Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Матусал рече

Гле у безакоњу бих зачет и у греху ме роди мати моја......:) ........Бити ћу добар одсад.....мало се зафркавам.......

Ja neću biti dobra (praštajte braćo i sestre, praštaj Danijela :smeh1:) te ću pomenuti da u Talmudu postoje tumačenja po kojima je David bio začet van braka (bilo sa drugim muškarcem, prostitutkom, ili sa sluškinjom, s tim što se ona zamenila sa Nizbet, ali to niko nije znao) i zbog toga je bio toliko maltretiran i zbog toga nije bio predstavljen Samuilu, ne samo jer je bio najmlađi... I otud ovo i u Psalmu, ne zato jer i osmogodišnja devojčica po difoltu zna šta je 'blud'...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Рапсоди рече

За најкраће могуће молитвено правило из молитвеника , са  једном главом из Јеванђеља, као и једном главом из Дела  апостолских не треба више од 20 мин . ЕЈЈЈ дневно 20 мин. И вечерње молитвено исто из молитвеника не треба више од 10 мин .Ни  толико не можемо .Авај, куку...

Kad bi tezina molitve bila u minutazi, onda bi moglo da stoji ovo sto kazes. Medjutim, sav napor je u postizanju usredsredjene paznje, tj. da molitva bude dozivljena i nerasejana. A to je vec nesto mnogo drukcije, i svakako mnogo teze, jer necastivi narocito ustaju na one koji bi da steknu paznju u molitvi. Zato je to podvig, i to jos kakav.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Kad bi tezina molitve bila u minutazi, onda bi moglo da stoji ovo sto kazes. Medjutim, sav napor je u postizanju usredsredjene paznje, tj. da molitva bude dozivljena i nerasejana. A to je vec nesto mnogo drukcije, i svakako mnogo teze, jer necastivi narocito ustaju na one koji bi da steknu paznju u molitvi. Zato je to podvig, i to jos kakav.

Па да...али да би постигнуо стање нерасејаности у молитви, мораш да имаш  искуство минутаже. 

Преко минутаже до нерасејаности ...:D

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Рапсоди рече

Па да...али да би постигнуо стање нерасејаности у молитви, мораш да имаш  искуство минутаже. 

Može i obratno, preko minutaže do laganog znanja svega napamet kao pesmice, što omogućava još veću rasejanost...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Рапсоди рече

А понекад и квантитет замењује квалитет и обрнуто....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Može i obratno, preko minutaže do laganog znanja svega napamet kao pesmice, što omogućava još veću rasejanost...

А може и овако... да би се научио  прескакати  по пет степеника одједном, мораш одвојити минутажу (време ) да то научиш, а кад научиш,онда по пет одједном прескачеш  све певајући :smeh1: али, али  пре ћеш носић разбити будеш ли прескако без обзира на искуство...

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

А понекад и квантитет замењује квалитет и обрнуто....

Стварно не знам...најбољи је квалитетан квантитет....

Ма шалим се ја мало...молитвом треба да дишемо...само да се научимо...

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Рапсоди рече

Dobro, u pocetku svakako ide i bez paznje, po onoj drevnoj - "ponekad tek uz jelo dolazi i apetit", samo je vazno da ne ostane na tom mehanickom iscitavanju... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Матусал рече

Верници треба да буду на литургији у недељни дан и празником ако су слободни. Римљани су у првим вековима држали понедељак као нерадни дан и верници који су у дан недељни морали радити код незнабожаца су имали благослов да не долазе на литургију због оправданих разлога.  Али су се могли кући причешћивати  са даровима које су чували у посебним сасудима и узимали их одмах ујутро уз молитву пре било каквог дела.

Знам за ово али није лоше подсетити се.
Посебни сасуди су дарохранилица и дароносилица.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Nekad mozes imati pravilo od sat vremena i totalno se iskljuciti dok ga otaljavas a nekad mozes da dodjes do pola Ocenasa i jedne isprekidane Bogorodice Djevo jer se ceo dan i noc molis time sto nosis bebu koja vristi od grceva, i sadrzaj te molitve je stvarniji, jer ga cini nada da je Bog upravo tako s nama, kao majka koja odgovara na bol svoje bebe. Samo kazem da je tesko utvrditi tu neke totalno jasne zakone koje MI mozemo da ispunimo i budemo super...

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

A sto se tice same teme, tj. pitanja koje je nasa Milunka postavila...

Secam se da sam jedared procitao pouku Optinskih staraca da je veoma dobro slusanje dobre (svetovne) muzike (duhovna se, jakako, podrazumeva), jer ona "cisti dusu, i sprema je za primanje duhovnih utisaka" (citat je iz te knjige). Moram da priznam da je meni ovo vrlo cesto postapalica, jer dobra muzika, i sama napisana sa nadahnucem, itekako ume da usmeri um na pravu stranu, i da gane i omeksa/oplemeni dusu (npr. dobra klasicna ili filmska muzika).

Takodje, neka dobra fotografija, umetnicka slika, film, crtani film - uopste, neki fini komad drage umetnosti, onaj koji nam je narocito blizak, i za koji znamo da imamo nesto zajednicko s njim.

Banalan primer: skoro je nesto @Лапис Лазули postavila klip u kome mladi Korejanac, inace i sam dzez muzicar, na ulici u Italiji srece grupu Rumunskih Roma, koji sviraju svasta tu na ulici, i izuzetno su virtuozni. Onda covek pridje, i pita moze li umesto njihovog basiste on da odsvira bas u jednoj numeri, i zada im "Autumn leaves" (inace, dzez standard). Cela ta scena - sklad ljudi koji su se tek prvi put sreli, njihova divna neusiljenost i skromnost, a narocito briljantnost u sviranju (kao da su vec negde vezbali, a nisu), pa onda spontanost tog ulicnog ambijenta, kao i sama muzika sa dusom - meni to sve daje silan zamah i nadahnuce za razne stvari, pa eto i za molitvu... pogledajte i sami...

:)

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Trifke рече

Ko god da te uči da je liturgija bez jutarnje i večernje službe nekompletna je u velikoj zabludi, da ne upotrebim težu reč. Taj nezna šta je liturgija bez obzira šta je on po činu. Neznam o kome se mitropolitu radi ali garantujem da si ga pogrešno razumeo. Pišem ovo sa telefona pa nemogu dugačko. Za bolje objasnjenje moraceš da sačekaš. 

Ја то ипак не бих на овај начин окарактерисао, као заблуду. Нико не мисли (надам се!) да је литургија крња, невалидна итд. када каже да је некомплетна. Али литургија јесте практично све то, то јест цели дневни круг богослужења. Према томе ако то јесте литургија, не само анафора, онда када тога свега нема она је некомплетна. Тај митрополит је у праву. 

Наравно код нас постоји општа недисциплина, неред и хаос. Имамо Типик којег се нико не држи, а неће нико ни да га мења. Па онда се само бацекамо како он не ваља како је он изворно монашки итд. и томе слично. То не мења ствар да је он израз нашег општеприхваћеног договора о томе како се ми у ствари молимо, а то како се молимо јесте израз наше вере. Стари Хришћански аксиом.

Присуство јутрењу и вечерњу ја бих сматрао као потребну припрему за причешће, а не исчитавање којекаквих канона, акатиста, и молитвених правила. Али како то човек да каже људима кад у 90% наших храмова тих богослужења нема? Зато кажем да влада хаос. Ова богослужења јесу сажетак свега што се ради нас збило. Они су цела историја нашег спасења. И нема боље припреме за Причешће. 

Руси су то добро решили обавезним бденијем пред литургију. У крајњој нужди они одслуже јутрење пред литургију, ако већ свештеник није могао да служи бденије или вечерње. Али ми у својој глупости им се ругамо.

И то са свакодневним литургијама је по мом личном мишљењу претеривање које је настало управо зато што смо све искасапили и парцијализовали.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Наравно код нас постоји општа недисциплина, неред и хаос. Имамо Типик којег се нико не држи, а неће нико ни да га мења. Па онда се само бацекамо како он не ваља како је он изворно монашки итд. и томе слично. То не мења ствар да је он израз нашег општеприхваћеног договора о томе како се ми у ствари молимо, а то како се молимо јесте израз наше вере. Стари Хришћански аксиом.

Ми се сада држимо типика Светог Архијерејског Синода који излази сваке године. Сада ћемо сви да оглупавимо само отворимо и видимо шта иде, пре смо морали мало да напрегнемо вијуге, сада је све као нацртано. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, "Tamo daleko" рече

Mozda bi najbolje bilo da upitamo nekog liturgicara povodom ovog pitanja, jer svakako postoje razlicite prakse; koliko znam (govorimo o sadasnjem vremenu), Grci uvek sluze jutrenje pred Liturgiju. Kod nas to nije tako, ali ne znaci da su razlicite prakse pogresne. Ima li neko od liturgicara profesora na forumu da upitamo?

Не треба ти литургичар да овде назремо о чему се ради. Готово сви православни служе "нешто" било јутрење пред литургију (као грци) било бденије (вечерње плус јутрење пред сам дан као Руси), само ми Срби будаласамо. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...