Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Жика рече

Имам храбрости да то кажем што се тиче ове  теме. Иначе, са многим другим ставовима оца Саве се слажем.

У реду. То поштујем.

Схватио сам. О. Сава и моја маленкост заводе људе на Форуму гледе ових тема.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Васијан рече

Како може икономија у Св. Тајнама? Весело питање. 

Саме Св. Тајне су једна велика икономија Божија.

Разбојник је на Крсту примио пуноћу свих Светих Тајни без реалног обреда!

Св. Амвросије говори о покојнику који умро некрштен, то јест да је сама његова жеља да се крсти била примљена као Св. Крштење.

Мученици су, без обреда Крштења, само својом одлуком да приђу Христу и пострадају за Њега, постајали учесници свих Светих Тајни.

Све је то икономија, то јест примање благодати Св. Тајни и без извршења обреда саме Св. Тајне. 

Pa onda smo mi rimokatolici na tom isto kao i vi, spašavamo se i bez izvršenja obreda svetih Tajni koje nemamo jer nam ih vi sve poričete, kako si to lijepo objasnio maloprije. Ko je čist treba oprati samo noge! :D 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

То не постоји. То је моја тврдња. И Ви сте говорили да су јеретици, ако се не варам...

То што ја кажем је моје приватно мишљење које није потврђено сабором. Као што ни свејерес екуменизма није потврђена сабором. 

Остало ти је озбиљно питање око васељенске анатеме Цг у време иконоборства. Не прави се будала, јер си сам себи ископао гроб био.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

То што ја кажем је моје приватно мишљење које није потврђено сабором. Као што ни свејерес екуменизма није потврђена сабором. 

Остало ти је озбиљно питање око васељенске анатеме Цг у време иконоборства. Не прави се будала, јер си сам себи ископао гроб био.  

На све што нисам одговорио одговорићу, не могу баш све одједном, нити имам снаге и концетрације.

Опет Вам понављам. 

Одговорите ми на просто и једноставно питање везано за егзилску цркву. Да ли он има спасавајуће Свете Тајне, или нема?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

Одговорите ми на просто и једноставно питање везано за егзилску цркву. Да ли он има спасавајуће Свете Тајне, или нема?

Не знам. Раскол су по СПЦ, дакле, имају крштење. А ко ће се од њих спасити, то ти питај Богородицу кад ти се јави у визији!:)) Расколницима прве генерације ни Василије Велики није негирао тајне. Ко се спашава, како чух од тебе, то ни ти не знаш. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жика рече

Ти си признао да су католици Црква тако да сад немој то да спочитаваш нама.

У сновима вероватно, али у реалности - тешко.

Замолио бих те да ми одховориш. Ово што си написао није никакав одговор. Да ли исповедаш "Теорију Грана" и "Крштењско богословље". То нема никакве везе са католицима.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Ово што си написао није никакав одговор

Јесте, али ти не разумеш.

Да ли исповедаш "Теорију Грана" и "Крштењско богословље".

Искрено, ни не знам шта је то. Мало сам обавештен, али никако не могу да знам шта ти мислиш под тиме. Јер када Тарасије нпр. каже јеретик, ја под тим подразумевам јеретика, а не "канонског" јеретика. Дакле, око тога немамо шта да се прегонимо.  

Подели на овим сајтовима

Не знам. Раскол су по СПЦ, дакле, имају крштење. А ко ће се од њих спасити, то ти питај Богородицу кад ти се јави у визији!:)) Расколницима прве генерације ни Василије Велики није негирао тајне. Ко се спашава, како чух од тебе, то ни ти не знаш. 

Чекајте. Како сад то?

Како можете да не знате? Знате за аријанце, монофизите, македонијевце, монотелите, иконоборце, а не знате за наше артемијевце? 

Како могу имати крштење мимо осталих Св. Тајни? 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Како могу имати крштење мимо осталих Св. Тајни? 

Као и сви расколници и јеретици којима је Црква признала крштење. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жика рече

Овде има доста објашњено.

http://www.spc.rs/sr/georgije_florovski_o_granicama_crkve

Алал ти ђуфте :smeh1:

Ја те питам да ми просто и једноставно одговориш, а ти ми дајеш филозофију од о. Флоровског.

Дакле, имају ли Егзилци Св. Тајне или немају? Одговори ми брате просто и једноставно. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Васијан рече

Чекајте.

Остао си дужан Фотија, Игњатија, Папе Николе, као и васељенске анатеме иконобораца пре Тарасијевог рукоположења. 

На ова надгорњавања ти нећу одговарати. Ако хоћеш нешто да научиш за Папу Лава и сл ствари које су поменуте, онда ми не узимај време глупостима.  

Подели на овим сајтовима

Као и сви расколници и јеретици којима је Црква признала крштење. 

Шта Ви сад причате? Јел се спрдате самном?

Од када је се може Крштење одвојити од осталих Светих Тајни? Сами сте потврдили, а немогуће је да и не потврдите, да се Св. Тајне не могу делити, јер је тако нешто немогуће. Ако имају Крштење, онда имају и Евхаристију, ако имају Евхаристију, онда имају све остало. Крштење извире из Евхаристије, а не обратно. То сте "хиљаду" пута сами рекли и потврдили.

Дакле, како артемијевци могу имати само Крштење, а да немају остале Св. Тајне?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Рекао сам ти да ти нећу одговарати.

Значи не смете. Па зар то није скроз непоштено и лицемерно? Пишете о свему и свачему, а не смете да одговорите на једно суштинско питање.

Онда заобилазите да се изјасните, јер знате да ћете тиме покопати све што сте до сада написали! Пишете од древним јеретицима и расколницима којима не одбацујете светост и благодат, то јест тврдите да су они Црква и да Христос врши њихове Свете Тајне, а не смете да кажете да ли савремени расколнички јеретици имају Свете  Тајне или немају! Сигурни сте да рашчињени аријанци имају потпуно крштење, евхаристију и светост, а не смете да се изјасните за артемијевце. Још кажете "не знам". Па ко би могао да поверује у тако нешто.

Ако ово није довољно људима да бар мало отворе очи, онда не знам шта је.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Ти не разумеш, твој учитељ Васијан каже да они нису рашчињени јер их није рашчинио ВасСаб. У томе је поента, јер по њему, та одлука сабора СПЦ није важећа. Мора да је потврди ВасСаб! Није довољна сагласност патријараха. Дакле, СПЦ по Васијану лаже када каже да су артемити рашчињени. Зато је признао и Католике за благодатну Цркву!:))

Vaske my Master Yoda,... :2s6vbdd: ..  ( :D )  ... ( eh, koliko smo ranije samo pricali na nekoliko stotina stranica i par meseci , po raznim temama o krstenju,...  poceo sam da sanjam 7.kanon 2. Vaselj. i 1.kanon sv.Vasilija Velikog .. :)) )

Mislim da i Vaske misli da su Artemijevci rascinjeni,  SPC sabor je merodavan da izrice kanonske stvari za svoju teritoriju i svoje svestenike.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...