Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, kopitar рече

Za Avu a također i mene Crkva je jedna.

Zato je potpuno svejedno gdje si.

A to mi daje prednost da kritičko mogu sagledati i jedne i druge.

Nisam ni milimetra odstupio od istina KC stoga ako si što tako primijetio  reci .

Čista demagogija u stilu Miljana Miljanića i Staneta Dolanca! (nije to prvi put) A zašto bi onda prešao kad je Crkva jedna i potpuno svejedno gde si?????????

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 минута, Bernard рече

Čista demagogija u stilu Miljana Miljanića i Staneta Dolanca! (nije to prvi put) A zašto bi onda prešao kad je Crkva jedna i potpuno svejedno gde si?????????

Није рекао да би прешао.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bernard рече

Čista demagogija u stilu Miljana Miljanića! (nije to prvi put) A zašto bi onda prešao kad je Crkva jedna i potpuno svejedno gde si?????????

Ne kužiš ti ništa...kad bi svi pravoslavni bili ko Ava  koji kaže da je Crkva jedna onda nebi više ni bilo RKC i PC već samo jedna.

Mislio sam na takav prijelaz.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Није рекао да би прешао.

Žiko umoran si, pročitaj još jednom, prešao bi odmah. Isusovo magare umire od smeha.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bernard рече

Žiko umoran si, pročitaj još jednom, prešao bi odmah. Isusovo magare umire od smeha.

Da ako bi se dogodilo čudo da svi budu ko Ava. Ali bi oda došlo i kraljevstvo nebesko.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Ne kužiš ti ništa...kad bi svi pravoslavni bili ko Ava  koji kaže da je Crkva jedna onda nebi više ni bilo RKC i PC već samo jedna.

Više ne verujem ni da si katolik. Blefer i folirant!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Жика рече

Свашта. Не знам шта се с тобом дешава.

12:smeha:12:smeha: Жико, хит си (хит ти је реакција-одговор) :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Da, potrebno je doći k takvom konsenzusu ili stanju/stavu i saglasju u Crkvi u kojem će ti prelasci postati bespredmetni. 

https://tinyurl.com/y7wckhmt

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bernard рече

Više ne verujem ni da si katolik. Blefer i folirant!12:smeha:

Inače u posljednje vrijeme najviše napada doživljavam od mnogo "pobožnih katolika".

U jednoj mješovitoj više protestantskoj grupi pokušah da im objasnim bezrazložno strah koji imaju od Djevice Marije te stavih ovakav naslov.

Da li je djevica Marija majka Isusova Bogorodica?

I taman kad sam ih navukao na tanak led ,administracija mi izbriše objavu jer su se žalili mnogi bogobojazni katolici da se takvim naslovom vrijeđa Gospu i označili kao spam.

Tako da sam morao ponovno staviti uz objašnjenje zašto, te mi je time i djelomično uništena klopka za protestantske revnitelje pa moradoh zamoliti pobožnu braću katolike da mi više ne pomažu.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Da ako bi se dogodilo čudo da svi budu ko Ava. Ali bi oda došlo i kraljevstvo nebesko.

Због овога ће ми се Васијан крви напити!:))12:smeha::))

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

kraljevstvo nebesko.

Ipak Carstvo. Za potenciju više

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, kopitar рече

Tako da sam morao ponovno staviti uz objašnjenje zašto, te mi je time i djelomično uništena klopka za protestantske revnitelje pa moradoh zamoliti pobožnu braću katolike da mi više ne pomažu.

Ја таман успем да конвертујем 10 католичких душа у слатко православље, а онда ми се јаве васијани и упропасте покварени лукави језуитско-фрањевачки план!:))

Умирем кад ми "моји" ревнитељи кажу како сам језуитски фрањевац! Плачем, мајке ми!12:smeha:

Имате и ви ваших јунака, један колега на Августинијануму (дошао био нешто кратко, нисам ни укапирао шта тамо тражи), поп припадник Опус Деи, ме пита онако, већ се бринући за моју изгубљену јеретичку душу: А желиш ли ти добро Богородици? (Волиш ли је, вуои бене). Морам да признам да ме је затекао јер сам помислио да ме зајебава нешто... 

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, kopitar рече

Inače u posljednje vrijeme najviše napada doživljavam od mnogo "pobožnih katolika".

U jednoj mješovitoj više protestantskoj grupi pokušah da im objasnim bezrazložno strah koji imaju od Djevice Marije te stavih ovakav naslov.

Da li je djevica Marija majka Isusova Bogorodica?

I taman kad sam ih navukao na tanak led ,administracija mi izbriše objavu jer su se žalili mnogi bogobojazni katolici da se takvim naslovom vrijeđa Gospu i označili kao spam.

Ne mlati........:))12:smeha:Ovo nema nikakve veze sa tvojim prelaskom!!!

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Жика рече

@Zoran Đurović

Изгледа да губиш време на Васијана. Док му све не објасниш изгубићеш доста времена. Можда је боље да пишеш радове, њему изгледа не вреди објашњавати. Да ли је њему уопште неко дао благослов да се бави теологијом?

Zar zato treba blagoslov??Dobro već vidim svi se smijete..:blush:

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

12:smeha::))12:smeha: Да је био свестан не би са стриком рашчинио Златоустог! Лупаш за све паре! Са Нерсторијем није могао тако лако да се обрачуна, па је зато уортачио се са Папом.

Пошто, по свом старом обичају, овако вадите делиће из поста, па коментаришете (често ван целокупног контекста), па их онда "разобличавате" кроз иронију...то значи да сам Вас дебело изнервирао и померио са места, јер кроз иронију и подсмех то најбоље показујете. :D:skidamkapu:

Прво, показао сам Вама (и свима онима које то интересује) да је Св. Кирило сматрао Несторија за Патријарха Цариградског са којим је био у пуном литургијском општењу.

Друго, ситуација око Златоустог је била другачија и не могу се поредити та два случаја. Несторије је рашчињен и анатемисан због јереси, а Златоусти је "рашчињен" због разних непостојећих оптужби канонског и моралног карактера. Проболем јереси и јересијараха је увек решаван Васељенским Саборима.

Треће, Кирило је за време рашчињавања Св. Златоуста био под утицајем свога ујака Патријарха Теофила, што је сасвим нормално. Предање вели да се због тога  касније покајао и ту грешку исправио.

"Патријарх цариградски Атик, који је живео пре Несторија, писао је Кирилу, саветујући му и молећи га да име светог Јована Златоуста упише у црквене диптихе, тојест у књиге са именима светих. И сам Атик спадао је раније међу непријатеље Златоустове, али касније, уверивши се у невиност овог светог мужа, и увидевши свој грех према њему, покаја се. И ступивши после Арсакија на патријаршијски престо цариградски, он уписа име Златоустово у диптихе и, докле год беше жив, саветоваше светом Кирилу у писмима да и он поступи тако исто. Али га он не послуша, не желећи потценити значај сабора, сазваног Теофилом против светог Златоуста.
Исто тако и свети Исидор Пелусиот, – рођак светог Кирила -, дубоко стар, видећи негодовање многих против светог Кирила зато што Златоуста искључује из броја светих, писао му је са великом слободом, саветујући му да непристрасно расмотри разлоге свога гнева на невиног и светог мужа. „Пристрасност није далековидна, а мржња уопште ништа не види – писао је свети Пелусиот у једном од својих писама светом Кирилу. – Стога, ако желиш да будеш чист и од једног и од другог недостатка, немој изрицати непромишљене пресуде, него подвргавај дела праведном суду. Јер и Господ Бог, који зна све пре но што се збуде и учини, благоволи сићи с неба ка градовима који сагрешише и прогневише Га. Вика је, рече, у Содому и Гомору велика, и греси су њихови веома велики. Зато ћу сићи да видим еда ли све чине као што вика дође преда ме; ако ли није тако, да знам (1 Мојс. 18, 20-21). Овако поступи Свевидац, дајући нам пример да одмах не верујемо клеветничким речима, него да најпре сами испитамо и увидимо да ли је то тако као што нам се прича. Стога и ти не треба да се гневиш, пошто претходно испиташ и нађеш да ствар због које се гневиш заиста заслужује гнев. Јер многи, који су с тобом били на Сабору у Ефесу, отворено негодују против тебе што се неправедно гневиш на невиног. Он је Теофилов сестрић, говоре они о теби, и подражава његову нарав, јер као што он јавно показа своје безумље, безразложно протеравши с престола светог и богољубљеног Јована, тако и ти радиш, потцењујући славу протеранога, који се усто сада ни међу живима не налази

И још на другом месту свети Исидор овако пише светом Кирилу: „Питаш ме о околностима под којима је божанствени муж Јован био изгнан. Но ја не желим да ти о томе подробно пишем, да не бих испао као човек који друге окривљује и осуђује, јер многобројне неправде према светитељу превршише сваку меру. Ја ћу те са неколико речи подсетити на нарав Египта коме си сусед:он се одрече Мојсија, предаде се фараону, нанесе ране смиренима, озлоједи трудбенике, подиже градове и ускрати плату радницима.[ Упражњавајући таква дела, Египат произведе на свет безаконог Теофила, који злато поштује као Бога;он са својим једномишљеницима нанесе велике неправде светом Јовану, човеку богољубивом и Бога проповедајућем. Но, поред свега тога, дом Давидов се утврђује и умножава, а Саулов, као што видиш, изнемогава“.
Таква беху писма светог Исидора Пелусиота светом Кирилу. Прочитавајући их, он стаде увиђати свој грех. Но особито га онда увиде, и потпуно се покаја, када би устрашен следећим виђењем. Он виде себе у неком месту, чудесно лепом и препуном неисказане радости. Ту он виде прекрасне мужеве: Аврама, Исака и Јакова, и друге светитеље, старозаветне и новозаветне. Виде тамо и огроман пресветли храм, чију лепоту није у стању језик људски исказати, и чу у њему милозвучно појање многобројних гласова. Улазећи у храм и дивећи се срцем пуним миља лепоти и великољепију, Кирил угледа у неописаној слави Пречисту Владичицу Дјеву Богородицу, окружену мноштвом Анђела. Виде и светог Јована Златоуста где на почасном месту стоји близу Богородице, блистајући свечудесном светлошћу као анђео Божји, и држећи у руци књигу својих учења, док га многи дивни људи окружују као слуге његове. Сви ти људи беху наоружани, и као готови за напад. И када Кирил хтеде да припадне к ногама Богородице, да Јој се поклони, на њега полете свети Јован са оруженосцима што беху око њега, забрањујући му да се приближи Пречистој Матери Божјој и истерујући га из чудесног храма. Кирила спопаде страх и трепет видећи Јована где се љути на њега и изгони га из храма. Но утом он чу Пречисту Дјеву Богородицу где се заузима код Јована и моли га да опрости Кирилу и да га не истерује из храма, пошто се Кирил огрешио о њега не из злобе него из незнања. Но, Јован, као да не жељаше да опрости Кирилу. Тада Пресвета Богородица рече Јовану: Опрости му мене ради, пошто се он много потруди око чествовања мене, и прослави ме међу људима и назва Богородицом. – Када Пречиста Богородица изговори ове речи, Јован се одмах умири и одговори Богородици: Ради Твога заузимања, о Владичице, праштам му. – И пришавши Кирилу пријатељски, он га загрли и целива. И тако се они измирише један с другим у виђењу.
После овог виђења свети Кирил се стаде силно кајати, и себе осуђивати, и себе презирати што је толико времена безразложно држао гнев против тако великог угодника Божјег. И одмах сазва све епископе египатске, и устроји велико празновање у част светог Јована Златоуста, и записа овог божанственог учитеља васељене у црквеним књигама међу великим светитељима. И тако би уклоњена мрља са светости блаженог Кирила, пошто сама Пречиста Богородица уништи непријатељство међу слугама Својим. И од тога доба, па све до краја свога живота на земљи, свети Кирил величаше светог Златоуста.
"

Нико не спори да је Св. Кирило био обманут и пристрасан према своме ујаку који је "рашчинио" Св. Златоустог, и због тога пристрашћа био у немогућности да непристрасно сагледа ствари на почетку. Међути, Бог га је ипак избавио из обмане и привео познању истине, тако да је он решио своју грешку. Ако је у овоме грешио, не мора да значи да је његова свест о сазивању Васељенског Сабора била на истој основи, јер ми православни верујемо да је идеја о сазивању и само сазивање Васељенског Сабора дело самог Духа Светог.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...