Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 17.9.2018. at 9:12, Ведран* рече

А што ја волем кад се благодат вага, и спасење кад се по канонима удељује. Чудо едно!

Имао сам пре неколико година преписку са једним братом о спасењу (везану за мисионарство итд) и ту се вагало. И ја никако нисам могао да га убедим да остави причу о спасењу Спаситељу и да то не може бити мотивација за мисионарски рад (да ми њих како било крстимо да их спасимо јер им иначе нема спасења, и то вели Кипријан и амин). То је била приватна преписка са малом групом спектатора. 

Можда је то био и Васијан али тада под именом и презименом. Ко ће га знати када су по овим форумима аноними.

Не брате, ниси самном дискутовао. Иначе, ове "тезе" које ти је дао Поп Ђуровић везе са везом немају. Да би разумео о чему се ради, морао би да прочиташ сва писанија на овој теми. Ђура је мајстор за илузију, тако да ти је све наопако представио.

On 17.9.2018. at 9:15, Zoran Đurović рече

Нема доследности код Васијана. Артемије нема благодат јер су одлуке СПЦ прихватиле друге Патријаршије, а кад сам му скренуо пажњу да је и Цариград у време иконоборства био анатемисан од свих, он каже да нису били анатемисани! Јер је то требало да се потврди на ВасСаб! Ако се то зове мислити, а не млатити по самару, ја не знам!:)) - Онда ми није јасно што се буни када му кажем да су јеретици иконоборци, аморејски мученици у нашем календару! Каже да су аријанци тек после 2ВасСаб анатемисани!12:smeha: Свака логика се мора жртвовати на олтару икономије!

Ово довољно говори колико се не разумете у тематику. Џаба Вам докторати, као и Никодимусу и Артемијусу и осталима.

Артемије је рашчињен због отворених канонских преступа од свог Сабора. Канонски, легално. Те одлуке су верификовали сви остали Синоди са својим Предстојатељима. Тако да је Артемије, као Епископ СПЦ, рашчињен валидно од читаве Цркве. За ту исту Цркву он више није Епископ и он може вршити Св. Тајне исто као и Јусуфспахић.

Цариград у време иконоборства је био анатемисан и раскољен од остатка Цркве, али та иста тада Црква није организовала Васељенски Сабор који би свргнуо Патријарха иконоборца и све остале Архијереје. Само Васељенски Сабор може свргнути једног Патријарха и са њим све остале његове следбенике Архијереје. Тако је било на свим Саборима. Тако да је ствар решена тек на СедмомВасељенском Сабору. Црква када свргава јеретика, дужна је да постави другог Патријарха Православног. Такође, ако се Пт. Вартоломеј не покаје, на новом Васељенском Сабору свргнути Вартоломеја и поставити другог Патријарха Цариграда. Без сазивања Васељенског Сабора, Црква не може да смени једног Патријарха и све остале Архијереје који чине читаву једну Помесну Цркву.

На Другом Васељенском Сабору су коначно смењени сви аријански Епископи и на њихова места постављени православни. 

Случај екс Артемија и случај читаве једне Помесне Цркве се не може поредити.

On 17.9.2018. at 9:26, Ведран* рече

Јели Васијане, ти ли беше написао ону анализу Никотиновог отступног слова?

Ако си ти, ја не могу, али предлажем да ти се отпусте греси многи. 

Да.

On 17.9.2018. at 9:31, Zoran Đurović рече

Није. Из секретеријата су стизале потврде, не од сабора. Ерго, по Васијановим канонима, овај није рашчињен. Да би рекао како Анатемије нема благодати, он каже да је јеретик. То кажем и ја, али Зли Патујак није осуђен за јерес.  

Уопште не повезујем неблагодатност Артемија са тиме што га сматрам јеретиком. Нема благодати јер је рашчињен од своје Помесне Цркве, а то рашчињење је потврдила целокупна Православна Црква. Потврде су стизале од сваког Предстојатеља Цркве директно, а иза тога потписи Св. Синода. То је било објављено у Православљу. Сваки Синод је морао да обради "случај Артемије" и да одлуку СПЦ потврди на свом заседању.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 34 минута, Zoran Đurović рече

Без икакве разумне сумње, Господ Бог је био шкрте руке кад ти је делио памет, а онда је узео и срце да ти отврдне, да не чујеш и видиш и да се не спасиш. Пошто си зи као касетна бомба, а ниси одговарао на питања која су ти болна, сада бих узео да ти постављам конкретна питања. 

1) Новацијани пре 1ВасСаб су били валидно анатемисани и одлучени од Цркве или не?

Одговори на ово, па идемо даље. 

Не, тај филм више нећете гледати. Да се вртим у круг на тај начин, са неким као Ви, нема Више смисла. Све има своје границе. Свако ко жели може да упореди докле је дошла Ваша дрскост у извртању и манипулацији.

Богу хвала, долази ново време, и све јереси које лебде по етру ће бити санкционисане. Почиње ново поглавље у Православној Цркви, када ће се неки ствари, коначно, почети кристалисати. Тако да ћемо и Вас, ако се не покајете пре тога (а чисто сумњам) видети са онима изопштенима из Цркве. У животу ништа није случајно, тако да није ни случајно што припадате баш Константинопољској Патријаршији. Мењају се ствари полако, и ове Ваше херезе ћете моћи да просипате још само на Фејсбуку и овом Форуму (док не дођу и нека боља времена за СПЦ и она се побрине и за ове интернет ствари) код истих људи који су се примили на Ваше слатко умовање, док остали народ све више и више проваљује о коме се ту ради. Они који су се примили, они су се примили. Као и код Артемија. 

Тако да се поново враћам на исто са Вама (а притом оно што учитавате код мене, код себе не видите. Јер све исто, само много горе видим ја и многи други код Вас), јер нема сврхе. Све што писах, писах због оних који би ово читали, да би могли да упореде какве небулозе Ви износите. На већину ствари је одговорено и речено, али Ваш про-језуитски софистички ментални склоп никада неће моћи то да разуме, макар ја, или било ко други, одговорио на још милион питања.

Као што рекох, Богу хвала, иде ново време, када ћете и Ви и сви остали јересиисповедници (и остали који на било који начин урушавају Цркву) бити санкционисани и одлучени. Тако да се не бринем много. Вама је "сав живот" ФБ и Форум, јер на другим местима (и у Цркви глобално) Ваше писаније нико не шљиви баш много, нити ће икада шљивити. Овде једино имате некакву пажњу, али ни то неће још много дуго да потраје, јер ће се Црква кад-тад морати побринути за ове домене црквеног живота, а ја сматрам да ће то бити у скорије време. 

.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Васијан рече

анализу Никотиновог отступног слова?

Тек сад видех :))

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Васијан рече

Уопште не повезујем неблагодатност Артемија са тиме што га сматрам јеретиком. Нема благодати јер је рашчињен од своје Помесне Цркве, а то рашчињење је потврдила целокупна Православна Црква. Потврде су стизале од сваког Предстојатеља Цркве директно, а иза тога потписи Св. Синода. То је било објављено у Православљу. Сваки Синод је морао да обради "случај Артемије" и да одлуку СПЦ потврди на свом заседању.

Лист Православље не рашчињава никога. О. Сава ти је рекао да немамо потврде из других Цркава. Ако је рашчињен због канонских прекршаја, онда је расколник, није јеретик (није суђен за јерес) и тиме има благодат, јер му то потврђује 1 Василије. Ти који негираш обред крштења и рукоположења немаш моралног права да некоме приговориш за педагогију. 

Ако је валидно сргнут Артемије, валидно су били свргнути и Цг епископи у време иконоборства.   

Подели на овим сајтовима

Додао бих још нешто.

У питању је енциклика Папе Евгенија Четвртог у којој је изложено јеретичко поимање крштења. Такве тезе, у самој суштини, држе ови наши православни и Латини који уз Ђуровића овде дефилирају:

"Holy Baptism holds the first place among the sacraments, because it is the door of the spiritual life; for by it we are made members of Christ and incorporated with the Church. And since through the first man death entered into all, unless we be born again of water and the Holy Ghost, we can not enter into the kingdom of Heaven, as Truth Himself has told us. The matter of this sacrament is true and natural water; and it is indifferent whether it be cold or hot. The form is: I baptize thee in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost. We do not, however, deny that the words: Let this servant of Christ be baptized in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost; or: This person is baptized by my hands in the name of the Father and of the Son and of the Holy Ghost, constitute true baptism; because since the principal cause from which baptism has its efficacy is the Holy Trinity, and the instrumental cause is the minister who confers the sacramentexteriorly, then if the act exercised by the minister be expressed, together with the invocation of the Holy Trinity, the sacrament is perfected. The minister of this sacrament is the priest, to whom it belongs to baptize, by reason of his office. In case of necessity, however, not only a priest or deacon, but even a layman or woman, nay, even a pagan or heretic can baptize, provided he observes the form used by the Church, and intends to perform what the Church performs. The effect of this sacrament is the remission of all sin, original and actual; likewise of all punishment which is due for sin. As a consequence, no satisfaction for past sins is enjoined upon those who are baptized; and if they die before they commit any sin, they attain immediately to the kingdom of heaven and the  vision of God."

Дакле, наши овде присутни форумаши размишљају на разинама једне овакве гнусне јереси и небулозе. За Евгенија Папу је могуће и да паганин крсти. Битно је да се да испуни формула. Зато рекох да су римокатолици чисти езотеричари и магијаши по овом (а и по другим) питању. На овакве небулозе са наслања целокупно умовање свих овде пристутних опонената моје маленкости.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Васијан рече

"За тог Дедејића, управо он, цариградски патријарх, са 9 чланова Цариградског Синода, још 1997. је рекао:

”Да се нико не усуди, ни од клирика, да се заједнички облачи или саслужује са њим, нити од вјерника да га било ко прими или почаствује као свештеника или клирика, или да цјелива његову десницу и затражи од њега благослов, јер је под бременом неопростивог лишења чина и неразрјешивог одлучења од Господа Сведржитеља”.

Нажалост твоју, Цг сада даје аутокефалију Филарету који служи са Дедеићем. Размисли мало о томе...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Zoran Đurović рече

Нажалост твоју, Цг сада даје аутокефалију Филарету који служи са Дедеићем. Размисли мало о томе...

То није никаква моја жалост, већ њихова -  због нове еклисиолошке папистичке јереси у коју су упали. Друга ствар је да је и Ваша жалост што тој Цркви припадате. Трећа жалост је што Вас је и Пт. Вартоломеј разобличио гледе јереси које Ви исповедате.

Четврта ствар је то да је украјинска секта прекинула односе давно са црногорском сектом. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Лист Православље не рашчињава никога. О. Сава ти је рекао да немамо потврде из других Цркава. Ако је рашчињен због канонских прекршаја, онда је расколник, није јеретик (није суђен за јерес) и тиме има благодат, јер му то потврђује 1 Василије. Ти који негираш обред крштења и рукоположења немаш моралног права да некоме приговориш за педагогију. 

Не рашчињава лист "Православље", већ је у том листу била потврда свих Помесних Цркава о рашчињењу Артемија. Црно на бело је стајало обраћање сваког Патријарха и Поглавара Српској Цркви о тој одлуци.

Свака Црква обрађује на свом Синоду случај рашчињеног Епископа, јер Епископа рашчињава целокупна Црква, а не само једна Помесна. То што се Ви у те ствари не разумете, не знам ја... Сећамо се и примера Митр. Серафима Пирејског који је потписао рашчињење на Синоду Атинске Цркве, а тражио да у записнику остане да је он био против тога. 

То што Василије прича нема везе са тиме. Тако да немам намеру више да дискутујем о томе. За Св. Василија је рашчињен Епископ тотално безблагодатан (90. Канон). Тачка. Даља филозофија и софизми са Ваше стране ме не интересују. 

Ви лепо пошаљите једно писамце Вашој браћи артемитима и обавестите их да за Вас (а и за Жику) они имају благодати и све Св. Тајне. 

За нас у СПЦ, и за све остале Цркве, он је сасвим безблагодатан, иако није осуђен за јерес, већ је само рашчињен и екскомунициран као расколник и рушитељ Цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Васијан рече

Ви лепо пошаљите једно писамце Вашој браћи артемитима и обавестите их да за Вас (а и за Жику) они имају благодати и све Св. Тајне. 

:smeh2:

( moram, sta da radim,...   neka falinka u glavu' , ... :smeh1: )

4.gif.e48bf4af7430b597af76c4747d8042f3.gif

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Васијан рече

Не, тај филм више нећете гледати.

Ја разумем да си схватио шупљост твојих теза, па нећеш да играш по правилима. Јер ти си рекао све и супротно свему. Када сам ја износио неке тезе оне су биле не моји ставови него сам покушао да ти дочарам сав бесмисао тога што лупаш. 

Ти више не знаш ни ко су јеретици и расколници, ко има благодат, а ко нема. Губиш се у читању канона као гуска у магли јер немаш дисциплиновано мишљење и блејиш по икономијској матрици. 

Негираш да помесни сабор може да осуди неког за јерес или да свргне првојерарха, а то ни историјски ни на који начин није тачно. Али ти та идиотска тврдња треба да би рекао како су јеретици канонски док их неко не рокне физички и сл., односно на ВасСаб. То су глупости. Као што вређаш интелигенцију свих ових владика који су се скупљали да свргну друге, или их осуде за јерес. 

Овде да не наводим да је 15 канон Фотијев сасвим бесмислен, јер он подразумева да јеретички патријарх је безблагодатан (довољно је видети талибанске изјаве Теодора Студита). Штавише, ни 1ВасСаб није довољан да уништи јерес, јер ти тврдиш да аријанци постају безблагодатни (ти имаш неки мерач благодати, па смо сви осуђени да се јавимо твојој прозорљивости и Врховном Мерачу да бисмо знали колико и где има благодати) тек после 2ВасСаб.

За разлику од тебе који лупаш и у најгорем могућем фарисејском кључу вагаш благодат, ми је прихватамо у јеретика за које је то и Црква прихватила. Зато им признајемо крштење и свештенство. Ти признајеш благодат "канонским јеретицима", али је то бесмислица. Јер јерес је погубна за ту особу, не за друге. Зато благодат бива "украдена" из Цркве, како је говорио Августин, и она функционише. Али сви ови Оци, као и ја, немамо проблем у прихватању благодати у јеретика, док ти упадаш у јато новацијана за које Свети рекоше да су богомрски и мрзитељи људског рода. Ти се ниси замислио над тим речима од Златоустог. Јер си земљан. И прети ти да будеш полупан као крчаг од глине. Ти ниси хришћанин. Други брак је забрањен, новацијани нису хтели да опште са другобрачнима. Црква им каже: Можете да општите са црквом ако прихватите другобрачне. Да ли може да ти се упали лампица па да видиш да ја заступам став Цркве а да си ти мрзитељ људског рода, као и ови новацијани? Ти све машеш са неким канонима, наређујеш Богу како да се понаша и судиш Васељени! То је озбиљан поремећај мозга. 

Зато ти нећеш да одговориш за новацијане. Јер је то камен који је спрштио твоју донатистичку јерес.        

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

Ако је валидно сргнут Артемије, валидно су били свргнути и Цг епископи у време иконоборства.   

Само неко ко појма нема о тим стварим може да пореди рашчињење једног Епископа, са рашчињењем читаве једне Цркве, на челу са Патријархом, која исповеда јерес. 

Црква је на Артемијево место поставила другог Владику. У периоду између појаве иконоборства и Седмог Сабора, Црква није поставила правоверујућег Цариградског Патријарха и Свети Синод. 

Друга ствар, и када би ти иконоборачки епископи били валидно свргнути и пре Седмог Сабора, опет то не значи да је Св. Тарасије исповедао богмрску херезу о постојању благодати код рашчињених јеретика, јер он тезу о незигладивој благодати негира својим тврдњама у свом Писму Папи Адријану. Једино место у коме он вели да је рукоположења од Бога, односи се на случај Диоскора који је рукополагао као канонски Патријарх Александрије (који је као такав анатемисан и рашчињен на Халкидону). Као што су сада све Тајне легалне од Патријарха Вартоломеја, а неће више бити ако буде свргнут и осуђен од следећег Васељенског Сабора. 

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Васијан рече

even a pagan or heretic can baptize, provided he observes the form used by the Church, and intends to perform what the Church performs.

Сумрак твоје свести. Прича о детету које је крстило друго у игри и Александар папа га није прекрѕстио, него само миропомазао. - Глумац кога имамо у календару, а кога је паганин крстио. Он самог себе!

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Васијан рече

Црква је на Артемијево место поставила другог Владику.

Па уместо Игњатија Црква поставила Фотија. Онда уместо Фотија поставила Игњатија. И то без ВасСаб. 

Папа је валидни Патријарх јер Црква на његово место није поставила другог.

пре 12 минута, Васијан рече

Друга ствар, и када би ти иконоборачки епископи били валидно свргнути и пре Седмог Сабора, опет то не значи да је Св. Тарасије исповедао богмрску херезу о постојању благодати код рашчињених јеретика, јер он тезу о незигладивој благодати негира својим тврдњама у свом Писму Папи Адријану. Једино место у коме он вели да је рукоположења од Бога, односи се на случај Диоскора који је рукополагао као канонски Патријарх Александрије (који је као такав анатемисан и рашчињен на Халкидону).

Хтео бих да ми ове тлапње документујеш. Не знам што ти не верујем на реч, а поготово не на твоју интерпретацију.:D 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

Да би разумео о чему се ради, морао би да прочиташ сва писанија на овој теми. 

То ја обично препоручим онима који упадну на теме на којима ја учесвујем па паметују овако као ја сад овде. :)))

Али немој то да ми радиш, имај милости! :))

Дај ми и ти сажетак. Поп Ђуровић ми даде због племства :))

Ош да ти пошаљем грамату од руског Цара на увид? :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...