Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 часа, Zoran Đurović рече
пре 12 часа, Васијан рече

For the Arians do not baptize into Father and Son, but into Creator and creature, and into Maker and work.

Ово ти је већ било објашњено. Не одбацује аријанско крштење него оних аријанаца који су променили формулу. Тако ради са радикалним аријанцима 7канВасСаб. За такве се налаже поновно крштење, односно прво и право. Дакле, Ат мисли у складу са будућим сабором, не са тобом.  

Објашњено? Ваше извртање, поред јасних светитељевих речи,  је објашњење? То не може проћи, никако. То могу да прогутају они који би аминовали од Вас и да кажете сутра да је Земља равна.

Ево, поновићемо речи Св. Атанасија, па нек свако слободно прочита:

"And these too hazard the fullness of the mystery, I mean Baptism; for if the consecration is given to us into the Name of Father and Son, and they do not confess a true Father, because they deny what is from Him and like His Essence, and deny also the true Son, and name another of their own framing as created out of nothing, is not the rite administered by them altogether empty and unprofitable, making a show, but in reality being no help towards religion? For the Arians do not baptize into Father and Son, but into Creator and creature, and into Maker and work. And as a creature is other than the Son, so the Baptism, which is supposed to be given by them, is other than the truth, though they pretend to name the Name of the Father and the Son, because of the words of Scripture, For not he who simply says, 'O Lord,' gives Baptism; but he who with the Name has also the right faith. On this account therefore our Saviour also did not simply command to baptize, but first says, 'Teach;' then thus: 'Baptize into the Name of Father, and Son, and Holy Ghost;' that the right faith might follow upon learning, and together with faith might come the consecration of Baptism." 

"Не одбацује аријанско крштење него оних аријанаца који су променили формулу" - 

nd they do not confess a true Father, because they deny what is from Him and like His Essence, and deny also the true Son, and name another of their own framing as created out of nothing, is not the rite administered by them altogether empty and unprofitable, making a show, but in reality being no help towards religion"

Не знам одакле Вам смелост да јасне речи Свеца тако изврћете. Атанасије је јасан. Ако они не исповедају (а не мењају формулу, како дрско манипулишете) православно, онда им је крштење празно! 

Даље: "For the Arians do not baptize into Father and Son, but into Creator and creature, and into Maker and work. And as a creature is other than the Son, so the Baptism, which is supposed to be given by them, is other than the truth, though they pretend to name the Name of the Father and the Son, because of the words of Scripture, For not he who simply says, 'O Lord,' gives Baptism; but he who with the Name has also the right faith."

Овде Св. Атанасије не говори о формули, већ о вери, то јест о томе да крштавају у Створитеља и створење. На крају сасвим демантује Ваше фалсификовање њега тиме што каже да иако се претврају да називају име Оца и Сина и Светога Духа /дакле крштавају православном формулом!!!/, због тога што тако пише у Писму. Атанасије вели да они који говоре "О Господе" не дају Крштење, јер намају праву Веру.

"On this account therefore our Saviour also did not simply command to baptize, but first says, 'Teach;' then thus: 'Baptize into the Name of Father, and Son, and Holy Ghost;' that the right faith might follow upon learning, and together with faith might come the consecration of Baptism." 

Даље закључује да није довољно набрајати имена Тројице при крштењу, већ и веровати исправно и да кроз то долази посвећеност крштења.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

Pa, bio sabor u Carigradu

Али то није био васељенски сабор, а само ВасСаб може да суди јерес правоснажно. То ти по Васијану. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Isusovo magare рече

Zar zato treba blagoslov??Dobro već vidim svi se smijete..:blush:

Naravno da treba. No, danas se vodi računa i o hendikepiranim osobama pa je ovdje takvo jedno požehnání - blagoslov istovremeno i u znakovom jeziku ili što mi iz Bosne kažemo - haber išaretom:

https://www.youtube.com/watch?v=5rmXR-Qvxok

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Али то није био васељенски сабор, а само ВасСаб може да суди јерес правоснажно. То ти по Васијану. 

Ali, prihvatili taj sabor i anatemu svi ostali patrijarsi, cela Istocna crkva.

( ili, nisu ni odredjeni pomesni sabora bili vaseljenski, pa su njihove odluke i kanoni postali deo predanja i vere cele crkve )

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Васијан рече

На Никејском Сабору је био рашчињен и анатемисан само Арије као Свештеник, а са њим и Епископи Теона и Секунд.

Дакле, благодат је неизгладива, јер је ни ВасСаб не може уклонити. Ови су били само суспендовани, али са валидним тајнама на располагању. 

пре 1 сат, Васијан рече

ада Пресвета Богородица

Ово је житијска измишљотина. Жао ми је што се ти тако примаш и не разумеш жанр. 

1 hour ago, Васијан рече

Артемије, када би хтео сада да се врати, нико га поново не би рукополагао

Онда би све његове хиротоније биле валидне, а сада су ништавне, како тврди СПЦ. Ово је лудило мозга од чега ти патиш.

1 hour ago, Васијан рече

аријанизам као јерес није анатемисана!

Онда анатема ВасСаб није валидна и правоснажна. Она је празна формула коју изговарају неки вуду свештеници. - Ја пак замишљам да када је  осуђена јерес, а неко је исповеда, тај је рашчињен аутоматски. За мене не постоје "канонски" јеретици за које сам чуо први пут од тебе.

пре 51 минута, Васијан рече

Св. Атанасије је могао да их свргава,

пре 51 минута, Васијан рече

Пошто су ови покајнички долази ка њему, то јест приступали под његову (њихову - црквену) власт

Дакле, Папа није први међу једнакима него има јуридичко првенство. Католици су у праву, а ти то потврди. 

пре 1 сат, Васијан рече

Св. Тарасије сматрао да Латерански није био Васељенски Сабор, а да је Преп. Максим је тада мислио,

Шта је Тарасије сматрао, нећеш нам ти рећи одгонетајући по лету птица. Још ти је сулудија идеја (јер ти правиш свеце по свом лику и прилици) да је то Максим мислио. Није мислио. Поготово што је ВасСабор увек сабор који сазива Император и потврђује његове одлуке. Ово је био локални сабор, са великим претензијама (васељенским) и први као такав не сазван од Императора. Зато је Максим са правом суђен за велеиздају. 

Максим и Тарасије су делимично у синтонији, јер ове рачунају као јеретике и ван Цркве, али из тога Тарасије не изводи закључак, као и Максим, да им сакраменти нису валидни. 

Ти си збркана особа, а то помешано са тврдоглавошћу доводи до производа који је уникалан. Могао би да патентираш: Васијан је то!12:smeha:  

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Bokisd рече

( ili, nisu ni odredjeni pomesni sabora bili vaseljenski, pa su njihove odluke i kanoni postali deo predanja i vere cele crkve )

То нема благе везе. Није био ВасСаб.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Bokisd рече

Анатема скинута. И сви су и даље у општењу са Цариградом. 

А ти мало простудирај правно како је ишла анатема. Хумберт није могао да анатемише Цг, Папа је умро. Бог Кируларија наградио дављењем у мору. Но, да се ти не умараш овим питањима...  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Анатема скинута. И сви су и даље у општењу са Цариградом. 

А ти мало простудирај правно како је ишла анатема. Хумберт није могао да анатемише Цг, Папа је умро. Бог Кируларија наградио дављењем у мору. Но, да се ти не умараш овим питањима...  

Znam da je skinuta ( interna odluka Carigrada )

Ali, pape koje su nasledile Lava IX i sama RC je prihvatila anatemu, shizma nije zaceljena, vec je vremenom bila i produbljena. ( znam kako je stradao p.Kirularije, ali, to nema veze sa celom pricom oko velike Shizme i tragicnog raskola jedinstvene crkve )

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Pa, nije ni ( na primer ) i Gangrijski pomesni sabor bo Vaselj., pa, su njegove anateme na mesalijance prihvacene i postale opste vazece za celu crkvu.

Па реци то Васијану... Он се сада жив поједе што по његоворм разбору су Католици Црква.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Znam da je skinuta ( interna odluka Carigrada )

Ali, pape koje su nasledile Lava IX i sama RC je prihvatila anatemu, shizma nije zaceljena, vec je vremenom bila i produbljena. ( znam kako je stradao p.Kirularije, ali, to nema veze sa celom pricom oko velike Shizme i tragicnog raskola jedinstvene crkve )

Није интерна одлука. Скинута је анатема, остале патријаршије остале у јединству са Атинагором. Видиш да католици нису осуђени као јерес од ПЦ? Ти немаш ниједан ВасСаб који их је осудио. То је само ситуација раскола. Атинагора је само повукао оно што је Кируларије урадио и зашто га је Бог удавио. Није проглашен за свеца. 

Јер да је повучена анатема за јерес, онда би ови који су остали у заједници са Цг исповедали јерес да католици нису јеретици. Капираш?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Па реци то Васијану... Он се сада жив поједе што по његоворм разбору су Католици Црква.

( nisam bas razumeo,....ali, ako mislis na potrebu Vaselj. sabora,,,,opet, sve ostale patrijarsije su prihvatile Carigradsku sabor i njegove olduke  )

Подели на овим сајтовима

On 7.9.2018. at 21:32, Жика рече

И Максимов побија Васијана за Тарасија. Поновићу опет:

Постојање Тајни код јеретика, поред светог Стефана, признавали су Свети Оци као што су блажени Августин, преподобни Викентије Лерински, свети Тарасије Константинопољски[8], блажени Теофилакт Бугарски[9], свети Филарет Московски[10] и свети Николај Јапански[11].

А ево шта пише у фусноти: На првом заседању Седмог Васељенског сабора, свети Тарасије Константинопољски, образлажући примање епископа-иконобораца у постојећем чину, говорио је: „Шта ћете рећи за Анатолија? Зар није био председавајући Четвртог Васељенског Сабора? Међутим, он је био хиротонисан од стране нечестивог Диоскора у присуству Евтихија. Тако и ми примамо оне које су хиротонисали јеретици, као што је и Анатолије био примљен. Опет, заиста постоји изрека Божија да се деца не умртвљују уместо отаца, већ да свако умире за своје грех (Јез. 18:4), и на крају, хиротонија је од Бога“. Сабор је прихватио наводе светог Тарасија и иконоборци су примљени у постојећем чину.

Ти брате Жико мислиш да ја баш не знам шта причам? Искрено, без да се увредиш, овакви коментари ти изгледају превише ботовски. Напишеш нешто, констатујеш и то је то, а причаш о мојој маленкости како сам сујетан и тврдоглав. Ништа од тога не одбацујем, али мало боље размисли, јер си веома површан и несмислен и приступаш теологији на један сасвим површан начин.

Прво, сам Максимов тврди, што је сасвим тачко из свих аспеката, да је Диоскор био легални Патријарх. Већ само ово цитирао, али пошто Ти, нажалост, све површно читаш, онда ниси приметио:

"Несторију, најуваженијем и најбогољубазнијем саслужитељу, желим у Господу свако добро“, иако је несторијанство већ било осуђено на Александријском и Римском сабору, сам Несторије још није био осуђен и лишен чина. Зато и Свети Кирил Александријски са оцима Александријског сабора и оци Трећег Васељенског сабора, када су звали Несторија на суд у својој посланици му се обраћају као епископу. А када није дошао на суд и када је био осуђен и сагласно са канонима, лишен чина на сабору, тада му се већ обраћају не као епископу већ као „Несторију, новом Јуди“. Исто је било и са јеретиком Диоскором на Четвртом Васељенском сабору. Тај исти Свети Кирил у посланици константинопољским монасима јасно говори да је „Несторије упао у зло хуљење и безбожно празнословље“ али га ипак назива „најпоштованијим епископом Несторијем“. Зато када говоре да тобож изговорена јерес, истинска или умишљена, или нетачно изражавање или лапсус, или можда нешто изговорено из незнања, аутоматски епископа лишава чина – у питању је неправославно и нецрквено учење."

Можеш видети да овде Баћушка Максимов наводи да Диоскор није био рашчињен пре Халкидонског Сабора. То ја исто тврдим, а то је и чињеница. У овоме што цитира Максимов видимо какву аналогију прави Св. Тарасије са рукоположењем Св. Анатолија од стране Диоскора. Историјске, и све остале, чињенице су такве да је Анатолије рукоположен од канонског Патријарха Диоскора који је био по вери неправославан, али још увек Патријарх.

То је у овом случају превидео Максимов, па је, површно посматрајући, схватио да Св. Тарасије говори да је рукоположење од Бога, па да тиме он сматра да јеретици имају Тајне. Међутим, овај пример у коме Тарасије то говори (само на том месту то говори) се односи на хиротонију која је била извршена у оквиру Цркве и Максимов је сасвим сагласан са таквом позицијом.

Цитат

Васијану руски теолози нису добри као да је он неко цењено име међу теолозима па да може да их критикује. Учитава да се Максимов боји да напише да су ови свеци погрешили што уопште није тачно, већ човек износи шта су и једни и други рекли, а пише да је став Светог Стефана прихватила Црква.

Имамо право да имам мишљење и да неке сматрам бољима, а неке лошима. Без обзира што нисам никакво цењено име у било чему, а тако ни у теологији. Не стављам било кога у исти кош, па тако ни све Русе. Проблем је што ти, као што рекох, све погрешно постављаш.

Да си пажљиво читао Максимова, видео би шта он пише:

"Зато канони строго забрањују причешћивање код јеретика и причешћивање јеретика. Блажени Јероним Стридонски је јеретичку евхаристију називао „демонском храном“, преподобни Теодор Студит је писао да „причешће од јеретика… отуђује од Бога и предаје ђаволу“, а преподобни Теодосије Печерски је саветовао да се римокатолицима говори да се не сме „заједно Божанским Тајнама приступати, ни вама нашој служби, ни нама вашој, јер на мртвом телу служите… Мртви сте, о Латини, мртву жртву служите.“
Свети Григорије Двојеслов прославља светог цара-Мученика Герминигилда кога је убио рођени отац јер је одбио да се причести од аријанца.Ако је неко од Светих и допуштао мекши однос према евхаристији коју су служили јеретици, као на пример, преподобни Кирил Белојезерски, онда је о њој он писао као о хлебу и вину, који заслужују уважавање јер је над њима произнесено Христово име."

Овде је, на пример, Св. Јероним наведен као неко ко одбацује причешће јеретика, а сама тврдња Максимова је да сви Св. Оци одбацују причешће јеретика, а да прихватају Тајне код јеретика је бесмислена: "Већ смо писали да су неки Свети Оци допуштали постојање тајни код јеретика, али треба нагласити да се при томе говорило или о крштењу или о свештенству. Никада ни један Свети Отац није допуштао валидност Тајне Евхаристије код јеретика. Евхаристија је само једна и само у Цркви."

Он је у овим стварима недоречен, нејасан и конфузан, када се ствари стриктно и пажљиво сагледавају. Крштење и Свештенство се не могу одузети од Евхаристије. Ако су неки Оци прихватали само Крштење и Свештнство, онда је то принцип икономије и нема везе са прихватањем постојања Св. Тајни код инославних. 

Цитат

Јангу, епископи Буловић и Јевтић нису непогрешиви. Ја сам Јангуа слушао уживо, држао је предавања на Богословском факултету а и пио чај са нама студентима и неформално разговарао.

Ко је и када рекао да јесу? Овде имамо два приступа теологији. Два суштински различита приступа, од који је један истина, а други лаж. Трећег нема. То је потврдио и @Архимандрит Сава Јањић на својим темама јасно то нагласивши. Такође, тај "икономијски" приступ је приступ који користи наша СПЦ и по њему се руководи, тако да овде на Форуму имамо директне нападе на саму праксу СПЦ. Јевтић и Буловић су само представници православне теологије наше Цркве. 

Штета што ниси ништа научио од Професора. Недовољно је одслушати предавање. Узми прочитај његову књигу које је преведена на српски и бави се, између осталог, и овим стварима. Ништа другачије нећеш наћи од овога што ја написах.

Није проблем у непогрешивости +Атанасија и Иринеја, већ у вашем несвесном сматрању о. Зорана таквим.

Цитат

Свашта. Не знам шта се с тобом дешава.

Шта? Проблем је одбацити јеретичку еклсииологију "Теорије грана" и "Крштењско богословље" које исповеда и проповеда ЗЂ? Да ли и ти то исповедаш?

Цитат

Можеш му постављати шта хоћеш, он ће увек наћи начин да  испадне у праву. Чак га и Максимов побија а он ништа.

Мислим исто, само у контра смеру.

Цитат

Лакше је објаснити неком ко ништа не зна него Васијану који је унапред убеђен у свој став.

Такође, исто мислим, са посебним освртом на Тебе.

Цитат

Да ли је њему уопште неко дао благослов да се бави теологијом?

Не знам шта тачно под овим подразумеваш? Јесте.

Цитат

У истом стилу пишу акакијевци и артемијевци.

Није битан стил, већ истина. Показао сам да су Зоран и Акакије истомишљеници у свом поимању Цркве и еклсисиологије, само што им се смерови разликују.

Цитат

Мада, добро је и што разобличаваш Васу. Заводи овде људе, а неки мисле да паметно пише зато што доста пише. Тако исто ради и Влада Димитријевић

Свако може да чита и упоређује и да доноси суд. Онима који су се духом конектовали на Ђуровића, је немогуће више да упоређују и сагледавају, као што је артемијевцима исто тако немогуће. 

Да у нашој Цркви постоји некаква организација, на овом Форуму уопште не би било дозвољено да он износи отворене јеретичке ставове као православне. Али, пошто је такво стање у нас, а Цркву за Форум баш брига, онда имамо овакве трагичне ситуације.

Иначе, пошто кажеш да заводим људе. Буди поштен па то реци да ради исто о. Сава Јањић на овом Форуму, јер моја маленкост износи суштински исте ставове као и он. Наравно, храбрости немаш да то кажеш. Или пак имаш?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

( nisam bas razumeo,....ali, ako mislis na potrebu Vaselj. sabora,,,,opet, sve ostale patrijarsije su prihvatile Carigradsku sabor i njegove olduke  )

те одлуке нису пуноважне. Треба ВасСаб и потврда одлука од стране императора. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...