Vasa L. Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Jako interesantno predavanje, bilo bi dobro ako neko moze da poslusa pa da da svoj komentar. Hvala Збор зборила господа хришћанска - о др Зоран Деврња: „Престаје ли брак смрћу једног од супружника?“ http://www.agencijami.info/SlovoLJubve/uploads/Audio/18.04.18 ZBOR - jerej Zoran Devrnja - Prestaje li brak smrcu jednog od supruznika.mp3 У недељу, 15. априла 2018. године, у Гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Саду, у оквиру пролећног семестра предавања Школе православне духовности при Црквеној општини новосадској, презвитер др Зоран Деврња је одржао предавање на тему „Престаје ли брак смрћу једног од супружника?“ Звучни запис овог предавања преузели смо од колега из радија "Беседа" Епархије бачке http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=16086 Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 U kratko, prestaje ili ne prestaje? Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Април 19, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Ne prestaje, koliko sam ja shvatio, kako kaze ovaj predavac pred Bogom smo svi zivi, u eshatologiji se navodno nista ne menja, jedan je ovde drugi je tamo. Crkva naravno zbog ljudske slabosti snishodi sa drugim brakom ali valjda je taj prvi jedan jedini. Pricamo o Crkvenom braku. Ako sam ja dobro ukapirao a preslusao sam dva puta. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Независно од уводног поста (нисам преслушала предавање) моје лично...не могу рећи мишљење, а не могу рећи ни осећај, већ више не знам ни сама како да дефинишем....али просто знам... да брак смрћу једног од супружника не престаје. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Опет неке метафоре у православљу...каже - док вас смрт не растави! Па, која онда смрт? Напомена: Нисам још преслушала. Тек ћу. Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rudolfinja Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Сматрам да не престаје. Јер венчањем у цркви Бог спаја две душе а по смрти једног брачног друга брак између њих може да буде и јачи ако је љубав живог на земљи јака, јача је духовна веза кроз редовни парастос, и кроз честе молитве. Natasenka and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 18 минута, Сања Т. рече Опет неке метафоре у православљу...каже - док вас смрт не растави! Па, која онда смрт? Не престаје у смислу ( један брак и квит...то ти је што ти је )док смо на земљи . У есхатону , нема тога горе Sanja Т. and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Tamo ce te veze biti produhovljene tj. preobrazene, ljudi u Carstvu Bozjem ce jedni u druge gladati, po tvrdnji Spasiteljevoj, dakle po Njegovom svedocenju, covek coveka gledati kao andjeo sto gleda andjela (vidi: Mt 22, 30). Dakle, nece ni malo biti vazno da li ste na zemlji bili ozenjeni, udati, samci... Tako na to gleda i Kanonsko pravo... ekdikos_apomahis, Рапсоди, "Tamo daleko" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 2 минута, Рапсоди рече Не престаје у смислу ( један брак и квит...то ти је што ти је )док смо на земљи . У есхатону , нема тога горе Nakon smrti bracnog druga dozvoljava se drugi brak. Sveti vladika Nikolaj Ohridski, Zicki i Lelicki je blagosiljao i opravdavao i drugi brak svestenika nakon smrti popadije (ako svestenik u mladjim godinama ostane sam). Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Koliko se secam apostol kaze, da takvi ( kada ostanu udovci - ca ) najbolje bi bilo i da ostanu tako. ( sad sam nasao i citat 1.Kor. 7, 39 - 40 ) : 39. Жена је привезана законом, за време док јој живи муж; ако ли јој муж умре, слободна је за кога хоће да се уда, само у Господу. 40. Али је блаженија, ако остане тако, по мојему мишљењу, а мислим да и ја имам духа Божијега Tumacenje sv.Teofilakta Ohridskog : " Овде поучава о другом браку. Иако га дозвољава, за блаженију сматра ону, која не ступи у други брак. Као што је девственост узвишенија од првог брака, тако је и први брак узвишенији од другог. Жена је свезана законом, тј. опрезношћу закона уздржава се од прељубништва, од тога да, кроз сједињење са другим док јој је још муж жив, постане прељубница. Међутим, уколико јој умре муж, она постаје слободна од окова и закона првог брака и добија разрешење. Само у Господу, тј. само с целомудреношћу и часно она може да ступи у други брак, ради рађања и одгајања деце, а не зато што је привлачи пожуда. По мојему мишљењу, додаје, да ти то не би сматрао за нужност, него само за савет, божанствени савет. Мислим, каже, да и ја имам Духа Божијег. Тим речима показује велико смиреноумље, јер није рекао: "имам", него: мислим да и ја имам, тј. претпостављам, сматрам" Takva postavka stvari bi onda trebalo da znaci da , ako se gleda iz duhovne perspektive , kao da prvi brak ne prestaje ( duhovna zajednica muza i zene ),..... i mozda je to i jedan od razloga , da , zbog toga i apostol kaze ,....da po njegovom misljenju, ( koje je i bozanstveni savet , kako kaze Teofilakt ), najbolje je da ostane udovica, jer je takva stvar blazenija.... ali, je i slobodna da se za koga hoce uda,....ali, opet, samo u Gospodu ......znaci, opet ima nekih odredjenih uslova ( koje objasnjava Teofilakt ) ekdikos_apomahis and Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Управо сада, Благовесник рече Nakon smrti bracnog druga dozvoljava se drugi brak. Sveti vladika Nikolaj Ohridski, Zicki i Lelicki je blagosiljao i opravdavao i drugi brak svestenika nakon smrti popadije (ako svestenik u mladjim godinama ostane sam). Можда је снисходио по слабости људској...ко може једног ( једну) боље, а ко не, њему двије... Благовесник, Лидија Миленковић and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 2 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 28 минута, Сања Т. рече каже - док вас смрт не растави Nije mi bas ukupno jasna ova tvoja poruka, ali ovoga nema u Pravoslavlju, tj. nigde u Pravoslavlju ne kaze ovako nesto... Paradoksologija and Благовесник је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 Inace, da bude jasno - Crkva dozvoljava i blagosilja drugi brak, to treba odma` da se kaze. E sad, da je jedan bolji od dva - to je jos kako tacno. Ali za onog/onu ko moze da ponese tako nesto. Vise od dva braka Crkva ne dozvoljava, osim na izricit blagoslov episkopa, ukoliko postoji neka sasvim vanredna situacija. Bokisd and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 3 минута, obi-wan рече Inace, da bude jasno - Crkva dozvoljava i blagosilja drugi brak, to treba odma` da se kaze. E sad, da je jedan bolji od dva - to je jos kako tacno. Ali za onog/onu ko moze da ponese tako nesto. Vise od dva braka Crkva ne dozvoljava, osim na izricit blagoslov episkopa, ukoliko postoji neka sasvim vanredna situacija. Cak, koliko se secam ( u vezi ovoga,.. da je jedan bolji od dva ), da je sluzba vencanja u crkvi kod drugog braka, nesto jednostavnija i kraca vremenski, i, kako da kazem, manje svecanija od sluzbe kod vencavanja prvog braka. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 19, 2018 Пријави Подели Написано Април 19, 2018 пре 3 минута, Bokisd рече Cak, koliko se secam ( u vezi ovoga,.. da je jedan bolji od dva ), da je sluzba vencanja u crkvi kod drugog braka, nesto jednostavnija i kraca vremenski, i, kako da kazem, manje svecanija od sluzbe kod vencavanja prvog braka. Jeste, drugacija je i manje je svecanija. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука