Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 46 минута, Zoran Đurović рече

До коначне  осуде аријанизма су људи могли да мисле и овако и онако (у календарчету имамо св. Артемија који је био аријанац - не овај Радосављевић), као што ни Паламини опоненти нису били никакви јеретици док се нису димом истерали из јазбина. Исти случај је и са вама.

Оће Ава да ви рече, да ако се не поправите, чак и Артемије (овај наш) може завршити у календарчету кроз 100 година, а ви у Синодикону на Недељу Православља.  12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

нико од отаца није експлицитно тако тврдио.

Драги мој, никада ниједна догма није била ископана из земље као таква. Паламино учење о енергијама не постоји као такво речено у Отаца. Наведох вам кад он додаје на Максима, оно што не постоји речено, "да смо и нестворени". Он доводи до дијаманта речено у Максима. Исто и ја радим. Ти до 9. века немаш нигде учење које налаже клањање иконама. И сада ти протестант може рећи: То су Оци после измислили. Нису, јер је постојало у траговима. И иконе су физички постојале. Значење им је после формулисано. 

Ја нисам археолог, него теолог. Било би сумњиво да сам ја вама дао 1 текст. Не, у ових неколико година смо читали мноштво отачких текстова. И само захваљујући мени сте могли да прочитате толико "екстравагантних" ствари. Да ти је неко пре годину дана рекао како један светац (Григорије Елвирски) каже како су Мојсије и Илија посетили Аврама, ти би рекао да је то немогуће да постоји у Предању, као што би рекао да је тај лик на неким тешким дрогама.

Мој труд је био стравичан, јер радећи са вама, нисам могао да зарађујем паре. Сви су вас оставили, ја вас не оставих. 

пре 17 минута, Milan Nikolic рече

а не застрашивања и претње којима се служите.

Констатација је посреди. Теологија није разбибрига. Проповедам вам васкрслог Христа, а у Мк 16, 16 пише: који поверује и крсти се биће спасен, а који не верује биће осуђен. То је један контекст, сада је други. У 3 прва века нису имали иконе, а данас ако нећеш да пољубиш икону, када ти се објасни, нећеш бити спашен. Ко зна, а греши, бива грдно бијен. тако вели Господ. А вама се цртало. Као што сам цртао артемитима. Без обзира на моју судбину, Бог ме даде вама за знак. Зато се не спрдајте са Оцима, и не хулите на учења цркве, него гледајте да их разумете и пригрлите.       

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ведран* рече

А ја имао част да ме он нешто мало подучава и тако то :whackado:

Сисо, ћутиш!:)) Ја треба те јеретике да наводим и да ме Сарага напада, а ти са плаже гледаш и смешкаш се! - Лик је сјајан. Ово су прави текстови, хируршки прецизни. Нажалост, и он би се нашао у нашем чуду киад би кренули да га бомбардују молотовљевима и димним бомбама... Ја Полу само нагласих васкрслог, ништа друго. Акценат у питању... 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Сисо, ћутиш!:)) Ја треба те јеретике да наводим и да ме Сарага напада, а ти са плаже гледаш и смешкаш се!

Мора неко и да се моли. :))

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Лик је сјајан. Ово су прави текстови, хируршки прецизни. Нажалост, и он би се нашао у нашем чуду киад би кренули да га бомбардују молотовљевима и димним бомбама... Ја Полу само нагласих васкрслог, ништа друго. Акценат у питању... 

Ја још мора да се вратим на те текстове, само сам их прелетио. Касније. Јер сад сам нешто заузет. :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Чекајте мало да људи перципирају, немојте одмах проклињати. Говоримо сада о нествореним енергијама, а то је јако тешко сагледати, па мислим доживети. Зато оставите Богу да покаже, временом, како ствари стоје по питању вашег тумачења.

Само још да нагласим оно што је кључно из Паламиног учења о доживљају, виђења нестворене светлости. Обратите пажњу на ту простоту. Палама каже:

,,Када дође до виђења, прималац врло добро зна да то јесте та светлост, иако je баш јасно не види. A он то зна на основу разливања у њему бестрасне радости, мира који испуњава његов ум и нове ватрене љубави према Богу. Стално подстицан на даље напредовање, и све више испитујући созерцавану светлост аналогно богоугодности делања, уздржању од свега другога, ревности у молитви и чежњи целе његове душе за Богом, он све више и јасније схвата неограниченост виђенога: да оно јесте виђење Безграничног. Зато он не сагледава границе сјаја, него све јасније увиђа своју неподобност за пријем те светлости.''

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

Чекајте мало да људи перципирају, немојте одмах проклињати.

Ја сам пастир и пророк. Зато овако поступам. Код Јована дођоше да се крсте, а он им рече: Џукеле, ко вам каза да дођете?

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Зато оставите Богу да покаже, временом, како ствари стоје по питању вашег тумачења.

Нема чекања. Који су у причи, изјашњавају се. Или си унутра или ван. Време показа да је Палама у праву, ти га не прихваташ. Колико имаш векова пред собом? Нема апокатастазе. 

пре 26 минута, Milan Nikolic рече

,,Када дође до виђења, прималац врло добро зна да то јесте та светлост, иако je баш јасно не види. A он то зна на основу разливања у њему бестрасне радости, мира који испуњава његов ум и нове ватрене љубави према Богу. Стално подстицан на даље напредовање, и све више испитујући созерцавану светлост аналогно богоугодности делања, уздржању од свега другога, ревности у молитви и чежњи целе његове душе за Богом, он све више и јасније схвата неограниченост виђенога: да оно јесте виђење Безграничног. Зато он не сагледава границе сјаја, него све јасније увиђа своју неподобност за пријем те светлости.''

Ово је сјајно, само што изгледа ја и ти то не читамо исто. Код тебе се пројавила управо несмиреност. И она је сасвим јасна, не говорим о ономе што се не да доказати, ономе што је скривено у души сваког понаособ, него о фактографском. Ти си одбио текстове од Максима, Григорија Богослова, Августина, Григорија Ниског, Паламе, Василија Великог итд., и то говори да немаш смирења. Нећу да помињем научнике који ти говоре исто што и ја, јер су они за тебе пицопевци. 

Смирење је врлина. Кад би то прихватио, жива би била душа твоја. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Ово је сјајно, само што изгледа ја и ти то не читамо исто. Код тебе се пројавила управо несмиреност. И она је сасвим јасна, не говорим о ономе што се не да доказати, ономе што је скривено у души сваког понаособ, него о фактографском. Ти си одбио текстове од Максима, Григорија Богослова, Августина, Григорија Ниског, Паламе, Василија Великог итд., и то говори да немаш смирења. Нећу да помињем научнике који ти говоре исто што и ја, јер су они за тебе пицопевци. 

Смирење је врлина. Кад би то прихватио, жива би била душа твоја. 

Ко још каже да се светитељи јављају у есхатолошким телима? Да ли је неко посведочио, не мислим да на то да ли је неко опипао ране неког мученика који му се јавио, него просто да ли неко изводи такву теорију, претпоставку, било како? Шта ми имамо с вама о.Зоране, где то још има с неба па у ребра?

Врло је могуће, врло је могуће, да у вашим излагањима има неких битних пропуста, који се могу показати веома, веома, проблематичним. Зато не треба пожуривати са приклањањем вашем учењу, чему журба. Немојте бити смешни са пророковањем, где се то још самозвани пророк потврдио.

Ваше писаније је ипак сјајно, иако задаје муке. Тако је сјајан и Филиокве и треба га продубити. Нисте ви случајни, свакако, ту је исто промисао Божији. Само треба сталожено приступити свему овоме.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Ко још каже да се светитељи јављају у есхатолошким телима? Да ли је неко посведочио, не мислим да на то да ли је неко опипао ране неког мученика који му се јавио, него просто да ли неко изводи такву теорију, претпоставку, било како?

Марко Ефески је сведочио о томе да се свеци јављају у телима и рекао је да не разуме како то бива. 

Навели смо Пајсија светогорца коме се мученица јавила у телу.

О. Сава Јанић је посведочио, јер је читао о јављањима једног гр. аутора, да су сва та јављања била у телима. 

Један живи епископ ми је посведочио да му се Ис јавио у телу.

Дакле, ако ти је Николај Велимировић навео да васкрсавају одмах свети у телима, а уз то имамо и ова сведочанства, немој да баљезгаш како ја причам бајке.   

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Nisam negirao reci svetitelja, po blagodati mozemo biti bespocetni.

Kako ti ne dosadi? Nisu ni meni neke stvari jasne, ali zar je baš toliko teško shvatiti sve što Ava piše i vazda mu kontriraš? 

Prestao sam pratiti diskusiju....ali krajickom teksta sam upratio Avu šta piše. Imaš bespočetnu suštinu u Boga, ona se nikad ni u kom scenariju neće preliti na čovještvo ljudi i bespočetne energije u Boga. Tim bespočetnim energijama čovjek je kroz Hrista oblagodaćen za vječnost i time transformisan iz stvorenog i početnog u bespočetnog i nestvorenog. Da jesmo po blagodati bespočetni i nestvoreni i to zbog tih energija i nema više stvorene prirode sve je preobraženo u Hristu i mi smo Njegovi udovi kao da smo tu oduvijek. Dakle ti misliš, kao kad hirurg zašije ruku nekom bolesniku pa se po "blagodati" tj dobrom doktroskom zahvatu ta ruka primi i bude funkcionalna, ali se po "prirodi" tj biologiji vidi da je sašivena. Ne ništa se neće vidjeti biće kao ruka tog pacijenta od njegovog rođenja. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Justin Waters рече

Kako ti ne dosadi? Nisu ni meni neke stvari jasne

Амин! А и мени многе ствари које пишем нису јасне, него говорим о стварима које Оци рекоше... :sunce:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zoran Đurović рече

Амин! А и мени многе ствари које пишем нису јасне, него говорим о стварима које Оци рекоше... :sunce:

Pokazuje se ono što si spomenuo na par prehtodnih stvari. Jeresi su ispovjedali umovi koji su imali fobiju od istine. Grčevito su se borili da istaknu jeres jer im sa istinom nije bilo prijatno. Nije da nisu shvatali nešto, nego nisu htjeli. Drugog objašnjenja nemam kada neko nakon bar 10 kilometarskih diskusija ama baš jedan te isti metod upotrebljava kako bi odbranio svoja ujverenja, a da mu do razuma ne dopre ni zrnce riječi pa da malo stane i kaže aha dobro da vidiš jeste. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Zoran Đurović рече

Марко Ефески је сведочио о томе да се свеци јављају у телима и рекао је да не разуме како то бива. 

Навели смо Пајсија светогорца коме се мученица јавила у телу.

О. Сава Јанић је посведочио, јер је читао о јављањима једног гр. аутора, да су сва та јављања била у телима. 

Један живи епископ ми је посведочио да му се Ис јавио у телу.

Дакле, ако ти је Николај Велимировић навео да васкрсавају одмах свети у телима, а уз то имамо и ова сведочанства, немој да баљезгаш како ја причам бајке.   

Чак и да светитељ има тело одмах по упокојењу и да се јавља са тим телом, где неко каже да у тој стварности пребива целокупно човечанство? Где је реч о есхатолошким, бидућим догађајима где је свршена историја, па да се одатле јавља светитељ? Где је то есхатолошко тело? Ко о томе говори?

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Justin Waters рече

Kako ti ne dosadi? Nisu ni meni neke stvari jasne, ali zar je baš toliko teško shvatiti sve što Ava piše i vazda mu kontriraš? 

Prestao sam pratiti diskusiju....ali krajickom teksta sam upratio Avu šta piše. Imaš bespočetnu suštinu u Boga, ona se nikad ni u kom scenariju neće preliti na čovještvo ljudi i bespočetne energije u Boga. Tim bespočetnim energijama čovjek je kroz Hrista oblagodaćen za vječnost i time transformisan iz stvorenog i početnog u bespočetnog i nestvorenog. Da jesmo po blagodati bespočetni i nestvoreni i to zbog tih energija i nema više stvorene prirode sve je preobraženo u Hristu i mi smo Njegovi udovi kao da smo tu oduvijek. Dakle ti misliš, kao kad hirurg zašije ruku nekom bolesniku pa se po "blagodati" tj dobrom doktroskom zahvatu ta ruka primi i bude funkcionalna, ali se po "prirodi" tj biologiji vidi da je sašivena. Ne ništa se neće vidjeti biće kao ruka tog pacijenta od njegovog rođenja. 

Kao sto kazes, nikada nece doci do prelivanja i stapanja prirode coveka i sustine Boga. To je bila i neka moja prica.

Po bespocetnim i nestvorenim energijama Bozijim mozemo postati bespocetni i nestvoreni, iako nema vise nase stvorene prirode,  zar ipak ne ostaje neka dikstincija izmedju nas i Boga, jer bi inace postali bogovi po prirodi. 

Mozemo da budemo bogovi po blagodati i maksimalno slicni i bliski Bogu, ali, neka razlika izmedju nas i Njega ipak postoji. Kako bi onda mogli da  , kako se kaze, u vecnosti  ucestvujemo u Njegovim nestvorenim energijama i slavi , ako ne postoji jos uvek razlika izmedju nas i Boga ? 

I,  onda, zbog takve razlike,   u vecnosti napredujemo i priblizavamo se Bogu i nikad ne prestaje nase priblizavanje Njemu, jer je On po sustini beskrajan i mi mozemo beskrajno napredovati i blagovati sve vise i vise, jer u Bogu ne postoji kraj, samo vecnost.

Ne znam da li sam jasan i da li se razumemo ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...