Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Снежана рече

хвала

:naklon:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 7 минута, Снежана рече

реци слободно, то је вероватно враћање за оне "небулозе" :smeh2:

Ne zezaj nisam uvredljiv. :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Bokisd рече

"Питање 60: Христа као Јагњета непорочног и безазленог, предвиђенога још пре постања света, а јављенога у последња времена ради нас (Петр.1,19-20). Од кога предвиђенога?"

Mislim, ono, ako se kaze da je Hrist , predvidjen pre postanja, sta moze da sugerise sama ova rec,...predvidjen....Predvideti - videti ono sto ce se dogoditi, unapred videti, delovati unapred. Valjda , onda, u tom nekom pravcu i trebamo traziti odgovore na ovo pitanje.

znaš šta bi ti Đurović rekao?

On 26.1.2018. at 13:47, Zoran Đurović рече

Идиоте, или одговори на питање или зачепи. 

a kad mu kažeš da je to citat Maksima Ispovednika onda te Đurović obasja svojom slavom:

пре 15 часа, Zoran Đurović рече

Где сте врачаре и вигдовњаци? Како сркнусте анатему?! Ваш омиљени лајт мотив је анатемисан: Син предвиђен, прогнозиран (κατὰ πρόγνωσιν); гледајте шта вам Оци веле: Син је реално постојао а не као нацрт! Није му била потребна Марија да би реално постојао. Овде свакако не може бити речи о Логосу, јер неће ваљда њега Отац да предвиђа, прогнозира?! Реч је о Ис Хс, а он је Богочовек, онај од крви и меса. Е, сада, сваки који каже да тај Богочовек није реално постојао до рођења од Марије, него у промислу, анатема је!

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

УБС? Убити Бога у Србима?:)) Шта ти је то, шибни у поруку?...

Хоћу и ја да ми се открију тајне. То биће да је нешто с оним Вордом? 

Ево нам миш открива Тајну Христову, па што овај Трифке да скрива тајну речи. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

ако :smeh1: то је зато што не киселиш купус, за који се зна да има више витамина Ц од лимуна и кивија заједно

А кажу да је и расо добар за лепоту. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Интересантно је да се примитивни хришћански аутори нису много паштили око преегзистенцијских момената у Јн, као што видесмо и Симболе да говоре ладно да је кроз Ис Хс створен свет. Једноставно то прихватају као добар дан. Тек од 4. века се компликују ствари. Ко је тај Човек који би пре Јн? Јн 1, 30: Ово је онај за кога ја рекох: За мном долази човек који преда мном би, јер пре мене бјеше (οὗτός ἐστιν ὑπὲρ οὗ ἐγὼ εἶπον Ὀπίσω μου ἔρχεται ἀνὴρ ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν).

Амбигвитет овог стиха је јасан ако бацимо поглед на Лопухинове приводе Отаца: http://bible.optina.ru/new:in:01:30. Зигабен само вели да је Јн понизио себе као слугу пред Владиком, и зато је Ис први од Јована (пре, мада је гр. πρῶτός μου ἦν, први беше). Теофилакт против аријанаца инсистира да Ис беше, а не да је саздан; критикује Павла Самосатског за кога је Логос био само једна динамис Бога, тако да није имао ипостасно постојање (иначе, Павле је користио омоусион у јеретичком смислу, што ови цитатолози не капирају кад их присиљавамо да причају својим речима) пре оваплоћења; човеком се можда назива зато што је био зрео, крстио се са 30 година, а можда што је Женик Цркве и Муж сваке душе. То тумачење ће преузети Лопухин. Тумачење Златоустог се није запатило: Преда мном, значи узимање греха света, крштење; славнији је од Јн, а пре беше што потире тезу Самосатског. Мој Августин је само прескочио елегантно реч човек, и продужио као да ништа не би тамо проблематично!

Ето, сада да нас спасу Боксит и Сарага, да нам они кажу које је тумачење «право»!

Ово вам дадох јер имам намере да вам преприлам ствари из једне друге књиге, али ако будем имао снаге... Једина шанса вам је да ме Кинези клонирају...

Može odmah u dva primjerka..pa da imamo i mi jednog o.Zorana u Zg.:sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Majko moja mila!  :pop:molimoli   o Zorane , mozes li ti da izvrsis egzorcizam preko interneta? Znas ima jedan tezi slucaj!  

Ово ни пас с маслом не би прогутао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

А кажу да је и расо добар за лепоту. :)))

знала сам, тачно ћу да постанем ново заштитно лице за кис`о купус&расо :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече

Па он има неку половичну теорију о логосима једноставно стаје на пола пута не иде до краја јер ће неминовно доћи до овога о чему говоримо, и онда постави стих који говори супротно његовом мишљењу и са њиме као брани свој став. Ево овај например:

"Стога Бог зна и крај сваке ствари у складу са њеним кретањем. У ствари, нема времена ни вечност, које би се ставило између Бога и пресекло то знање; у Богу не постоји ништа ново, већ су све будуће ствари у њему, утолико што су присутне у њему. Напротив времена и векови показују, не Богу, него нама, ствари које су у Богу, а када видимо да Бог даје постојање нечему, не смемо мислити да је онда почео да га познаје."

То сам назвао самоубијање цитатима. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, dragisa рече

Син предвиђен, прогнозиран (κατὰ πρόγνωσιν); гледајте шта вам Оци веле: Син је реално постојао а не као нацрт

Ovo sto si naveo ( od o.Zorana ), pa, .....naravno da niko nije ni pricao da je Sin Boziji bio predvidjen ili kao da je u nacrtu,....Sin Boziji je vecno postojeci i bespocetan,.....nego, je predvidjena tajna Hristova pre vremena ( o tome pise apostol, ne mi 'talibani'...:stadaradim:)    ,...tj. Njegovo ( Sina Bozijeg ) ovaplocenje. itd.

Valjda je razlika jasna, zar ne ? :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Ovo sto si naveo ( od o.Zorana ), pa, .....naravno da niko nije ni pricao da je Sin Boziji bio predvidjen ili kao da je u nacrtu,....Sin Boziji je vecno postojeci i bespocetan,.....nego, je predvidjena tajna Hristova pre vremena ( o tome pise apostol, ne mi 'talibani'...:stadaradim:)    ,...tj. Njegovo ( Sina Bozijeg ) ovaplocenje. itd.

to se otac malo zanese ... pa malo te iskarikira i preformuliše jer, mora on na kraju da bude u pravu ... znaš kako je to .... nezgodno je da pop nije u pravu ...

• Свиђа ми се 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 7 минута, Bokisd рече

А Ко Себе Самога Ствара? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...