Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 58 минута, Nebojš.a рече

To si već rekao jednom. Osnovno pravilo je ne ponavljati foru. Ili u tvom slučaju "foru".

A pratiš moj rad, pa lajkuj nekad da popravim status.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Trifke рече

Ne vidimm razloga zasto se nbi i formalno prikljucili crkvi. Bez crkvenih tajni spasenja nema. Oni su po meni kao i Kornelije. jednostavno odu u Pravoslavnu crkvu i sve se zavrsi jednostavno

Проблем је, по мом мишљењу, у одређеном богословском менталитету неких архијереја и свештеника који не виде принципијелну разлику између Православља и инославних конфесија. За њих је сасвим прихватљиво да католик остане католик и да протестант остане протестант. За те клирике је главно да је човек хришћанин, а сматрају да конфесија није најбтинија.

http://www.pravoslavie.ru/srpska/110352.htm

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Niste mi napisali zašto je toliko (mnogo) arhijereja i sveštenika u RPC koji imaju taj problem? I zar stvarno nemate taj osećaj da će ih svake godine biti sve više i više?

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

To vam je tako jednostavna i prozaična istina o odlasku Zorana u Rim, na žalost bez nekakve drame, misterija, bekstva i sličnih zapleta...

A priče o "unijaćenju",  konvertitima, i sl... najlepše je definisao Midraš. Definicija mu je otprilike ovakva, parafraziram: "kad napustiš svoju Crkvu ili konvertiraš, odeš u raskol- onda nisi ništa!"

https://pouke.org/forum/index.php?/topic/38107-зоран-ђуровић-ход-по-мукама-бившег-попа-славише-лекића/

Подели на овим сајтовима

On 2/2/2018 at 21:34, Bernard рече

To vam je tako jednostavna i prozaična istina o odlasku Zorana u Rim, na žalost bez nekakve drame, misterija, bekstva i sličnih zapleta...

Е, волео бих да чујем шта се ту подешавало!:))

Подели на овим сајтовима

On 8. 2. 2018 at 20:00, Zoran Đurović рече

Е, волео бих да чујем шта се ту подешавало!:))

Anke io.

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Evo da napisem.Upokojila mi se baba u martu.Bila sahrana i na sahrani katolicki pop citao opelo,a pravoslavni pop komsija pored njega u sluzbenoj mantiji drzao svijecu upaljenu..Katolicki pop rekao "sada pratite nas u molitvi svako na svoj nacin kako je naucio" misleci pritom sto je puno (istocno)pravoslavaca bilo tu.I tako ide opelo a ljudi se mole i krste kako je ko  naucio...Dva popa zajedno u odijelu i puno vjernika krstenih u kc i spc zajedno se molili.Jest da je sahrana ali bolju scenu sahrane nisam mogao zamisliti.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, damsoyu рече

Evo da napisem.Upokojila mi se baba u martu.Bila sahrana i na sahrani katolicki pop citao opelo,a pravoslavni pop komsija pored njega u sluzbenoj mantiji drzao svijecu upaljenu..Katolicki pop rekao "sada pratite nas u molitvi svako na svoj nacin kako je naucio" misleci pritom sto je puno (istocno)pravoslavaca bilo tu.I tako ide opelo a ljudi se mole i krste kako je ko  naucio...Dva popa zajedno u odijelu i puno vjernika krstenih u kc i spc zajedno se molili.Jest da je sahrana ali bolju scenu sahrane nisam mogao zamisliti.

Tako je bilo 2005. godine na sahrani moje babe, rimokatolkinje koja je svoju djecu, budući od pravoslavnog oca, krstila u pravoslavnoj crkvi, sama organizovavši sveštenika, kumove i ručak poslije, bez djedove podrške (koji je bio komunista). Udovica u Bosanskom ratu, u srpskom komunističkom selu, baba kao Hrvatica rimokatolkinja je bila jedina vjernica na Liturgiji u crkvi SPC u selu. Ona i pravoslavni sveštenik, o. Krstan. I niko više. A na 4 km od njih - prva linija između Hrvata i Srba na Savi, u Bosanskoj Gradišci. Baba legenda. Sahranjena na pravoslavnom groblju, uz tu crkvu u koju je u ratu išla. Pored djeda. Kad smo je pitali u ratu je l’ se boji, pošto je bilo provokacija tipa “ustaškinja”, ili razbijanja prozora, pljačkanja u noći i drugih zastrašivanja, odgovarala je: “Pa nek’ me ubiju, šta mi više mogu.” To je za mene Hrišćanstvo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...