Jump to content

Лудило православних подсетника о правилима поста....

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 1/14/2018 at 18:12, JESSY рече

и онда ми овде расправљамо како се пости, а то није унифицирано на нивоу наше цркве...

Kako nije?? Bogojavljenje se nikad ne posti, isto kao i Bozic - u te dane, post je naprosto zabranjen.

A to sto razni samozavni i neznaveni postavljaju tamo neka "pravila posta" je svakako samo njihov problem. Njihovo misljenje, kao i svacije, proverava se uvek samom Ckrvom, kao i uopste sve i svako sto se proverava u Crkvi. Ono sto ne pripada sabornom duhu Crkve jednostavno odbacujemo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, obi-wan рече

Kako nije?? Bogojavljenje se nikad ne posti, isto kao i Bozic - u te dane, post je naprosto zabranjen.

A to sto razni samozavni i neznaveni postavljaju tamo neka "pravila posta" je svakako samo njihov problem. Njihovo misljenje, kao i svacije, proverava se uvek samom Ckrvom, kao i uopste sve i svako sto se proverava u Crkvi. Ono sto ne pripada sabornom duhu Crkve jednostavno odbacujemo.

Koд нас се о посту најчешће говори на нивоу односа према храни  ,тако да та прича и нема неку тежину.Постоје они који иначе више употребљавају посну храну у исхрани,тако да се тиме пост укида.

пре 4 часа, Trifke рече

Ko god da je oni nisu citavi.  Jedini lek je psihijatrija! 

• Волим 1

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Нифада рече

Koд нас се о посту најчешће говори на нивоу односа према храни  ,

Post nije samo u hrani, ali jeste i u hrani.

Постоје они који иначе више употребљавају посну храну у исхрани,тако да се тиме пост укида.

Naravno da se ne ukida, takvi bi bas trebalo prvi da razumeju onaj drugi deo posta.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Post nije samo u hrani, ali jeste i u hrani.

Naravno da se ne ukida, takvi bi bas trebalo prvi da razumeju onaj drugi deo posta.

Мислим укида такву врсту поста.Није то ништа посебно,у смислу неког подвига,данас многи препоручују као здравију исхрану без намирница животињског порекла,или више воле да једу рибу него месо.

Подели на овим сајтовима

Мислим укида такву врсту поста.Није то ништа посебно,у смислу неког подвига,данас многи препоручују као здравију исхрану без намирница животињског порекла,или више воле да једу рибу него месо.

Cca 90+% ljudi u mom okruzenju jede sve ko i pre, kakva zdrava hrana, kakva cudesa. Nego ajd`, odosmo sa teme...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Нифада рече

Koд нас се о посту најчешће говори на нивоу односа према храни  ,тако да та прича и нема неку тежину.Постоје они који иначе више употребљавају посну храну у исхрани,тако да се тиме пост укида.

Postoje vegeterijanci i oni prakticno svaki dan poste ako bi to bio post. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Нифада рече

Ја управо и говорим о релативности овако схваћеног поста,а најчешће се пост помиње као промена на плану исхране

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Нифада рече

а најчешће се пост помиње као промена на плану исхране

On de facto jeste i to.

Подели на овим сајтовима

Нешто размишљам, коме је од нас кршттење тужно?

Крштење је увек радостан чин, па је тако и на Богојављење укинут пост, кад год да падне.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Драгана Милошевић рече

Нешто размишљам, коме је од нас кршттење тужно?

Крштење је увек радостан чин, па је тако и на Богојављење укинут пост, кад год да падне.

Moze i tako da se razmislja, ali to nije primarni razlog.

Bogojavljenje je radost novojavljanja Boga propalom ljudskom rodu, i to je glavni moment koji ga cini potpuno neposnim.

Подели на овим сајтовима

Постити за богојављење је исто што и постити на божић и ускрс. На крстовдан се служи Василијева литургија која почиње са  вечерњом службом и у типику је наглашен пост на уљу и вину после литургије. Ми ову службу служимо углавном у јутарњим часовима и стога одмах после литургије имамо разрешење на уље, они који ову литургију служе увече по правилу држе евхаристијски пост а после литургије узимају храну са уљем и вино. Могуће је да је овде настала забуна да су неки пребацили литургију на јутарње часове а пост задржали па је тако испало да се пости на води после литургије што је неправилно.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Постити за богојављење је исто што и постити на божић и ускрс. На крстовдан се служи Василијева литургија која почиње са  вечерњом службом и у типику је наглашен пост на уљу и вину после литургије. Ми ову службу служимо углавном у јутарњим часовима и стога одмах после литургије имамо разрешење на уље, они који ову литургију служе увече по правилу држе евхаристијски пост а после литургије узимају храну са уљем и вино. Могуће је да је овде настала забуна да су неки пребацили литургију на јутарње часове а пост задржали па је тако испало да се пости на води после литургије што је неправилно.

Ја где год стигнем трубим, наравно у границама пристојности и реда, да смо ми направили огроман проблем што смо одвојили пост од богослужења. Неки уопште не разумеју шта причам, други се противе и опиру, а трећи би ме на крст приковали. А само мали број схвата и слаже се.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Јутрос сам чула разговор две жене и дошло ми да се смејем

Жена се причестила нормално.

А друга сад пита:

- Како си се причестила?

- Лепо.

- Пост?

-Па само јуче , Крстовдан.

- Нисам знала да може тако. 

При том нон стоп виси у храму.:0426_feel:

Ем не питају, ем им се не говори, да полудиш од "бисера".

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...