Jump to content

Листа књига које свакако морате прочитати

Оцени ову тему

Снежана

Препоручена порука

Хајде од мене овако на брзину.

10 духовне литературе:

1. С болом и љубављу савременом човеку, Старац Пајсије Светогорац

2. Духовно буђење, Старац Пајсије Светогорац

3. Духовна борба, Старац Пајсије Светогорац

4. Породични живот, Старац Пајсије Светогорац

5. Страсти и врлине, Старац Пајсије Светогорац

6. О молитви, Старац Пајсије Светогорац

7. Тајна спасења, Рафаил Карелин

8. Омилије, Владика Николај

9. О тајним болестима душе, Лазар Абашидзе

10. Житија Светих

10 светске литературе:

1. Браћа Карамазови, Достојевски

2. Дервиш и смрт, Селимовић

3. Солунци говоре, Антоније Ђурић

4. Сахраните ми срце код Рањеног Колена, Ди Браун

5. Горски вијенац, Његош

6. Један од оних живота, Балашевић

7. Три послератна друга, Балашевић

8. Приповетке, Лаза Лазаревић

9. Пилипенда, Симо Матавуљ (није књига, али вреди за књигу)

10. Мајстор и Маргарита, Булгаков

Прозивам @AnaLaz да пред читавим одељењем напише на табли свој списак књига. ?

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

od novije knjizevnosti svakako:

Capture.PNG

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ana B. рече

Muramasa neće, ajde onda @Djapa On mi deluje inteligentan

Zajebavas me....ili imas losu procenu :) 

Ae ovako..

1. Erotske noci gospodje Kasandre (salim se) 

Nemam naviku da citam i inace citam samo eKnjige, volim knjige sa snaznom porukom i poukom, svetotacku literaturu i uopste pisce koji nisu mlaki, jer te mlake price koje nisu ni studene ni vruce izbljujem. :)  Pricu vise volim u video formatu jer ipak sam odrastao uz ekran ali volim i da procitam ponesto ponekad, ovo je kao nesto najsvezije, tj procitao sam u poslednjih par godina ...

1. Zivotinjska farma 
2. 1984
3. Prirucnik za ratnika svetlosti
4. Karamazovi, Idiot 
5. Gospodar Prstenova - nezavrsen (nemam ti kad) 
--------------------------------------------------
6. Svetosavlje kao filozofija zivota
6. Nesveti a sveti i druge price
7. Sveti Nektarije Eginski - Zemaljski andjeo - Nebeski covek
8. Sveta revnost
9. Lestvica
10. Slovo o smrti, Put prelesti i put smirenoumlja, Enciklopedija pravoslavnog zivota
...Pouke oca Tadeja, Iznad greha i smrti, Kroz tamnicki prozor, Iznad istoka i zapada, Nomologija...itd...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Djapa рече

Zajebavas me....ili imas losu procenu :) 

Ae ovako..

1. Erotske noci gospodje Kasandre (salim se) 

Nemam naviku da citam i inace citam samo eKnjige, volim knjige sa snaznom porukom i poukom, svetotacku literaturu i uopste pisce koji nisu mlaki, jer te mlake price koje nisu ni studene ni vruce izbljujem. :)  Pricu vise volim u video formatu jer ipak sam odrastao uz ekran ali volim i da procitam ponesto ponekad, ovo je kao nesto najsvezije, tj procitao sam u poslednjih par godina ...

1. Zivotinjska farma 
2. 1984
3. Prirucnik za ratnika svetlosti
4. Karamazovi, Idiot 
5. Gospodar Prstenova - nezavrsen (nemam ti kad) 
--------------------------------------------------
6. Svetosavlje kao filozofija zivota
6. Nesveti a sveti i druge price
7. Sveti Nektarije Eginski - Zemaljski andjeo - Nebeski covek
8. Sveta revnost
9. Lestvica
10. Slovo o smrti, Put prelesti i put smirenoumlja, Enciklopedija pravoslavnog zivota
...Pouke oca Tadeja, Iznad greha i smrti, Kroz tamnicki prozor, Iznad istoka i zapada, Nomologija...itd...

ja to zbog bljuvanja :)))))) a primetila sam istomišljenik :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ana B. рече

ja to zbog bljuvanja :)))))) a primetila sam istomišljenik :)

znaci desnicarska struja :)  Dovoljno je da kazes da nisam glup, jer ako kazes da sam ja inteligentan to bi onda znacilo da je npr. obi-wan = Nikola Tesla a Rylah = Albert Ajnstajn ... :D znas nije realno, a ja se drzim one "Keep it real" .

Подели на овим сајтовима

Dok se ostali prozivlju, ja cu da ubacim obaveznih 10 iz naucne fantastike, obzirom da to slabo ko i poznaje, kamoli da preporuci. A ove koje postavljam su tako dobre da, bez obzira sto zanrovski nekom deluju daleko i neinteresantno, svako ko voli dobru knigu sa razvijenim promisljanjem o datoj temi treba da ih procita. Imalo bi toga jos dosta, ali ovo su pravi klasici naucne fantastike, i od njih prosto mora da se pocne.

...

Stanislav Lem:

1) Solaris (1961.)
2) Fijasko (1987.)

Isak Asimov:

1) Ja, robot (1950.)
2) Trilogija o Zaduzbini (Zaduzbina, Zaduzbina i Carstvo, Druga Zaduzbina - od 1951. do 1953.)
3) Kraj vecnosti (1955.)

Artur C. Klark

1) Grad i zvezde (1956.)
2) Cetvorodelna Odiseja (2001., 2010., 2061. i 3001 - pisane sa prekidima, u poduzem periodu od 1968. do 1997. godine)
3) Rajski vodoskoci (1979.)
4) Pesme daleke Zemlje (1986.) -> po meni najlepsa Klarkova knjiga, i jedna od najlepsih u zanru uopste
5) Okidac (1999.)

...

Malo o piscima...

Станислав Лем (пољ. Stanisław Lem) је био пољски књижевник и писац научне фантастике

Рођен је 12. септембра 1921. године у Лавову (у данашњој Украјини) у љекарској породици.

Године 1932. започиње гимназијско школовање у Лавову и матурира 1939. Од 1940. до 1941. студира на Медицинском универзитету у Лавову. После њемачке окупације Лавова 1942. почиње да ради као механичар и заваривач. После совјетског заузимања Лавова 1944. наставља студије медицине. Године 1946. у оквиру процеса репатријације са породицом се сели у Краков.

Исте године пише прву приповијетку Човјек с Марса, коју у наставцима штампа часопис Нови свијет доживљаја. Од 1946. до 1948. сарађује са краковским недељником Општи недељник, у коме штампа пјесме и приче. Од 1947. до 1950. године ради као млађи асистент на Научном конзерваторијуму који је водио Мјечеслав Хојоновски, сарадник мјесечника Живот науке. Године 1970. добија награду Министарства иностраних послова за популаризацију пољске културе у иностранству. Двије године касније постаје члан комисије Пољске академије наука „Пољска 2000“.

Године 1973. добија награду Министарства културе и умјетности за књижевност и постаје почасни члан Удружења писаца научне фантастике Америке. Године 1976. у Пољској добија Државну награду првог степена у области књижевности. Почасни докторат Вроцлавске политехнике добија 1981. Исте године у Пољској је заведена војна управа и Лем 1982. године одлази на годишњу стипендију у Западни Берлинна Висеншафтколег. Од 1983. до 1988. године живи у Бечу. Године 1988. враћа се у Пољску, а 1991. добија аустријску награду „Франц Кафка“. Три године касније постаје члан пољске академије умјетности, 1996. добија Орден са бијелим орлом, а 1997. постаје почасни грађанин Кракова. Године 1998. добија почасне докторате Универзитета у Ополу (Пољска), Лавовског државног медицинског универзитета (Украјина) и Јагелонског универзитета у Кракову.

Умро је у Кракову 27. марта 2006. године.

По његовом роману Соларис снимљена су два филма, Соларис, Андреја Тарковског (1972) и Соларис Стивена Содерберга (2002).

...

Исак Асимов (IPA:/ˈæzɪmɒf/, /ˈæsɪmɒf/, /ˈæsɪmɒv/, /ˈæzəmɑ:fˈ/ и /ˈæzɨmɒv/[1], енгл. Isaac Asimov), рођен као Исак Јудович Озимов (рус. Исаáк Ю́дович Ози́мов; Петровичи, 2. јануар 1920  Њујорк, 6. април1992) био је амерички писац научне фантастике и биохемичар руског порекла. Рођен је у Петровичима у Смоленској области, СССР. Са родитељима емигрирао у САД када му је било три године. Настањују се у Бруклину, Њујорк, где је и одрастао. Дипломирао је хемију на универзитету Колумбија 1939. а 1948. и докторирао.

Умро је од сиде, јер је 1983. године био заражен вирусом ХИВ-а преко трансфузије коју је добио док је био на операцији срца. Та чињеница је објављена тек десет година после његове смрти.

Био је дугогодишњи члан Менсе. Астероид 5020 Асимов, кратер Асимов на планети Марс[2] и једна основна школа у Бруклину добили су име у његову част.

...

Сер Артур Чарлс Кларк (енгл. Sir Arthur Charles Clarke; Мајнхед, 16. децембар 1917  Коломбо, 19. март 2008) је био британски писац и проналазач. Уз Ајзака Асимова сматра се најпознатијим писцем научне фантастике, али за разлику од њега Кларк се чврсто држи науке и њених реалних домета и хипотеза. Главне теме његових романа и прича су истраживање космоса, мора и времена, место човека у васиони и последице људских контаката са ванземаљским интелигенцијама.

Рођен је у Мајнхеду у Самерсету у Енглеској. После средње школе, пошто није имао пара да плати универзитетско образовање, запослио се као ревизор у једном министарству. Током Другог светског рата служио је у РАФ-у као специјалиста за радаре и учествовао је у изградњи првих система за рано узбуњивање и аутоматско навођење пилота са земље. Његова једина не-научно-фантастична књига Glide Path базирана је на том раду. После рата завршио је Краљевски Колеџ у Лондону и магистрирао математику и физику 1948.

Оженио се Американком Мерилин Мејфилд у јуну 1953. али су се већ у децембру исте године развели. Како је сам касније рекао "То је био кључни доказ да ја нисам за брак. Али мислим да сваки човек то мора да проба барем једном у животу".

Његов највећи допринос науци је идеја да би геостационарни сателити могли да се користе као комуникациони релеји. У његову част, Међународна астрономска унија назвала је геостационарну орбиту(42.000 km) Кларковом орбитом.

Године 1951. написао је кратку причу Стражар (енгл. The Sentinel) коју је послао на једно БиБиСи-јево такмичење. Прича је одбијена на том такмичењу и комисија ју је оценила веома лошом. Међутим, 1964. ће та прича постати главна инспирација за дело и филм које је написао заједно са Стенлијем Кјубриком - 2001: Одисеја у свемиру (премијерно приказан 1968). Иако се на корицама књиге не налази Кјубриково име а на шпици филма под редитељ не стоји и Кларково, сам Кларк је често говорио да би на књизи морало да стоји: "Написали Артур Кларк и Стенли Кјубрик“ а на филму „Режирали Стенли Кјубрик и Артур Кларк“.

Од 1956. године живи у Коломбу у Шри Ланки. 1988. константовано је да болује од пост поли синдрома и од тада је везан за инвалидска колица. Британска краљица Елизабета II га је 1998. године прогласила витезом. Преминуо је 19. марта 2008.[1]

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Djapa рече

znaci desnicarska struja :)  Dovoljno je da kazes da nisam glup, jer ako kazes da sam ja inteligentan to bi onda znacilo da je npr. obi-wan = Nikola Tesla a Rylah = Albert Ajnstajn ... :D znas nije realno, a ja se drzim one "Keep it real" .

intuicija mi kaže da jesi...

Подели на овим сајтовима

Slavenski apostoli Kiril i Metodije i istina Pravoslavlja, od e.Nikodima Milasa .

( po meni ) vrlo zanimljivo i poucno delo od Milasa, koje se bavi odnosima Istocne i Zapadne crkve i dogmatskim i predanjskim razlikama koje postoje izmedju njih.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Djapa рече

kah @RYLAH kah kah... kah ban kah kah

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

1) Alberto Moravia "Rimske priče"

(Može i "Rimljanka" ali priče su direktnije, ima par vrlo moćnih)

2) M.V.Ljosa "Diskretni heroj"

(Dve paralelne radnje i treća "metafizicko-duhovna"....na kraju se majstorski raspletu....duhovito,  dirljivo,  pametno, humano,  uzbudljivo...kraj je toliko lep i životan)

3) Š. Bronte "Džejn Ejr"

(Već sam opisao na temi "šta trenutno čitam"....knjiga se bavi mnogim temama koje smo ovde godinama trošili,  nazivaju je feministickom...a nešto ne vidim da je takva već je o tome šta znači biti sa sobom na "ti" i živeti dosledno svoj život)

4) Marta Bek "Pronađite svoju zvezdu vodilju"

(Verovatno će me mnogi pravoslavci pljucnuti što preporučujem ovakvu knjigu, ali to je knjiga koja mi je na prvih dvadeset trideset strana otvorila dušu i pomogla mi da dodjem do trenutka u kom sam Boga zamolio samo za to da mi da da vidim šta stvarno želim.....knjiga je vrlo živa i korisna)

5) Dikens "Priča o dva grada"

(Anglofil sam, u najlepšem smislu a Dikens je engleski Dostojevski....blizu suza sam bio pred kraj....priča o žrtvi, o ljudima koji nisu sposobni za ovo zemaljsko življenje, koji trepere...doduše jedan lik je takav, ali "ko položi dušu svoju za svog bližnjeg. ..."...plus odličan opis fr revolucije iznutra i njenog besmisla, ...da se želudac okrene i da se uplašiš sebe)

6) Rajko Petrov Nogo pesme

"Tvoje je da koračaš" i druge....njegov pesnički jezik mi je najbliži,  razumem o čemu je, životno je, toplo, nenametljivo. 

(Čoveka sam upoznao na jednom letovanju.  Jedne noći kad su mu sinovi zaključali vrata od sobe u hotelu iznutra i  zaspali, on i žena su došli u sobu kod mame i mene da spavaju. ....probudio me dok je u mom krevetu pored mene vikao kako će da j...mater starijem sinu...naravno sve se lepo završilo)

7) Bulgakov "Majstor i Margarita"

(Uopšte ne znam o čemu je knjiga, deluje apokrifno i smelo tumačenje Jevanđelja, ali to je prva knjiga koju sam pročitao u vojsci i ulila mi je neki vanprostorni optimizam)

8) Dejan Tijago Stanković "Odakle sam bila više nisam"

(Naslov zvuči transcendentno a u stvari.....duhovit splet pripovedaka...ne mora redom da se čita...uz kaficu super štivo!)

9) Amaniti "Dolazim po tebe i vodim te sa sobom"

(Bukvalno sam padao sa fotelje od smeha a onda ladan tuš....Italijani uglavnom pišu takve "ladan tuš" priče....ali nazire se neki svetli tračak na kraju tunela)

10) Ruiz Safon "Lavirint duhova 2"

(Poslednji nastavak Senke vetra....ceo serijal knjiga je jak, brutalan,  pomalo zabavan....poslednja knjiga ima jedan detalj koji je meni bitan.....neću izneti javno)

:)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Broken рече

Kupujete knjige ili ih posudite iz biblioteke ? Ili vsm neko mozda daa da procitate pa da mu onda vratite?

uglavnom kupujem...sporadicno pozajmim od nekog na citannje...e sad sto se tice biblioteka, nisam sigurna da su bas snabdevene...ne znam...mozda vece...a i nisu mi negde usput...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Broken рече

Kupujete knjige ili ih posudite iz biblioteke ? Ili vsm neko mozda daa da procitate pa da mu onda vratite?

Biblioteka dok se procita prvi put. Ono sto nadjem da je bas dobro ide na listu za kupovinu, pa kad Bog da.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...