Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Aleksandrijski Patrijarh i cele Afrike Teodor II, koji je trenutno u poseti Poljskoj, zajedno sa mitropolitom Poljske Savom, su uputili pismo svima koji mogu doprineti miru i mirnom resenju ove situacije u Ukrajini, da ucine sve kkako bi do toga i doslo.

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23968-koini-ekklisi-prokathimenon-gia-to-oukraniko-zitima

( na linku se moze videti i eng. prevod pisma)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 50 минута, Lady Godiva рече

Не малтретирам ја никога, нити користим те изразе. Једном сам давно тако нешто "талибански" рекла Војводи па си ми, мсм баш ти, указао на то да етикетирам. Тако да се од тада трудим да то не радим.

Oket. Možda sam te pobrkao sa nekim. Ako jesam, izvini.

пре 51 минута, Lady Godiva рече

Океј, ако ти тако кажеш..

Ma da, prosto nije tema koja se bavi jevanđeljskom etikom. Takođe, nije bitno kakav čovek govori (najgori sam) već šta govori.

пре 52 минута, Lady Godiva рече

У праву си идем у оф. :mahmah:

Ma da, to. Ako imaš šta o temi, radovao bih se (a i drugi) da to čujem(o)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Би ми симпа кад прочитах пре неки дан да су Оци означили новацијане као мрзитеље људског рода, израз који сам ја користио за ревнитеље без разума...  

Pametnije bi ti bilo da se  porazmisliš o tome šta radi tvoj arhijerej, umesto što pričaš o novacijanima. Tvoj patrijarh postalja hororepiskope po Ukrajini. I na dobrom je putu da zaglavi u društvo Artemija, Filareta i Miraša. Sad budi dosledan kao što si sa Artemijem.

ps. i niko nije spomeuo gejeve i ekumeniste već gej lobiste i sinkretističke ekumeniste.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, N.Petrovic рече

Aleksandrijski Patrijarh i cele Afrike Teodor II,

Pretpostavljam da će on da posreduje. Ima i ugleda i kapaciteta za tako nešto.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Pretpostavljam da će on da posreduje. Ima i ugleda i kapaciteta za tako nešto.

Ја мислим да он воли да путује :D

• Хахаха 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, N.Petrovic рече

Aleksandrijski Patrijarh i cele Afrike Teodor II, koji je trenutno u poseti Poljskoj, zajedno sa mitropolitom Poljske Savom, su uputili pismo svima koji mogu doprineti miru i mirnom resenju ove situacije u Ukrajini, da ucine sve kkako bi do toga i doslo.

http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/23968-koini-ekklisi-prokathimenon-gia-to-oukraniko-zitima

( na linku se moze videti i eng. prevod pisma)

Мени је ово без везе.

Ја сам за дипломатију, она има своју улогу, али ово је јалова дипломатија. 

Ако ово није праћено неким ставом, макар приватно изнетим, ово је празно. Свако ће из овога да разуме што жели. Једини стварни ефекат апела је да ће неки људи помислити како су они добри јер апелују и моле се за мир. :trtmilo:

Ово би имало смисла да се обраћају државним властима. Као што је то, на пример , било у заједничкој изјави Патријарха и Папе из Кубе. Али они се браћају некима у Цркви да чине нешто у Цркви, а они су ти који треба да чине, а не да апелују. 

Кажем, без везе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Kaze tamo apostol Pavle,...Јер треба и подвајања да буду међу вама, да се покажу који су постојани међу вама....

Sv.Teofilakt Ohridski tumaci :

" Не говори о различитим мишљењима у погледу догми, него о оним разликама које се, на пример, тичу трпеза.
Шта значи реч треба? Будући да сте ви људи, то је и могуће и неминовно, јер не корачају сви право. Ја због тога и верујем. Слично је говорио и Сам Господ: Потребно је да дођу саблазни (Мт. 18; 7), тј. будући да у свету живе зли, појавиће се и доћи ће саблазни. "

Pa, tako i ovde, mozda treba malo da se 'zatalasa' i da se pokaze ko je ko', ko je postojan, tj. ko koraca pravo i ko je za mir i poredak u Crkvi,....pa, da onda verni idu sa onima koji su za takve stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

Мени је ово без везе.

Ја сам за дипломатију, она има своју улогу, али ово је јалова дипломатија. 

Ако ово није праћено неким ставом, макар приватно изнетим, ово је празно. Свако ће из овога да разуме што жели. Једини стварни ефекат апела је да ће неки људи помислити како су они добри јер апелују и моле се за мир. :trtmilo:

Ово би имало смисла да се обраћају државним властима. Као што је то, на пример , било у заједничкој изјави Патријарха и Папе из Кубе. Али они се браћају некима у Цркви да чине нешто у Цркви, а они су ти који треба да чине, а не да апелују. 

Кажем, без везе.

Исте мисли имам...

Ово овакво може да шаље и поруку: нисмо се договорили или немамо још појма којем ћемо се приволети царству...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

Исте мисли имам...

Ово овакво може да шаље и поруку: нисмо се договорили или немамо још појма којем ћемо се приволети царству...

"Оном које победи...само још не знамо које ће то бити" :)))

Од кад то причам на овој теми!

За нас вернике мање више, нас нико ништа не пита, и нама ће по леђима свакако, али ово је изазов за епископат.

Сада је време да се јасно говори. И то не ми што зврљимо по форуму него они који митре носе и жезлом се подштапају. 

Али наравно да то неће увек бити тако, јер има и оних који у систему вредности изнад јединства Цркве имају неке друге ствари. 

Зато и мислим да је ово изазов првенствено за епископат, коме ће се приволети царству, али у светолазаревском смислу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ведран* рече

Зато и мислим да је ово изазов првенствено за епископат, коме ће се приволети царству, али у светолазаревском смислу.

И ту сада слабо помаже неуморно штампање разних књижурина, зидање кула од бетона и играње новцем... Зато се бојим да смо ту танки...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

И ту сада слабо помаже неуморно штампање разних књижурина, зидање кула од бетона и играње новцем... Зато се бојим да смо ту танки...

Скоро да нисам чуо када изаберу новог епископа да говоре, он је добар богослов, молитвен човек, пун љубави и врлина, отац, пастир. Али често чујем, он је добар организатор, администратор, показао се, изградио, обновио, сазидао, сакупио, добро управљао, завршио школу (школе), носи орден, итд. итсл. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ведран* рече

Скоро да нисам чуо када изаберу новог епископа да говоре, он је добар богослов, молитвен човек, пун љубави и врлина, отац, пастир. Али често чујем, он је добар организатор, администратор, показао се, изградио, обновио, сазидао, сакупио, добро управљао, завршио школу (школе), носи орден, итд. итсл. 

Pa ovo se valjda podrazumijeva: он је добар богослов, молитвен човек, пун љубави и врлина, отац, пастир. Neće valjda izabrati za episakopa nekog ko je bijedan bogoslov, otaljava molitve, mrzi prvo sebe samog i svoj poziv pa onda sve ostale redom, bez ikakvih vrlina sa sve samim nedostacima i manama, zli pastir i još gori otac. Riječ je o tim stvarima koje ga krase nad sve to što je nužno potrebno, kao bonus. Baš čudna ta logika u vas. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

Pa ovo se valjda podrazumijeva: он је добар богослов, молитвен човек, пун љубави и врлина, отац, пастир. Neće valjda izabrati za episakopa nekog ko je bijedan bogoslov, otaljava molitve, mrzi prvo sebe samog i svoj poziv pa onda sve ostale redom, bez ikakvih vrlina sa sve samim nedostacima i manama, zli pastir i još gori otac. Riječ je o tim stvarima koje ga krase nad sve to što je nužno potrebno, kao bonus. Baš čudna ta logika u vas. :D 

Нужно и потребно је и да буде добар администратор, домаћин, управитељ, а не распикућа. Потребно је и да је школован. Угледан. Потребно је и да је добар организатор. Итд.

По оваквој твојој логици онда и то треба да се подразумева. 

Али онда и даље стоји моје реторичко питање зашто се онда ово истиче а оно не? Јер и једно и друго се или подразумева, па не треба истицати, или не подразумева, па треба једнако истицати и једно и друго.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ведран* рече

Нужно и потребно је и да буде добар администратор, домаћин, управитељ, а не распикућа. Потребно је и да је школован. Угледан. Потребно је и да је добар организатор. Итд.

По оваквој твојој логици онда и то треба да се подразумева. 

Али онда и даље стоји моје реторичко питање зашто се онда ово истиче а оно не? Јер и једно и друго се или подразумева, па не треба истицати, или не подразумева, па треба једнако истицати и једно и друго.

Episkopi se biraju prvenstveno medju molitvenicima, dobrim bogoslovima i iskušanim, osvjedočenim pastirima i propovjednicima a ne medju otaljavačima molitvi, neznalicama i lošim ili još vrlo neiskusnim parosima i nikakvim propovjednicima, Treba istciati jedno i drugo, to si u pravu, samo što se čestim isticanjem toga kako je neko velliki molitvenik lako upada u gordost i slično - bilo tim što od stvari koja se podrazumijeva pravimo sad nekakvu do nebesa zaslužnu stvar (isto kao kad bi hvalili hirurga da zna dobro baratat skalpelom, rezati i zašivati, to mora znati svaki hirurg) ili tim što ako nekog stalno na taj način hvalimo još za života činimo mu medvjedju uslugu a možda čak i nehotice guramo u iskušenje oholosti i gordosti. A svaki molitvenik ne mora biti dobar organizator kao ni svaki dobar bogoslov, dogmatičar ili kanonista pastirom, duhovnikom i savjetnikom. Darovi su različiti!

Подели на овим сајтовима

Зајроне, логика демантира ово што си рекао, а кључ ти је у ономе што сам већ написао.

Ти мени нећеш поверовати, па се нећу даље трудити да објашњавам.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...