Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Milan Nikolic рече

Књига Заједница и другост је опширна и сложена. Скренуо бих пажњу свима на опасност код Зизјуласа, јер он има врхунска подвлачења и наизглед је перфектан православац и теолог. Данас је јасно да је Зизјуласова теологија као бедем супротности римојеретичкој теологији, које се наслањају једна на другу. А важно је знати да је та Цариградска теологија сада опаснија од било које у историји Цркве.

Важно је приметити и нагласити ово у вези исихастичких питања. Митрополит Амфилохије је посведочио да Зизјулас не жели ни да чује предлог о прихватању исихастичког сабора као васељенског, а ту је кључ разобличења данашње Зизјуласове теологије, тачније тријадологије, али и еклисиологије, јер је садашњи проблем тај покушај Зизјуласа да примени унутрашња питања живота Свете Тројице на црквени поредак и улогу првенства у Цркви.

Читао сам заједница и другост, и подвлачио на стотине места, али не сећам се свега, морао бих да истражим све испочетка. Сада је јако важно пронаћи све детаље код Зизјуласа који доказују сукобљавање са паламитском теологијом. Мени то сада некако постаје јасно, то Зизјуласово стремљење ка фундаменталном остварењу личносног односа, извесној крајности која резултује најстрашнијем застрањењу до сада.

Чак су и његови противници који су патолошки случајеви за себе, приметили да нешто не ваља у томе, па имамо чак и од отпадника Виловског артемијевца који је објавио текст превода: Апофатички карактер начина постојања Лица Свете Тројице. То је грчевит беспомоћни покушај супротстављања најлукавијем учењу Зизјуласа. Потребно је заиста много опрезности и посвећености.

Што се тиче теологије, хтео бих нешто важно да вам саопштим. Услед ових перипетија са расколом, у прилици сам да се подсетим Зизјуласовог учења где обрађује питање паламитског учења о енергијама, где Зизјулас ставља своје учење о личности вештачки изнад самих енергија. Јасно је да енергије имају различите степене дејстава, јасно је да енергије јесу израз самих личности, тачније, енергије су садржај личности, али оно што Зизјулас жели да установи јесте пренаглашена улога човековог општења са Личношћу Божијом.

Морамо разумети да ово питање као проблем није дефинисано од светих Отаца, зато имамо неспоразуме око Филиоквеа, ипостасних својстава (по питању поретка) и слично, везано за унутрашње Биће Свете Тројице, у споровима са латинима и других међусобно. Зизјулас је начинио критичан корак који није могао одржати у правоверном смеру, без обзира на могуће добре намере и жеље.

Такође је битно знати да овај проблем не може бити решен у скорије време, него су потребне деценије уколико се одмах почне развијати студија о томе. Морам рећи да мене јако занима ово питање јер се сматрам ,,изродом'', и без обзира што примећујем застрањења код оних који су ме духовно рађали, ја ћу увек пружати љубав и бити брижан према њима као према родитељима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, ana čarnojević рече

Imane neke vajde i od toga kad je čovek malo ograničen. Kupila sam svoj primerak Loskog u Kakovu pre 15 godina i još se vrtim tu, nista živo ne kapiram al ga mnogo volim. Tako da sam izgleda eskivirala čitanje Zizija u narednoj fazi svog duhovnog razvoja. 

Ја ти рекох да и мене избегаваш...:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Августин рече

Није Зизиулас толико компликован али јесте опасан.Он је велики манипулатор у теологији .преписивао је до изнемоглостти јеврејске филозофе Бубера и Левинаса као релационисте који пишу само о односу и другом и доминиканца Режиналд Gаригу-Лагранжа о личности.

Лансирање Зизиуласа је кренуло 1986 године и тада је у Грчкој нашироко пропагиран један текстић у коме се напада Владимир Лоски као узорни исихастички теолог Тада је изабран за митрополита и издали су му књигу Being as Communion.

Амен.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

Pa dobro, po malo. Skapirala sam ono da je duša besmrtna po blagodati a ne po sebi i mogu Vam reći da me ne sablažnjava. Big girl :D

Проблем је што сам ја заменио цео тај систем са тренутним васкрсењем по смрти. Код мене не пролази никакво време од када се умре. Одмах се васкрсава. Будимо се у васкрслом телу. И то оном које је подигао Ис са својим васкрсењем пре око 2.000 година. Дакле, нема никаквих душа ни по благодати ни без благодати.   

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Проблем је што сам ја заменио цео тај систем са тренутним васкрсењем по смрти. Код мене не пролази никакво време од када се умре. Одмах се васкрсава. Будимо се у васкрслом телу. И то оном које је подигао Ис са својим васкрсењем пре око 2.000 година. Дакле, нема никаквих душа ни по благодати ни без благодати.   

E konačno ko čovek da kažeš,ti si zamenio....nije u Predanju Crkve...veliki pomak....:navijanje:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Православни теолзи (Св. Оци и они који то нису) су као премисе у силогизму (две, или могуће више), узимали само очигледне, неспорне, јасне и доказиве појмове.

Ovo su lupetanja u galaktickim razmerama.

Подели на овим сајтовима

Не Мићо, проблем је решив у врло кратком року.

Православни теолзи (Св. Оци и они који то нису) су као премисе у силогизму (две, или могуће више), узимали само очигледне, неспорне, јасне и доказиве појмове. (Нпр. Бог је један у три ипостаси, Хрисос је Богочовек, Христос је васкрсао, Три ипостаси су Отац, Син и Свети Дух, Свети Дух од оца исходи, итд.)

Зизи не узима такве појмове, него пре свега недоказиве појмове као премисе, па је онда закључак у његовом силогизму само случајно тачан. Закључак може само изгледати православан, али то није.

Ово само треба разрадити и поткрепити цитатима.

Свака част царе коначно да неко овде каже да се полази од доказивих појмова и здравог разума.ИЛи на крају од историјски реланих дешавања.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Не Мићо, проблем је решив у врло кратком року.

Православни теолзи (Св. Оци и они који то нису) су као премисе у силогизму (две, или могуће више), узимали само очигледне, неспорне, јасне и доказиве појмове. (Нпр. Бог је један у три ипостаси, Хрисос је Богочовек, Христос је васкрсао, Три ипостаси су Отац, Син и Свети Дух, Свети Дух од оца исходи, итд.)

Зизи не узима такве појмове, него пре свега недоказиве појмове као премисе, па је онда закључак у његовом силогизму само случајно тачан. Закључак може само изгледати православан, али то није.

Код њега ни знаци интерпункције нису православни.

Ово само треба разрадити и поткрепити цитатима.

Kako su dokazali da je Bog Sveta Trojica,da je Jedan u Tri Ličnosti?Šta su izneli kao dokaz?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 30.9.2018. at 21:22, Ведран* рече

Ја не знам да ли је Зизи намерно недоречен и нејасан, да ли је нејасан зато што му и самом није јасно, да ли је несигуран у то што тврди, или није храбар да експлицитно каже што мисли, или једноставно не уме другачије да пише.

Ово је опис са каквим изазовом се суочавамо. То је као са искушењем Еве: живеће вечно, има ту истине, али је све тако забарушено и наравно са катастрофалним исходом. Треба проникнути у срж питања, у саму тематику којом смо изазвани. Што се каже све од Бога долази, па и то са овим теолошким проблемима вероватно има корисне резултате.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Таман посла да човек буде без могућности да се продужава. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Таман посла да човек буде без могућности да се продужава. :D

Miluj Kica i pazi ga od Mace!:))

Подели на овим сајтовима

Предвиђам да ћеш бити анатемисан на будућем вас. сабору. :D

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

ali je vrlo kreativna :D

Samo je striktno i sa mozgom citanje Jevandjelja. No, ni ja nisam nacisto sa time, mislim da je ispravno, zato se spremam da umrem i odmah vidim Hrista, a ne da se iznenadim pa da me srcka udari i onda umrem za svagda!:)) 

Подели на овим сајтовима

Нисам чуо да је иједан хришћанин доказивао да је Бог један у три личности. Имаш ли неку референцу ко је и када то тврдио?

Није хришћанин али јесте Зизиулас.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Нисам чуо да је иједан хришћанин доказивао да је Бог један у три личности. Имаш ли неку референцу ко је и када то тврдио?

Ti si rekao da su izneli dokazive pojmove i naveo to...kako su ih dokazali?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...