Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Trifke рече

Hoćeš reći da su 16 ili 17 vekova ljudi bili bez ikakvog putokaza? Šta su psalmi?Šta su brojanice? Nastavak sledi kada donijem kompjuter 

Pisani i stampani molitvenici su postojali i pre, ne samo danas. To prvo. Drugo, kad mogucnosti uznapreduju, onda se prirodno i koriste, pa onda danas imas to da se lako odstampa molitvenik, i svakome je dostupan da ga dobije/kupi, i da ga koristi.

Ili mislis da u toliko mnogo pomesnih Crkava, sa toliko mnogo odstampanih molitvenika, niko ne zna sta radi i svi grese u tome? Naravno da nije tako.

Ja kapiram sta ti `oces da kazes, medjutim, ti protiv jedne krajnosti ustajes drugom krajnoscu. A tako ipak ne ide.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Матусал рече

Па не знам за тебе сестро али ја ни затворен у четири зида нисам слободан од мисли и острашћених утицаја, а да не говорим оономе што оци тврде да се греховност природе може испитати само у моменту када је испред нас предмет искушавања. Нпр. тврдиш да си слободан од блуда али када се испред тебе нађе субјект који те подстиче на дело тек онда спознајеш своја унутрашња кретања.Или причаш о сиромаштву и нестицању а неко клепи пред тебе лепу лову треба само малчице да се огрешиш а у теби се ум почне комешати, да не причам о подношењу клевета и увреда како погађају сујету........итд......

Ja sam samo napisala da sa svojih 8-9 godina nisam ni znala a ni spoznala sta je blud a ti si rekao da si oduvek to znao:

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

I nigde nisam tvrdila nista od gore navedenog ni za sebe ni za druge. Tako da lepo molim da nastavimo razmenu misljenja u lepom i pristojnom tonu bez davanja imena. Hvala ti unapred.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, obi-wan рече

Ne znam kako moze da bude validna, a da nije kompletna... ona moze i sa ostalim bogosluzenjima, ali i bez njih. I to jedino ona. Sva ostala bogosluzenja bez Liturgije prosto nemaju nikakvog smisla, jer im je ona koren i osnova, a isto tako i cilj i ispunjenje/zavrsetak.

Drugim recima, ako bi neki pop sluzio sva bogosluzenja po redu, a svesno izostavljao Liturgiju, onda bi ucinio kanonski prestup. A ako sluzi samo Litugriju bez ostalih bogosluzenja (a ima toga dosta u zabacenim seoskim crkvama, gde ima malo vernih, pa prosto nije izvodljivo drugacije), onda je to sasvim punovredno i kompletno.

Dakle, jeste bolje i pohvalnije ako se sluzi i drugo osim same Liturgije, i tako se u vecini i radi, ali nije i ne moze da bude pogresno ako se sluzi i samo ona.

Валидно = садржи само оно што је неопходно.
Комплетно = садржи оно што је неопходно и потребно.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Orthophill рече

Валидно = садржи само оно што је неопходно.
Комплетно = садржи оно што је неопходно и потребно.

Potrebno = neophodno, tako su nas bar ucili do sad. :scratch_head:

I opet kazem... Liturgija je validna, potpuna, besprekorna, savrsena, bez mane, kompletna - uvek, bez aditiva i konzervansa...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Orthophill рече

Ја нисам рекао да литургија без јутрење и вечерње је невалидна, ни да је скраќена литургија у гулаге невалидна, него да није комплетна.
Наравно мислио сам комплетна по форми, а не по суштини(нисам рекао да на литургији на коју нису претходили вечерње и јутрење да се хлеб не претвара у Тело или вино у Крви). Мада суштина без форма, ко зна да ли игде постоји...
Не тврдим ни да за валидност литургије зависи који ќе да се тропари или антифони поју, да ли ќе да буду двери отворени или затворени, завеси у овај или у онај положај итд.

Mozda bi najbolje bilo da upitamo nekog liturgicara povodom ovog pitanja, jer svakako postoje razlicite prakse; koliko znam (govorimo o sadasnjem vremenu), Grci uvek sluze jutrenje pred Liturgiju. Kod nas to nije tako, ali ne znaci da su razlicite prakse pogresne. Ima li neko od liturgicara profesora na forumu da upitamo?

Подели на овим сајтовима

Otvorite temu o tome a vratimo se na ovu temu: Molitveni zivot nas.

Hvala.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijela рече

Otvorite temu o tome a vratimo se na ovu temu: Molitveni zivot nas.

Hvala.

:-) Postavljena tema je vrlo siroka moras priznati. Dijalog vezan za bogosluzbeni zivot u Crkvi pripada svakako "molitveni zivot nas". Svakako da cemo nastaviti u pravcu licne zapitanosti kako ko od Hriscana dozivljava I prevazilazi plimu I oseku u licnom molitvenom pravilu, ali ako ti nije tesko, mozes li podeliti sa nama da li ti je nesto od napisanog/odgovorenog posta, pomoglo u sagledavanju I promisljanju teme koju si postavila? 20 stranica nije malo I svi ulozise svoj trud oko razgovora, ali da li je Tebi nesto koristilo? Mogli smo videti da kao ljudi svi prolazimo kroz slicne situacije kada je u pitanju molitveno nastrojenje u svakodnevnom zivotu. To je zivot. Ziveti Zivi Zivot je onoliko jedinstven koliko nas je Gospod stvorio unikatne. Opusteno I s ljubavlju, bez straha I sa nadom da ce nas On privesti I voditi kroz molitveni zivot nas, onako I onoliko koliko nam je na spasenje. Bozicna radost da je svagda u nama.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Trifke рече

Zašto bi uopšte trebalo da se čitaju molitve?

Нигде не рекох да треба да се читају, већ дадох савет на њену констатацију како она чита, тј шта јој је проблем док чита. А свако нека се моли како мисли да треба, тј како осећа да је најближи Господу. Што се мене тиче није ми проблем што их читам из молитвеника, чак шта више, тада ми буде лакше да се концентришем.

Подели на овим сајтовима

Све знам напамет, ал јопет читам. 

Лакше се концетришем.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Многи ми кажу да немају времена за молитву ( недостатак времена, убрзан живот..итд ) Моје лично мишљење је да је најтежа ствар на свету молитва (молити се) . За најкраће могуће молитвено правило из молитвеника , са  једном главом из Јеванђеља, као и једном главом из Дела  апостолских не треба више од 20 мин . ЕЈЈЈ дневно 20 мин. И вечерње молитвено исто из молитвеника не треба више од 10 мин .Ни  толико не можемо .Авај, куку...

О некој катизми из Псалтира да не говоримо . Молитва је  пре свега навика, а за сваку навику треба труда . Тешко се стекне , а лако губи . 

И негде прочитах причу о једном приватнику  са милион обавеза који све лепо испланира и постиже а при том човек  не запоставља м.правило  и то оно дуже . Значи све се може кад се хоће , и ако се хоће, а ко неће, тражи изговоре (прва ја ). 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Naravno da postoje divne molitve koje treba citati, one u kojima se pronadjes i prepoznas u svakoj reci, ova mi je omiljena 

МАТЕРИНСКА МОЛИТВА

Оче свети, Бесмртни, из кога излази сва доброта и благост, скрушено Ти се молим за децу коју си ми подарио да родим.

Сачувај их у Твојој милости и светости, да би се Твоје име прослављало у њима.

Упути их Твојом милошћу, како да их подигнем за слављење Твога светога имена, а на корист осталих људи.

Обдари ме потребним стрпљењем и снагом за то.

О, Господе, просвети разум моје деце Твојом Премудрошћу, да науче душом и мишљу да Тебе воле.

Усади у срца њихова страх и одвратност према сваком пороку, да би могли ићи правим путем без греха.

Украси душе њихове чистотом, добротом, понизношћу, марљивошћу, стрпљењем и сваком врлином.

Чувај усне њихове од свих клевета и лажи.

Благослови моју децу, да би могла напредовати у врлинама и светости и расти под Твојом заштитом, а и љубави поштених људи.

Нека би њихови чувари Анђели били са њима и чували их у младости од варљивих помисли, злих и грешних кушања овога света и од свих замки нечистих духова.

А кад моја деца погреше пред Тобом, не окрени своје лице од њих, него према Твоме великом милосрђу буди милостив и њима, јер Ти си једини који чистиш људе од сваког греха.

Награди моју децу овим земаљским добрима и свим што им је потребно за спасење.

Сачувај их од разјарености, гнева, несреће, зла и мука кроз све дане живота њиховог.

О, добри Господе, ја Ти се молим, награди и мене радошћу и весељем од моје деце.

Сачувај ме у честитости и праведности да са својом децом могу стати пред Тебе у дан Страшног суда Твога и да без страха кажем: Ево ме Господе, са својом децом коју си ми дао, да заједно са њима величам Твоје најсветије Име Оца и Сина и Светога Духа, све док траје овог Света. Амин.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Ima raznih molitvenika različito uklopljenih. Svakako mogu biti od velike koristi i pomoći, mislim da se tu skoro svi slažu, samo mislim da se slažemo i da se ne treba siliti da svakodnevno čitaš nešto što te ni izdaleka ne približava iskrenom odnosu sa Bogom. Bolje preskakati nego se ubiti u pojam pa od svega odustati, bar za neke od nas.

Meni je jedna od omiljenih jutarnjih molitvi ova (mislim da je veći deo preuzet od Franje Asiškog, ali ne smeta, imam ja ekumenističke tendencije :D ):

KRATKA JUTARNJA MOLITVA SV. FILARETA MITROPOLITA MOSKOVSKOG

Gospode, daj mi da mirno primim sve što mi današnji dan donese i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji. Upućuj me i pomaži svakoga časa u toku ovoga dana. Upravljaj mojim mislima i osećanjima u svim delima i rečima. Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe.

Nauči me da se pravično odnosim prema svome bližnjem, da nikoga ne razgnevim i ne ožalostim. Gospode, daj mi snage da podnesem zamor današnjeg dana i sve što se u toku dana dogodi. Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da verujem, da se nadam, da trpim, praštam i volim.

Gospode, daj da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gde je mržnja sejem ljubav, gde je vređanje - praštanje, gde je razdor - slogu, gde je očajanje - nadu, gde je tama - svetlost, gde je žalost - radost.

O Božanski učitelju, nemoj nikada da mene teše, nego da ja druge tešim; nemoj da mene razumeju, nego da ja druge razumem, ne da mene ljube, nego da ja druge ljubim. Jer kada praštamo, onda se nama prašta, kada dajemo, onda dobijamo, a kada umremo, onda se rađamo za život večni.

Duše Sveti, budi mi na pomoći da današnji dan posvetim Gospodu i Spasitelju.

Gospode Isuse, Sine Božji, bolje je ne živeti, nego živeti bez Tebe i protiv Tebe. Zahavaljujem Ti, Bože, za dar ovoga dana i za sve dobro koje ćeš mi pomoći da danas učinim.

Izbavi me, milostivi Bože, od želje za ugodnošću i udostoj me da u svakom trenutku budem spreman da se radi Tebe i bližnjega odreknem sebe jer si mi ti za tu službu i dao život. Pomozi mi da odbacim od sebe sve što nije Tvoje, a što je Tvoje da primim u dubokoj veri, nadi i ljubavi.

Daj mi hrabrosti da Ti postojano služim: da stavim pravdu iznad koristi, da stavim ostvarenje plemenitih dela iznad trenutnih zadovoljstava, da stavim druge iznad sebe i ispunim Tvoju zapovest o ljubavi. 

Učini da svetlost Tvoje lepote, dobrote i ljubavi zasija u mojoj duši. Amin.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, "Tamo daleko" рече

:-) Postavljena tema je vrlo siroka moras priznati. Dijalog vezan za bogosluzbeni zivot u Crkvi pripada svakako "molitveni zivot nas". Svakako da cemo nastaviti u pravcu licne zapitanosti kako ko od Hriscana dozivljava I prevazilazi plimu I oseku u licnom molitvenom pravilu, ali ako ti nije tesko, mozes li podeliti sa nama da li ti je nesto od napisanog/odgovorenog posta, pomoglo u sagledavanju I promisljanju teme koju si postavila? 20 stranica nije malo I svi ulozise svoj trud oko razgovora, ali da li je Tebi nesto koristilo? Mogli smo videti da kao ljudi svi prolazimo kroz slicne situacije kada je u pitanju molitveno nastrojenje u svakodnevnom zivotu. To je zivot. Ziveti Zivi Zivot je onoliko jedinstven koliko nas je Gospod stvorio unikatne. Opusteno I s ljubavlju, bez straha I sa nadom da ce nas On privesti I voditi kroz molitveni zivot nas, onako I onoliko koliko nam je na spasenje. Bozicna radost da je svagda u nama.

Da, sada ispada da je tako. Namera mi je bila cujem tudja iskustva i trikove kako se pokrenu na licnu molitvu u svakodnevnom zivotu i teskim trenucima i da vidim da li je ista od toga primenljivo na meni.
Obratila sam se svojim recima i svojom mukom i uopste mi nije bila namera da se demonstrira bilo kakva nadmoc, upiranje prstom i prozivanje i ne znam kako je do toga doslo.

Zaista bih volela da, prva ja (ono kao u avionu prvo sebi stavis masku pa svom saputniku :)) imam tu Bozicnu radost pa svi ostali.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Danijela рече

a sam samo napisala da sa svojih 8-9 godina nisam ni znala a ni spoznala sta je blud a ti si rekao da si oduvek to znao:

Гле у безакоњу бих зачет и у греху ме роди мати моја......:) ........Бити ћу добар одсад.....мало се зафркавам.......

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...