Jump to content

ЗОРАН ЂУРОВИЋ: ХЕРЦЕГОВАЧКИ КЛАН

Оцени ову тему

Препоручена порука

ЗОРАН ЂУРОВИЋ: ХЕРЦЕГОВАЧКИ КЛАН

Како сам био обећао, а зна се да не причам напамет, сада бих укратко изнео како су ме дисквалификовали на Богословском факултету. Реч је о кратком портрету, скици ових ликова.

Написао сам притужбу поводом конкурса за једног сарадника за ужу научну област Патристика – предмет Патрологија 2, са пуним радним временом, у складу са Законом о високом образовању који је расписао Универзитет у Београду Православни богословски факултет, Београд, Мије Ковачевића 11б, дана 27. 01. 2010, и објављеном у листу „Данас“, додатак „Послови“.

Примедбе су се односиле на реферат комисије (примљено 3.3.2010) коју су сачињавали др Максим Васиљевић (доцент), др Владан Перишић (ванредни професор) и др Дражен Перић (доцент), а који је захваљујући обманама, нетачностима, и пристрасношћу довео до избора Андреја Јефтића на ово место.

1. На конкурсу су учествовали Драган Јованов, З. Ђуровић и А. Јефтић.

Комисија на почетку извештаја одмах обмањује, или на недвосмисленом српском језику, лаже, наставно веће: «Одмах треба рећи да од ова три кандидата, два не испуњавају формално-правне услове конкурса [Ђуровић и Јованов], док их само један у потпуности испуњава. Но, ми ћемо ипак о сваком рећи најважније».

Ово је гнусна лаж. Ђуровић испуњава формално-правне услове конкурса. Наиме, у условима се вели: «студент дипломских академских студија теологије који је студије првог степена завршио са укупном просечном оценом најмање осам (8); студент докторских студија теологије који је претходне нивое студија завршио са укупном просечном оценом најмање (8) и који показује смисао за наставни рад; магистар теолошких наука». Ђуровић је завршио БФ са просечном оценом 8, 57. 

Професорски колегијум је у старту био обманут овом лажју, тако да је испало да се бира само 1 кандидат од 1 кандидата. Бацање у очи прашине је «великодушност» комисије која ће «ипак о сваком рећи најважније». Који колегијум би одобрио да се прими неко ко не испуњава формално-правне услове? Ниједан. Да не рачунамо БФ колегијум...

2. Онда се иде у бесмислено образлагање зашто Јованов - описан као слободни списатељ, са просеком 7,97 - није у игри (захтевао се просек 8). Он је само колатерална штета да би се наставном већу замазале очи како поступају по закону, јер је овај испод просека. Треба се недвосмислено показати како два не испуњавају формално-правне услове конкурса.  

3. Замазивање очију је било инсистирање да ја немам нострификован магистарски. Тачно. Али то ме не дисквалификује како је комисија рекла, да учествујем на конкурсу. Дакле, магистарски или не, једнако могу да учествујем на конкурсу.

Комисија вели да је Ђуровић магистрирао на Августинијануму и да тамо ради докторску тезу, а са друге стране тврди да он није магистирао јер тезу није нострификовао у Србији, и да чак није ни на докторским студјима јер их не похађа у Србији! Ниједан од чланова Закона о високом образовању на који се позива конкурс не захтева претходно нострификовану диплому, нити се то вели у тексту конкурса. Такође, како је могуће да БФ потпише Конвенцију о размени доцената и студената са Латеранским Универзитетом, а не прихвата њихове дипломе? Како је могуће да један латерански професор одржи предавање на БФ, а за њега се посредно тврди да нема научне квалификације?

Комисија је, дакле, била свесна да неко ко се специјализује (у мом случају 7 година) у одређеној области вероватно би требало да има предности у односу на друге кандидате. Зато је било нужно да се са формалне тачке (увек тумачене по кључу комисије) дискредитује моја специјализација.

Следећи проблем са којим се комисија срела је простор који окупирају курикулуми кандидата: Ђуровићу је посветила 42 реда, Јефтићу 14. Ако погледамо паралелно шта се и како помиње, реторика комисије ће недвосмислено одати њену све само не непристрасност. Помиње се да Ђуровић није дао податке о основној школи (који се конкурсом нису тражили), док је Јефтић био одличан у ош.! Ирелевантност овог податка, али и припрема чланова већа на опрез (Ђуровић нешто крије) су сасвим јасни, а уз то се истиче и континуирана врлина Јефтићева. Око 30 назива које је Ђуровић навео као публиковане, у штампи или у припреми, комисија наводи in continuo свега 22, како би се добило на простору. Mea culpa се састоји у томе што нисам знао да треба да приложим и саме публиковане радове (у Италији се тако нешто никад не тражи) и што нисам прибавио доказе за радове који су примљени у штампу. Није ми, наиме, пало на памет да треба неки доказ за нпр. књигу: Walter Kasper (ed.), Il ministero petrino, cattolici e ortodossi in dialogo, из које сам превео студије, уводе и резимее на италијанском (око 90 страна), а наручилац је сам БФ, који ми је уредно и исплатио хонорар по обављеном послу. Такође сам по позиву ИТИ и БФ учествовао на симпосиону Српска теологија данас, Београд 29-30 мај 2009, излагање је било у штампи, но, потврду, да поновим, нисам нашао за сходно да узмем. Комисија селективно наводи шта је приложено а шта није: приложени су на DVD сви текстови који су у штампи, а такође и неки за које комисија вели да јој нису достављени. Да је комисија имала DVD у рукама види се из тога што тврди да је приложен први део књиге Јеванђеље по Марку. Превод. Отачки коментари. Модерни коментар (комисија не пропушта прилику да помене како је исти необјављен; ја сам и рекао да је у припреми за штампу). Но, истовремено за текстове, који се налазе на поменутом DVD: W. Kasper (ed.), Il ministero petrino, и први чланак из књиге: Света слика на хришћанском Западу до 843., извори, документи, тврди да нису приложени! За: Свети Августин, О блаженом животу (De beata vita). Латински текст напоредо. Општи и посебан увод у предкрштењске Дијалоге св. Августина Нело Ћипријани. Кура, превод (увод са ит., De beata vita са лат.), ноте и индекси Зоран Ђуровић. Издавач, Хинаки. Едиција, Извори бр. 1. Београд 2008, веле, прескачући све ово, само да је Ђуровић превео Ћипријанијева предавања са италијанског.

Писац реферата комисије није био у стању ни да наведе исправно наслове мојих текстова и чак је дао погрешне референце, што би ме одмах дискредитовало у очима пажљивог читаоца. Исто важи и са недоследношћу начина цитирања мојих чланака: неке наслове ставља под наводницима, друге пише обично, без наводника и не у курзиву. Комисија, на крају, није могла да консултује моје преводе са грчког, јер није имала у рукама Саборност, часопис епархије Пожаревачко-Браничевске!  

Када пак писац реферата набраја референце А. Јефтића, ставља их једну испод друге да би визуелно пријало читаоцу, али су оне свега 3, што се правда његовом младошћу. Реч је о 2 мања превода са енглеског, свега 21 страна (ваљда се зато и не наводе у реферату стране објављеног превода, који је у фотокопији предат комисији). Но, комисија се не зауставља овде већ наводи да: «Иако је тек завршио Факултет, кандидат је успео да објави један оригинални рад: Природна теологија код Отаца Цркве, Богословље, 2009». Ово је лаж: Богословље за 2009 у коме би био Јефтићев текст није постојало 03.03.2009 када је примљен Реферат комисије (орг. јед. 02, бр. 37/9). Када је у приватном разговору, Владан Перишић покушао да ми објасни како је објављен рад исто што и рад примљен за штампу (на страну што српски не зна за такву употребу), проблем остаје зато што у Јефтићевој документацији не постоји нити копија тог рада, ма у каквој форми, нити потврда да је рад у штампи.

Предлог Реферата да се гласа за Јефтића (јединог на крају предложеног), мотивисан између осталог младошћу кандидата, је управо супротан изгласаном (06.04.2009) Закону о забрани дискриминације (на снази од 07.04.2009), члан 2.1, који забрањује дискриминацију по старосном добу. Ни текст конкурса није предвидео старосно доба за ово радно место. Образложење да се младост подразумева је, дакле, у супротности са Законом о забрани дискриминације, са текстом конкурса и чак са праксом БФ (већи део асистената-сарадника је око мог старосног доба).

На крају, Реферат, који је јавне природе, вређа и моју част, јер вели да «чак и када остала два кандидата [Ђуровић и Јованов] не би имала поменуте формално-правне препреке», они би изабрали Јефтића. Ово је груба увреда целокупног мог протеклог научног рада који је прошао рецепцију и оверу не само овдашње академске средине, него и иностране. Чак да нисам објавио ништа до сада остају мој магистарски рад (преко 250 стр.) и завршене докторске студије (докторски рад био пред одбраном, прошао пред-дискусију). Да је комисија казала да сам преквалификован, некако би се и могло прогутати, али рећи да је неко ко је завршио са одличним успехом магистарске и докторске студије на Латеранском факултету, који је један од најугледнијих у свету, мало је много.

Резимирајући, довољно је поменути само следеће:

- Имао сам 7 година специјалистичких студија из патрологије а г. Јефтић ни један дан;

- приликом Конкурса кандидати су имали научног рада: Ђуровић 1137 страница, господин Јефтић 51 – дакле, Ђуровић је имао свега 22 пута више материјала него г. Јефтић;

- господин Јефтић не може поседовати докторат из патрологије на ПБФ јер те специјалистичке студије уопште не постоје.

Нажалост, ово није усамљена епизода него су се стално дешавале неке „чудне околности“ у вези са мојом маленкости на ПБФ. Навешћу само две епизоде:

1) Десило се да на мистериозан начин нестану захтеви за стипендијом (мој и моје госпе, а она је дипломирала на Грегоријани). Захтеви су ишли преко уваженог господина Шијаковића, и тек, кроз необориве доказе, су у секретеријату ПБФ признали да је неко „грешком“ побрисао мејлове. Та стипендија је на крају стигла, али је једва била за покривање струје или телефона. Неко је тамо систематски радио против мене.

2) Опет, у то доба, сам добио препоруке од мојих професора, тадашњег декана, еп. Игњатија као и Монс. Хочевара да предајем пост-дипломцима на Латеранском теолошком факултету. Наиме, то је због тога што смо ми и библичари посебан сој, стога, када завршимо све докторске испите и кад нам се одобри писање тезе, можемо да предајемо докторантима. Нису неки новци у питању, али се са каријером почиње. Међутим, декан тог факултета, који ме је лепо примио, тражио је да имам и са београдског ПБФ једно протоколарно писмо, јер је управо он био у комисији која је склопила конвенцију о сарадњи са ПБФ. Уредно сам послао захтев са пропратним материјалом, али никакав одговор нисам добио. Ваљда је требало да шеним... Наравно да су документа поново „добила ноге“. О. Перишић ми после 2 године каза: Па ти лепо пођеш тамо, ако си квалитетан они ће те примити. - Ово је врх цинизма! Управо зато што сам био са ПБФ нисам могао да аплицирам као сваки други кандидат.

У целој причи је била интересна заједница, где су се ови ликови међусобно подржавали, где је еп. Григорије био пријатељ са Јефтићима, мецена сестре Андрејеве, талентоване Ање, која је трагично преминула, али што мени није довољан разлог да некоме се упропасти више деценијски крвави рад. Ови људи су свесно то урадили, јер није било посреди само незнање, него намерно фалсификовање свега и свачега.

Ово је укратко о modus operandi овог клана. Да говорим истину, види се из просте чињенице да нико од ових беспризорника ме не тужи за увреду части.

Прилози:

1) Текст конкурса

2) Реферат комисије

GFxlnlR.jpg

drpUMfY.jpg

YhEdrAu.jpg

bniABay.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 170
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Читао сам ово цео дан јуче. Не кријем да врло ценим владике о којима говори о. Зоран Ђуровић (или сам их можда до сада ценио), али ово је стварно срамота.

Потписнике ове срамоте (Максим, Перишић, Перић) треба да је стид.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Владимир Вуксановић рече

Потписнике ове срамоте (Максим, Перишић, Перић) треба да је стид.

Да сам сатана лично, ипак се нека правила игре морају поштовати. Нису хтели ништа од фер да поштују. Сада трпе. И треба. Пишу ми што се сећам старих ствари. За њих су застареле, не и за мене. Да је било покајања, што је хришћанска врлина, не бих их истјазавао. Али како нису хришћани, морам. 

Подели на овим сајтовима

А да ли сме ово да се лајкује, а да вас неко не стрпа у неки клан? 

Да ли постоји таква могућност.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Пишу ми што се сећам старих ствари. За њих су застареле, не и за мене. 

То је смешно. Као Амери када нама кажу, а што се и стално сећате историје. Па ваљда зато што је имамо :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ја нисам скупио снаге да прочитам прикачене документе. Може ли неко да буде љубазан да ми каже да ли је опасно да се то чита пред спавање? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Oce Zorane, ja vam zelim da se vratite u SPC, u svoju otadzbinu i da sluzite Srpskom narodu. Ja vam oprastam sve uvrede koje ste mi uputili, oprostite i vi meni ako sam vas necim uvredila :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

Aha, znaci Andrej je Anjin brat. Nisam znala. Malo mi je jasnije, ako su :nijanse: bile u pitanju.

Пантелић ми замери што сам поменуо покојницу. Нити сам нешто лоше рекао о њој, напротив, похвалио, а они су реакцијом узели да баце сенку на све то. Сви знају да су били пријатељи, и зато сам то поменуо, а не да развлачим покојнике. 

Ови, лишени разума, стојим иза овога што велим, јер да су стекли употребу разума, не бих их тако квалификовао, покушавају да ствар замагле, да шибицаре, па као помињу: Андреј је добар човек и сл. То нико не доводи у питање. Овде је била једна бирократска ствар. Проблем је што оба предавача патрологије на БФ немају докторат из ове области. Нису квалификовани. И онда су, природно, да би се покрили, узели човека без школе. Намирисали су крв. Да неће бити лако. 

Да су са мном причали као са човеком, не би било ове јавне бруке. Нису то хтели. Мислили су да ће свећа да им гори до зоре... Зато сам их прозвао пред Црквом. На крају као Лутер закуцах лист.     

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, ana čarnojević рече

onako. zavisi od dinamike noćnih mora.

piše da Ava nije dao podatke o osnovnoj školi 0703_read a narečeni Jeftić je zavrsio sa odlicnim uspehom.

:unbelieveble:

:0222_shocked:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, ana čarnojević рече

onako. zavisi od dinamike noćnih mora.

piše da Ava nije dao podatke o osnovnoj školi 0703_read a narečeni Jeftić je zavrsio sa odlicnim uspehom.

Која је ово планета?

То ја не могу да поднесем. Морам да се шалим иначе ко зна ...

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sofija_ рече

Oce Zorane, ja vam zelim da se vratite u SPC, u svoju otadzbinu i da sluzite Spskom narodu. Ja vam oprastam sve uvrede koje ste mi uputili, oprostite i vi meni ako sam vas necim uvredila :mahmah:

Племенита, ја сам стално служио нашем народу. И одавде. Не знам које су увреде у питању, јер је вероватно неки други ник нејм, а како не знам ко си, не знам ни шта имам да опростим. Имам доста људи који се јаве за опрост, јер ја нисам симпатичан, па онда многи ме одмах омрзну, али смогну снаге па кажу име и презиме и затраже опрост. Велики је испао В. јер ми је писао како ме је некад омрзео, а сада смо пријатељи. То је хришћанин. Ја бих волео да будем на том нивоу. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Која је ово планета?

Питао сам секретара како је могуће да сам завршио БФ без ОШ, као и да ли треба да нострификујем њихову диплому... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Која је ово планета?

nije imao 5 iz domaćinstva, a oće da predaje patrologiju, ma daj :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Да вам испричам породичну анегдоту.

Да није Ава као мој деда? 

Мој деда када је био мали ишао је у школу и враћао се са групом друге деце из комшилука. Али пошто се њему није баш ишло у школу он би одлазио са њима од куће а онда би остајао у шумаку и ту се играо док се они не врате па би се затим опет њима прикључио и ватио кући кад и остали. Пошто је он био "главни" запретио је свима да не смеју ни реч да кажу. 

И тако је то ишло док једном учитељ није срео прабаку и питао је шта је с њеним сином, да није болестан када не долази више у школу. Она јадна у шоку каже "па како не долази када сваки дан иде..." :))

Остало знате.... :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Питао сам секретара како је могуће да сам завршио БФ без ОШ, као и да ли треба да нострификујем њихову диплому... 

Ех секретара!? Па на та важна питања само виши чинови смеју да дају одговоре. 

Тамо влада дисциплина аркани...:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...