познавалаца Паламе тренутно у свету. Млађи је човек, зна грчки, филозофију и теологију. Предаје на Косову (можда и другде). Не пише глупости, не импровизује. У неким гледама се разилазимо, али ништа страшно. Читај са уживањем.

Хвала оче!

Подели на овим сајтовима

@Ведран* свака част за анализу вести и предлоге око прославе :dobro:

има још два интересантна детаља у изјавама (ако су атутентичне и добро преведене):

пре 9 часа, Ведран* рече

"Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni Ustav Srpske pravoslavne crkve (SPC), niti njene granice, ukoliko to ne prate sporazum i saradnja"

дакле: може и има право власт и моћ али, ето, тренутно не намерава...

пре 9 часа, Ведран* рече

Kamo sreće da imamo mogućnosti da materijalno pomognemo obnovu tih svetinja

ајде? :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...