Jump to content

ПОЛИТИКА: Латиница није српско писмо

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 28. 8. 2018. at 17:41, Вилер Текс рече

Ма немој? Овде говоримо о спрском језику и писму. Мађари и осталне националне мањине имају права да користе свој језик и своје писмо тамо где живе. Погледај неки печат из Новог Сада-17 језика на њему ко точак.Не могу националне мањине да диктирају већини којим писмо ће писати свој језик. Ајде бре да Арапи туже немце што Немачки пишу Латиницом. 

Expand  

Ne može se ni latinica kioja je do sada bila legalnim srpskim pismom izbaciti iz upotrebe, i na to postoje zakoni.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 28. 8. 2018. at 17:43, Zayron рече

Ne može se ni lartinica kioja je do sada bila legalnim srpskim pismom izbaciti iz upotrebe, i na to postoje zakoni.

Expand  

А како је могла да се убаци? Може и да се избаци...

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:39, Вилер Текс рече

А где си то радила?

Expand  

Tamo gde je ćirilica bila obavezna. I da se svi koji rade u državnim/opštinskim i sl organima, gde je ćirilica i tako obavezna, pridržavaju teobaveze, situacija bi danas bila drugačija.

не сматрам је својим писмом

Expand  

Ma niko ti ne traži da ga smatraš svojim pismom! Samo nemoj ni ti spočitavati drugima da ga smatraju svojim.

Али никад ни нигде нисам рекао да не треба да је учимо.

Expand  

Niko ti ovako nešto nije ni pripisao.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:44, Branka62 рече

Tamo gde je ćirilica bila obavezna. I da se svi koji rade u državnim/opštinskim i sl organima, gde je ćirilica i tako obavezna, pridržavaju teobaveze, situacija bi danas bila drugačija.

Ma niko ti ne traži da ga smatraš svojim pismom! Samo nemoj ni ti spočitavati drugima da ga smatraju svojim.

Niko ti ovako nešto nije ni pripisao.

Expand  

О томе ти причам. Често су државне установе далеко од реалног стања.

Сматрајте га својим, не браним. Али ја могу да сматрам кинески српским писмо али...

Нисам ни ја приписао некоме да није Србин, рекао сам да не пишете српским писмом без обзира шта ви мислили. Имате право али право и истинитост не морају да се поклапају. 

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:44, Вилер Текс рече

А како је могла да се убаци? Може и да се избаци...

Expand  

To je slično kao kad bi se vi htjeli vratiti na julijanski kalendar. I gregorijanski je bio ubačen ali više izbačen ne može biti, može u najboljem slučaju biti zamjenjen sa Milankovićevim kalendarom. Slično je to i sa latinicom.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:47, Zayron рече

To je slično kao kad bi se vi htjeli vratiti na julijanski kalendar. I gregorijanski je bio ubačen ali više izbačen ne može biti, može u najboljem slučaju biti zamjenjen sa Milankovićevim kalendarom. Slično je to i sa latinicom.

Expand  

Није слично-ниђе везе. Видиш ја баш мислим да нови календар потпуно нормална ствар. А Миланковићев најбољи.

Али време није појело ћирилицу као што што ће појести до краја јулијански календар. Потпуно неупоредиве ствари.

Подели на овим сајтовима

On 27. 8. 2018. at 22:51, Вилер Текс рече

То за јапански не знам. Како је то настало и под којим околностима? То што Грци пишу понекад латиницом није званично. То је као кад код нас клинци пишу w уместо v.

И већ сам горе рекао да Грци то зову "гриклиш"- дакле крајње неформална ствар.

Expand  

Ево ти овде мало опширније:  линк

Имаш ту и примере осталих језика са више писама. Нема их богзна колико, али их има.

Рецимо, нисам знао за монголски. Они имају неко своје традиционално писмо са знаковима, а после су увели и ћирилицу. Сад користе оба писма.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:46, Вилер Текс рече

Нисам ни ја приписао некоме да није Србин

Expand  

Ovo si ti napisao ili mi se sneva?

Неки се идентификују као грађани света. Смешно. 

Наш народ се везао за Христа и то је наш идентитет. И у Цркву смо унели неке ствари и осветили их. Неке смо добили као ћирилицу и она је служила за јеванђелизацију. Самим тим је треба неговати.

И кад смо код мењања идентитета, једном је Свети Јустин Ћелијски рекао једном ЈНА официру који је видео свој нови идентитет у комунизму и који је изјавио отрпилике "Ја сам Србин  рођен у Србији али нисам православан"  да су Срби Срби само ако су православни а да се и волови роде у Србији па не нису Срби. Хоћу да кажем да овакве промене идентитета које се полако спроводе над нама доводе до нестанка народа.

image.gif

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:50, Вилер Текс рече

Није слично-ниђе везе. Видиш ја баш мислим да нови календар потпуно нормална ствар. А Миланковићев најбољи.

Али време није појело ћирилицу као што што ће појести до краја јулијански календар. Потпуно неупоредиве ствари.

Expand  

Nije stvar o vremenu i astronomskim kašnjenjima već o legislativnim principima, zakonske sukcesije itd. Jesi li čuo ikada za neustavno izglasane zakone, potom se žaluje na Medjunarodni sud za ljudska prava itd. a tamo se nadje da taj zakon ne respektuje ljudska prava i nije u skladu s principima legislativne sukcesije itd. Neustavne zakone ili takve koje krše ljudska i medjunarodna prava je moguće izglasati ali obično nisu dugog trajanja.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:51, GeniusAtWork рече

Ево ти овде мало опширније:  линк

Има и примера осталих језика са више писама. Нема их богзна колико, али их има.

Рецимо, нисам знао за монголски. Они имају неко своје традиционално писмо са знаковима, а после су увели и ћирилицу. Сад користе оба писма.

Expand  

Има-али треба свакако испитати околности. Рецимо, за многолски сигурно је ћирилица(или латиница да је тај случај) напреднија од знаквоног писма.

Али то није однос ћирилица-латиница. Панџаб- јасан колонијалан утицај Енглеза. Али и пракса на Индијском полуострву.

Да не анализирам даље...Има воде чини ми се и мртвих језика али су сви реално мали језици.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:55, Branka62 рече

Наш народ се везао за Христа и то је наш идентитет. И у Цркву смо унели неке ствари и осветили их. Неке смо добили као ћирилицу и она је служила за јеванђелизацију. Самим тим је треба неговати.

И кад смо код мењања идентитета, једном је Свети Јустин Ћелијски рекао једном ЈНА официру који је видео свој нови идентитет у комунизму и који је изјавио отрпилике "Ја сам Србин  рођен у Србији али нисам православан"  да су Срби Срби само ако су православни а да се и волови роде у Србији па не нису Срби. Хоћу да кажем да овакве промене идентитета које се полако спроводе над нама доводе до нестанка народа.

image.gif

Expand  

Ја сам говорио ту о свим могућим облицима губљења иденитиета. И рекао сам да је неодговорно и ружно стављати ћирилицу у музеј.

Што се тиче писма- одрицање од ћирилице пре или касније води до мењања идентитета...и сад то може да иде у сто праваца...За 50 година ће се видети резултати.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:56, Zayron рече

Nije stvar o vremenu i astronomskim kašnjenjima već o legislativnim principima, zakonske sukcesije itd. Jesi li čuo ikada za neustavno izglasane zakone, potom se žaluje na Medjunarodni sud za ljudska prava itd. a tamo se nadje da taj zakon ne respektuje ljudska prava i nije u skladu s principima legislativne sukcesije itd. Neustavne zakone ili takve koje krše ljudska i medjunarodna prava je moguće izglasati ali obično nisu dugog trajanja.

Expand  

Dopuna:

Problem je u anuliranju prava već stečenih zakonitim načinom i to još od 1918. godine, to će zaista biti problem.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 17:59, Вилер Текс рече

одрицање од ћирилице пре или касније води до мењања идентитета

Expand  

:lupaglavu:

Da ponovim. Ovosi ti napisao

On 28. 8. 2018. at 17:55, Branka62 рече

Нисам ни ја приписао некоме да није Србин

Expand  

a ovo si, osim prve rečenice, takodje ti napisao.

On 28. 8. 2018. at 17:59, Вилер Текс рече

Expand  

Čoveče! Ovo je forum - sve ostaje zapisano, osim ako administracija ne obriše.

Подели на овим сајтовима

On 28. 8. 2018. at 18:05, Branka62 рече

:lupaglavu:

Da ponovim. Ovosi ti napisao

a ovo si, osim prve rečenice, takodje ti napisao.

Čoveče! Ovo je forum - sve ostaje zapisano, osim ako administracija ne obriše.

Expand  

Да јесам? Па шта?  Није ли промењен идентитет Срба којима је ћирилица "аут" који кажу "мисим боли ме уво за Србе" и "шта ја имам са Косовом"? Јесу ли такви Срби? Нису. Не кажем да си ти таква.

Али како ти мислиш да сачувамо ћирилицу ако њоме не пишемо, како да сачувамо Косово и Метохију ако их отипшемо у својој глави и тако још много како од којих зависи наш национални идентитет. Ја не желим да мењам свест себи нити ме знаимају брозовићке идеје о томе шта је српско писмо и шта је спрска земља. Не кажем да си ти брозовићка.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...