Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Tumaralo. рече

Ovo je okay.

Odnosi se na prirodu duše, a ne na genezu duše.

Стварно пређи на другу тему то је једино окау

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Tumaralo. иначе ово питање можеш да надовежеш на слично од @grigorije22 које си већ лајковао на теми о стварању:

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/45080-сведочење-библијског-стварања-у-свету-код-теолога-и-научника/&do=findComment&comment=1854246

а будући да је реч (и) о стварању душе то је права тема да се и ово питање придружи дискусији...

Подели на овим сајтовима

Дакле по свему судећи прва рунда канонског удара на православљае је завршена и то тако да

1.Ни једна помесна Црква није признала расколничку творевину па чак ни грчке цркве

2.Покушаји са Светом Гором само показују немоћ фанара јер то што неки светогорци признају расколнике само показује какви су они.Реална тежина Свете Горе је сада мања него например Зворничко-тузланске епархије СПЦ.

3.Оно што мене озбиљно забрињава је то што ни једна помесна црква није прекинула општење са Цариградом него само избегавају да служе и ту се види одређено лицемерје

4.Москва води само дефанзивну политику и практично ништа није предузела поводом раскола сем што се на скупу поводом 10 годишњице пат.Кирила.Никаквих контрамера нема ни у најави од стране Москве.

5.Оно што је веома добро јесте да притисак на Јеладску цркву који траје од 8.децембра 2018 није за сада уродио плодом што не значи да неће. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Ведран* рече

Само да вам кажем. Овај исти амбасадор се у априлу састао са о. Јефремом ватопедским, који је затим у другој половини прошле године боравио у САД-у и био примљен у Белој кући. А како знамо, један је од два светогорска игумана који су дошли на тзв устоличење тзв Епифанија, расколника Думенка у Кијев.

Такође у априлу истовремено на Ватопеду се овај амбасадор састао и са еп. Јеротејом Влахосом. 

Био такође амбасадор у Кијеву за време Мајдана 2014 неки би рекли случајност ја би рекао да није 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, srb_Lo рече

Био такође амбасадор у Кијеву за време Мајдана 2014 неки би рекли случајност ја би рекао да није 

Ајде? Овај исти? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Августин рече

Дакле по свему судећи прва рунда канонског удара на православљае је завршена и то тако да

1.Ни једна помесна Црква није признала расколничку творевину па чак ни грчке цркве

2.Покушаји са Светом Гором само показују немоћ фанара јер то што неки светогорци признају расколнике само показује какви су они.Реална тежина Свете Горе је сада мања него например Зворничко-тузланске епархије СПЦ.

3.Оно што мене озбиљно забрињава је то што ни једна помесна црква није прекинула општење са Цариградом него само избегавају да служе и ту се види одређено лицемерје

4.Москва води само дефанзивну политику и практично ништа није предузела поводом раскола сем што се на скупу поводом 10 годишњице пат.Кирила.Никаквих контрамера нема ни у најави од стране Москве.

5.Оно што је веома добро јесте да притисак на Јеладску цркву који траје од 8.децембра 2018 није за сада уродио плодом што не значи да неће. 

To znači da je problem mnogo složeniji. Fanar i CIA su uložili ogroman trud da zakuvaju ovu stvar. Nema koju stvar nisu upotrebili, nema šta nisu zloupotrebili, pa i samu teologiju, a takođe i nauku, konkretno evolucionizam.

Nema normalnog teologa koji nije poljuljan u ove dane. Serviranje naučne evolucije i Velikog praska kao prvobitno stvaranje čoveka i sveta, dovelo je do bezizlazne pozicije za mnoge teologe koji su imali dobru volju i nameru da učine sve najbolje.

M.Zizjulas je u početku svog izlaganja teologije zajednice i ličnosti, kao glavnu tačku stavio mogućnost da je smrt prirodna i jednaka stvaranju. Po tom učenju, Adamov pad nije promašaj koji aktuelizuje i stvara smrt, nego koji nije nadvladao smrt.

Kada su teolozi progutali u celosti ovo učenje, postalo je lako da se na njih utiče u kritičnim situacijama, kada stupa otvorena zluoptreba trijadologije i učenja o prvenstvu. Sada smo u situaciji  da Crkva prolazi kroz izazov u ogromnim i potpuno novim razmerama.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

To znači da je problem mnogo složeniji. Fanar i CIA su uložili ogroman trud da zakuvaju ovu stvar. Nema koju stvar nosu upotrebili, nema šta nisu zloupotrebili, pa i samu teologiju, a takođe i nauku, konkretno evolucionizam.

Nema normalnog teologa koji nije poljuljan u ove dane. Serviranje naučne evolucije i Velikog praska kao prvobitno stvaranje čoveka i sveta, dovelo je do bezizlazne pozicije za mnoge teologe koji su imali dobru volju i nameru da učine sve najbolje.

M.Zizjulas je u početku svog izlaganja teologije zajednice i ličnosti, kao glavnu tačku stavio mogućnost da je smrt prirodna i jednaka stvaranju. Po tom učenju, Adamov pad nije promašaj koji aktuelizuje i stvara smrt, nego koji nije nadvladao smrt.

Kada su teolozi progutali u celosti ovo učenje, postalo je lako da se na njih utiče u kritičnim situacijama, kada stupa otvorena zluoptreba trijadologije i učenja o prvenstvu. Sada smo u situaciji  da Crkva prolazi kroz izazov u ogromnim i potpuno novim razmerama.

Извини Милане да ли је Теби добро?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Znam da nisi raspoložen za ovakve teme, ali dopusti makar po nekad. :)

Мораш да схватиш да ово у Украјини нема везе не само са теологијом него чак ни са религијом.У шта Ти верујеш кад кажеш да је теорија Великог праска пољула нечију веру.Поразговарај мало са неким обичним попом најбоље са својим парохијским свештеником о твојим мислима.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Августин рече

Мораш да схватиш да ово у Украјини нема везе не само са теологијом него чак ни са религијом.

Мора се човек забринути за тебе. Толико пута сам ти поновио став м.Амфилохија, бачког Иринеја, Илариона Алфејева, а подсетићу те и на скорије излагање Дејана Мачковића:

,,Цариградски патријарх има апсолутни примат у православном свијету, који је раван папском примату на Западу, а који потиче из историје и васељенских сабора. Цариградски патријарх није раван међу равнима, него први међу равнима, тврде фанариоти. У том контексту далеко је важнија ријеч први, него једнак. Неки најекстермнији чак тврде да нема Православља без Цариградске Патријаршије. У циљу оправдања овог става, сва теологумена и сва догматика о монархији Оца у унутартројичним односима, те богословље митрополита Пергамског Јована и његових ученика, која је Србима добро позната јер је деценијама пропагандистички ширена као православно богословље, сада се отворено стављају у функцију цариградског примата. Божанске ријечи: „Отац мој је већи од мене“ обилато се користе као доказ да патријарх Вартоломеј не мора да консултује било кога да би доносио одлуке јер је он први. ''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Неки грчки теолог је нарибао Барта. Али не могу сад да препричавам.

Нисам још све ни прочитао шта сте писали.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Мора се човек забринути за тебе. Толико пута сам ти поновио став м.Амфилохија, бачког Иринеја, Илариона Алфејева, а подсетићу те и на скорије излагање Дејана Мачковића:

,,Цариградски патријарх има апсолутни примат у православном свијету, који је раван папском примату на Западу, а који потиче из историје и васељенских сабора. Цариградски патријарх није раван међу равнима, него први међу равнима, тврде фанариоти. У том контексту далеко је важнија ријеч први, него једнак. Неки најекстермнији чак тврде да нема Православља без Цариградске Патријаршије. У циљу оправдања овог става, сва теологумена и сва догматика о монархији Оца у унутартројичним односима, те богословље митрополита Пергамског Јована и његових ученика, која је Србима добро позната јер је деценијама пропагандистички ширена као православно богословље, сада се отворено стављају у функцију цариградског примата. Божанске ријечи: „Отац мој је већи од мене“ обилато се користе као доказ да патријарх Вартоломеј не мора да консултује било кога да би доносио одлуке јер је он први. ''

Никад ја са Тобом нисам расправљао о тим небулозама.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...