Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

E taman fino da se malo oladi tema. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 24 минута, Bokisd рече

Pa, nije samo administrativni,....iz tadasnje i vekovne,.... RK i Istocne perspektive

To se potom sve navaljalo naknadno ko na grudvu snijega koja se kotrlja niz padinu pa je od nje na kraju lavina. Ovo sad je još sve "lažo-plažo" i "mírnyx týrnix" (mir nichts, dir nichts), šta ćete kad velejerarsi moskovski i carigradski odu korak dalje pa uvale obostrano anatheme jedan na drugog? To će opet biti bingo za kladionice, otvoriće opklade na to ko će kome prvi uvaliti klatbu, interdict, exkomunikovati, anatemisat. Glavno da će obe strane biti u pravu, jasna stvar! Ta istorija se stvarno stalno ponavljava al niko se iz nje baš nešto mnogo ne pouči. Historia est magistra vitae sed discipuli sunt surdi.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zayron рече

To se potom sve navaljalo naknadno ko na grudvu snijega koja se kotrlja niz padinu pa je od nje na kraju lavina. Ovo sad je još sve "lažo-plažo" i "mírnyx týrnix" (mir nichts, dir nichts), šta ćete kad velejerarsi moskovski i carigradski odu korak dalje pa uvale obostrano anatheme jedan na drugog? To će opet biti bingo za kladionice, otvoriće opklade na to ko će kome prvi uvaliti klatbu, interdict, exkomunikovati, anatemisat. Glavno da će obe strane biti u pravu, jasna stvar! Ta istorija se stvarno stalno ponovljava al niko se iz nje baš nešto mnogo ne pouči. Historia est magistra vitae sed discipuli sunt surdi.

Na istoku se nikada nije davala anatema zbog kanona vec zbog jeresi, ako me secanje ne vara. ;)

• Свиђа ми се 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Trifke рече

Na istoku se nikada nije davala anatema zbog kanona vec zbog jeresi, ako me secanje ne vara. ;)

A prekršaj kanona je šta? Orthodoxan je taj koji krši kanone? Artemije je dobio anathemu baš zbog toga! Zbog kršenja kanona, ne zbog jeresi! To je svakom poznato. Pa otkud sad da se na istoku nikada nije davala anatema zbog kanona? Zbog čega ju je SPC onda dala Artemiju? Zbog onih para?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zayron рече

A prekršaj kanona je šta? Orthodoxan je taj koji krši kanone?

Kanoni se krse svaki dan kod nas i nema problema i niko ne baca anatemu na nikoga zbog krsenja kanona. Ja znam da kod vas ide to tako bum tras piju ali ne kod nas. ;)  Neki kanoni su zastareli, pregazilo ih vreme a ima i onih koji su kontradiktorni jedan drugome. ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zayron рече

A prekršaj kanona je šta? Orthodoxan je taj koji krši kanone?

Ali, samo par minuta ranije, kazes da je shizma izmedju Zapada i Istoka administrativni i disciplinski raskol,...a, sad, ko krsi kanone nije orthodoksan ?  :scratch_head:

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Kanoni se krse svaki dan kod nas i nema problema i niko ne baca anatemu na nikoga zbog krsenja kanona. Ja znam da kod vas ide to tako bum tras piju ali ne kod nas. ;)  Neki kanoni su zastareli, pregazilo ih vreme a ima i onih koji su kontradiktorni jedan drugome. ;) 

Ponovo, Artemiju je uvaljena anathema od strane SPC zbog čega, kanona ili jeresi?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Ali, samo par minuta ranije, kazes da je shizma izmedju Zapada i Istoka administrativni i disciplinski raskol,...a, sad, ko krsi kanone nije orthodoksan ?

Anatheme se daju radi obojeg, u oba slučaja i radi krivovjerja i radi prekršaja kanona ako onaj ko ih krši ne posluša sud Crkve, prekršaji kanona često vode u jeres i obrnuto, često su i produkt jeretičkog smišljenja ili djelovanja.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Ponovo, Aremija je uvaljena anathema od strane SPC zbog čega, kanona ili jeresi?

Nikome nista nije uvaljeno a i vec ti je sve to objasnjeno mnogo puta. Mani me. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Bokisd рече

To nije veroispovedni raskol, nego kanonski i administrativan ( ako se desi ) i nebitno je ko je na cijoj strani,( neko ovako, neko onako ),... jer i jedna i druga strana je u Crkvi.

( ja sam na strani Moskve povodom ovog spora )

Nisi u pravu. Ne moze kanonski da se odvoji od veroispovednog, jer kanoni i nisu nista drugo nego produzetak osnovnog ispovedanja vere.

Za sad i jedni i drugi jesu u Crkvi, ali ovi carigradski su na odlicnom putu da od Nje otpadnu, ako se hitno ne urazume.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Ali, samo par minuta ranije, kazes da je shizma izmedju Zapada i Istoka administrativni i disciplinski raskol,...a, sad, ko krsi kanone nije orthodoksan ?  :scratch_head:

Evo danas vec drugi put mi se ovo desava. Prvo sam lajkao Markovicu a sada i tebi. Lose ovo vreme utice na mene!:0228_hot:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Trifke рече

Nikome nista nije uvaljeno a i vec ti je sve to objasnjeno mnogo puta. Mani me. 

Na Artemija je SPC uvalila anathemu, tako se to stručno kaže, to je pravi prevod na slovenske jezike, na nekog uvaliti klatbu ili anathemu. Pitanje nije ili kanoni ili jeres, anathema se može dobiti i zbog jednog i zbog drugog, važi oboje!

Подели на овим сајтовима

Inace, mnogo dobra tema, nista ne moras da pises, samo ides i lupas pluseve i minuse...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Anatheme se daju radi obojeg, u oba slučaja i radi krivovjerja i radi prekršaja kanona ako onaj ko ih krši ne posluša sud Crkve, prekršaji kanona često vode u jeres i obrnuto, često su i prrodukt jeretičkog smišljenja ili djelovanja.

Ali, ovde u slucaju Ukrajine, krsi se kanon koji se bavi , ....kanonskom jurizdikcijom crkava na svojoj teritoriji i njegovim pogresnim tumacenjem od strane Carigrada.

Nema pomena o nekim verskim i dogmatskim pitanjima. Nema potrebe za anatemama i slicno.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ali, ovde u slucaju Ukrajine, krsi se kanon koji se bavi , ....kanonskom jurizdikcijom crkava na svojoj teritoriji i njegovim pogresnim tumacenjem od strane Carigrada.

Nema pomena o nekim verskim i dogmatskim pitanjima. Nema potrebe za anatemama i slicno.

Onda nema ni potrebe za tim da se prestane pominjati carigradski patrijarh u liturgiji, MP onda to radi nekanonski, nekanonski je jednostrano pozvala na prestanak pominjanja carigradskog patrijarha prije nego što je išta riješeno saborski i saborno. Odakle im pravo na to?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...