Jump to content

Zivot na selu

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Lady Godiva рече

Нема то везе са умишљеношћу. Свако иде где му је боље.

Dobro je uvek i svuda, sustinski u tome nema razlike izmedju sela i grada. Nije bilo ni pre 30+ godina, a narocito ne moze da bude danas, kad je ceo svet jedno veliko selo.

Problem je sto je mnogima daleko ispod njihovog "nivoa" da zive na selu, kao da je selo kuzno mesto. O takvima pricam(o). A najace od svega je sto sad polako ljudi pocinju da se ponovo bave selom i da razmisljaju o stalnom zivotu na njemu, al` ne ti koji su od njega pobegli kao od kazne, nego bas povisoko obrazovani, koji ne boluju od kompleksa.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Плаво Небо рече

Живот на селу има и те какве предности. Парадајз купљен у продавници или на пијаци се не може поредити са парадајзом убраним у башти. Пре неки дан сам рендао јабуке за питу и када сам их прао под чесму на рукама ми није остајала никаква масноћа која се осећа по рукама када переш куповне јабуке. Јесте да је по нека била црвљива, али, то се да очистити. То је само знак да нема отрова у њима и да црв осећа шта је здраво. За јагоде које смо брали у нашем јагодњаку били смо сигурни да нису прскане са разним средствима. Тако и за шљиве, малине. Млеко које деца попију од козе знамо да је свеже и да није разблажено или шта већ као неко куповно. Тако исто и кајмак, сир.. Ноћи на селу су лепше, свежије, за разлику од ноћи у граду где је и асфалт топао па се и тада осећа оморина. Али добро, свако воли нешто другачије од другога.

Та "масноћа" са јабука су естри које јабука природно лучи и њихово присуство је појачано код јабука које се након брања чувају ускладиштене.

Ако ти је парадајз из баште ове године успео, онда стварно имаш више среће него 90% Србије јер је комплетан род парадајза и паприке ове године страдао од пламењаче, а против које помаже једино тешка хемија.

Воће и поврће из баште је често затрованије него оно из индустријске производње због индивидуалне и неконтролисане употребе пестицида. Плус се и сами људи који прскају усеве у индивидуалним засадима излажу токсичним утицајима јер у 99% случајева не користе маске за очи и лице нити рукавице, по принципу "неће ми бити ништа".

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, IVIandek рече

Kakvo je vase misljenje o zivotu na selu po uzoru na nase pretke? Kolika je trenutna zelja mladih da zapocnu svoj zivot van grada?

Код мене лично је жеља нула, јер сам ја од таквог начина живота свесно отишла. И мислим да је погрешно терати некога да из града иде у село, када већ толико људи жели да остане да живи на селу, али немају услова. Треба помоћи онима који су већ тамо и који желе тамо да остану.

Кад смо већ код мишљења, премного људи романтизује живот на селу и машта о томе, а нису свесни да би их "природни" начин живота убио јер су превише свилени. Село тражи здраве, спретне и физички јаке људе који не само што имају добру вољу да раде, него имају и знање.

Наравно, ко жели да живи од онога што направи на селу... Ко се обогатио у граду, лако може да оде на село, ужива и радуцка без страха.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Плаво Небо рече

Живот на селу има и те какве предности. Парадајз купљен у продавници или на пијаци се не може поредити са парадајзом убраним у башти. Пре неки дан сам рендао јабуке за питу и када сам их прао под чесму на рукама ми није остајала никаква масноћа која се осећа по рукама када переш куповне јабуке. Јесте да је по нека била црвљива, али, то се да очистити. То је само знак да нема отрова у њима и да црв осећа шта је здраво. За јагоде које смо брали у нашем јагодњаку били смо сигурни да нису прскане са разним средствима. Тако и за шљиве, малине. Млеко које деца попију од козе знамо да је свеже и да није разблажено или шта већ као неко куповно. Тако исто и кајмак, сир.. Ноћи на селу су лепше, свежије, за разлику од ноћи у граду где је и асфалт топао па се и тада осећа оморина. Али добро, свако воли нешто другачије од другога.

prva klasa jabuka u prodavnicama se voskira, tankim filmom voska, to je trgovacki trik, nije nista lose po ljudsko zdravlje, mada si u pravu sto se tice kvaliteta samih namirnica,  ovo po marketima vise na nista ne lici,  zna onaj ko je nekad jeo bolju hranu da je ovo danas dno sto se servira po marketima a bice jos gore, to tako mora, treba nahraniti milione po gradovima inace ide kolaps i drustva i civilizacije

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, obi-wan рече

Dobro je uvek i svuda, sustinski u tome nema razlike izmedju sela i grada. Nije bilo ni pre 30+ godina, a narocito ne moze da bude danas, kad je ceo svet jedno veliko selo.

Problem je sto je mnogima daleko ispod njihovog "nivoa" da zive na selu, kao da je selo kuzno mesto. O takvima pricam(o). A najace od svega je sto sad polako ljudi pocinju da se ponovo bave selom i da razmisljaju o stalnom zivotu na njemu, al` ne ti koji su od njega pobegli kao od kazne, nego bas povisoko obrazovani, koji ne boluju od kompleksa.

Нема то везе с нивоом. Једноставно су девојке чешће одлазиле са села јер су у наследство добијале само генетску предиспозицију за дијабетес. Момци су остајали на имању. 

Друго, ти очигледно ниси никада живео на селу без струје, воде, пута.. где се ручно музе стотину оваца, пере веш на руке, пласти. То нису комплекси. Потпуно разумем људе који су тако одрасли што не желе више ни да кроче на село.

Данас људи могу одлично да живе на селима и раде с компа, ако имају нет, ако су близу града.. није тако било раније.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, CutieBub рече

Ако ти је парадајз из баште ове године успео, онда стварно имаш више среће него 90% Србије јер је комплетан род парадајза и паприке ове године страдао од пламењаче, а против које помаже једино тешка хемија.

Ван пластеника да, у већем делу је пропао због обилних киша, пламењаче, сатрулио је, мада је и од њега могло да се доста искористи. Узмеш полутруо парадајз и то труло очистиш, а остало поједеш. Али, у пластенику, у пластенику је баш лепо родио и не прскамо га. Па јабуку кад узмем јесте сва пегава, како каже моја мајка, ''шугава'', али бре слатка је и знам да нема отрова у себи.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Lady Godiva рече

Нема то везе с нивоом. Једноставно су девојке чешће одлазиле са села јер су у наследство добијале само генетску предиспозицију за дијабетес. Момци су остајали на имању. 

Друго, ти очигледно ниси никада живео на селу без струје, воде, пута.. где се ручно музе стотину оваца, пере веш на руке, пласти. То нису комплекси. Потпуно разумем људе који су тако одрасли што не желе више ни да кроче на село.

Данас људи могу одлично да живе на селима и раде с компа, ако имају нет, ако су близу града.. није тако било раније.

Ama bre, dobro je... ja lepo kazem - odgledano iskustvo.
Ako ne kapiras sta to znaci, nista ja tu ne mogu. Odgledano -> 2+ decenije unazad uzivo posmatrano, i postepeno talozeno.

I nemoj mi o tome "nisi ziveo ovako, onako...", jesam proziveo kojesta i danas zivim mnogo oskudnije nego sto mozes i da zamislis.

...

Inace, danas nema takvih mesta `de se sve radi rucno, prosto ih nema - pricamo o obicnom zivotu na danasnjem selu, ne o putovanju kroz vreme. One o kojima govorim nisu tetke od 50+ godina, nego masa danasnjih mladih zena.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

@obi-wan, небитно. Само сам хтела да кажем да људи који се преселе у град нису покондиране тикве. То је то.

Neki nisu. Mnogi jesu. To je moje iskustvo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Lady Godiva рече

Твоје ограничено искуство. Слажем се.

Nista vise nije ograniceno nego tvoje, a skoro je duplo duze.

Pride sto je region koji sam do sad prosao mnogo puta i dobro ga upoznao solidne velicine, i bez problema moze da posluzi kao dobar uzorak sireg drustva - i mi smo u Srbiji, nismo vanzemaljci. Jer ce tesko da bude da su razlike od kraja do kraja dijametralno suprotne, pre su u nijansama.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Lady Godiva рече

@obi-wan, небитно. Само сам хтела да кажем да људи који се преселе у град нису покондиране тикве. То је то.

Moram da se slozim sa obijem.

Dobar deo jeste pokondiren jer je tako vaspitsn. A ima i onih koji to nisu.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan,

Бре, Оби, много си загуљен. Ви маторци, као да сте сву памет света попили.. приспавало ми се, одокц. :mahmah:

пре 5 минута, Liga Džentlmena рече

Moram da se slozim sa obijem.

Dobar deo jeste pokondiren jer je tako vaspitsn. A ima i onih koji to nisu.

Па сложи се, ко ти брани?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lady Godiva рече

Бре, Оби, много си загуљен.

Izrazito. Sto je najgore, osecam da cu da zaratim sa svima, samo ako se ovako nastavi "cedjenje komaraca i gutanje kamila"... :(

Подели на овим сајтовима

Nemam mnogo iskustva sa selima, jedino ovim iz kog je poreklom moj svekar. Izrazito loši uslovi vazda bili, gotovo niko sad nije ostao. 

Odatle su bežali i mladići i devojke, ali se devojkama unapred to u potpunosti prihvatalo jer su 'odive' (svekrova SESTRA se DEVEDESETIH odrekla svog dela nasledstva jer je žena, šta će njoj njen deo?), dok se sinovima, posebno najstarijim, zameralo. Ukratko, svi su otišli, svekar se i godinama posle smrti roditelja oseća krivim, a sestra mu se prosto udala u Kragujevac, niko joj nije zamerio.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...