Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Кукала њему мајка, то је потпуно извесно. Јер је кренуо у растурање Цркве, одн. наставиои оно што су његови претходници у 20. веку радили.

А то да ли ће нама да кука мајка, зависи од одговора на питање шта нам је као Цркви важно - да ћутимо и "гледамо своја посла" или да будемо уз истину и говоримо истину. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 часа, Pontifex Emeritus рече

поређење ти није на месту, из простог разлога што су нама све помесне Православне Цркве- сестре. а овде су се две (велике) сестре потукле. а ми оштримо нокте, иако знамо да ћемо из те туче изаћи разбијеног носа и поломљених зуба. тако смо се и ‘41. без икакве потребе и нужде инатити са Хитлером, “боље рат него пакт!”, па нас то инаћење коштало више од милион живота. страдали смо као никад у историји, доживели геноцид, разарање и последице од којих се више нисмо ни опоравили. а наша браћа Румуни и Бугари гледали своја посла. и данас су они у ЕU, а ми смо у унији са Албанијом. и шта смо научили из историје? ништа. 

Поређење није на месту када не верујеш у Господње речи: Ни врата ада неће је надвладати!
Е тада се јавља жеља да сачувамо зидове у Острогу, зидове у Дечанима... фреске којима се дивимо, а чија лепота нема никаквог утицаја на наше спасење...
И тада нам се "отварају очи" па видимо да се две "велике" сестре туку... Код ове сестре из Стамбола на Босфору величина се одређује њеним властољубљем! По чему је заиста велика!
Тада видимо да је боље да мислимо на своје дупе! Да нам дупе буде сито (народски речено) и удобно смештено...
Тада нам Господње речи: Знам дела твоја да ниси ни студен ни врућ. О, да си студен или врућ! Тако, пошто си млак, и ниси ни студен ни врућ, избљуваћу те из уста својих, имају значење инаћења са "моћницима" овога света!

Хитлерови планови за Југославију (Србију), нису били да је остави на миру! Већ напротив. У том тренутку имао је "преча посла" па је питање нашег (наших предака) страдања остављено за касније!
А наша "браћа" Бугари и Румуни су "гледајући своја посла" учествовали у Хитлеровим ратним плановима. Бугари су тако "гледали своја посла" управо у Србији... Ево само једног од многих примера:

HRONOGRAF.NET

Лесковац / Бојник – Звук рафала, ножа кроз људско месо и крици жена и деце одзвањају у мојој глави и после 72 године, прича старина Светозар Тоза Крстић

А Румуни су "гледали своја посла" у Совјетском Савезу (Русији и Украјини)... "Гледали су своја посла" у чувеној Стаљинградској битци... 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Pontifex Emeritus рече

али не сматрам ни да се треба мешати у туђу тучу

Каква туђа туча? Ваљало би да изађеш из те туче Фанар против Москве јер је та прича само део ширег контекста. Контекст туче је: Барт против Цркве. Хвала Богу Руси су на страни Цркве а да којим случајем нису говорио бих о њима исто као и о Грчкој и Александријској Цркви и Барту.

Дакле, да се ово исто десило у некој другој земљи и да Руси подрже Барта као што су га подржали Александријци ја бих то осудио без обзира што су Руси, јер у том случају не би били на страни Цркве.

Форсирање приче Фанар против Москве служи само томе да се направи мутна вода и цела ствар сведе на препуцавање две цркве које се наводно никога другог не тиче. То је идеалан спин у којем Барт уз помоћ Америке може да ратује против свих неистомошљеника (укључујући и Русе).

Дакле, то је и наша туча јер је СПЦ (заједно са РПЦ и осталима) део Цркве против које је неопапизмом устао Барт.

Подели на овим сајтовима

Kiparska Crkva kaze NE Ukrajini - Mitropolit Morfou Neofit. U govoru takodje kaze da se Kiparska Crkva, najverovatnije nece povesti za Grckom Crkvom i priznati Ukrajince.

WWW.VIMAORTHODOXIAS.GR

Τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο αναγνωρίζει η Εκκλησία της Κύπρου ως κανονικό Ιεράρχη στην Ουκρανία, τόνισε σε ομιλία του ο Μητροπολίτης...

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, feeble рече

To mi je neverovatno. Pa oni vise zavise od Grcke nego ovi iz Egipta.

Mozda, ali oni imaju i Mitropolita Limasolskog Atanasija u Sinodu, a on je jedan veliki glas razuma Pravoslavlja. Cudi me kako nije zveknuo kandilom svog skolskog druga Aleksandrijskog, koji iako je obecao da nece pominjati ukrajinskog, ipak je to uradio.

Drugo ne zaboravimo da je sam Kipar preokupiran ruskim turistima i investitorima. Sami Kiprani iz unutrasnjosti, jednostavno nemaju gde letovati jer je sve prebukirano od Rusa pa odlaze na Krit, izmedju ostalog. Ovo znam iz razgovora sa njima od pre dve godine na Kritu.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Pontifex Emeritus рече

Срби су увек трчали пред руду. то нам је неки зли усуд. па смо тако и завршили. у крви и блату. увек први да страдамо, и то по правилу за туђу корист, а своју штету. има неке мрачне патологије у томе, неке опсесије танатосом, бар у истој мери колико има и неодговорне глупости, или ситног интереса и покварености. коцкај се ти, јуначе, својом очевином, а не Острогом и Дечанима.

Можда ипак треба раздвојити политичко од црквеног питања. У политици и правимо неки компромис, али са цркваним питањима не би требало никад.

Што се тиче Украјине, ово што се данас дешава није било тако дубоко на погрешним основама, као што је до сада било са цариградским патријархатом у скоријој историји. Али и уопште у историји Цркве. Јер теолошка потка цариградских поступака постаје експлицитна, а то је прилика да се подигне глас против тога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Cudi me kako nije zveknuo kandilom svog skolskog druga Aleksandrijskog, koji iako je obecao da nece pominjati ukrajinskog, ipak je to uradio.

Опрез молим.
Он и не помиње украјинског, јер је украјински Онуфрије. За нас, Думенко може бити само Украјинац или псеудо-украјински.

Послато са Moto E (4) Plus користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Цариград је до сада (што је мени постало јасно пре свега сведочењем м.Амфилохија 2015.г.) сазивао и припремао саборе, као што је последњи покушај - пропалог свеправославног сабора, само да би сви потврдили преимућства Цариграда. Православље је доведено до руба пропасти. Цркве ће постојати, као што постоји Римска Црква, али православна Црква ће бити само она која доследно примени католичанство, чега више нема ни у цариградској патријаршији. 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Pontifex Emeritus рече

не може нико да сазове свеопшти сабор Православне Цркве Христове да би тај сабор потврдио оно што он прижељкује. исход сабора је неизвестан, тј. зависи од тога што саборски оци нађу за добро и исправно. да ли је православље доведено до пропасти, и да ли је Цариградска патријаршија изгубила својства Цркве, то су сувише озбиљне и опасне тврдње да бисмо се ми о њима исхитрено и неопрезно изјашњавали

И стара каже Драгане шути,
скрати језик могу те чути...

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Pontifex Emeritus рече

Не може нико да сазове свеопшти сабор Православне Цркве Христове да би тај сабор потврдио оно што он (Цариград) прижељкује. Исход сабора је неизвестан, тј. зависи од тога што саборски оци нађу за добро и исправно.

Предсаборски састанци зато служе да би све усагласили. Амфилохије је посведочио како то изгледа - мучно и нападно од стране Цариграда. Није уопште чудо што Руска Црква није хтела да учествује на таквом сабору. Питање аутокефалије је Цариград предодредио да буде решено тако што ће Цариград самостално додељивати аутокефалије, док се друге помесне Цркве могу само сагласити са таквом одлуком Цариграда, без равноправног учествовања у доделама аутокефалија.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Не може Цариград да наметне своје схватање Русима кад је Руса десет пута више него њих.

Амфилохије сведочи да је Цариград одредио да свака помесна Црква може довести највише 24 учесника на свеправославни сабор.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не, реч је о коначном великом сабору, да на том сабору може бити највише 24 учесника појединачне помесне Цркве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Pontifex Emeritus рече

наравно. особина врло препознатљива код секташа (пример старокалендараца) је да онима с којима су се посвађали ускраћују својство Цркве и оспоравају благодат Светог Духа. то су опасне ствари, с тим се не сме играти. зато будимо у речима благи, јер блажени су миротворци. 

Издржи сестро силовање... па нека је и групно... немој да се понашаш као каква секташица... да се свађаш... немој да им ускраћујеш... Ја ћу благим речима да покушам да укажем возљубљеним силоватељима... Ја ћу да вас помирим... јер блажени су миротворци!

Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus 

Надам се да схваташ о чему онда говоримо. Свакако да постоје вруће главе на свакој страни, али ово што ради Цариград је катастрофа.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...