Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Ведран* рече
пре 5 часа, Milan Nikolic рече

Наша природа, иако је створена непосредно и од стране Ипостаси Оца,

Би ми жао кад ти @свештеник Александар рече да лупаш, јер сам мислио да смо превазишли то и апсолвирали још на оној теми, али морам се сагласити с њим. На жалост.  

Можеш ли ми објаснити шта сматраш лупетањем из горњег цитата? По Символу вере верујемо да је Бог Отац Сведржитељ и Творац. Зар је погрешно рећи да је наша природа створена непосредно од стране Ипостаси Оца? Зар није оно у Символу вере уведено због погрешних учења о посреднику Демијургу као Творцу, уместо самога Оца?

Да си рекао нешто друго да лупетам па да се позабавим новим причама, а не ово што ми спочитаваш у цитату.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Milan Nikolic рече

Можеш ли ми објаснити шта сматраш лупетањем из горњег цитата? По Символу вере верујемо да је Бог Отац Сведржитељ и Творац. Зар је погрешно рећи да је наша природа створена непосредно од стране Ипостаси Оца? Зар није оно у Символу вере уведено због погрешних учења о посреднику Демијургу као Творцу, уместо самога Оца?

Да си рекао нешто друго да лупетам па да се позабавим новим причама, а не ово што ми спочитаваш у цитату.

Izvini какве ово има везе са Украјинским расколом.Отвори тему о томе што пишеш.Украјински раскол је веома важан за нашу Помесну Цркву тако да не би требало ометати ову тему.

Подели на овим сајтовима

Украјински раскол је због претензије Цариграда на положај власти над другим помесним Црквама, а оправдање заснива на тријадологији. Већ сам ти изнео став м.Амфилохија са предавања. Ако теби то није интересантно, онда не знам ко је погрешио тему.

Умрећеш и ти и сви ми, а раскол ће остати све док се не разјасни ово што говорим теолошким аргументима. Зар није боље започети одмах на решењу проблема?

Опет ћу рећи, решење није у томе да се Цариград утиша гвозденом палицом, нити да се игнорушу занесењаци Зизјуласовом харизматичном теологијом, какви су еп.Максим и други, него да се погрешном учењу и погрешној примени тог учења на поредак Цркве стане на пут кокретним аргументима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Украјински раскол је због претензије Цариграда на положај власти над другим помесним Црквама, а оправдање заснива на тријадологији. Већ сам ти изнео став м.Амфилохија са предавања. Ако теби то није интересантно, онда не знам ко је погрешио тему.

Умрећеш и ти и сви ми, а раскол ће остати све док се не разјасни ово што говорим теолошким аргументима. Зар није боље започети одмах на решењу проблема?

Опет ћу рећи, решење није у томе да се Цариград утиша гвозденом палицом, нити да се игнорушу занесењаци Зизјуласовом харизматичном теологијом, какви су еп.Максим и други, него да се погрешном учењу и погрешној примени тог учења на поредак Цркве стане на пут кокретним аргументима.

Овај раскол нема везе са теологијом.Издајници покушавају да нађу теолошко опоравдање а ти си се ухватио у њихову замку.

Подели на овим сајтовима

On 15.9.2018. at 9:31 AM, Trifke рече

Ruska Pravoslavna crkva jje suspendovala pominjanje Patrijarha Vartolomeja i sasluzivanje sa Konstantinopoljksom jerarhijom. http://orthochristian.com/115763.html

RUSSIAN CHURCH SUSPENDS COMMEMORATION OF PAT. BARTHOLOMEW AND CONCELEBRATION WITH CONSTANTINOPLE HIERARCHS, EUCHARISTIC COMMUNION NOT BROKEN

Moscow, September 14, 2018

asianews.itasianews.it

As a result of the Ecumenical Patriarch’s appointment of two exarch bishops in Ukraine without any blessing from the Ukrainian Orthodox Church, the Holy Synod of the Russian Orthodox Church resolved at its extraordinary session today that His Holiness Patriarch Kirill of Moscow and All Russia will cease commemorating His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew of Constantinople during the Divine Liturgy.

The primates of the world’s 15 autocephalous Orthodox Churches typically commemorate one another at various points during the Divine Liturgy.

They also resolved to suspend concelebration with Constantinople hierarchs and to suspend participation in all structures chaired or co-chaired by representatives of the Ecumenical Patriarchate, as His Eminence Metropolitan Hilarion (Alfeyev), the head of the Department for External Church Relations, stated at a press briefing today, as RIA-Novosti reports.   

However, these measures do not indicate a break in Eucharistic communion: “Eucharist communion between the Churches has not been interrupted. This decision does not deprive the clergy of the Patriarchate of Constantinople and the Russian Orthodox Church of the possibility of holding joint services,” explained Patriarchal Press Secretary Fr. Alexander Volkov.

The Holy Synod of the Russian Orthodox Church previously stated that it will break Eucharistic communion with Constantinople in the case that it grants autocephaly to a Ukrainian church.

His Beatitude Metropolitan Onuphry of Kiev and All Ukraine also announced at the meeting today that the canonical Church will not be meeting with the exarchs, who have already arrived in Kiev, inasmuch as they have no blessing to be on the canonical territory of the Ukrainian Orthodox Church.

Ovim tekstom je u stvari otvorena tema

• Волим 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Milan Nikolic рече

Прочитај мало боље Вјерују па ће ти се само касти. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Значи збуњује те што је све кроз Сина створено, па се саблажњаваш на то како може и Отац непосредно да ствара. Али речено је да је и Отац непосредни створитељ заједно са Сином и Духом.

То је слично исхођењу Духа из Оца, кроз Сина као посредника, али и непосредно из Оца што се наглашава да би Дух задржао прерогатив божанства, а не да испадне створење. Тако кажу и да је Отац непосредно Творац, иако је Син посредник, да не би Син био Оцу као Демијург.

Чак и ови наизглед апсурди, као лудости овоме свету, имају могућност потпуно логичког теолошког објашњења која се могу овде изнети. Али колико желимо да чујемо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Союз православных журналистов: На Украине «новая церковь» захватила еще один храм

20.01.2019, 14:41
Союз православных журналистов: На Украине «новая церковь» захватила еще один храм
© пресс-служба президента Украины | Перейти в фотобанк
Сайт союза православных журналистов Украины 20 января сообщает, что храм общины Свято-Троицкого храма канонической церкви в селе Ростоки Кременецкого района Тернопольской области захватили «рейдеры» из неканонической церкви, верующие молятся на улице

Под предлогом борьбы с Россией. Первые медиажертвы церковного раскола В декабре на «объединительном соборе» в Киеве в результате слияния двух неканонических церковных структур была образована «новая церковь» (ПЦУ) Украины. Каноническая Украинская православная церковь (УПЦ) отказалась участвовать в этом мероприятии.

«В Тернопольской области представители ПЦУ захватили еще один храм. В ночь на 19 января община Свято-Троицкого храма УПЦ села Ростоки Кременецкого района вынуждена была служить литургию и водосвятный молебен под открытым небом в мороз», — сообщает корреспондент портала.

По данным союза, в пятницу община канонической церкви запланировала освящение воды, однако за час до этого сторонники «новой церкви» начали свозить к храму людей, на тот момент храм уже был закрыт. Сразу после приезда представители «новой церкви» провели «сборы о переходе», пишет союз.

«Община Свято-Троицкого храма УПЦ назначила праздничное богослужение на 2 часа ночи, Киевский патриархат (ПЦУ) — на 6 утра, однако рейдерская группа во главе с тремя «священниками» Киевского патриархата (ПЦУ) проникла в храм через боковые двери, не пустив в помещение ни настоятеля отца Петра Слободяна, ни его прихожан», — говорится в сообщении.

Община Свято-Троицкого храма также собирается утром на службу, но где она будет проведена, неизвестно, уточняет издание.

Подели на овим сајтовима

Der Spiegel: Порошенко перенес свою избирательную кампанию в церкви из-за низких шансов на победу

20.01.2019, 16:44
Der Spiegel: Порошенко перенес свою избирательную кампанию в церкви из-за низких шансов на победу
© пресс-служба президента Украины / Михайло Палінчак | Перейти в фотобанк
У президента Украины Петра Порошенко осталось мало шансов на победу в предстоящих выборах, из-за этого он «перенес» свою избирательную кампанию в церкви страны. Об этом сообщается в статье «Украинский президент Порошенко в избирательной гонке. Теперь ему поможет лишь Бог» немецкого журнала Der Spiegel

Томос-тур: пляски «святого» Порошенко
Томос-тур: пляски «святого» Порошенко
© пресс-служба президента Украины/Михайло Марків | Перейти в фотобанк
В последнее время украинский лидер часто разъезжает по Украине «по заданию Господа», пишетиздание. По мнению автора статьи Кристиана Эша, Петр Порошенко имеет мало шансов быть переизбранным на пост президента, а его последний шанс — голоса в церквях страны.

«Томос-тур» — именно так окрестили поездку Порошенко по украинским соборам. Дело в том, что у нынешнего президента Украины едва ли остались шансы на победу в предстоящих выборах и поэтому-то  он и «перенес свою избирательную кампанию в церкви страны», пишет издание.

С собой у Порошенко «подарок бога украинцам на Рождество» — подписанная патриархом Варфоломеем из Стамбула грамота, которая сообщает о независимости «новой церкви» Украины от Русской православной церкви Московского патриархата, пишется в статье.

«Складывается впечатление, что президент неожиданно превратился в проповедника. У грамоты есть и светская функция. Для Порошенко она последний шанс избежать практически гарантированного поражения. В конце марта в Украине пройдут президентские выборы и только чудо может его спасти. После того как в 2014 году он вступил в должность, избиратели стали беднее. Он не смог положить конец войне на востоке страны и затягивал проведение реформ. Не помогло ему и военное положение, которое он ввел в ноябре», — утверждает автор.

Также в статье сообщается, что Украинская православная церковь Московского патриархата «продемонстрировала поразительную сплоченность». Из около 12 тыс. приходов до сих пор только несколько десятков перешли на другую сторону.

«Из 53 действующих епископов на сторону Порошенко перешел только митрополит Винницкий (и Барский Симеон - ред.), друг президента из времен, когда тот еще в качестве бизнесмена создавал свою кондитерскую империю и сам был прихожанином Московского патриархата», — сообщается в статье.

Подели на овим сајтовима

Ево и документа. 

Денисенко наредио да се на богослужењима помиње прво њега, као патријарха све Рус - Украјине, :)) па онда Епифанија као митрополита, па онда епархијског архијереја. :))

731677004__diak_kuraev.thumb.jpg.5913c4b2a983b9094f4faf890f444593.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Ведран* рече

Ево и документа. 

Денисенко наредио да се на богослужењима помиње прво њега, као патријарха све Рус - Украјине, :)) па онда Епифанија као митрополита, па онда епархијског архијереја. :))

:navijanje::navijanje::navijanje:

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Ведран* рече

Ево и документа. 

Ово никада није било да једна помесна Црква има два прва међу епископима.Ево материјала генију Мирољубу Петрвићу да је то у ствари дуализам који је потекао од злог папе и филокве.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Ово никада није било да једна помесна Црква има два прва међу епископима.Ево материјала генију Мирољубу Петрвићу да је то у ствари дуализам који је потекао од злог папе и филокве.

Први "први", направи другог "првог". Други "први" направи два "прва". Два прва направише ....

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...