Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 8 минута, Матусал рече Па логоси нису жива бића нити икакве стварне постојеће суштине него оци под њима разумеју мисли Божије као превечни преднацрт дела Божијих, Mislim, da je ovo dobro receno. пре 8 минута, Матусал рече али Бог није ограничен на познање кроз логосе него они могу бити постојећи да бисмо ми гледајући у њих познали Бога кроз икону јер нам је још немогуће лицем к лицу Ovo je, opet kazem, mislim, malo, nelogicno, u odnosu na prvi citat. ( ali, mozda moze i da se odgovarajuce 'kontekstuje'... ) пре 9 минута, Матусал рече Логос се може поредити са иконом као што икона представља обличје будућих ствари а не саму стварност тако разумевамо и логосе у Богу. Mislim, da je ovaj citat u skladu sa prvim. Znaci, samo izbaci , sredisnji citat, i mozemo na.... ... .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, Milan Nikolic рече Сама творевина има постојање на бази ових логоса. Prosto receno... Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 37 минута, Bokisd рече Nisam ni video, ali, nema veze, ....mislim,...da on ne misli, bas tako, nekako se pogresno izrazio....zaista ( mislim ) tako.... То је било реторички, наравно да то не би потписао. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 10 минута, Bokisd рече Znaci, samo izbaci , sredisnji citat, i mozemo na.. Нема избацивања, веселићемо се ми свакако, по теби се и Максим кога си наводио морао одлучити и избацити један цитат а други оставити. Видиш да је он прихватао и логосе и само познање ствари. Да ти мало приближим како су оци дошли до логоса, пошто свет има почетак питамо се да ли је Бог знао да ће створити свет пре тог чина. И ми говоримо да јесте пошто је свезнајући, а та мисао се у њему није могла појавити него је у њему превечно. Значи Бог има превечни преднацрт о творевини, али ту његово знање не стаје шошто он који ствара и промишља засигурно познаје и саму стварност и почетак и крај тј. стварање се за њега не дешава хронолошки већ оно што ми видимо као почетак и крај он види као једну стварност. Значи ми логосе видомо и разумемо кроз неку врсту хронологије. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 22 минута, Матусал рече Па логоси нису жива бића нити икакве стварне постојеће суштине него оци под њима разумеју мисли Божије као превечни преднацрт дела Божијих, али Бог није ограничен на познање кроз логосе него они могу бити постојећи да бисмо ми гледајући у њих познали Бога кроз икону јер нам је још немогуће лицем к лицу. Логос се може поредити са иконом као што икона представља обличје будућих ствари а не саму стварност тако разумевамо и логосе у Богу. Рекао бих да овде ниси у праву, јер логоси Божији имају своју суштину, реално су постојећи као и енергије Божије. Многи тумачи св.Максима управо дају једнакост између енергија и логоса Божијих, немој мислити да то ја сада измишљам. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Матусал рече Нема избацивања, веселићемо се ми свакако, онда се и Максим кога си наводио морао одлучити и избацити један цитат а други оставити. Видиш да је он прихватао и логосе и само познање ствари. Да ти мало приближим како су оци дошли до логоса, пошто свет има почетак питамо се да ли је Бог знао да ће створити свет пре тог чина. И ми говоримо да јесте пошто је свезнајући, а та мисао се у њему није могла појавити него је у њему превечно. Значи Бог има превечни преднацрт о творевини, али ту његово знање не стаје шошто он који ствара и промишља засигурно познаје и саму стварност и почетак и крај тј. стварање се за њега не дешава хронолошки већ оно што ми видимо као почетак и крај он види као једну стварност. Значи ми логосе видомо и разумемо кроз неку врсту хронологије. Apsolutno. Sve se slazem. Ta, kako kazes, ....Значи ми логосе видомо и разумемо кроз неку врсту хронологије.....je kljucna u nasoj prici. To je ono sto kaza Grigorije,....'Привођење воље у стварност и јесте суштина ( postojanje naseg bica u vremenu )'....'i osustinjuje se volja ( Bozja ) postajuci odmah priroda ( postojanje naseg bica i prirode u vremenu )'..... ili, Maksim,....'nisu usle u sopstveno postojanje u istom momentu kada ih je on ( Bog ) poznao, nego svaka u svoje vreme'.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 @Матусал , ne slušaj ove gluposti ovi perferiraju stvorenu blagodat. (gratia creata) Sveti Maksim insistira na tome da su logosi tvari želje Božje. Razlika je u tome što pojam misao može da ukazuje na večnost Božje misli o svetu, budući da je product uma koji je po jelinskom shvatanju delotvoran upravo kada misli. Želje Božje upravo ukazuju pre svega na slobodu, tj. da Bog nije imao od večnosti zamisli o svetu,već je u jednom trenutku kad je zaželeo počeo da stvara svet. Sv.Palama sa nestvorenim energijama samo nastavlja učenje Sv.Maksima, odnosno ispravnije ne odstupa od učenja Sv.Maksima. Матусал, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Рекао бих да овде ниси у праву, јер логоси Божији имају своју суштину, реално су постојећи као и енергије Божије. Многи тумачи св.Максима управо дају једнакост између енергија и логоса Божијих, немој мислити да то ја сада измишљам. ако логосе разумеш као суштине онда говориш о крајњој стварности коју Бог види јер је у њему све завршено. Милан Николић као логос са суштином може постојати само као већ актуелизовани и опет долазимо на исту причу. На који други начин би могао посојати Милан као логос у Богу са својом суштином, шта је по теби суштина логоса божијих. Или је нешто треће можда те нисам схватио. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 3 минута, Bokisd рече Apsolutno. Sve se slazem. Ta, kako kazes, ....Значи ми логосе видомо и разумемо кроз неку врсту хронологије.....je kljucna u nasoj prici. To je ono sto kaza Grigorije,....'Привођење воље у стварност и јесте суштина ( postojanje naseg bica u vremenu )'....'i osustinjuje se volja ( Bozja ) postajuci odmah priroda ( postojanje naseg bica i prirode u vremenu )'..... ili, Maksim,....'nisu usle u sopstveno postojanje u istom momentu kada ih je on ( Bog ) poznao, nego svaka u svoje vreme'.... Не укидам ја хронологију она је везана за оно што је створено, ми сагледавамо кроз хронологију и Бог се нама открива кроз одређени редослед у времену али то не важи за Бога он све познаје као да јесте он види превечно васкрслог и вазнетог Христа а ми га можемо видети само кроз испуњење домостроја и по своме реду. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 matusal da li uzrastanje u Hristu ima svoju granicu? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 минут, dragisa рече matusal da li uzrastanje u Hristu ima svoju granicu? не Milan Nikolic and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 8 минута, Матусал рече ако логосе разумеш као суштине онда говориш о крајњој стварности коју Бог види јер је у њему све завршено. Милан Николић као логос са суштином може постојати само као већ актуелизовани и опет долазимо на исту причу. На који други начин би могао посојати Милан као логос у Богу са својом суштином, шта је по теби суштина логоса божијих. Или је нешто треће можда те нисам схватио. Знаш и сам како Палама говори о енергијама Божијим, да имају своју суштину а то је суштина Божија, тако исто можемо рећи и за логосе Божије (да им је суштина - суштина Божија). То су идеје, мисли, нацрти који у Богу јесу план о творевини. Међутим, када творевина настане из небића, тада творевина има сопствену природу, ограничену и другачију од Божије природе, иако та створена природа постоји на бази логоса Божијих. О томе могу писати књигу, али није још дошао час мој. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Матусал рече не ok kako onda пре 13 минута, Матусал рече Милан Николић као логос са суштином може постојати само као већ актуелизовани kako to? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 8 минута, Матусал рече али то не важи за Бога он све познаје као да јесте он види превечно васкрслог и вазнетог Христа а ми га можемо видети само кроз испуњење домостроја и по своме реду. Pa, vidi i poznaje Ga, po ovaplocenju, po telu. " Нека се нико не чуди како Христос, будући Један од Свете Тројице, бива предзнаван од Ње, знајући да Христос није предзнан као Бог, него као човек, то јест Његово по домостроју оваплоћење ради човека'.... ( Maksim ) Odakle, sad i Vaksrsenje poznaje ? Naravno da poznaje, i vidi, ali, tvojom logikom postavke stvari, ...onda, i Vakrsenje se desilo pre vremena, jer, kazes, .....da jeste.... ? Tako ispada. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Знаш и сам како Палама говори о енергијама Божијим, да имају своју суштину а то је суштина Божија, тако исто можемо рећи и за логосе Божије (да им је суштина - суштина Божија). То су идеје, мисли, нацрти који у Богу јесу план о творевини. Међутим, када творевина настане из небића, тада творевина има сопствену природу, ограничену и другачију од Божије природе, иако та створена природа постоји на бази логоса Божијих. О томе могу писати књигу, али није још дошао час мој. колико ја знам Палама прави оштру разлику између суштине и енергије Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука