Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Владика новосадски и бачки ИРИНЕЈ и његов интервју руском тв каналу СОЈУЗ на руском језику.

Занимљиве ствари које је рекао везано за Украјинску кризу:
- на нашем СА Сабору је било само два три архијереја који су сматрали да треба сачекати са одлукама по питању Украјине. Остали су сматрали да нема шта да се чека, и сви су се сложили око одлуке која је донета.

- Он сматра да је покушај Цариграда да самостално доноси оваква решења покушај успоставе папског система код нас и да то никада неће проћи.

- Цариград је са овим начинио можда највећу грешку у историји свога патријархата.

- Неки архијереји из грчке цркве критикују нашу Цркву због изнетог става, јер то посматрају као издају и нашу предају Русима, што Владика види као нецрквено понашање од стране тих који то говоре. Са друге стране постоје и у грчком свету архијереји који виде да су одлуке Цариграда неканонске и штетне.

Али цео интервју вреди послушати ко разуме руски. Владика Иринеј савршено добро влада руским језиком, нарочито за некога ко је, како сам каже, "самоучка".

А за јасност и отвореност у изношењу ставова, може се само рећи дубок поклон преосвјашењејши Владико! :skidamkapu:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ствари постају све луђе изгледа. Болест је јасна, а већ се виде и метастазе. :(

Последња метастаза фанарског империјализма јесте начин на који је одлука да се укине руски егзархат у Западној Европи донета и спроведена. 

Да се разумемо, овај егзархат никада није ни требло да буде формиран и створен. Али сада начин на који је укинут много говори о томе како Цариградски Патријархат види себе и своју улогу у Цркви. 

Архиепископ Јован, надлежни архијереј, уопште не само да није консултован по питању укидања егзархата, него о истом није био ни обавештен. Лично му је одлуку саопштио патријарх Вартоломеј, као готову ствар. Дакле, пуф! и нема епархије, пуф! и нова "аутокефалија", пуф! и шта је следеће?

Игнорантски однос према сопственом архијереју је истоветан односу који ЦП показује према канонској Цркви Украјине. 

http://exarchat.eu/spip.php?article2257 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 19.11.2018. at 21:04, Ведран* рече

Да. Онда мој коментар стоји. Та ствар је завршена тако што то СА Сабор СПЦ није прихватио тај документ. 

Исто се десило и са Нишки споразум са стране Синода МПЦ. Зашто се позивате на Нишки споразум, али не и на Шамбешки уговор? Оба су потписана...

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Orthophill рече

Исто се десило и са Нишки споразум са стране Синода МПЦ. Зашто се позивате на Нишки споразум, али не и на Шамбешки уговор? Оба су потписана...

Зато што смо Нишки МИ потписали. 

Логика ти је у оффу! confused1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ведран* рече

Зато што смо Нишки МИ потписали. 

Логика ти је у оффу! confused1

А твоја логика је: Сваки документ који потпише СПЦ је валидан и само Сабор СПЦ има право да повуче споразуме, друге саборе и синоде немају. Али то је, када мериш са двојне аршине! 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

А твоја логика је: Сваки документ који потпише СПЦ је валидан и само Сабор СПЦ има право да повуче споразуме, друге саборе и синоде немају. Али то је, када мериш са двојне аршине! 

Ниси ни свестан какве глупости пишеш. Не могу ти помоћи, покушао сам. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Ведран* рече

Ниси ни свестан какве глупости пишеш. Не могу ти помоћи, покушао сам. 

Штета, да сам био Србин ваљда би био паметан, овако сам глуп.

Подели на овим сајтовима

Значи, када Сабор СПЦ поништи потписан уговор у Шамбези, то је легално.
Када Синод МПЦ поништи потписан Нишки уговор - то је нелегално.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Orthophill рече

Штета, да сам био Србин ваљда би био паметан, овако сам глуп.

20181129_220632.thumb.jpg.3878933c88f16e725cde50734316cdf1.jpg

Нема везе шта си Србин, Северномакедонац или Марсовац. Да си мање злобан био би разуман и видео би где грешиш. Овако те, изгледа, злоба заслепљује и не видиш очигледне ствари. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Ведран* рече

20181129_220632.thumb.jpg.3878933c88f16e725cde50734316cdf1.jpg

Нема везе шта си Србин, Северномакедонац или Марсовац. Да си мање злобан био би разуман и видео би где грешиш. Овако те, изгледа, злоба заслепљује и не видиш очигледне ствари. 

На македонски, кога некој ќе те остави без коментар се моли следнава молитва:
Слези Господи собери си ја вересијата! 

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Orthophill рече

На македонски, кога некој ќе те остави без коментар се моли следнава молитва:
Слези Господи собери си ја вересијата! 

Сега ми Србите во тем случај помилувамо во папига. Душата мојата.

Подели на овим сајтовима

On 27.11.2018. at 20:05, Milan Nikolic рече

Томос дал - Томос взял. Синод Вселенского патриархата ликвидировал Архиепископство русских православных церквей в Европе

Шта ово конкретно значи?

Подели на овим сајтовима

Ведран изгледа много боље разуме ту ствар. Има вест и на сајту СПЦ:

http://www.spc.rs/sr/ukinuta_zapadnoevropska_arhiepiskopija

Мени је то непознато.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Митрополит молдавски против прогона Почајевске лавре

29. Новембар 2018

9_2.jpg

Митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир, предстојатељ Молдавске Православне Цркве Московске Патријаршије, обратио се украјинском председнику Петру Порошенку дижући глас против прогона братије Успенско-Почајевске лавре, с обзиром на то да тамошњи министар правде није хтео да региструје неколико црквених зграда, међу којима две саборне цркве, као манастирско власништво. Братија Лавре су у својој изјави истакли да се садашње украјинске власти понашају као комунисти из прошлога века тиме што желе да униште православно монаштво и Лавру претворе у музеј.

Митрополит Владимир истиче да је „Успенско-Почајевска лавра, коју верници Републике Молдавије веома уважавају, за сав православни свет истинско упориште наше вере, коју је очувана годинама упркос тешкоћа и нападима ... И за време прогона и у време обнове верскога живота у нас, управо Света Почајевска лавра била је права школа духовно-моралне просвете у којој  се изграђивала православна свест наших верника...“

Митрополит даље наводи да се сваке године велики број верника из Молдавије окупља у Лаври, учествује у богослужењима и огромним литијама. „Они пешке одлазе у Лавру да би примили благослов Матере Божје, Светих Јова и Амфилохија Почајевских, и свих подвижника и духовних отаца ... Свештени Синод Молдавске Правослане Цркве, свештенство и сав верни молдавски народ изражавају своју подршку свештенству и украјинском народу који припадају јединој канонској, Украјинској Православној Цркви, која је очувала и преносила непромењену и незамућену истину будућим нараштајима...“

После оваквог неочекиваног решења Министарства правде, представник правног савета Украјинске Православне Цркве протојереј Александар Баков изјавио је да ће манастири и даље користити ове конаке и цркве све док се ово питање не разреши судским путем.

Извор: Патриархиа.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/mitropolit_moldavski_protiv_progona_pochajevske_lavre

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...