Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Bokisd рече

Ima ovde u 2.kanonu

Боксит, немој да тролујеш. Ја сам довољно интелигентан да разумем шта говори Васијан или ти, но, ове димне бомбе неће вам помоћи. Овде се расправља само о тексту 7Саб. 

Перверзна идеја да сљамо Васељенски сабор може неког да анатемише је бесмислица. Идите да се причешћујете код Артемија, јер он није рашчињен на Васељенском сабору; између осталог, он тврди да није рашчињен јер то треба да уради Црквени суд, а не Сабор СПЦ! Вама није добро... 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

Боксит, немој да тролујеш. Ја сам довољно интелигентан да разумем шта говори Васијан или ти, но, ове димне бомбе неће вам помоћи. Овде се расправља само о тексту 7Саб. 

Перверзна идеја да сљамо Васељенски сабор може неког да анатемише је бесмислица. Идите да се причешћујете код Артемија, јер он није рашчињен на Васељенском сабору; између осталог, он тврди да није рашчињен јер то треба да уради Црквени суд, а не Сабор СПЦ! Вама није добро... 

Ali, moram da kazem moje misljenje ( :dedica: ) u vezi pitanja o validnosti svestenstva kod onih koji su van crkve.

Veruj mi, jos nisam ni sve procitao u vezi dijaloga Tebe i Vasijana ( kasnije ) ali, znam o cemu se prica... koji kontekst,... :945729:

Mislim, da su kanoni 7.Sabora relevantni za razumevanje ovog pitanja. Pa, i sam 7.sabor kaze u 1.kanonu,da,.... Онима који су примили свештеничко достојанство. ради сведочанства и руководства служе издата правила, које и ми у радости примамо, и заједно са богоречитим Давидом хвалимо Господа, говорећи: „На путу сведочанстава Твојих уживах, као у сваком богатству“ (Пс. 118, 14), и: „Заповедио си правду сведочанства Твоја и истину (Твоју) веома“ (Пс. 118,138), и: „Уразуми ме, и живећу“ (Пс. 118,144).....

U vezi Vaseljesnkog sabora i anateme, koliko znam, validna je i anatema Pomesnih sabora ako je izrecena po kanonima i predanju. Artemija je Sabor rascinio, jasno je da je kanonski i okey odradjeno.......samo se on ( koliko razumem ) kao nesto buni zbog toga sto kao nije ispostovana kanonska procedura,...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kordun рече

proso sam kroz crveno pa preko pjesackog pa natrag na crveno, samo da stignem prije dnevnika popa djurica pitati jel bi ipak pomoglo sta ako bi se zene za svaki slucaj duplo krstile

Можда монаси нису луди...:)) Сујмам да би и дупло крштење помогло...

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

И Максимов побија Васијана за Тарасија. Поновићу опет:

Постојање Тајни код јеретика, поред светог Стефана, признавали су Свети Оци као што су блажени Августин, преподобни Викентије Лерински, свети Тарасије Константинопољски[8], блажени Теофилакт Бугарски[9], свети Филарет Московски[10] и свети Николај Јапански[11].

А ево шта пише у фусноти: На првом заседању Седмог Васељенског сабора, свети Тарасије Константинопољски, образлажући примање епископа-иконобораца у постојећем чину, говорио је: „Шта ћете рећи за Анатолија? Зар није био председавајући Четвртог Васељенског Сабора? Међутим, он је био хиротонисан од стране нечестивог Диоскора у присуству Евтихија. Тако и ми примамо оне које су хиротонисали јеретици, као што је и Анатолије био примљен. Опет, заиста постоји изрека Божија да се деца не умртвљују уместо отаца, већ да свако умире за своје грех (Јез. 18:4), и на крају, хиротонија је од Бога“. Сабор је прихватио наводе светог Тарасија и иконоборци су примљени у постојећем чину.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Жика рече

И Максимов побија Васијана за Тарасија. Поновићу опет:

Постојање Тајни код јеретика, поред светог Стефана, признавали су Свети Оци као што су блажени Августин, преподобни Викентије Лерински, свети Тарасије Константинопољски[8], блажени Теофилакт Бугарски[9], свети Филарет Московски[10] и свети Николај Јапански[11].

А ево шта пише у фусноти: На првом заседању Седмог Васељенског сабора, свети Тарасије Константинопољски, образлажући примање епископа-иконобораца у постојећем чину, говорио је: „Шта ћете рећи за Анатолија? Зар није био председавајући Четвртог Васељенског Сабора? Међутим, он је био хиротонисан од стране нечестивог Диоскора у присуству Евтихија. Тако и ми примамо оне које су хиротонисали јеретици, као што је и Анатолије био примљен. Опет, заиста постоји изрека Божија да се деца не умртвљују уместо отаца, већ да свако умире за своје грех (Јез. 18:4), и на крају, хиротонија је од Бога“. Сабор је прихватио наводе светог Тарасија и иконоборци су примљени у постојећем чину.

Да, баш сам тај текст и навео (не од Максимова). Васијан лупа као полупани прозор. Из мог најновијег текста се види у какве апсурдности упада. Васијан заиста размишља као јеретик, није шала. И томе га је Бог препустио јер је мрзитељ људског рода. И онда креће да лупа по Руским теолозима како немају појма и сл. Испада да смо јели бунике. Ретко на овако опрелешћеног човека сам наишао. 

Има један злиот, али добар човек, написао да су Аморејски мученици били иконоборци. Има образложење, али нећу да стављам превише меса на роштиљ. Васијан одбија ту идеју, али ако су они "канонски" јеретици, онда нема фрке. Тако да ми није јасно што се буни. Били људи јеретици, ушли у календар као свеци.:D И то је чак изводљиво по Васијановој лажној тези. 

Крајњи је мрак да је он узео да порекне све сакраменте Цркве да би оправдао лажну икономију...  

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Zoran Đurović рече

Да, баш сам тај текст и навео (не од Максимова). Васијан лупа као полупани прозор. Из мог најновијег текста се види у какве апсурдности упада. Васијан заиста размишља као јеретик, није шала. И томе га је Бог препустио јер је мрзитељ људског рода. И онда креће да лупа по Руским теолозима како немају појма и сл. Испада да смо јели бунике. Ретко на овако опрелешћеног човека сам наишао. 

Има један злиот, али добар човек, написао да су Аморејски мученици били иконоборци. Има образложење, али нећу да стављам превише меса на роштиљ. Васијан одбија ту идеју, али ако су они "канонски" јеретици, онда нема фрке. Тако да ми није јасно што се буни. Били људи јеретици, ушли у календар као свеци.:D И то је чак изводљиво по Васијановој лажној тези. 

Крајњи је мрак да је он узео да порекне све сакраменте Цркве да би оправдао лажну икономију...  

Сад ће Васке да се одрекне и Максимова :D

Подели на овим сајтовима

On 27.8.2018. at 6:43, син милутин рече

Треба "докрштавати" римокатолике, обзиром да припадају јеретичкој јерархији. 

Свашта. Погледај седми канон Другог Васељенског Сабора у ком пише да се аријанци примају миропомазањем а ти би католике да крстиш.

Подели на овим сајтовима

Васијану руски теолози нису добри као да је он неко цењено име међу теолозима па да може да их критикује. Учитава да се Максимов боји да напише да су ови свеци погрешили што уопште није тачно, већ човек износи шта су и једни и други рекли, а пише да је став Светог Стефана прихватила Црква.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Жика рече

Има један злиот, али добар човек

Ово нисам разумео, о коме се ради?

Ја га лично не знам, послао ми један заједнички пријатељ... Наћи ћу то. Чекни. Аморејски мученици.

На основу првог житија које је написао њихов савременик и иконоборац Софроније Кипарски. Сва накнадна житија су парафраза Софронијевог, само прочишћена од спорних места. Они су били не просто војници, него Теофилови најближи сарадници и рођаци, високопостављени официри, и шанса да нису били иконоборци је непостојећа, ако се узме у обзир који је зликовац и гонитељ православних Теофил био. Да су били тајно православни, као царева жена св. царица Теодора, то би негде неизоставно остало забележено, јер би их то чинило и исповедницима, не само мученицима. Тамо чак пише да је Теофил нудио велике паре да их откупи, али су Сарацени одбили. Зашто би он откупљивао главе оних које је за све време своје владавине бесомучно прогонио? Амореја је постојбина Теофилове (Аморејске) династије и имала је пресудан стратешки значај за Византију (зато је њен пад и представљао толику националну трагедију), а Теофил је због тога не би поверио непровереном кадру. Управо због веза с Теофилом Амореју су звали "матица свих јереси", а када је она пала то је означавало и слом иконоборства, које се у великој мери ослањало на војне успехе иконоборачких царева. За Теофила је њен пад представљао велики лични ударац и он је умро убрзо након тога, годину дана пре Торжества Православља. Кад је Амореја пала, у Цариграду су почела преиспитивања до које мере је поразу допринело управо то што војска није кретала у битке под заштитом икона.

Посла ми један брат, Зилота, али поштен човек

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Жика рече

Свашта. Погледај седми канон Другог Васељенског Сабора у ком пише да се аријанци примају миропомазањем а ти би католике да крстиш.

Миропомазање, народски речено "докрштавање". 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...