Jump to content

Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Нема цркве без јединства са другим црквама!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Није параноја. Изван Цркве - нема спасења. Негирати црквеност једне Цркве - то значи да цео тај народ који ту Цркву сачињава, ако се не „покаје“ - иде у пакао. То није ништа ново, некада је то и инвизиција радила, у име Христа.

Српска црква је здрава, Македонска је болесна. Она чак и није црква, тако да не може бити болесна црква. Она је нешто, које, је - било шта било - али је болесно. Matej 5 - 22: A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu." И то није параноја.

И МПЦ не сме да буде црква. Зато што цео пројекат црковног раздора у „БЈРМ“ темели се на основу негирања „болесној“ МПЦ. Кад тога не би било, онда би СПЦ била разбијач јединства унутар једне локалне цркве.

Овде на југу нико не капира шта је крштење, рукопожење, раскол, покајање. Посебно ако је критеријум адаптиран према теологији савремене православне инквизиције.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 74
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 04.01.2018 at 3:08, Рилски рече

Ако је  ''мпц'' Црква, како мали Перица и још мањи ''Милош'' замишљају, зашто би уопште тражила од било кога па и самих СПЦ и ево сада БПЦ, да јој то признају и да она постане Црквом!

Rilski, zasto uprno izbegavate da mi odgovorite na pitanje o Ruskoj Zadgranicnoj Crkvi? Ona je bila u raskolu sa drugim crkvama osobito posle 45'te? i kako u toj ambalazi bez sadrzaj nasao se jedan sv.Jovan Sangajski? ili mozda i njega ne priznajemo za svetitelja?

Necu da te pitam o vladici Nikolaju zasto je umro u Americi i njegov odnos sa komunistickoj SPC...

Ali pitacu za sv.Joanikija prvog patrijarha srpskog. Kako je postao svetitelj kad je ucinio raskol i umro pod anatemom? ili i on je ambalaza bez sadrzaj?

Dok ne odgovorite na ova pitanja sve argumente da je MPC raskol su vam nistavne!

Citat koji sam naveo ti je kleveta! MPC od nikog netrazi da postane crkva vec da joj se prizna autokefalija i da stupi u opstenje sa pravoslavnim svetom. A to su dve sasvim razlicne stvari! Mi znamo da smo crkva po Duhu koji svedoci u nama: „Niste primili duh ropstva da se opet bojite, nego ste primiliduh posinjenja, koji nas podstiče da vičemo: 'Ava, Oče!' Taj duh svedoči s našim duhom da smo Božja deca“.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

Kod nas chak i pop zvezde su pobozne

У овом нашем актуелном времену, највећу штету Православљу нанесоше ''побожни''..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

On 2.1.2018. at 23:04, milos2000 рече

Проблематика је прилично јасна, а примедба није површна, зато што и тврдња владике да Црква, која га ја родила и дала му свештеничко достојанство, није више Црква, није уопште једноставна, али је тешка и безобразна.

Ја себе не сматрам интелигентним, али логика је једноставна:

1. Не може се бити рукоположен за свештеника у нешто што није Црква. Изван Цркве не постоји рукоположење (или постоји?)

2. Ако Македонска црква, где је Давид био рукоположен, није Црква, онда он није ни свештеник, а камоли владика.

Procitaj malo kanone kad i gde i na koji nacin postoji priznavanje Tajni izmedju ostalog i Tajna sveštenstva a sta se podrazumeva pod Jednom svetom i sabornom apostolskom Crkvom.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Problem je u tome sto Tajne koje makedonska pravoslavna Crkva drzi nisu Tajne te crkve, te tajne pripadaju jednoj svetoj i sabornoj apostolskoj Crkvi a Tajne su validne sto opet ne daje nikakav legitimitet makedonskoj crkvi nego baš naprotiv, optužuju je i rade protiv te crkve koja nije kanonski priznata.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Problem je u tome sto Tajne koje makedonska pravoslavna Crkva drzi nisu Tajne te crkve, te tajne pripadaju jednoj svetoj i sabornoj apostolskoj Crkvi a Tajne su validne sto opet ne daje nikakav legitimitet makedonskoj crkvi nego baš naprotiv, optužuju je i rade protiv te crkve koja nije kanonski priznata.

Crkva je jedna , pa tako i MPC je dio te jedne crkve jer smo jedno tijelo mi mnogi i priznanje nema veze sa ovim , sve dok oni jasno ispovjedaju Vjerovanje i slave misu oni su jedno tijelo .

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

Crkva je jedna , pa tako i MPC je dio te jedne crkve jer smo jedno tijelo mi mnogi i priznanje nema veze sa ovim , sve dok oni jasno ispovjedaju Vjerovanje i slave misu oni su jedno tijelo .

Ovde je rec o skupu pravila koje su doneseni u svojstvu uredjenja, jedne svete i apostolske Crkve a ne o validnosti ili ne validnosti Tajni.

Tako da prostim recnikom pored Spc u Hrvatskoj je ne moguce ocekivati priznanje hrvatske pravoslavne crkve kao autokefalne.

Sto opet kod makedonaca to ne mora da bude slucaj ali moraju dobiti autokefalnost, do tada su samo raskolnici.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ovde je rec o skupu pravila koje su doneseni u svojstvu uredjenja, jedne svete i apostolske Crkve a ne o validnosti ili ne validnosti Tajni.

Tako da prostim recnikom pored Spc u Hrvatskoj je ne moguce ocekivati priznanje hrvatske pravoslavne crkve kao autokefalne.

Sto opet kod makedonaca to ne mora da bude slucaj ali moraju dobiti autokefalnost, do tada su samo raskolnici.

Raskolnici za mene nisu već braća u Kristu i sada i kad pravno riješe svoj status jer gdje se god prinosi jedna sveta misna žrtva tamo je i Tijelo ili ćemo dio Tijela smatrati tuđim.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Raskolnici za mene nisu već braća u Kristu i sada i kad pravno riješe svoj status jer gdje se god prinosi jedna sveta misna žrtva tamo je i Tijelo ili ćemo dio Tijela smatrati tuđim.

O tome niko ne govori na taj način. Ovde je reč o uredjenju Crkve, nema mesta takvim stvarima da makedonci ili srbi jedan drugog mrze, to je već politika.

Ništa ja nisam napisao što bi moglo da uznemiri neciju emociju pa makar ona išla i u pravcu da se makedonci bore za pravednost i da su žrtva.

Nisu žrtva ali autokefalija se ne obezbedjuje politikanskim emocijama nego postoji  Put.

Ne razumem da ako nekome priznam Tajnu, da ga ne smatram za brata, otkud ti ta emocija?

Stvar je u uredjenju Crkve u ovom slucaju a ne o tome da makedonci izvitopiruju ili skrnave Tajne Jedne Crkve.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

O tome niko ne govori na taj način. Ovde je reč o uredjenju Crkve, nema mesta takvim stvarima da makedonci ili srbi jedan drugog mrze, to je već politika.

Ništa ja nisam napisao što bi moglo da uznemiri neciju emociju pa makar ona išla i u pravcu da se makedonci bore za pravednost i da su žrtva.

Nisu žrtva ali autokefalija se ne obezbedjuje politikanskim emocijama nego postoji  Put.

Ne razumem da ako nekome priznam Tajnu, da ga ne smatram za brata, otkud ti ta emocija?

Stvar je u uredjenju Crkve u ovom slucaju a ne o tome da makedonci izvitopiruju ili skrnave Tajne Jedne Crkve.

Ja razumio da ih smatraš raskolnicima , oprosti. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, kopitar рече

Ja razumio da ih smatraš raskolnicima , oprosti. :skidamkapu:

Oni su crkva koja nema svoju autokefalnost što ju kao organizovanu versku zajednicu vodi u odstupanju od jedne saborne i apostolske Crkve, što opet mozemo jasnije obrazloziti i rečju raskolnici.

No ti raskolnici u svom neresenom statusu su i dalje proveren, drze Tajne Hristove koje su dobili od jedne svete i saborne Crkve, ne skrnave te Tajne i one su im priznate ali kao Tajne koje pripadaju jednoj svetoj i apostolskoj Crkvi čiji deo oni još nisu kao Crkva, što opet taj narod tamo ne stavlja van Tela jet Tajanstvuju u Telu preko Tajni jedne svete i apostolske Crkve.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Oni su crkva koja nema svoju autokefalnost što ju kao organizovanu versku zajednicu vodi u odstupanju od jedne saborne i apostolske Crkve, što opet mozemo jasnije obrazloziti i rečju raskolnici.

No ti raskolnici u svom neresenom statusu su i dalje proveren, drze Tajne Hristove koje su dobili od jedne svete i saborne Crkve, ne skrnave te Tajne i one su im priznate ali kao Tajne koje pripadaju jednoj svetoj i apostolskoj Crkvi čiji deo oni još nisu kao Crkva, što opet taj narod tamo ne stavlja van Tela jet Tajanstvuju u Telu preko Tajni jedne svete i apostolske Crkve.

Opet ih nazva raskolnici..:bu:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa i Augustin ih tako naziva a ne odstupa od njih...

Kako ne razumes da oni imaju odgovornost dogovora sa majkom Crkvom cije tajne i služe.

Treba da nađeš bolji naziv : recimo " braća na putu" , " evo samo što nisu" itd a ne raskolnici...:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...