Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, ana čarnojević рече @Ведран* da li mozes jos nesto da nam kazes o distinkciji izmedju dve vecnosti? inace, ovih dana se bas dobro provodim zbog cinjenice da sam nestvorena po blagodati. dobar osecaj Дођите сви оптерећени к нама и ми ћемо вас одморити! Јеванђеље је весела реч, зато се клонути ових тутумрака... Paradoksologija, Ведран* and ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 7 минута, ana čarnojević рече inace, ovih dana se bas dobro provodim zbog cinjenice da sam nestvorena po blagodati. dobar osecaj Зависи како узмеш. Можда ниси још нестворена по благодати, јер тек треба да се нествориш, тј. у процесу си нестварања. Zoran Đurović, ana čarnojević and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 6 минута, grigorije22 рече A bre kume mnogo zamrsena ta teologija. Posle neka neko kaze da je popovski poso lak. А ко је тебе слагао да се попови баве теологијом? Матусал, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, grigorije22 рече A bre kume mnogo zamrsena ta teologija. Posle neka neko kaze da je popovski poso lak. Да, а онда кад још видиш ове којим се свет у папампарчад распада и како то боли, није пријатно. Замисли још Гр Богослову доће Боксит да му мало објасни ствари!... Вероватно се Гр сада смеши и вели: Хе, хе Аво, преселих се ја код Господа пре рођења тог атлете у искушавању стрпљења! Не ми реметите сада блаженство, јер сам беспочетан и нестворен, више се не враћам у ту јудолу пуну туговања и глупости! Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 3 часа, Zoran Đurović рече Као и рахметли Кратос! Трпе, трпе, па се онда декомпензују... Ово је дивно Св Григорије рекао, а изгледа да се у Ави инкарнирао: "Шта казати о трећој врсти људи који по своме незнању и дрскости, халапљиво као свиње, кидишу на свако учење и у муљу гутају прекрасни бисер истине?". После скиче као мишеви па се жале Редакцији и прете Патријархом не знајући да Ава светоотачки говори! @Bokisd Сетих се тебе јер искористих твој смајлић... Напокон си признао да одбијаш Паламино учење да је човек нестворен и беспочетан по благодати. Одбијаш реалност обожења, зато поричеш да је човек РЕАЛНО нестворен и беспочетан по благодати. Што вели на крају Христу: "И управо као што је обожење божанска енергија која је без почетка и краја, таква је такође и личност која је обожена". Панајотис и мајендорф су људи који су укапирали шта Максим и Палама говоре, тако да оладиш од прелести да ти причаш што и Палама, јер неће бити да си ти у праву, а ми нисмо, па се чекало да нам ти објасниш шта је то писао Палама! Проблем је што ти ниси ни свестан своје несвести... Ali, zar se ne kaze, licnost koja je obozena ? Licnost i priroda ( sustina ) se razlikuju. Cela prica je, da li se po prirodi, po nasoj prirodi obozujemo. Da li se menja nasa priroda? Ili, kada se kaze,.... nad - prirodno i nad - umno..... se misli na misticko i blagodatno sozercanje Boga , kao licem u lice ? Da li se zbog toga, sto nismo, po prirodi bogovi, i kaze , da smo po blagodati bogovi ? Jeste, realno obozenje, ali, ne po nasim prirodnim svojstvima , da se menja nase bice i priroda. Logicno je, da onda, trazimo odogovor o nasem obozenju u ravni ,.... po blagodati obozenje. ...."Човјек се свакако може посматрати као άναρχος и ατελεύτητος у новоплатоновском систему, у којем сва бића јесу исте суштине са Једним. Она потичу [происходе] из Једног и враћају ce у њега. У овом случају, међутим, нема говора ο личносном постојању, већ само ο идеји човјека или општем постојању човјештва. Максимово становиште је персоналистичко, те испрва свакако изгледа чудно и непојмљиво то да човјек може ступити у подручје нествореног. ".... ( Panajotis ) Nismo u oblasti novoplatonistickog sistema, u kojem sva bica proishode iz Jednog i vracaju se ( atemporalno ) u njega. Kako objasnjava Panajotis, u takvom sistemu nema govora o licnosnom i personalistickom ( Maksim ) postojanu u kojem kljucu ( personalistickom ) mozemo i traziti nasu bespocetnost po blagodati. ( recimo, na jednom mestu Maksim kaze,...uipostazirano prosvecenje... ) ...."Максим у виду изреке изражава ово темељно учење хришћанске теологије: „удаљеност и разлика између нествореног и створеног је бесконачна" Ријечи које он том приликом користи, κτιστόν и ακτιστον, а које ce разликују једна од друге само по одричном алфа-префиксу, изражавају двије реалности које су не само различите, већ су и стране једна другој, двије реалности које се налазе на двије разине што се међусобно нигдје не сусрећу. Ограничавајући своје указивање само на човјека, он означује ову удаљеност као несамјерљиву, као „процијеп" [зјап], као „понор": „постоји стваран 'процјеп', трепетан и велики, између Бога и човјека". ...Вјеран ( Максим ) источном православном предању, он приказује однос између двије категорије постојања, божанске и овосвјетске [тварне], под двоструком призмом: оне су у исто вријеме стране једна другој али су и у блиском контакту. На овај начин, он је успио избјећи опасност дуализма, било философског било гностичког".... ...Однос између нестворене и створене природе изражава ce у категоријама како трансценденције, тако и доброте. У првом случају могли бисмо указати на то да нестворена природа остаје неприступна пошто бесконачно надилази створену природу; у другом - да је нестворе - на природа осуштинила и пројавила од вјечности претпостојеће знање у њој"... ( Panajotis ) Ili, kako jos kaze Maksim : "Зато се каже да смо постали по образу и по подобију Бога. По образу, дакле, као биће, Онога Који Јесте, и као бесмртно биће, Онога Који Вјечно постоји, премда и не беспочетно, него по бескрајности; a no подобију - као добар Доброга, и као премудар Премудрога, бивајући по благодати оно што је Бог по суштини"... Kao bice, po postojanju, nismo bespocetni,....nego, ono sto je Bog po sustini, mi bivamo po blagodati ( Maksim ). I, onda, Panajotis kaze da Maksim na taj nacin, izbegava novoplatonizam ( gde se bica vracaju u Njega ) i bilo koji dualizam , kako filosofski bilo gnosticki,..... i , onda, na nivou licnosti i zajednice sa Bogom trazi se nase realno obozenje po blagodati. ...."Termini 'priroda' i 'blagodat' izrazavaju dinamicki, zivi i licnosni odnos izmedju Boga i coveka, koji su potpuno razliciti po svojim 'prirodama', ali, 'opste' kroz licnostni odnos u dogadjaju zajednice"..... I, V. Maksim Vasilj., prica o dinamickom, zivom i licnosnom odnosu izmedju Boga i coveka u dogadjaju zajednice ( kada postajemo bespocetni po blagodati ), ali,.....opet smo potpuno razliciti po svojim 'prirodama'. "Prema Palaminom učenju, Božanska nestvorena energija čini nestvorenima i sve one koji u njoj mogu da učestvuju. Ovo je naročito zanimljiva premisa atonskog monaha: ukoliko ne učestvuje u Božanskoj blagodati, čovek ostaje samo stvorena posledica Božanske tvoračke energije, a njihov odnos ostaje na relaciji Tvorac – stvoreno. Ako čovek uzme učešća u nestvorenoj obožujućoj blagodeti – što može da ostvari istrajavanjem u vrlini neprestane molitve – onda i on stiče natprirodna svojstva. Prema svojoj ljudskoj prirodi on i dalje ostaje stvoren, ali se sada uzdiže iznad kategorije stvorenih stvari pošto zadobija nestvorenu Božiju blagodat. Na ovaj način, čovek ne ostaje samo Božija tvorevina, već počinje da učestvuje i u Božijoj neprolaznosti, kroz zadobijenu blagodat – koju je Palama označio kao natčulnu, nestvorenu Božansku svetlost. Tako čovek može da opstane u svojoj primarnoj prirodi Božije tvorevine, ali i da se otvori ka svojoj potencijalnoj, drugoj prirodi koja odgovara nestvorenoj Božanskoj energiji. Razlikovanjem nestvorene suštine i nestovrene energije u Bogu, Grigorije Palama uspeva da očuva Božansko jedinstvo kao netaknuto, a da ipak pokaže kako je zajednistvo Boga sa stvorenim bićima moguće, ostvarivo, iako Božanska priroda ostaje onostrana i nepristupna.. Sa druge strane, Varlaam je odbacujući postojanje nestvorene energije, odbacivao svaku mogućnost neposrednog zajedništva sa Bogom i istinskog Bogopoznanja u Hristu." ....."„Nema prirodne suštine bez energije, niti energije bez suštine. Mi, ustvari, znamo za suštinu posredstvom energije; i ta energija projavljuje suštinu i svedoči o njoj. Jer niko nikada nije video Božiju suštinu, ali mi verujemo u tu suštinu posredstvom energije” (Georgije I. Manzaridis, 2003, 334)"...... http://kulturniheroj.com/?p=1807 Bog ostaje transedentan po svojoj prirodi i nacinu postojanja, ali, u zajednistvu sa Bogom postajemo bogovi po blagodati. I, Majendorf pise u ovoj glavi : Ucestvovanje u bozanskoj prirodi " Hriscani ne postaju “vecni” i “nestvoreni” svojim sopstvenim naporima: ono sto ih cini “vecnima” i “nestvoreni-ma” jeste bozanski zivot, koji oni zaimavaju iskljucivo kroz blagodat. Ovde se jasno vidi da rec “nestvoreno” oznacava citavu oblast “natprirodnog”. covek bitujuci kao “nestvoren” ne pre-staje da bude i stvoreno bice, vec bez ikakvih sopstvenih zasluga – biva uznesen i uveden u drugacije stanje, u stanje koje se sustinski razlikuje od prirodnog stanja, to jest u bozanski zivot. To je sustinska stvar koju Palama naglagava svaki put kada, govoreci o obozenju, objasnjava da ljudi ne mogu posta-ti “bogovi” po prirodi (fusei), vec iskljucivo po blagodati (qesei ili cariti). Palama, pritom, svakako nije gubio iz uma cuveni odlomak iz Druge poslanice sv. ap. Petra (1, 4): “...Kroz koje su nama darovana dragocena i prevelika obecanja da kroz njih posta-nete pricasnici Bozanske prirode”. Palamini protivnici nisu propustili da ovaj odlomak upotrebe protiv Palame. Medjutim, Palama ispravno odgovara da se rec “priroda” (fusiV), kako se ona koristi u Novom Zavetu, ne moze poistovititi sa svetootackim shvatanjem (Bozanske) “prirode”. Sve sto je sv. ap. Petar zeleo da izrazi bila je to da mi mozemo stvarno da ucestvujemo u samom zivotu Bozijem. Sam apostol kaze da su obecanja – “darovana”. On, dakle, pod (Bozanskom) “prirodom” podrazumeva osvecujucu i obozujucu blagodat, ( 91) i neki od Otaca su, povremeno, u tome sledili njegov primer. “Bogoslovi su vec navikli”.. pise Palama,... “da upotrebqavaju reci 'priroda' i 'sustina' ne samo za onu nepoznatu nadsustnost koja nadilazi svako ime, vec i za tvoracku moc sustine i svih prirodnih svojstava Bozijih” (.92 ) "....... Po licnosnoj zajednici i po,......... osvecujucoj i obozujucoj blagodati, ucestvujemo u samom zivotu Bozijem ( kako kaze Palama ). Moje misljenje je, da svi pricamo o blagodatnom i realnom obozenju coveka. Kao sto i kod raznih pisaca postoje objasnjenja , razlicitim jezikom i recima i izrazima,.... naseg obozenja po blagodati i kroz netvarne energije. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Само једна исправка. пре 2 минута, Zoran Đurović рече Вероватно се Гр сада смеши и вели: Хе, хе Аво, преселих се ја код Господа пре рођења тог атлете у искушавању стрпљења! Не ми реметите сада блаженство, јер сам беспочетан и нестворен, више се не враћам у ту јудолу пуну туговања и глупости! Гимнастичара болан! Једног од тројице у гаћама. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Благо теби Аво, ако ово изнад прочиташ. Велика је твоја МАЗДА (шест!) на небесима! Ја не могох даље од прва два реда! Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 9 минута, Ведран* рече Благо теби Аво, ако ово изнад прочиташ. Велика је твоја МАЗДА (шест!) на небесима! Ја не могох даље од прва два реда! Знаш ли шта је најкрвавије? Што лик ладно наводи текстове које не разуме. Сада он мени објашњава шта причају Христу и Мајендорф, као да сам ја са улице... Да ли је јасна количина лудила и безобразлука?! И сада ја гледам шта је то што он није разумео код ових аутора, и онда одаберем увек најглупљу варијанту јер је она једина могућа. Као што се Ис спустио де небића у које је нестао Адам, тако ја се сада спуштам до дно дна људске глупости. Гледај, ово је комично: како Мајендорф пише под наводницима "нестворени", онда он мисли да је то кобајаги!А овде М. само цитира Паламине изразе који се ставе или у курзиву или под наводницима... Као кад ме је Сарага питала за навођење места из Писма! Не зна ни како се наводе на прескоке стихови из једне главе у Писму! Можеш онда мислити како она то скрупулозно преводи! Њој је свеједно: Бог је Логос и Логос је Бог! То је ситница... Слушајте сад ову, свих ми фабрика гаћа у Србији, - елем, правили се моји студенти како они знају патрологију (!), и ја узмем и напишем им неких двадесетак скраћреница колана и критичких издања Отаца (ПЛ, Сцх, Пг, Ацо, Цсел...), и рекох, хајде да почнем од најлакше, ПГ: Шта је ово? - Пејџ! Да ли вам је јасно који су ово дунстери? Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 35 минута, Bokisd рече Ali, zar se ne kaze, licnost koja je obozena ? Licnost i priroda ( sustina ) se razlikuju. Cela prica je, da li se po prirodi, po nasoj prirodi obozujemo. Da li se menja nasa priroda? Краљу над краљевима! Легендо! Личност је оно непостојеће, а природа је постојеће! Гледај шта си рекао: природа @Гајић-а остаје на земљи и ван Бога јер се не може обожити, а онда је његова личност, која постоји ван Гајићеве природе се обожава, односно види неке филмове да је бесконачна и ужива у томе! Какве ти глупости ваљаш! А све да би одбранио свој безумни аксиом: по природи створено не може постати нестворено! Понављаш у свом безумљу и неписмености Евномијеву јерес (као и Акиндин, како му рече Палама), па кажеш да оно што је по природи нерођено не може бити рођено! Евномијева логика је као твоја: Бог је нерођен по природи, Син је рођен, ерго, Син није Бог по природи! Личност је носилац природе, а не обратно. Душа је та која конституише тело, а не обратно. Гајић је тај кога је тело, а није он тела! Зато је наше постојање изнад наше природе и на небу је. Палама ће навести Максима да небо у коме је обожење човека није место и време. То је аевум, вечно постојеће. И ти би у вечно да убациш почетак! Твом безумљу нема краја! Можда је Палама, пророчки гледајући на тебе рекао да су људи беспочетни и бескрајни, само што је заборавио да дода: по глупости! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 13, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 15 минута, Zoran Đurović рече Краљу над краљевима! Легендо! Личност је оно непостојеће, а природа је постојеће! Гледај шта си рекао: природа @Гајић-а остаје на земљи и ван Бога јер се не може обожити, а онда је његова личност, која постоји ван Гајићеве природе се обожава, односно види неке филмове да је бесконачна и ужива у томе! Какве ти глупости ваљаш! А све да би одбранио свој безумни аксиом: по природи створено не може постати нестворено! Понављаш у свом безумљу и неписмености Евномијеву јерес (као и Акиндин, како му рече Палама), па кажеш да оно што је по природи нерођено не може бити рођено! Евномијева логика је као твоја: Бог је нерођен по природи, Син је рођен, ерго, Син није Бог по природи! Личност је носилац природе, а не обратно. Душа је та која конституише тело, а не обратно. Гајић је тај кога је тело, а није он тела! Зато је наше постојање изнад наше природе и на небу је. Палама ће навести Максима да небо у коме је обожење човека није место и време. То је аевум, вечно постојеће. И ти би у вечно да убациш почетак! Твом безумљу нема краја! Можда је Палама, пророчки гледајући на тебе рекао да су људи беспочетни и бескрајни, само што је заборавио да дода: по глупости! Оче Авво Шта ми уради Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 9 минута, Гајић рече Оче Авво Шта ми уради Па и тебе да прикључим лику светих, заједно са ВСБ и Ведраном враголаном! Што стално само њих да помињем? Што си ти бољи од њих? А како је Боксит почео да ми цитира Максима Неисповједаоца, рекох да им мало персонализујем... Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 12 минута, Гајић рече Шта ми уради Иначе кад Марковићу поменем ВСБ он доживи конвулзије као они из којих је Ис истеривао демоне! Да видим да ли на помен твог имена из Боксита може да ижљегну 7 демона! Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Не могу да не наведем Паламу који је у Акиндину видео Бокија! Или се то [само] каже, али уствари није тако? (Боксит-Акиндин мисли да је у преносном смислу речено да кроз обожење човек постаје беспочетан и нестворен). Таква је твоја вера и богопоштовање. Стога ти и покушаваш из тога што свеци богословствују, да покажеш да као ни они нису страни свим претераним апсурдностима, пошто се, вероватно, по теби, они само називају [таквима - свецима], али [реално] нису, што је у складу са твојом представом о божанском наслеђу. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 1 сат, Ведран* рече Али примећујем паралеле између овога што Св Григорије говори када прави дистинкцију између онога што је у Богу, у односу Оца и Сина и у ономе што икономијски ми созерцавамо у односу на Бога. Na pitanje kada je Sin rođen, Svetitelj odgovara: PRE BILO KAKVOG KADA Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 13, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Na pitanje kada je Sin rođen, Svetitelj odgovara: PRE BILO KAKVOG KADA Грешници хипнотисани временом! А то ти је, брале мој, тешка мађија... И сада кад их питаш како то да се Син није изменио, а у времену је примио тело, они немају одговора. Као кад Ис нареди ветровима и мору да завежу, па би тишина велика, натприродна... Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука