Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Није интерна одлука. Скинута је анатема, остале патријаршије остале у јединству са Атинагором. Видиш да католици нису осуђени као јерес од ПЦ? Ти немаш ниједан ВасСаб који их је осудио. То је само ситуација раскола. Атинагора је само повукао оно што је Кируларије урадио и зашто га је Бог удавио. Није проглашен за свеца. 

Јер да је повучена анатема за јерес, онда би ови који су остали у заједници са Цг исповедали јерес да католици нису јеретици. Капираш?

Znam sta hoces da kazes.

Ali, problem je, .... mislim, jeste to interna odluka Carigrada jer se nisu ispunili odredjeni uslovi ( za skidanje anateme ) koji su i doveli do anateme i aktiviranja Velike shizme ( da ne ulazimo u razloge zbog cega je Carigrad to samoinicijatvino uradio, bez konsultacija sa drugim Crkvama,...vidimo i danas kako se ponasa Carigrad sa Crkvom u Ukrajini )

Koliko znam, jos uvek u zvanicnim dokumentima i poslanicama Pomesnih Crkava , Istocna Crkva se smatra jednom i sabornom Crkvom. 

( da li neki patrijarh treba da bude svetitelj da bi se vazile odluke koje donosi u vezi svoje crkve )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

те одлуке нису пуноважне. Треба ВасСаб и потврда одлука од стране императора. 

( pa, nemamo potvrdu imperatora na odlukama Kritskog sabora ... :D )

Ali, kako nije punovazno, ako cela Istocna crkva i sve patrijarsije prihvataju odluke Carigrada u vezi velike shizme sa Zapadom ?

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Zoran Đurović рече

Дакле, благодат је неизгладива, јер је ни ВасСаб не може уклонити. Ови су били само суспендовани, али са валидним тајнама на располагању. 

Само у код вас и латинских јеретика. Код православних никад и никако. Ови су били свезани да врше Св. Тајне. Дакле, рашчињени. Нису их могли вршити као такви. Враћени су поново у Цркву и рехабилитовани. 

Цитат

Ово је житијска измишљотина. Жао ми је што се ти тако примаш и не разумеш жанр. 

То не можете ни да потврдите, а ни да оповргнете! То виђење, само по себи, није толико битно, колико је битно то што је Св. Кирило вратио у Диптихе Св. Златоуста.

Цитат

Онда би све његове хиротоније биле валидне, а сада су ништавне, како тврди СПЦ. Ово је лудило мозга од чега ти патиш.

Наравно да нису валидне, јер је он свезан да врши било какве Тајне (којима ће неком шкодити или користити - по Трећем Вас. Сабору). Када неко ко је крштен у Цркви одпадне од Бога, па се покаје, он се поново не крштава, већ се прима кроз покајање (и Миропомазање - уобичајено). Тако се исто Епископ који се рашчини и избаци и Цркве поново не рукополаже, већ се прима кроз покајање и полагање руку (као и миропомазање, зависи од праксе). Црква му "активира" чин који је мртав. Јер је то власт Христова - власт Цркве.  Што се тиче хороепископа, они би се могли примати и као лаици, а и постојећем чину, иако СПЦ /и цела Црква/, сматра те чинове непостојећим код њих. Јер, наша СПЦ практикује теорију икономије и акривије. Неки се од Артемија примају као некрштени, а неки само миропомазањем. Некима се не признаје монашки постриг, а некима се по икономији признаје...иако Црква јасно и гласно тврди да он не може ниједну тајну извршити. Међутим, Ви не нападате моју маленкост, која је сасвим небитна, већ читаву СПЦркву.

Цитат

Дакле, Папа није први међу једнакима него има јуридичко првенство. Католици су у праву, а ти то потврди. 

Стварно немам намеру више да се осврћем на овакве глупости.

Цитат

Шта је Тарасије сматрао, нећеш нам ти рећи одгонетајући по лету птица. Још ти је сулудија идеја (јер ти правиш свеце по свом лику и прилици) да је то Максим мислио. Није мислио. Поготово што је ВасСабор увек сабор који сазива Император и потврђује његове одлуке. Ово је био локални сабор, са великим претензијама (васељенским) и први као такав не сазван од Императора. Зато је Максим са правом суђен за велеиздају. 

"...Тако и би. Папа сазва сабор својих епископа, њих сто пет; међу њима беше и ава Максим, који беше главна богословска снага тога сабора. Он и написа богословско исповедање тог сабора. Сабор предаде анатеми заблуду Кирову, Сергијеву, Пирову и Павлову, као и царево јеретичко вероисповедање Типос. И посла пaпa свима вернима у свету посланицу, утврђујући их у Православљу, a осуђујући јеретичку заблуду и наређујући да је се ревносно чувају....

...А када би споменут онај помесни сабор у Риму, сазван од блаженог папе Мартина ради анатемисања монотелита, епископ Теодосије примети: Нема важности тај сабор, јер не би сазван по царском наређењу. - Преподобни одговори: Ако се сабори, који се држе, утврђују царским наредбама, онда нема православне вере. Погледај на саборе, који се по царским наредбама одржаше, а на којима богохулно прогласише за догмат да Бог Син није једносуштан са Богом Оцем: први у Тиру, други у Антиохији, трећи у Селевкији, четврти у Цариграду под аријанцем Евдоксијем, пети у Никеји, шести у Сирмији, а много касније седми у Ефесу под претседништвом Диоскора, - сви се ти сабори одржаше по царским наређењима. Али су сви одбачени, и анатеми предани, јер на њима беху донесени безбожни и богопротивни догмати. Зашто не одбацујете онај сабор који одлучи Павла Самосатског, и предаде га анатеми? А тај сабор беше под Дионисијем, папом римским, и Дионисијем Александријским, и Григоријем Чудотворцем, који и претседаваше овоме сабору. И овај сабор одржа се без царске наредбе, па ипак је чврст и неодбацљив. Црква Православна признаје за истините и свете оне саборе, који показаше да су њени истинити догмати истинити. И као што твоја преосвећеност зна, и друге томе учи: канони заиста наређују да се у свакој хришћанској земљи два пута годишње држе помесни сабори ради заштите спасоносне вере наше и ради исправљања оних којима је потребно исправљење. А канони и не спомињу царске наредбе."

https://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=BZ

Цитат

Максим и Тарасије су делимично у синтонији, јер ове рачунају као јеретике и ван Цркве, али из тога Тарасије не изводи закључак, као и Максим, да им сакраменти нису валидни.

Но комент...

Подели на овим сајтовима

Имам једно конкретно питање за @Жика и @Zoran Đurović

Наиме, да ли верујете да екс Артемије и његови следбеници имају потпуне Свете Тајне којима се они и њихови следбеници спасавају? Хвала.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Zayron рече

A kako to može shvatiti neko ko u svojoj bujnoj teološkoj terminologiji ii mašti ma pojam "nepokršteni heretici"

Nismo se uspjeli validno ni pokrstiti ali jeretici smo svejedno prema Vasijanu od rodjenja!

:D 

Dakle na zaključak: oni su za nas "nepotpuna, manjkava Crkva" (jedinstveni i službeni stav) a mi za njih najčešće "paracrkvena organizacija" u tom najoptimističnijem i najboljem slučaju a u ostalim najčešće "nepokršteni heretici" (oksimorom sasvim u skladu sa Vasijanovom teološkom dijalektikom) koji su si, dakle, umislili da su crkva.

Šta je pisac hteo reći?

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Васијан рече

@Архимандрит Сава Јањић

Штета што ниси ништа научио од Професора. Недовољно је одслушати предавање. Узми прочитај његову књигу које је преведена на српски и бави се, између осталог, и овим стварима. Ништа другачије нећеш наћи од овога што ја написах.

Није проблем у непогрешивости +Атанасија и Иринеја, већ у вашем несвесном сматрању о. Зорана таквим.

Не сматрам о. Зорана непогрешивим и сам се нисам слагао са неким његовим ставовима, мада се у суштинским стварима доста слажем са њим. Што се тиче ове теме овако сам сматрао и пре него што сам то прочитао код о. Зорана. Добро је рекао један професор на тврдње студента сличне твојим- Како може икономија у Светим Тајнама?

Не знам да ли ћу на остало стићи данас да одговорим.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Isusovo magare рече

Znači za mene nema blagoslova,ja sam osuđena na patnju nerazumijevanja tekstova..:((

Šta će tebi blagoslov za studiranje teologije kad si nekrst i heretik? Trebaš se prvo odreći latinskih hereza koje si rodjenjem stekla pa se onda tek pokrstit u pravoslavnoj Crkvi pošto si ti za njih još nepokrštena, nisi čak ni kršćanka a ni u Crkvi isto kao ni svi ostali Latini, neka ti to Vasijan objasni: 

1. Latins are ‘’heretics’’ and ‘’unbaptized’’

http://www.oodegr.com/english/biblia/baptisma1/B4.htm

I CONFESS ONE BAPTISM…’’

By Protopresbyter George D. Metallinos, D. Th., Ph. D.

Dean of the University of Athens, School of Theology

http://www.oodegr.com/english/biblia/baptisma1/perieh.htm

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Zayron рече

Šta će tebi blagoslov za studiranje teologije kad si nekrst i heretik? Trebaš se prvo odreći latinskih hereza koje si rodjenjem stekla pa se onda tek pokrstit u pravoslavnoj Crkvi pošto si za njih još nepokrštena, nisi još ni kršćanka a ni u Crkvi isto kao ni svi ostali Latini, neka ti to Vasijan objasni: 

1. Latins are ‘’heretics’’ and ‘’unbaptized’’

http://www.oodegr.com/english/biblia/baptisma1/B4.htm

I CONFESS ONE BAPTISM…’’

By Protopresbyter George D. Metallinos, D. Th., Ph. D.

Dean of the University of Athens, School of Theology

http://www.oodegr.com/english/biblia/baptisma1/perieh.htm

Ali ja se osjećam kao krštena i ne samo to ja se osjećam kao jedan dobar svećenik a posto su osjećaji jako bitni u pravoslavlju znači ja mogu biti ono što osjećam da jesam..Amfilohije rek'o!!

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Isusovo magare рече

Ali ja se osjećam kao krštena i ne samo to ja se osjećam kao jedan dobar svećenik a posto su osjećaji jako bitni u pravoslavlju znači ja mogu biti ono što osjećam da jesam..Amfilohije rek'o!!

Da, pa što onda ponovo pokrsti u buretu onog jadnog djakona, taj se nije osjećao biti pokršten?

I ja se osjećam kao da sam doktorirao na Harvardu ali papire na to nemam kao ni ti krštenice, ta latinska se ne pika, Vasijan rek'o!! :D 

https://tinyurl.com/y72fn6f7

https://tinyurl.com/y8r4j8va

https://tinyurl.com/y97d8fda

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Zayron рече

Da, pa što onda ponovo pokrsti u buretu onog jadnog djakona, taj se nije osjećao biti pokršten?

I ja se osjećam kao da sam doktorirao na Harvardu ali papire na to nemam kao ni ti krštenice, ta latinska se ne pika, Vasijan rek'o!! :D 

https://tinyurl.com/y8r4j8va

https://tinyurl.com/y97d8fda

Ma nisi razumio ovaj se osjećao nekrštenim pa ga Amfi krstio kužiš?!

Nego Čeh na Harvardu?!:))

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, kopitar рече

A što se tiče poštovanja pape tu sam najveći katolik.

12:smeha::)):coolio:

Možeš ti sada da se koprcaš i dubiš na trepavicama koliko hoćeš, ništa ti to neće pomoći. Na osnovu tvojih komentara ja mislim da je tvoj papa ava Zoran, a bog Jordan Peterson!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Isusovo magare рече

Ma nisi razumio ovaj se osjećao nekrštenim pa ga Amfi krstio kužiš?!

Nego Čeh na Harvardu?!:))

Bio je jedan takav ali taj je pokrao cijelu Češku, nagovorio ljude da mu sami donesu svoje milione u njegove "Harvardske fondove" a onda potom nestao i sa parama pa pobjegao na Bahame, uspio je čak defraudovat i komplet cijelu češku mornaricu (ne smijte se, ne šegačim se, stvarno su imali flotilu brodova, ta bila usidrena, kotvila u Hamburgu, exteritorijalna luka Češke Republike, njihov teritorij, slično kao što Rusi imaju Kaliningrad). A u svoje agencije zaposlio sve prekrasne modelke u minićima sa dubokim dekolteima i dugim lakiranim noktima. Ja i jedan moj prijatelj, isto iz Bosne, hodali po Brnu (glavni grad Morave) i gledamo u te prekrasne modelke po tim njegovim agencijama Harvardský fondy a ja mu kažem, to će biti nekakva prevara i kradja ko grom, otkud te nešto znaju o investovanju, tu su samo da namame naivne. A stvarno to bila defraudacija stoljeća, čak jedna od najvećih u svijetu. Poslije olakšao i istunelovao američke investore u Azerbejdžanu za pola milijarde dolara pa ga onda ganjala američka FBI. Ludjak!

https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Kožený

https://tinyurl.com/y9frk9k7

https://tinyurl.com/y8ap8rr2

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече
пре 12 часа, Васијан рече

Артемије, када би хтео сада да се врати, нико га поново не би рукополагао

Онда би све његове хиротоније биле валидне, а сада су ништавне, како тврди СПЦ. Ово је лудило мозга од чега ти патиш.

Ah, pa, o tome pricamo sve vreme. :dedica:

Hirotonije nisu validne ( blagodatne ), cak i ako se priznaje obred rukopolaganja kod inoslavnih. Jer, ako se kod jeresi priznaje obred i cin rukopolozenja kada se primaju u pravu crkvu,..... ( ali, kako sam kazes, hirotonije nisu validne, nistavne su ),.....onda, samim tim se i kod Artemijevaca ( koji su u raskolu, sto je bitno u stepenovanju kod primanja ponovo u pravu crkvu, jer je blaza praksa u odnosu na primanja iz jeresi  ),.... ne bi se ponovo obredno rukopolagali ( posebno zbog toga sto su dobili validno i blagodatno rukopolozenje dok su bili u SPC ),....ali, njihova tajna svestenstva nije validna, nistavna je ( kao sto i sam kazes ... :945729: )

Tako isto i u jeresi, njihova tajna svestenstva nije validna i nema blagodat i osvecenje, nistavna je.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...