Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Zayron рече

A šta ako vaseljenski Patrijarha za svoje korake u Ukrajini obezbijedi (a sigurno već sad uporedo radi na tome) sebi podršku većine pravoslavnih Crkvi a RPC sa svojim satelitima ostane u Crkvi u manjini? Onda će biti demantovan ko?

Nikako vi nista da se naucite iz Istorije: Fiorentinski sabor, a i jos po koji. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Toliko ste dugo sa nama a ništa niste naučili.

Ako misliš na nas katolike nismo mi s vama a ni vi s nama već svako sa sobom još od 1054. A ono što smo dosad naučili je da je svaka opcija kod vas jednako vrijedna i ima šanse jer kod vas, kako rekoste prvi je prvi (u diptihu kod vas je to carigradska Patrijaršija ako se ne varam) ali samo do momenta dok ne počne nešto tražiti i zahtijevati. A ishod je dakle moguć i ovakav i onakav, da se Carigradu povede za rukom to što namjerava i da se ne povede. Ja sam to pitanje napisao u slučaju da se povede, šta onda? Ako ne sve svejedno ostaje pri starom.

A šta ako vaseljenski Patrijarha za svoje korake u Ukrajini obezbijedi (a sigurno već sad uporedo radi na tome) sebi podršku većine pravoslavnih Crkvi a RPC sa svojim satelitima ostane u Crkvi u manjini? Onda će biti demantovan ko?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Trifke рече

Nikako vi nista da se naucite iz Istorije: Fiorentinski sabor, a i jos po koji. ;) 

No, otišli ste stvarno predalako ako si Carigradska Patrijaršija i Moskovska moraju upriličiti nekakav sličan svoj "florentinski" da bilo šta rješavaju na njemu. Iz toga se trebate poučiti glavno vi, mi smo jedinstveni od 1054.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

No, otišli ste stvarno predalako ako si Carigradska Patrijaršija i Moskovska moraju upriličiti nekakav svoj "florentinski" da bilo šta rješavaju na njemu. Iz toga se trebate poučiti vi, mi smo jedinstveni.

Hahaha Ti stvarno prelazis u humoriste. Vi jedinstveni! Tu pricu mozes da prodas onima koji neznaju a meni ne. Jedino u cemu ste jedinstveni je u skrivanju pedofila 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zayron рече

Kako da obezbedi? Jedino da i svi ti drugi pristanu da zazmure na najgrublje krsenje kanona, a tako nesto prosto nema sanse da se dogodi.

...

Takodje, uoci da u Crkvi nikad nije bila bitna nikakva vecina, nego Istina. U vreme sv. Vasilija Velikog bivalo je takvih pometnji da su postojali periodi kad uopste nije moglo lako da se utvrdi ko je pravoveran, a ko nije. I onda je narod Boziji, vodjen Duhom istine, nasao svoj nacin da razlikuje ko je ko: ko je u evharistijskom opstenju sa Vasilijem, pravoveran je. Ostali nisu.

Dakle, "ne boj se malo stado", "jer ja pobedih svet", cak i u takvom neverovatnom slucaju da na strani Istine ostane manjina.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Kako da obezbedi? Jedino da i svi ti drugi pristanu da zazmure na najgrublje krsenje kanona, a tako nesto prosto nema sanse da se dogodi.

...

Takodje, uoci da u Crkvi nikad nije bila bitna nikakva vecina, nego Istina. U vreme sv. Vasilija Velikog bivalo je takvih pometnji da su postojali periodi kad uopste nije moglo lako da se utvrdi ko je pravoveran, a ko nije. I onda je narod Boziji, vodjen Duhom istine, nasao svoj nacin da razlikuje ko je ko: ko je u evharistijskom opstenju sa Vasilijem, pravoveran je. Ostali nisu.

Dakle, "ne boj se malo stado", "jer ja pobedih svet", cak i u takvom neverovatnom slucaju da na strani Istine ostane manjina.

To sto si napisao je za RK visa atematika. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

To sto si napisao je za RK visa atematika. 

Na zalost, izgleda kao da jeste tako.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Trifke рече

Hahaha Ti stvarno prelazis u humoriste. Vi jedinstveni! Tu pricu mozes da prodas onima koji neznaju a meni ne. Jedino u cemu ste jedinstveni je u skrivanju pedofila 

Sad slučajno je riječ o jedinstvu u Crkvi, ali ako hoćeš i tu smo jedinstveni, ili sve zle strane kriti ili sve goniti i kažnjavati, zavisno od tog šta se mislilo koje je manje zlo. Prljavog veša svuda i kod nas i kod vas, nas je više pa je i njega više. No, mi kad veš taj operemo, opet ćemo biti i čisti i jedinstveni. A vi ste izgleda jedinstveni samo u tom da niko nema pravo nikakvog autoriteta nad bilo kim u Crkvi i da si svako ima gledat svoja posla. Kod vas jedinstva se teško ko dočeka svejedno kako i u šta je obučen, pa taman da je sve i u tek opranom i ispeglanom.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Sad slučajno je riječ o jedinstvu u Crkvi, ali ako hoćeš i tu smo jedinstveni, ili sve zle strane kriti ili sve goniti i kažnjavati, zavisno od tog šta se mislilo koje je manje zlo. Prljavog veša svuda i kod nas i kod vas, nas je više pa je i njega više. No, mi kad veš taj operemo, opet ćemo biti i čisti i jedinstveni. A vi ste izgleda jedinstveni samo u tom da niko nema pravo nikakvog autoriteta nad bilo kim u Crkvi i da si svako ima gledat svoja posla. Kod vas jedinstva se teško ko dočeka svejedno kako i u šta je obučen.

Da posebno ste jedinstveni u teologiji pocev od teologije oslobodjenja , pa preko teologije karizmatskih pokreta, pa teologije svake unijatske crkve. Da ne zaboravimo one koji ne priznaju misu na narodnom jeziku, pa one koji tvrde da od drugog vatikanskog koncila nema ni jedan legalni Papa a da nije jeretik ili sta ti ja znam. Mrzie da sada trazim ali bi bilo interesantno pustiti video sa tih vasih karizmatskih susreta i misa kada pocnu da lezu po podu i tresu se ili urlicu laju i td. Po vasim procenama taj pokret je 15% crkve. Osim toga pedofilstvo je kod vas duga tradicija sto su ustanovili u SAD istrazitelji. Samo ono sto oni imaju materijala bili ste aktivni na tom polju od 60 tih godina proslog veka. 

Vise ne nameravam da se bavim ovkvim razgovorom sa tobom tako da ti je ovo moja posledlja poruka na ovu temu. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

. No, mi kad veš taj operemo, opet ćemo biti i čisti i jedinstveni

kada ćete početi da perete svoj veš i da prvo pometete svoje dvorište a i te balvane bi mogli da  nacepate, evo će zima, poitajte

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Da slušaš Avu , nebi tako pričao.

A sto bih ja njega slusao? Mislis ti da se ja njega nesto bojim pa moram da ga slusam. On i ja smo prijatelji ali se razlikujemo po mnogim stavovima. Ima i gde smo isti ili slicni. No to vama nemoze uci u glavu. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

DA SVE PODSETIM DA JE TEMA OVDE MOGUCI RASKOL U PRAVOSLAVNOJ CRKVI A NE USPOREDIVANJE CRKVE SA RIMOKATOLICIZMOM I SLICNO!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...