Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се шефовима водећих светских сила и представницима међународних организација и цркава широм света због кршења права верника и свештеника канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) са позивом да уложе напор како би им пружили заштиту од дискриминације и притисака.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201812141118168772-patrijarh-kiril-zastitite-vernike-od-progona-kijeva/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

УПЦ: Цариградска Патријаршија не може богослужити на туђој канонској територији

14. Децембар 2018

306558.p.jpg

На празник Светог апостола Андреја Првозваног, 13. децембра 2018. године, представник Цариградске Патријаршије Епископ Едмонтона и Западне епархије Иларион (Рудник), који је некаконски наименован од Патријарха цариградског Вартоломеја за „егзарха“ у Украјини, одслужио је Литургију у цркви Светог Андреја у Кијеву. Служба је одржана без благослова Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија као јединог канонског епископа града Кијева. Одељење за информисање и образовање Украјинске Православне Цркве објављује потпун текст коментара Одељења УПЦ за спољне црквене односе:

Подсећамо да Украјинска Православна Црква не признаје проширење надлежности Цариградске Патријаршије на територију Украјине, што је потврђено одлуком Архијерејског сабора УПЦ од 13. новембра 2018. године, као и одлуком Свештеног Синода УПЦ од 12. јула 2013. године. Стога поменуте радње Патријарха цариградског у начелу и радње епископа Илариона посебно треба сматрати антикононским и да као такве воде продубљивању конфликта.

Поред тога, црква Светог Андреја не припада територији амбасаде било које земље, односно није црква при амбасади којој би се применио принцип екстратериторијалности. Такође, тај храм никада није историјски припадао Цариградској Патријаршији. Па и да та црква припада држави, њено коришћење у литургијске сврхе од стране представника других помесних Православних Цркава треба регулисати црквеним правилима, а не тек договорима са државним властима.

Савршавање било којих божанских служби, као и савршавање других радњи било којих епископа на канонској територији друге епархије без дозволе месног епископа, строго је забрањено низом канонских правила. Његово Блаженство Митрополит Онуфрије је канонски епископ града Кијева и поседује сву пуноћу архијерејске власти. Из овог разлога, чак и ако прихватимо гледиште Цариградске Патријаршије да је Украјина сада наводно њихова канонска територија, и даље је ту надлежан епсикоп Његово Блаженство Митрополит Кијева и све Украјине Онуфрије, кога и сам патријарх Вартоломеј признаје за канонског митрополита Кијева. А то даље значи да и са становишта канонске логике Цариградске Патријаршије Литургију у Кијеву, коју је самовољно савршио јерарх те Цркве, треба оквалификовати као недвосмислено кршење канона и поретка црквеног живота.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/upc_carigradska_patrijarshija_ne_mozhe_bogosluzhiti_na_tudjoj_kanonskoj_teritoriji

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Митрополит Калист o црквеном проблему у Украјини

14. Децембар 2018 - 13:19

306526.p.jpg

Интервју са Његовим Високопреосвештенством митрополитом Каллистом (Вер) објављен је на сајту „Реч богослова“, што је пројект Института за теологију и философију са седиштем у Петтограду у Русији, у коме угледни архијереј излаже своје мисли о тренутној црквеној кризи у Украјини.

После разматрања питања евхаристије као главног начела јединства у Православној Цркви, у поређењу са католичким и протестантским Црквама, поставља се питање а шта са Украјином. На питање како размишља о стању у Украјини, митрополит Калист најпре напомиње да је то „изузетно озбиљно“ питање, да га оно веома узнемирава и да не види какво ће решење бити.

Он даље изражава неслагање са Цариградском Патријаршијом, чији је архијереј: Иако сам митрополит Васељенске Патријаршије, уопше нисам задовољан ставом који је заузео патријарх Вартоломеј. Уз дужно поштовање према свом Патријарху, морам рећи да се слажем са ставом Москве Патријаршије да Украјина припада Руској Цркви. На крају крајева, Кијевска Митрополија договором из 1686. године пренета је из омофора Васељенске Патријаршије под омофор Московске Патријаршије. Дакле, током 330 година Украјина је била у саставу Руске Цркве.

Као и многи други архијереји, предстојатељи  Цркава и синоди, и митрополит Калист се противи једностраном карактеру таквих радњи - овде се конкретно мисли на укидање документа из 1686. године - и додаје: „Историјска  је чињеница да је Украјина припадала Руској Цркви“.

Он такође напомиње да је грешка давање аутокефалије Филарету Денисенку и Макарију Малетичу, предводницима „Кијевске Патријаршије“ и „Украјинске аутокефалне Православне Цркве“, које митрополит Калист назива „расколничким епископима“.

И опет, у сагласју са многим другим гласовима из православног света, митрополит Калист предлаже да је прави поступак да се сазове свеправославни састанак предстојатеља Цркава - не само Константинопоља и Москве, него да то можда буде чак и продужетак Сабора на Криту 2016. године.

Међутим, митрополит Калист се такође не може сложити са одговором Руске Цркве на радње Цариграда:

-Истовремено, узнемирен сам због радњи патријарха московског Кирила и Руске Цркве. Узнемирен сам што су прекинули општење са Цариградом. Верујем да се ова дискусија о Цркви у Украјини мора водити у духу братске љубави без прекидања општења. Дакле, због овога не могу се потпуно сложити ни са једном ни с другом страном. Иначе, молим се да некако дође до помирења.

По овом питању митрополит Калист се слаже са архиепископом Албанске Цркве Анастасијем, који је такође изразио своју нелагодност због цариградских поступака, али и незадовољство одговором Руске Цркве.

Извор: Orthodox Christian (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/mitropolit_kalist_o_crkvenom_problemu_u_ukrajini

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ко ли је овај унезверен обешењак са брадом што држи транспарент? 

Тај је био јуче у народу на цариградској "служби" у Андрејевској цркви. На себи је имао доњу мантију, и преко ње крст и панагију. :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Архиепископ буковински Лонгин назвао је објединитељски сабор "сабором нечастивих" и "сатанистичким скупом".

https://strana.ua/news/176626-eshche-odin-arkhierej-upts-mp-otpravil-varfolomeju-obratno-prihlashenie-na-sobor.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Milan Nikolic рече

Митрополит Онуфрије је канонски епископ града Кијева и поседује сву пуноћу архијерејске власти. Из овог разлога, чак и ако прихватимо гледиште Цариградске Патријаршије да је Украјина сада наводно њихова канонска територија, и даље је ту надлежан епсикоп Његово Блаженство Митрополит Кијева и све Украјине Онуфрије, кога и сам патријарх Вартоломеј признаје за канонског митрополита Кијева. 

:))

Овде су натегли објашњење јер је Барт послао писмо м. Онуфрију да Онуфрије, по њима, није више канонски мит. Кијева. 

Али нека. Бију их по главуџи њиховим оружијем. Цело саопштење само показује дубину бесмисла до којег су довеле ове одлуке Цариграда.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Milan Nikolic рече

Митрополит Калист o црквеном проблему у Украјини

14. Децембар 2018 - 13:19

306526.p.jpg

Интервју са Његовим Високопреосвештенством митрополитом Каллистом (Вер) објављен је на сајту „Реч богослова“, што је пројект Института за теологију и философију са седиштем у Петтограду у Русији, у коме угледни архијереј излаже своје мисли о тренутној црквеној кризи у Украјини.

После разматрања питања евхаристије као главног начела јединства у Православној Цркви, у поређењу са католичким и протестантским Црквама, поставља се питање а шта са Украјином. На питање како размишља о стању у Украјини, митрополит Калист најпре напомиње да је то „изузетно озбиљно“ питање, да га оно веома узнемирава и да не види какво ће решење бити.

Он даље изражава неслагање са Цариградском Патријаршијом, чији је архијереј: Иако сам митрополит Васељенске Патријаршије, уопше нисам задовољан ставом који је заузео патријарх Вартоломеј. Уз дужно поштовање према свом Патријарху, морам рећи да се слажем са ставом Москве Патријаршије да Украјина припада Руској Цркви. На крају крајева, Кијевска Митрополија договором из 1686. године пренета је из омофора Васељенске Патријаршије под омофор Московске Патријаршије. Дакле, током 330 година Украјина је била у саставу Руске Цркве.

Као и многи други архијереји, предстојатељи  Цркава и синоди, и митрополит Калист се противи једностраном карактеру таквих радњи - овде се конкретно мисли на укидање документа из 1686. године - и додаје: „Историјска  је чињеница да је Украјина припадала Руској Цркви“.

Он такође напомиње да је грешка давање аутокефалије Филарету Денисенку и Макарију Малетичу, предводницима „Кијевске Патријаршије“ и „Украјинске аутокефалне Православне Цркве“, које митрополит Калист назива „расколничким епископима“.

И опет, у сагласју са многим другим гласовима из православног света, митрополит Калист предлаже да је прави поступак да се сазове свеправославни састанак предстојатеља Цркава - не само Константинопоља и Москве, него да то можда буде чак и продужетак Сабора на Криту 2016. године.

Међутим, митрополит Калист се такође не може сложити са одговором Руске Цркве на радње Цариграда:

-Истовремено, узнемирен сам због радњи патријарха московског Кирила и Руске Цркве. Узнемирен сам што су прекинули општење са Цариградом. Верујем да се ова дискусија о Цркви у Украјини мора водити у духу братске љубави без прекидања општења. Дакле, због овога не могу се потпуно сложити ни са једном ни с другом страном. Иначе, молим се да некако дође до помирења.

По овом питању митрополит Калист се слаже са архиепископом Албанске Цркве Анастасијем, који је такође изразио своју нелагодност због цариградских поступака, али и незадовољство одговором Руске Цркве.

Извор: Orthodox Christian (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/mitropolit_kalist_o_crkvenom_problemu_u_ukrajini

Као што рекох, типично у англосаксонском духу, све округло па на ћоше... 

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Milan Nikolic рече

Архиепископ буковински Лонгин назвао је објединитељски сабор "сабором нечастивих" и "сатанистичким скупом".

https://strana.ua/news/176626-eshche-odin-arkhierej-upts-mp-otpravil-varfolomeju-obratno-prihlashenie-na-sobor.html

Можда би било боље да се тај не јавља. Ваљда га је прошла хистерије против п. Кирила?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, o. Miroljub рече

Као што рекох, типично у англосаксонском духу, све округло па на ћоше... 

Ја сам другачије ово видео. Ово је веома оштро с обзиром да долази од Британца. :D

Мада мислим да има више искрености него дипломатије у његовом одговору. Када се чује његов одговор на оно питање о томе у чему је јединство Цркве, јасно је зашто сматра да су и Руси погрешили. Он ту вероватно узима у обзир и своју незгодну позицију да сада не може да служи са Русима. 

Са друге стране, наравно, он занемарује чињеницу да су Руси практично само констатовали фактички прекида општења. Јер када Цариград негира канонску Цркву у Украјини он фактички руши евхаристијско заједништво. Под таквим околностима Руси су једино могли да ту чињеницу констатују. 

А бесмислено је позивати се на преговоре када је Барт игнорисао све Руске покушаје да заједнички реше проблем. Руси су доведени у ту ситуацију, мимо своје воље. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, o. Miroljub рече

Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas!

Хајд и ово да препевамо:

Демоне, назад бежи! Таштина ми твоја не лежи! Зло је то што лијеш. Лично отров пијеш!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Ко ли је овај унезверен обешењак са брадом што држи транспарент? 

Тај је био јуче у народу на цариградској "служби" у Андрејевској цркви. На себи је имао доњу мантију, и преко ње крст и панагију. :))

Jedan od tamosnjih sendvicara, nista drugo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Ја сам другачије ово видео. Ово је веома оштро с обзиром да долази од Британца. :D

Мада мислим да има више искрености него дипломатије у његовом одговору. Када се чује његов одговор на оно питање о томе у чему је јединство Цркве, јасно је зашто сматра да су и Руси погрешили. Он ту вероватно узима у обзир и своју незгодну позицију да сада не може да служи са Русима. 

Са друге стране, наравно, он занемарује чињеницу да су Руси практично само констатовали фактички прекида општења. Јер када Цариград негира канонску Цркву у Украјини он фактички руши евхаристијско заједништво. Под таквим околностима Руси су једино могли да ту чињеницу констатују. 

А бесмислено је позивати се на преговоре када је Барт игнорисао све Руске покушаје да заједнички реше проблем. Руси су доведени у ту ситуацију, мимо своје воље. 

Није битно шта је он можда мислио,битан је ефекат ове изјаве који је несумњиво позитиван

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Августин рече

Није битно шта је он можда мислио,битан је ефекат ове изјаве који је несумњиво позитиван

И експлозиван. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...