Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Ведран* рече

Рекао сам да је договорено још у припремама за Критски Сабор како се стиче аутокефалност. 

To je irelevantno, Rusi i Bugari nisu podpisali.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Римокатолици, није ми јасно зашто сте се упрли да браните Патријарха Вароломеја?

Јел то неки исконски страх од Руса? Не капирам заиста. Као када би ми правили фрку између сукоба мадридског и лисабонског бискупа...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bernard рече

To je irelevantno, Rusi i Bugari nisu podpisali.

:0222_shocked:

Мајко мила! С вама је немогуће разговарати.

Да ли сте стварно толико неписмени. Кажем у множини јер јер си ти већ други на кога се ова опаска односи. 

Читај написано човече!

Рекао сам у ПРИПРЕМИ за Сабор. Не на Сабору. То су потписали сви. 

Хоћеш да ти нацртам?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

@Trifke Него јел има неке потврде у вези онога што си рекао за Свету Гору?

Nema potvrde. Ima negacije znaci da nije vest bila dobra. Hvala sto si me podsetio! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Ведран* рече

Сећате ли се кад сте били мали, или да ли сада примећујете, када дете падне и повреди се да оно, готово неутешно, почне да плаче. Цео свет је за њега нестао у томе тренутку и не види крај своме болу. И шта родитељ или одрасли тада чини? Узима дете грли га и теши и љуби и говори му "проћи ће, проћи ће" и тако му даје потврду да је бол само за кратко време. Иако је за дете тада бескрајан. 

Лако је рећи, али можда је теже то истински и осетити, али исто то и Бог чини кроз цео наш живот. Теши нас и уверава "проћи ће". Јер је сваки, па и највећи бол земаљски, мањи од трена наспрам вечности. 

Моја сућут Магаре. Али проћи ће, и срешћете се опет већ за трен. 

Hvala!!!Evo ti si mi živi svjedok u tome,odeš i eto te za tren opet..:sunce:Baš mi je drago da si opet s nama.

Подели на овим сајтовима

Ипак ја нисам ту у пуном капацитету. И по ванредним околностима сам сада.

Имам још резервације.

Али, ајде, рецимо да је тако.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Trifke рече

Nema potvrde. Ima negacije znaci da nije vest bila dobra. Hvala sto si me podsetio! 

Негације за све или негације за делове "вести"? Мислим на оно, да ли се негирају и критике на рачун Барта?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Francuski Mitropolit Vas. Patr. Emanuil, inace jedan od najblizih saradnika Vas. Patrijarha, je juce dao izjavu za Agioritikovima:

https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/gallias-emmanouil-gia-oukraniko-i-ekklisia-konstantinoupoleos-den-ptoeitai-apo-dithen-apeiles/

gde izmedju ostalog kaze:

Vas. Patrijarsija nije samo prvi Tron Pravoslavlja, vec ima i sustinsku ulogu u obezbedjivanju zajednistva svih Pravoslavnih Autokefalnih Crkava i u usaglasavanju Pravoslavnih pitanja i tu je ulogu dobila od Vas.Sabora.....

Onaj ko preti da prekine Efharistijsko opstenje sa Vas. Patrijarsijom, njemu samome preti odsecanje od tela Pravoslavne Crkve i iz tog razloga smatramo da pretnje ovakve vrste proizilaze iz nepoznavanje Kanonskih prava.

«το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν αποτελεί μόνο τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας αλλά έχει και τον ουσιαστικό ρόλο της διασφαλίσεως της ενότητος των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και το συντονισμό επί διορθοδόξων θεμάτων. Το ρόλο αυτό δεν τον έλαβε αφ’ εαυτού αλλά από τις Οικουμενικές Συνόδους. Ως εκ τούτου η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως δεν πτοείται από δήθεν απειλές που έχουν σκοπό να θίξουν την ενότητα και να προσβάλουν τον κατοχυρωμένο ρόλο Αυτής.

»Εκείνος ο οποίος απειλεί και κόβει την Ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απειλείται ο ίδιος με αποκοπή του από τον κορμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι απειλές προέρχονται από έλλειψη γνώσεων Κανονικού Δικαίου.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Trifke рече

Starac Danil Katunakijski koji je jedan od najuglednijih staraca Svete Gore danas, na pitanje od pre par dana o pominjanju Vas. Patr. rekao sledece: 

Da, pominjemo ga, ali nam ovde stoji ( u grlu).

Dusa nam ga vise ``ne nosi``

Mi jos uvek ne govorimo nista, cinimo ``ikonomiju`` za ovo sto radi, ali ne znam dokle cemo.

http://trelogiannis.blogspot.com/2018/09/blog-post_195.html

- Ναι, μνημονεύουμε τον πατριάρχη, αλλά ''εδω'' μας κάθεται...
Δεν το σηκώνει η ψυχή μας.
Εμείς δεν μιλάμε, κάνουμε ακόμα ''οικονομία''.... με αυτά που κάνει, δεν ξέρω για πόσο ακόμα. (...)

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Ведран* рече

Негације за све или негације за делове "вести"? Мислим на оно, да ли се негирају и критике на рачун Барта?

Nisu prekinuli da ga pominju a;i ga kritikuju. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, N.Petrovic рече

Vas. Patrijarsija nije samo prvi Tron Pravoslavlja,

IMG-f77a95740327f07614b79a2950ceb4af-V.jpg.567dd8135e29679239fa292b8a51d35f.jpg

Шта друго рећи?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Ведран* Dodjoh slicajno, videh tvoju poruku iz avgusta , reko odo ja kad vidim tu si dobro je...Hvala ti na divnim recima!

Ovo je bio off, izvinjavam se, necu vise.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Trifke рече

Mislim da ce Sveta Gora cekati sa bilo kakvom odlukom, jer bi to sad bilo previse brzo. Po grckim komentatima se vidi i velika zabrinutost kako ce Grcki Sinod reagovati. Mnogi se plase da Vas. Patr. nece poci ``goloruk`` na Ruse vec ce sve uciniti da ima i Grcku Crkvu sa sobom. Tu je sad problem.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Trifke рече

Čekaj mene sad zanima jel' to sad isto recimo kao da mi katolici ne spominjemo Papeža na Misi?? Mi onda ne bi vise bili katolici,jeli i kod vas onda tako tj.ostajete li i dalje pravoslavci ili kako??ne_shvata

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...