Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 6 минута, dragisa рече Nisam ni video, ali, nema veze, ....mislim,...da on ne misli, bas tako, nekako se pogresno izrazio....zaista ( mislim ) tako.... dragisa је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 8 минута, Bokisd рече Доћи ћеш ти на ствар сада си навео и Паламу. Једино си код преднацрта заборавио Дамаскина када говори о икони а Ведран мислим није случајно закључио да су логоси ради нас. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Матусал рече а Ведран мислим није случајно закључио да су логоси ради нас. А ни они се не смеју Ведрану случајно. Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 4 минута, Матусал рече Доћи ћеш ти на ствар сада си навео и Паламу. Једино си код преднацрта заборавио Дамаскина када говори о икони а Ведран мислим није случајно закључио да су логоси ради нас. Valjda smo mi, ...radi Njega ? Ko je 'vrhovni' i 'glavni' ,....Logos svih stvari ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 @Bokisd ne lupetaj. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Видиш да овај нема појма ни шта говори када спомиње "логосе". Сад реплицира на твоје и моје да су логоси ради нас са речима ми смо ради Њега (читај: Логоса). Њему је то све исто, логоси, Логос, итд. Кажу да пушење траве изазива такаве спирине у глави. Матусал, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече Valjda smo mi, ...radi Njega ? Па логоси нису жива бића нити икакве стварне постојеће суштине него оци под њима разумеју мисли Божије као превечни преднацрт дела Божијих, али Бог није ограничен на познање кроз логосе него они могу бити постојећи да бисмо ми гледајући у њих познали Бога кроз икону јер нам је још немогуће лицем к лицу. Логос се може поредити са иконом као што икона представља обличје будућих ствари а не саму стварност тако разумевамо и логосе у Богу. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Матусал рече Па логоси нису жива бића нити икакве стварне постојеће суштине него оци под њима разумеју мисли Божије ops ovde se ne mogu složiti. Nisu misli, to su želje, misao stvara neprekidnost a tvorevina je od želje I volje Boga da je stvori. Misao bi označavalo da je onda tvorevina savečna Bogu. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 44 минута, Матусал рече Али Божије знање се не завршава у логосима он познаје и реално стање ствари у стању њиховог збивања што исти оци опет говоре на другим местима. Како год да окренеш, Божије познање твари је само кроз логосе твари, било да говоримо о нацртима, мислима или вољи Божијој. Реално збивање твари, како кажеш, тј. конкретно постојање творевине, управо је оно што св.Максим разликује од ,,неостварене воље'', тј. од мисли или нацрта (о творевини) који још нису остварени. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 О мајко моја мила! Одох ја. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 7 минута, Матусал рече Па логоси нису жива бића нити икакве стварне постојеће суштине него оци под њима разумеју мисли Божије као превечни преднацрт дела Божијих, али Бог није ограничен на познање кроз логосе него они могу бити постојећи да бисмо ми гледајући у њих познали Бога кроз икону јер нам је још немогуће лицем к лицу. Логос се може поредити са иконом као што икона представља обличје будућих ствари а не саму стварност тако разумевамо и логосе у Богу. Opet, mora sala i opustencija ,.... Na pravom si putu, ovo je upravo ono sto i mi pricamo ,...i, ova definicija je dobra,,.....misli Bozije kao prevecni prednacrt dela Bozijih. (ozbiljno mislim ).... ...sve ono sto je pricao i Maksim i Porfirije,...prevecni plan i prednacrt,...misli i sveznanje Bozije,....predvidjena tajna Hrista ,..itd... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Bokisd рече Opet, mora sala i opustencija ,.... Na pravom si putu, ovo je upravo ono sto i mi pricamo Ne može opuštencija meni je stalo do Matusala. Pogrešno se izjasnio, nisu misli, nego želja I volja Božja. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече ops ovde se ne mogu složiti. Nisu misli, to su želje, misao stvara neprekidnost a tvorevina je od želje I volje Boga da je stvori. Misao bi označavalo da je onda tvorevina savečna Bogu. Како год окренеш исто је жеља се није могла појавити у Богу а да није превечна као ни мисао ни воља. Цело наше разумевање Бога је у ствари кроз образ његов у нама тј. кроз икону јер је способност нашег бића да мислимо о Богу дефинисана јр тиме да смо створени по обличју његовом и ми не можемо познавати Бога као што јесте саме изразе мисао,жеља воља ми схватамо кроз своју природу, а Бога познајемо по енергијама кроз Христа сада делимично а у будућем веку потпуно. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 48 минута, Ведран* рече Могли би да кажемо да су логоси, када говоримо о есхатолошкој преспективи, само апстракција. Њихово постојање за Бога је небитно, јер Он гледа испуњење логоса у реалности, њихово остварење. Логоси су ради нас, јер се у историји одвија испуњење, а да би схватили шта је то што треба да се испуни. Али логоси твари неће ишчезнути. Сама творевина има постојање на бази ових логоса. Св.Максим је управо због решавања проблема претпостојања творевине успео да изнесе учење о логосима твари, онако како је у свом учењу дефинисао ,,вољу, мисли, нацрте, логосе'' Божије пре остварења, као непостојање творевине до остварења ,,воље, мисли, нацрта, логоса'' Божијих о творевини. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Матусал рече Како год окренеш исто је жеља се није могла појавити у Богу а да није превечна као ни мисао ни воља Nije isto strpi se malo objasniću ti sutra sa malo opširnijom porukom. Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука