Jump to content

„Престаје ли брак смрћу једног од супружника?“

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 часа, obi-wan рече

Nije mi bas ukupno jasna ova tvoja poruka, ali ovoga nema u Pravoslavlju, tj. nigde u Pravoslavlju ne kaze ovako nesto...

Ти си опет у праву, а ја сам брзоплето погрешила. Хвала на потсећању. 

У ствари, каже се, да човек не раставља, оно што Бог састави. 

А оно што сам заправо хтела да кажем је то да на оном свету неће бити мушко и женско, бар не острашћено. Сматрам да онда не може да се " настави брак" након смрти. Дакле, он престаје.

Можда? :)))

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Лидија Миленковић рече

da mi bude isto sto i drugi ljudi

Не знам зашто, али ја не могу да замислим да се и на оном свету групишемо и одвајамо ( па макар и ) по љубави. Не могу да замислим рај где сви све не воле истом снагом и мером.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, djordje.pesic рече

Meni je cudno da ako je brak Bogom blagosloven na ovom svetu, zasto ne bi postojao u nekom vidu i na onom svetu. Pogotovu sto je brak sveta tajna.

Зато што је брак овоземаљска установа.

Претпостављам да ти није чудно када кажемо да на оном свету нема монаштва, монашких заједница, манастира. Или постоје и на оном свету?

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Сања Т. рече

Не знам зашто, али ја не могу да замислим да се и на оном свету групишемо и одвајамо ( па макар и ) по љубави. Не могу да замислим рај где сви све не воле истом снагом и мером.

Ово ми звучи сасвим логично, сви смо у Христу, сви смо свима све, нема острашћености, али опет, када са ове тачке посматрам, застрашујућеми је да, па нека је Царство и сто пута, не препознајем неког ко ми је овде био посебан као таквог.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Снежана рече

Ово ми звучи сасвим логично, сви смо у Христу, сви смо свима све, нема острашћености, али опет, када са ове тачке посматрам, застрашујућеми је да, па нека је Царство и сто пута, не препознајем неког ко ми је овде био посебан као таквог.

Шта знам. Знам да не знам ;) У прави си и ти.Неко је поменуо да је то тајна, па вероватно зато и јесте, јер не можемо да схватимо. Све меримо из свог угла, што је и разумљиво. Тако да, шта знам...

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Сања Т. рече

Сматрам да онда не може да се " настави брак" након смрти. Дакле, он престаје.

Можда? :)))

Pa to smo nekako bas i pricali: da li prestaje zavisi samo i isljucivo od toga je lii u njemu bilo prave i iskrene ljubavi.

Brak nije tek prostor za imanje telesnih odnosa, to je samo jedan od njegovih cinilaca, i to vezanih za ovaj svet i zivot.

Brak je sveta tajna ljubavi, mesto uzjamnog podviga i uzrastanja u "meru punoce rasta Hristovog". Njegova sustina nije ovozemaljska, nego upravo eshatoloska. E sad... mnogi u brak stupaju da bi prosto radjali decu, i ako ga i takvog sacuvaju Bog ce i to da uvazi, naravno. Ali ako u takvom braku nije bilo one "lude" ljubavi, one iste bozanske ljubavi koja pokrece svako odusevljenje u coveku, onda kako ce taj brak da se nastavi u vecnosti? Odnosno, kako ce ti ljudi da i tamo budu jedno drugom nesto sasvim posebno, ako to vec nisu bili i ovde?

Vecni zivot je, kako nas i sam Hristos uci, nastavak onog sto se ovde zapocne. Ako je brak ovde zapoceo tako da vremenom preraste u veliku i duboku ljubav, neizostavno ce i  tamo da se "nastavi", ali ne na ovaj sadasnji ovozemaljski nacin, nego na taj buduci, nebeski.

U tom smislu je i uvodna rec koju je postavio Vasa - o. Zoran je svakako na to mislio kad je rekao da ce brak (dakle, kao sveta tajna) da se nastavi i u vecnosti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Сања Т. рече

Svako ima svoju meru, "jer se svetilo od svetila po sjaju razlikuje". Dakle, itekako postoje razlike, i andjelski cinovi se razlikuju, kamoli mi ljudi. Medjutim, ta razlicitost svacije mere nije podela i odvajanje, jednostavno - svaka bocica ima svoju meru i svoju zapreminu. A kolika ce da bude ta mera za svakog od nas - to zavisi koliko smo se odusevljavali Ljubavlju ovde u ovom zivotu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ђорђе Р рече

Зато што је брак овоземаљска установа.

Претпостављам да ти није чудно када кажемо да на оном свету нема монаштва, монашких заједница, манастира. Или постоје и на оном свету?

Hint: monastvo nije sveta tajna. Aj` sad da te vidim... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Снежана рече

Naravno da je zastrasujuce, to i takvo stanje bilo bi isto sto i pakao, samo sa dobrim osvetljenjem...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, djordje.pesic рече

Meni je cudno da ako je brak Bogom blagosloven na ovom svetu, zasto ne bi postojao u nekom vidu i na onom svetu. Pogotovu sto je brak sveta tajna.

Pa nijedna sveta tajna nece opstati na onom svijetu u smislu njenog vrsenja. Jeleosvecenje se u potpunosti ukida jer nema bolesti, straha, patnje i nevolja. Brakovi se nece vise sklapati, svestenici nece polagati, krstavati i miropomazati niko. Kajati se nece vise niko. Pricesce nece davati kao slomljeno tijelo i prolivena krv...Dakle u smislu vrsenja (neprestanog) jedino vidim pricesce da opstaje u nekom izmjenjenom obliku. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Justin Waters рече

Pa nijedna sveta tajna nece opstati na onom svijetu u smislu njenog vrsenja. Jeleosvecenje se u potpunosti ukida jer nema bolesti, straha, patnje i nevolja. Brakovi se nece vise sklapati, svestenici nece polagati, krstavati i miropomazati niko. Kajati se nece vise niko. Pricesce nece davati kao slomljeno tijelo i prolivena krv...Dakle u smislu vrsenja (neprestanog) jedino vidim pricesce da opstaje u nekom izmjenjenom obliku. 

Pa da, prestace onaj nama (sad) vidljivi deo tajne, odnosno, (u ovom veku) vidljiva svestenoradnja.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Naravno da je zastrasujuce, to i takvo stanje bilo bi isto sto i pakao, samo sa dobrim osvetljenjem...

Zombilend...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...