Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Danijela рече

@Матусал, pisah na nekoj od prethodnih strana o tim molitvama i kako nisam imala blage veze sta znaci blud a u molitvi sve vrca od reci kajanja za isti.
Ne sporim, delicmicno, tvoje reci o tim molitvama al prosto mislim da ne treba tolika forma, bar u mladom dobu, neiskusnom zivotnom, psihofizickom i fizickom.

Ја одувек знадох шта је блуд а осталим гресима да не причам. Имам утисак да су имена свих грехова у мени исписана и када у оној задњој молитви вечерњој када се исповедају грехови почнем да их читам као да видим клицу сваког како се гнезди у мени.

Самостална кратка молитва нас у свету може да постане егоистична да кроз њу испољавамо више своје ,,ја,, него Христа кроз покорност Очевој вољи. Зато је добар лек понекад читати писане молитве.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Ја одувек знадох шта је блуд а осталим гресима да не причам. Имам утисак да су имена свих грехова у мени исписана и када у оној задњој молитви вечерњој када се исповедају грехови почнем да их читам као да видим клицу сваког како се гнезди у мени.

Самостална кратка молитва нас у свету може да постане егоистична да кроз њу испољавамо више своје ,,ја,, него Христа кроз покорност Очевој вољи. Зато је добар лек понекад читати писане молитве.

Oduvek? Covece u kakvom si to to okruzenju rastao kad si oduvek znao sta je blud? :D Brinem se za tebe :D

Sa mojih 8-9 godina, pitala ja moju baku sta je to (blud), a ona mi rekla da pojma nema i da ona to nikad nije videla al citaj to pa ce ti se mozda samo kasti :D Moja baba teolog :D

1980-ih godina nije bilo literature u obimu kao danas pa smo citali ono sto je imalo i bilo dostupno. Ja sam zivela u selu u tom periodu tako da je to tek tamo bilo ograniceno. Popa je navracao samo jedared godisnje da osveti vodicu a mi smo krisom (da neki od "dobronamernih" komsija ne primeti) isli skoro svake nedelje u manastir na Liturgiju (odsluzi se i ajd polako kucama, nema duhovnih razgovora, nema agape, siromasan manastir...). Znaci nije uvek i svuda bio obrazovani popa da ti objasni sve sto te zanima, sto si procitao... Tako da sam ja a i dosta mojih vrsnjaka koji su tad isli u crkvu bili potpuno u neznanju za gomilu termina, stvari i iskustva tako da citanje nekih moltivi u kojim se kajes za blud i posipanje pepelom (mi smo s pepelom prali kosu :D, pa jos dodatna nepoznanica i lomljenje mozga cemu to) bilo potpuno blesavo :)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Оци јесу писали молитве, али поредак у молитвенику не баш. Те молитве су саствљене као снисхођење онима који не могу да буду у Цркви свакодневно па су нека имитација Црквених молитава. Некакав хибрид заједничких и приватних молитава. 

А појединачне молитве које су ушле у ту компилацију јесу Отачке. 

А ко је писао минеј, октоих,триод и пентикостар? И ту има свега, ми служимо сваки дан јутарње и вечерње па имам увид, црквеној молитви више снагу даје светиња храма и благодат свештенства а сами текстови су мислим исти као и остале молитве.

Никад ми неће бити јасно зашто се мало не коригују празнични знакови а календарско обележје?  Рецимо сабор дванаесторице апостола или Јован Богослов. Типик и сам минеј је монашког карактера и они су га писали. Тако сви оснивачи монаштва имају велику службу док неки апостоли немају?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Danijela рече

Oduvek? Covece u kakvom si to to okruzenju rastao kad si oduvek znao sta je blud? :D Brinem se za tebe :D

Sa mojih 8-9 godina, pitala ja moju baku sta je to (blud), a ona mi rekla da pojma nema i da ona to nikad nije videla al citaj to pa ce ti se mozda samo kasti :D Moja baba teolog :D

1980-ih godina nije bilo literature u obimu kao danas pa smo citali ono sto je imalo i bilo dostupno. Ja sam zivela u selu u tom periodu tako da je to tek tamo bilo ograniceno. Popa je navracao samo jedared godisnje da osveti vodicu a mi smo krisom (da neki od "dobronamernih" komsija ne primeti) isli skoro svake nedelje u manastir na Liturgiju (odsluzi se i ajd polako kucama, nema duhovnih razgovora, nema agape, siromasan manastir...). Znaci nije uvek i svuda bio obrazovani popa da ti objasni sve sto te zanima, sto si procitao... Tako da sam ja a i dosta mojih vrsnjaka koji su tad isli u crkvu bili potpuno u neznanju za gomilu termina, stvari i iskustva tako da citanje nekih moltivi u kojim se kajes za blud i posipanje pepelom (mi smo s pepelom prali kosu :D, pa jos dodatna nepoznanica i lomljenje mozga cemu to) bilo potpuno blesavo :)

Аууу сестро ти си за мене преподобна, преклањам колена своја до црне земљице.... Ја сам схватио шта је блуд тек када сам почео да се молим јер се ,,сакрио и гњезди у срцу моме,,. Сети се ти мене у тим молитвама и манастирима око мене дувају олује овога света....

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

Никад ми неће бити јасно зашто се мало не коригују празнични знакови а календарско обележје? 

Хаха. Када се избаци Туциндан из календара онда ће бити смислено говорити о осталим исправкама. 

Не бих рекао да је потпуно исто то што чинимо на богослужењу и ове приватне молитве. Наравно није савршено, али богослужбене молитве јесу израз онога што Црква исповеда, поред несавршености. Управо захваљујући томе што оне јесу заједнички израз. Док ове приватне нису исто то, јер као што и видимо овде колико различито се молимо. 

Није у питању само декорум односно атмосфера храма и благодат свештенства. За јутрење и вечерње ти и не треба свештеник. У питању је све, укључујући наш заједнички договор (тј. Типик), наше заједничко исповедање у којем једни друге потврђујемо у вери Цркве, итд. итд. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Toma рече

Jedno ne isključuje drugo.

Ja sam poput tebe, lako mi idu molitve koje obično nazivamo "ličnim"
(Bože-me-oprosti, kao da je čitanje / citiranje Psalama bezlično).
I zato sam pre o-ho-ho godina počeo da se Bogu molim čitanjem
drugih, Bogonadahnutih, napisanih molitava.
Ako je Hristos mogao da izgovara Psalme, ko sam bre ja da to ne radim?

Nisam mislila na Psalme, nikad mi nisu dosadni, naprotiv.

Mislila sam na tzv. izmoljene molitve, kao npr. Molitva za pomoć u ratu, Molitva za neprijatelja-prijatelja, Molitva za ženidbu, Molitva za šljive i paradajz... Lakše mi  svojim rečima. A Psalme volim.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Phoebe рече

Nisam mislila na Psalme, nikad mi nisu dosadni, naprotiv.

Mislila sam na tzv. izmoljene molitve, kao npr. Molitva za pomoć u ratu, Molitva za neprijatelja-prijatelja, Molitva za ženidbu, Molitva za šljive i paradajz... Lakše mi  svojim rečima. A Psalme volim.

Znam za te molitve i mislim da su odlična pomoć osobama koje se ... kako da kažem?
Teže izražavaju u komunikaciji sa Bogom. Ili su stidljiviji.
Toplo ih preporučujem ali osobama koje lično poznajem.
Ja lično ne koristim molitve tog "tip(ik)a" ali mi je jako bitno da 
ne nudim sebe kao uzor.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Хаха. Када се избаци Туциндан из календара онда ће бити смислено говорити о осталим исправкама. 

Не бих рекао да је потпуно исто то што чинимо на богослужењу и ове приватне молитве. Наравно није савршено, али богослужбене молитве јесу израз онога што Црква исповеда, поред несавршености. Управо захваљујући томе што оне јесу заједнички израз. Док ове приватне нису исто то, јер као што и видимо овде колико различито се молимо. 

Није у питању само декорум односно атмосфера храма и благодат свештенства. За јутрење и вечерње ти и не треба свештеник. У питању је све, укључујући наш заједнички договор (тј. Типик), наше заједничко исповедање у којем једни друге потврђујемо у вери Цркве, итд. итд. 

Наравно црквена служба је испред личне молитве. Код нас више људи за певницом него у храму. Када нема свештеника онда сам ја сам у цркви или евентуално неколико људи тако да не могу говорити о некој организованој молитви и заједници осим на литургији када нас слава Богу буде много више, дружење после литургије је у приватној варијанти.

Подели на овим сајтовима

Иначе и ја сам склон томе да кажем да је потребно да се неко ко је нов у вери држи писаних молитава. И да стидљиво и у малој мери се моли својим речима. Зато што треба да научи неколико ствари:

1. да просто научи како се молити, да молитве нису само, дај ми Боже то и то. Јер неко ко није Црквен како уопште може да се моли? Шта он зна о молитви. Ништа. 

2. да почне да се учи смирењу, то јест, да схвати да пред Богом јесте важније да тражимо вољу Његову и да савијамо вратове душа и срца наших па и тела него било шта друго. У томе смислу и прописане молитве јесу смиравање и послушање другоме, а не само себи и својим прохтевима.

3. да научи Црквени језик, израз, етос. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Матусал рече

Наравно црквена служба је испред личне молитве. Код нас више људи за певницом него у храму. Када нема свештеника онда сам ја сам у цркви или евентуално неколико људи тако да не могу говорити о некој организованој молитви и заједници осим на литургији када нас слава Богу буде много више, дружење после литургије је у приватној варијанти.

Нисам ни ја говорио о заједници у смислу локалне заједнице. Говорио сам о Цркви као заједници (уопштено). Чак и кад други није поред мене, будући да смо у богослужењу сједињени и држимо се онога што је Црква прихватила ... широка тема. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Матусал рече

Аууу сестро ти си за мене преподобна, преклањам колена своја до црне земљице.... Ја сам схватио шта је блуд тек када сам почео да се молим јер се ,,сакрио и гњезди у срцу моме,,. Сети се ти мене у тим молитвама и манастирима око мене дувају олује овога света....

Nas dvoje očigledno imamo različitu "polaznu osnovu" (detinjstvo) iz koje smo došli do ovog nivoa razumevanja Boga i Njegove volje, kao i molitava Njemu.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Ја се трудим да имам разнообразни ќелијни молитвени живот. :)
Некад читам молитве из молитвеника. 
Некад у вече читам повечерије, а у јутро полуноќница.
Некад се молим са основне молитве (Трисвето, Вјерују, Богородице Дјево, Псалм 50., покајне тропаре, дневни, славски и имендански тропар) и Иисусову молитву.
Када нисам у могуќност у очи недељу или великог празника да поѓем на јутрење и вечерњу (углавно зато што у близини се не служи) код куќи читам вечерње и јутрење (некад са каноне, некад не, али стихире прочитам све).
У време триоде трудим се да прочитам читаве триоде.
Трудим се да редовно читам и Нови Завет и Псалтир.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

Молитве јутарње и вечерње из молитвеника су писали свети оци, а они су имали здрав дух и разум као и велико искуство у молитви и духовној борби. Сам текст молитава нас упућује на став и особине које треба да имамо у молитви, шта да тражимо, како да се смиравамо итд. Такође нас утврђују у послушности и држе границе нашег ума да не одлутамо и да не паднемо у прелест. Почетник би требао да чита ове молитве и можда да комбинује са неким својим. Тек пошто се мало учврсти у црквеној свести и задобије Духа може почети да твори неко своје правило како га сам дух учи. Свака лична молитва мора бити усмерена ка литургији и евхаристији као своме циљу. Такође не занемаривати заједничке молитве и сабрања на којима  је и Господ присутан када се састајемо у име његово.

Molitvenici su novotarija novijeg doba. Nastali su prvo kod katolika pa smo ih kao i mnogo frugih stvari preizeli od njih. Oni su i najčešće sastavljeni od zajedničkih sluzbi. Koliko su korisni za početnike je veoma diskutabilno. Koliko vidim iz prakse često nisu. Niko ništa nije rekao protiv liturgije i zajedničkih bogosluzenja, sa tim da bi se trebali truditi da budemo prisutni na liturgijama a ostala bogosluženja baš i nisu onavezna.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Матусал рече

А ко је писао минеј, октоих,триод и пентикостар? И ту има свега, ми служимо сваки дан јутарње и вечерње па имам увид, црквеној молитви више снагу даје светиња храма и благодат свештенства а сами текстови су мислим исти као и остале молитве.

Никад ми неће бити јасно зашто се мало не коригују празнични знакови а календарско обележје?  Рецимо сабор дванаесторице апостола или Јован Богослов. Типик и сам минеј је монашког карактера и они су га писали. Тако сви оснивачи монаштва имају велику службу док неки апостоли немају?

Možda neznaš ali su upravo pustinjski monasi bili veliki protivnici ovakvog zajedničkog bogosluženja i pevanja na bogosluženjima.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...