Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Питам се да ли је служење литургије игумана Хиландара са игуманом Ватопеда договорено са СПЦ и представља дипломаткски корак и поруку или је манифестација аутономије Хиландара у односу на СПЦ иако се уклапа у препоруку Синода да се служењу са онима који су служили са расколницима приступи расуђивањем било кроз акривију било икономију.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 19 минута, Vladan :::. рече

Питам се да ли је служење литургије игумана Хиландара са игуманом Ватопеда договорено са СПЦ и представља дипломаткски корак и поруку или је манифестација аутономије Хиландара у односу на СПЦ иако се уклапа у препоруку Синода да се служењу са онима који су служили са расколницима приступи расуђивањем било кроз акривију било икономију.

Као прво Хиландар је као цела Света Гора део Цариградског Патријархата а какви год буду односи између СПЦ и Фанара на Светој Гори то неће утицати на односе између Манастира и тако треба да остане . Иначе је традиција између Ватопеда и Хиландара као два братска манастира да увек Игуман другог Манастира тог дана началствује на литургији као што је сад Игуман Методије на слави Ватопеда . 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, srb_Lo рече

Као прво Хиландар је као цела Света Гора део Цариградског Патријархата а какви год буду односи између СПЦ и Фанара на Светој Гори то неће утицати на односе између Манастира и тако треба да остане . Иначе је традиција између Ватопеда и Хиландара као два братска манастира да увек Игуман другог Манастира тог дана началствује на литургији као што је сад Игуман Методије на слави Ватопеда . 

Све то знам. Али, односи међу патријаршијама већ увелико утичу на односе међу манастирима, то не може да се избегне, поготово не након провокативне турнеје украјинских расколника по манастирима. Један од циљева те турнеје је вероватно и био да се испита ко је на којој страни тј. ко прати своје националне патријаршије а ко не итд. итд. Ускоро ће изгледа дођи и Барт зајено са Епимафијем на нову турнеју да се додатно испитају положаји.

У сваком случају и даље остаје дилема да ли је ово саслуживање било у сарадњи са СПЦ или аутономно.

Зашто то питам? Рецимо зато што мислим да нема шансе да би Руси из Пантелејмона урадили тако нешто иако су и они под Цариградом и имају исту аутономију у односу на РПЦ као и Хиландар у односу на СПЦ. РПЦ је додуше прекинула општење са Цариградом али ако је Пантелејном потпуно независан од РПЦ и подређен Цариграду могли би без проблема да служе са Ватопедом, али верујем да они то ипак не би урадили.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Vladan :::. рече

Владане пажљиво!

:fik:

Препорука Синода није да се са расуђивањем приступи саслуживању или кроз акривију или икономију.

Препорука јесте да се НЕ саслужује са онима који саслужују са расколницима. 

Икономија се односи на чињеницу да је ово, за сада, само препорука, па самим тим може и да буде одбачена (икономија). 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Владане пажљиво!

:fik:

Препорука Синода није да се са расуђивањем приступи саслуживању или кроз акривију или икономију.

Препорука јесте да се НЕ саслужује са онима који саслужују са расколницима. 

Икономија се односи на чињеницу да је ово, за сада, само препорука, па самим тим може и да буде одбачена (икономија). 

У праву си, фина али битна разлика која ми је у куцкању промакла.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan :::. рече

Све то знам. Али, односи међу патријаршијама већ увелико утичу на односе међу манастирима, то не може да се избегне, поготово не након провокативне турнеје украјинских расколника по манастирима. Један од циљева те турнеје је вероватно и био да се испита ко је на којој страни тј. ко прати своје националне патријаршије а ко не итд. итд. Ускоро ће изгледа дођи и Барт зајено са Епимафијем на нову турнеју да се додатно испитају положаји.

У сваком случају и даље остаје дилема да ли је ово саслуживање било у сарадњи са СПЦ или аутономно.

Зашто то питам? Рецимо зато што мислим да нема шансе да би Руси из Пантелејмона урадили тако нешто иако су и они под Цариградом и имају исту аутономију у односу на РПЦ као и Хиландар у односу на СПЦ. РПЦ је додуше прекинула општење са Цариградом али ако је Пантелејном потпуно независан од РПЦ и подређен Цариграду могли би без проблема да служе са Ватопедом, али верујем да они то ипак не би урадили.

Пантејлемон нема исте односе са Ватопедом као што је случај Хиландара . Ова веза траје вековима између та два манастира и тешко да ће било шта утицати да се нешто промени . Односи су натегнути и између грчких Манастира на Светој Гори и то ће исто пасти на душу Вартоломеја што ствара немир тамо где би га најмање требало бити . Ја сам 100% против свега што ради Фанар али односи Хиландара и Ватопеда треба да остану какви јесу 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, srb_Lo рече

веза траје вековима између та два манастира и тешко да ће било шта утицати

То ми звучи као оно Максимово када је рекао да неће прекидати општење са онима са којима су до сада општили (без обзира шта је СПЦ написала у свом саопштењу).

И Руси су вековима служили са Цариграђанима па су сада то прекинули. Може о тој мери да се дискутује али то не мења чињеницу да се десила.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vladan :::. рече

Не мислим да по том питању има икакве дилеме. Хиландар је манастир српског народа, а не Цркве. СПЦ просто није надлежна, нити се за ишта пита. 

Хиландарски игуман вероватно није хтео да прекида традицију (откад уопште датира та традиција између Хиландара и Ватопеда?), под претпоставком да није просто један од оних (мало вероватно, с обзиром да Хиландар није један од манастира који су Вартоломејеву самовољу прогласили богоугодним делом). А ту је и чињеница да би било бесмислено прекинути евхаристијско заједништво с Ватопедом, а не учинити исто у случају Вартоломеја и свите. 

Светогорски манастири који нису послушни фанарском фиреру се налазе у незгоднијој позицији него ико ван саме Украјине. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

И Руси су вековима служили са Цариграђанима па су сада то прекинули. 

Из далеко валиднији разлога од оних из којих је прекинуто вогослужбено општење између ЈП и АП, и ЈП и РумП, а о ова два друга случаја се једва говори, док су многи критиковали РПЦ због њеног "драстичног потеза". 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

У праву си, фина али битна разлика која ми је у куцкању промакла.

Промакла је и "неким људима " У западној Америци. :))) при брзом писању.

Без пенкала! :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vladan :::. рече

То ми звучи као оно Максимово када је рекао да неће прекидати општење са онима са којима су до сада општили (без обзира шта је СПЦ написала у свом саопштењу).

И Руси су вековима служили са Цариграђанима па су сада то прекинули. Може о тој мери да се дискутује али то не мења чињеницу да се десила.

Једина грешка коју су Руси напраили јесте што су се изразили тако: "ми прекидамо".

Јер нису они прекинули него онај који живој Цркви у Украјини каже од данас више не постојиш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Pa nisu tako rekli. Bas su rekli da je Carigrad prekinuo sjedinjenjem sa raskolnicima. Procitaj odluku.

Да, рекао бих да су све прилично добро формулисали. Ипак је то писао неко попут Иринеја бачког, а не брзоплетог Максима из западне Америке. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Хаеул рече

Хиландарски игуман вероватно није хтео да прекида традицију (откад уопште датира та традиција између Хиландара и Ватопеда?),

Сигурно да је ово била тешка одлука. Без сумње да је тако. 

И тачно је да би у случају неодласка требала доследност и у прекиду помињања Вартоломеја. Ја мислим да ни Пантелејмон није прекинуо помињање, па ни наш Патријарх. Све ово само показује колики хаос је Барт изазво. Црква ову рану још трпи и носи. 

Само начелно узеши је ово изнад ипак ужасан аргумент. Јер није нека вековна традиција међуобних посета, изнад Цркве. Посета се могла и отказати. Могао се послати и заменик, делегат, итд. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, farisejski.bukvojed рече

Pa nisu tako rekli. Bas su rekli da je Carigrad prekinuo sjedinjenjem sa raskolnicima. Procitaj odluku.

Рекли су тако "прекидамо" усмено, у првој изјави медијима. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

U odluci su (cini mi se, verujem, ubedjen sam) "prepevali" i bili precizniji.

Иларион нам је био преуморан те вечери. Видно преуморан.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...