Trifke Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, Zoran Đurović рече Шаљи референце... Ионако ти жена ради и доноси паре у кућу а ти се зезаш! PG76,1065a-1132b Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Шаљи референце... Ионако ти жена ради и доноси паре у кућу а ти се зезаш! Tasa kaže da se delo sastoji od 4 dela. Hoćeš reference i za njih? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Ево, да наставим да пре времена мучим ове непријатеље Христове. Наиме, Павле пише у 2Кор 5, 1: Јер знамо, ако се наша земаљска кућа, телесни шатор, разруши, имамо здање од Бога, кућу нерукотворену, вечну на небесима (οἴδαμεν γὰρ ὅτι ἐὰν ἡ ἐπίγειος ἡμῶν οἰκία τοῦ σκήνους καταλυθῇ, οἰκοδομὴν ἐκ Θεοῦ ἔχομεν, οἰκίαν ἀχειροποίητον αἰώνιον ἐν τοῖς οὐρανοῖς). Ово је за „нашу“ доктрину јако битан текст, јер потврђује моментално васкрсење и нествореност и беспочетност свеца. Павле говори да наше тело умире и пореди га са оним импровизованим, шатором, док друго тело је кућа од чврстог материјала. Као што увек прави ова поређења: тело душевно, тело духовно, земаљско-небеско, итд. Овим поређењем вели да овде имамо привремено тело, које ће се разрушити, мада му је грчки овде не баш срећан, јер користи хипотетички везник ἐὰν (ако) који и иде са коњуктивом (καταλυθῇ): ако би се разрушило наше тело... јер то са једне стране може да указује на стање да ће неки бити и живи о Доласку Хр, мада ми је вероватније да овим теши хришћане који када виде распадање у прах тела, или животиње поједу та тела, или га огањ прогута, верују како нема ничега одакле ће васкрснути ново тело. Зато Павле им говори да се не брину, јер овде имамо шатор, а тамо кућу. Овде пропадљиво, тамо нераспадљиво. Дакле, овде нема теорије о блејању душа по небесима, него о томе да се налазимо одмах у небеском телу. Ако ми ови мученици савести приговоре: Да, апостол није поменуо период блајања душа по небу, ја их питам: Где су сада те душе? Ако су на небу, онда нема васкрсења тела, јер што би се оптерећивали нечим што ови платоничари држе суптилним као и што су душе. Ако душе блаженствују, тело им не треба. Ако не блаженствују и нису на небу, тело им треба. И што Ис није васкрсао као душа, него као тело? Уз то, што ми лажемо људе па говоримо како је Хр уништио смрт и одвео људе у рај? Прво је он сам слагао Разбојника, онда Павле продужио са том пропагандом па каже како нас посади на небо са собом итд. Друго, ово тело је нерукотворено и вечно. Нерукотворено је јер је ненастало кроз стварање, јер је вечно. Та два појма је Павле спојио: нерукотворено и вечно. Сигурно није мислио да је дувао неки ветар и покретао прах земаљски или звездани па стварао васкрсла тела. Као што је прво стварање човека било нерукотворено, тако је и друго. Само што се на овом другом стварању инсистира на вечности. Дакле, то васкрсло тело је нестворено рукама (јер то имплицира временску раван) и зато вечно. То вечно и нестворено је наслеђе светих, што Боксит и екипа поричу. Нас не чека неко на лагеру спремљено тело, него прелазимо у истинску егзистенцију, зато што је свако од нас једно биће, једна нераспадљива ипостас, која кроз време и простор постоји у вечности. Нема никаквог пуф! па се створи ово или оно, јер и у нашем настанку овде је требало семе од оца и јајна ћелија од мајке. Пре ће бити да су наши корени одозго, јер нисмо рођени од крви и пожуде, него од Духа Светога. Палама ће се позвати на Максима у Антиретикос, 3, 93: Нужно и у Самого Спасителя разузнать, что это за «уготованное» и что за обетование. Послушаем же теперь Говорящего, и тогда да будет услышано оно нами: «Приидите благословеннии Отца Моего, наследуйте уготованное вам царствие от сложения мира» (Мф. 25:34). Чье царствие унаследуют «наследницы, – согласно Павлу, – Богу, снаследницы Христу» (Рим 8:17)? Конечно же, Божие. Тварно ли в таком случае приготовленное любящим Бога Царствие Божие, «которое, – согласно божественному Максиму, – не справедливо, чтобы века или времена опережали. И мы веруем, – говорит он, – что оно есть наследие спасаемых»; которое, опять согласно нему же, «является преподаянием по благодати того, что естественным образом присуще Богу», и «самим видом божественной красоты»? Как может быть тварным то, что от устроения мира не сотворено, но уготовано? И хотя Господь ничего не уточнил касательно [этих Своих] слов, Он, конечно, охватил ими и умопостигаемый мир, поместив и его после «уготованнаго нам Царствия.» Када бих ја искористио ово као аргумент, Боксит и Зорка би ми скочили за очи, а кад исто каже Палама, онда ћуте као фуњаре, или у безумљу кажу да причају исто! Дакле, Царство Божије, које је живот у атемпоралном Христу није створено. Реално није створено. Зато смо ми, као и Хр реално беспочетни, оно што сте нон-стоп порицали, јер је Хр за вас створење и нема реалног општења природа и сједињења са Богом. Не буните се ви што сте само глупи, него што сте и безбожни. kopitar, Volim_Sina_Bozjeg, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 24 минута, Trifke рече Tasa kaže da se delo sastoji od 4 dela. Hoćeš reference i za njih? Не, оно је било довољно. Хвала! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 34 минута, Ведран* рече Еве инглиш превода: 1. Jesus Christ in body and spirit the same, yesterday, today, and forever. Amen. [Frederik Williams - SVS] 2. Jesus Christ yesterday and today bodily, the same in the order of the Spirit for ever and ever. Amen. [Rev'd Dr. Stephen Reynolds] 3. Jesus Christ is the Same yesterday and today in the Incarnation, and in the Spirit for ever and ever. Amen. [Charles Gordon Browne and James Edward Swallow - Nicene and Post-Nicene Fathers, Second Series] 2. је највернији, али је нагласак свугде на the same, што ти и поменух. 1 износи кратко и јасно смисао реченице. Све оно што говоримо, што би рекао Боксит!::::::::::)))))))))))))) Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 3 часа, Zoran Đurović рече Nije, него си приглуп, већ сам ти поменуо да правим паралелу између твојих тлапњи и Евномијевих. Како разумеш оно што ја пишем, тако разумеш и Оце. Мада је вероватније да ти боље знаш шта сам ја мислио, од мене... Теби је већ речено да си негирао сједињење природа и обожење и на то се ниси осврнуо. Палама узима од Гр и Максима и термин мешања природа. Ти негираш Халкидонско нераздељиво сједињење. Зато бауљаш у том јеретичком мраку. Opet, neko ucitavanje, nije to bas tako, pomalo preterujes. Kako si izvukao ovo,...da ono sto je po prirodi nerodjeno ne moze biti rodjeno ( pravo da ti kazem, ne znam ni sta tacno mislis pod ovim citatom i na koju stvar upucuje)....sa pricom oko naseg obozenja po blagodati, opet, mi nije jasno. Jer, ko je nedge, bilo gde, na bilo koji nacin ( ) negirao sjedinjenje priroda i obozenje. Samo sto osim ovog Halkidonskog nerazdeljivog i nerazlucnog sjedinjenja, sjedinjenje u Hristu je i nesliveno, nema mesanja bozanske i covecanske prirode u Hristu, vec su nase telo i priroda primljeni u Njegovu Bozansku Ipostas i tako je postalo Njegovo telo. Tako da, kod naseg obozenja po blagodati postoji nerazdeljiva licnosna zajednica i sjedinjenje sa Bogom, ali, nema mesanja priroda i sustine ( nesliveno ). Pusti te' jereticke mrakove, niko ovde na forumu nije , ne daj boze, jeretik ....( eto, cak i prica oko Avocada je da je dobar covek,... po savesti ... ). Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 21 минута, Bokisd рече Tako da, kod naseg obozenja po blagodati postoji nerazdeljiva licnosna zajednica i sjedinjenje sa Bogom, ali, nema mesanja priroda i sustine ( nesliveno ). Ti reče da potpisuješ da je čovjek postao bespočetan i nestvoren po blagodati? Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 @Bokisd а да ли цели човек постаје беспочетан и нестворен по благодати или само његова личност? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 8 минута, Ведран* рече @Bokisd а да ли цели човек постаје беспочетан и нестворен по благодати или само његова личност? Kako voliš zezati ljude to je nešto nečuveno.. toliko si naporan da te Bog sačuva. Nit te vidim nit te znam ali osjećam da si TEŽAK ČOVJEK. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 4 минута, Isusovo magare рече Kako voliš zezati ljude to je nešto nečuveno.. toliko si naporan da te Bog sačuva. Nit te vidim nit te znam ali osjećam da si TEŽAK ČOVJEK. А како ли само грешиш, судећи о ономе што нити видиш нити знаш, по речи твојој. Ја сам благ као мелем. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 18 минута, Ведран* рече @Bokisd а да ли цели човек постаје беспочетан и нестворен по благодати или само његова личност? Палама рече да постоје неке енергије које су нестворене, али нису беспочетне, нагласак: нису без почетка! То су енергије које су дејствовале у стварању. А наша природа је створена како год да окренеш. Никада нећеш моћи добити нестворену природу, када говоримо о нашој природи, разуме се, нећеш ваљда нешто помислити на Божију природу. Дакле, наша природа не постаје нестворена, нити је икада била нестворена, нити ће икада бити нестворена. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, Milan Nikolic рече Палама рече да постоје неке енергије које су нестворене, али нису беспочетне, нагласак: нису без почетка! То су енергије које су дејствовале у стварању. А наша природа је створена како год да окренеш. Никада нећеш моћи добити нестворену природу, када говоримо о нашој природи, разуме се, нећеш ваљда нешто помислити на Божију природу. Дакле, наша природа не постаје нестворена, нити је икада била нестворена, нити ће икада бити нестворена. Онда ми одговори на питање мало јасније. Шта постаје беспочетно и нестворено? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 29 минута, Ведран* рече @Bokisd а да ли цели човек постаје беспочетан и нестворен по благодати или само његова личност? Vec sam negde odgovorio, da ne treba licnost da posmatramo kao neki apstraktan pojam, nego da se vezuje i za prirodu ( sustinu ). Znaci, ceo covek ucestvuje i postaje po blagodati bespocetan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 3 минута, Bokisd рече Vec sam negde odgovorio, da ne treba licnost da posmatramo kao neki apstraktan pojam, nego da se vezuje i za prirodu ( sustinu ). Znaci, ceo covek ucestvuje i postaje po blagodati bespocetan. И што се онда буниш? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече И што се онда буниш? Pa, ne bunim se. Sustina stvari je , mislim, da procitamo kod Palame i Maksima, kako oni objasnjavaju kako se ostvaruje nase bitisanje da smo po blagodati bespocetni. Kako se desava nase blagodatno sjedinje sa Bogom, koje ne ukida apsolutnu transedentnost bozije sustine i bica i postojanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука