Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 33 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече da to je vrlo zanimljivo po ovome vidimo da Otac nikada nije napuštao Sina pa čak ni u trenutku uniženja. Ispostast je drugačija ali suština božanskog odnosa Ličnosti je uneprekindonm i istovetnom odnosu od večnosti. Zato uvodeći atemporalnost Hristovu nismo duvači trave več logosni sledioci Pisma. Tek sad se ukljucujem u diskusiju, ( nisam jos ni sve procitao ). Ovo je upravo tacno sto si napisao, ali, ovo se odnosi na Bozansku prirodu u Hristu. ( pricali smo o ovome na onoj predhodnoj temi ). Jer , postavio je Blagovesnik citat : " Buduci u oblicju Bozjem, jednak sa Bogom (Ocem), sebe je unizio uzevsi oblicje sluge (roba), postavsi istovetan ljudima i zgledom se nadje kao covek, unizivsi sebe poslusnoscu do smrti... - Ali proslavi me sada Oce slavom koju imadoh u tebi pre postanja sveta..." Jednak sa Bogom ( Ocem )...... i proslavi me Oce slavom, koju imam u tebi, pre postanja sveta. To je slicno onome iz Jov. 1, 1. : "У почетку беше Логос (Реч), и Логос беше у Бога, и Бог беше Логос. " Bog bese Logos, to je ovo, jednak sa Bogom ( Ocem ). Logos bese u Boga, to je ovo, proslavi me Oce slavom koju imam u tebi. U pocetku, je ovo, pre postanja sveta. Znaci, odnos je ka' Bozanskoj prirodi Isusa Hrista, koji Svojim Bozanstvom oduvek sedi sa desne strane Oca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Tek sad se ukljucujem u diskusiju, ( nisam jos ni sve procitao ). Ovo je upravo tacno sto si napisao, ali, ovo se odnosi na Bozansku prirodu u Hristu. ( pricali smo o ovome na onoj predhodnoj temi ). Jer , postavio je Blagovesnik citat : " Buduci u oblicju Bozjem, jednak sa Bogom (Ocem), sebe je unizio uzevsi oblicje sluge (roba), postavsi istovetan ljudima i zgledom se nadje kao covek, unizivsi sebe poslusnoscu do smrti... - Ali proslavi me sada Oce slavom koju imadoh u tebi pre postanja sveta..." Jednak sa Bogom ( Ocem )...... i proslavi me Oce slavom, koju imam u tebi, pre postanja sveta. ( to je ono iz Jov. 1, 1. ) : "У почетку беше Логос (Реч), и Логос беше у Бога, и Бог беше Логос. " Bog bese Logos, to je ovo, jednak sa Bogom ( Ocem ). Logos bese u Boga, to je ovo, proslavi me Oce slavom koju imam u tebi. U pocetku, je ovo, pre postanja sveta. Znaci, odnos je ka' Bozanskoj prirodi Isusa Hrista, koji Svojim Bozanstvom oduvek sedi sa desne strane Oca. Ne verujem u to. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 49 минута, Снежана рече није био прекид, него узрастање, па погледај људски, да ли ти имаш исти однос са својим оцем сада и као и када си био дечак, да ли ти је исти однос према Богу сада и као када си ушао у веру? Pa bio je prekid ako nije bio svestan ko mu je Otac makar i jednu milisekundu...kako da ga voli kao Oca kad ga nije ni svestan,kad ga ne prepoznaje,gubitak svesti o tome je prekid ličnosnog odnosa prepoznavanja Oca od strane Sina i obratno...kako bi Otac njega kao svoj Logosa mogao da poznaje kad ovaj nema svest uopšte da je Logos Očev? Ali ja nisam Sin Božiji koga Otac ljubi i pre postanja sveta,kroz koga i svet nastade...i ono što je najvažnije ja nisam od Oca rođen tj Jedinorodan kao što je On. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne verujem u to. Pa, zbog toga je ( tako ) jer se i kaze posle uporedjivanja , ....da je jednak sa Bogom ( Ocem ).....sebe je unizio uzevsi oblicje sluge ( roba ). Necemo valjda reci, da je atemporalnost, to' oblicje sluge i roba ?... Roba ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Па добро, ти си римохришћанин и имаш одређене постулате докле год трају. Само то није у складу са предањем и није доследно традиционалном учењу Цркве. Nisam siguran da to što pričate ti i Zizi pravoslavno. Тања1, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 30, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 3 минута, Milan Nikolic рече @kopitar Како можеш то да знаш? Управо је важно да Исус увек има свест о своме ја. Зашто би те саблажњавало одојче, зашто не би имало свест о своме ја, поготово када је реч о личности Сина Божијег. Јер личност је та која поседује свест. Није добро, упадаш у аполинаризам као и Кратос. Није Логос био уместо људске душе и ума у Христу. А ми кроз ум/душу бивамо свесни себе. Релација коју Оваплоћени има са Оцем је друга ствар. Историјски ИСХС се освешћује кроз људску душу и ум. А релација коју Син има са Оцем је друго. Наиме, као што историјски Ис умире као Бог по људској природи. Он је остао као Логос/Син релациониран и неодвојен и од умрлог тела, и од људске душе, и од Оца. Али му мозак у умрлом телу није функционисао. Угасио се. Као што ни наш не функционише. И, сада то примени на Лк где вели да је напредовао у знању и биће ти јасно. Релацијски, тј. у персоналном односу Син је један и односи се увек на Оца, али у ономе што је узео у себе и нас је усиновио Оцу, али је једнако у релацији са сваким од спашених. Мора се размишљати у оквиру онога што Дамаскин означи као сложена ипостас. Веома је могуће да ти овде не интерпретираш погрешно Зизјуласа (као што си машио за Паламу), али се ја овде не слажем са митрополитом. kopitar, Милошшш, Bokisd and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne slažem se ni ja sa sobom Све си предао Ђури, сву вољу своју. Тања1 and Милошшш је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа. Ја те прославих на земљи; дјело сврших које си ми дао да извршим. И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде. Објавих име твоје људима које си ми дао од свијета; твоји бијаху па си их мени дао, и твоју су ријеч одржали. Сад разумјеше да је све што си ми дао од тебе. Јер ријечи које си ми дао, дао сам њима: и они примише, и познаше заиста да од тебе изиђох, и вјероваше да ме ти посла. Po ko zna koji put Jovan 17. Isus Hirstos Sin Božji kaže proslavi me Oče slavom koju imadoh u tebe prije nego što svet postade a pre toga govori o poslanju Onoga Kroz koga svet postade. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 3 минута, kopitar рече Nisam siguran da to što pričate ti i Zizi pravoslavno. Како би био сигуран када ниси православан? Имаш своја уверења као римохришћанин, тврдо се држиш тога... нема потребе да се расправљамо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Све си предао Ђури, сву вољу своју. Ja stvarno nemam problem sa njim zato me djuromisleći i vole jer ja se ne uvredim na ličnoj osnovi ništavan sam i tragač ne da spoznam Boga nego da Bog spozna moju muku da ga želim i tako prepozna mene. Ведран*, kopitar, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Октобар 30, 2017 Гости Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 А ово је вјечни живот да познају тебе једнога истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа. Ја те прославих на земљи; дјело сврших које си ми дао да извршим. И сада прослави ти мене, Оче, у тебе самога, славом коју имадох у тебе прије него свијет постаде. Објавих име твоје људима које си ми дао од свијета; твоји бијаху па си их мени дао, и твоју су ријеч одржали. Сад разумјеше да је све што си ми дао од тебе. Јер ријечи које си ми дао, дао сам њима: и они примише, и познаше заиста да од тебе изиђох, и вјероваше да ме ти посла. Po ko zna koji put Jovan 17. Isus Hirstos Sin Božji kaže proslavi me Oče slavom koju imadoh u tebe prije nego što svet postade a pre toga govori o poslanju Onoga Kroz koga svet postade. Амин :-)Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 Mislim, da je o. Zoran u pravu sto se tice svesti u Hristu. Po ovom pitanju se slazemo. Kaze sa u dogmatima , Hristos je imao razumnu dusu. ( kao i mi lljudi ) Polako sazrevanje i uzrastanje. Jer, onda bi imali Budu ( prosvecenog od pocetka ) umesto Hrista, kao deteta i coveka. Ведран*, Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 7 минута, Zoran Đurović рече Није добро, упадаш у аполинаризам као и Кратос. Није Логос био уместо људске душе и ума у Христу. А ми кроз ум/душу бивамо свесни себе. Релација коју Оваплоћени има са Оцем је друга ствар. Историјски ИСХС се освешћује кроз људску душу и ум. А релација коју Син има са Оцем је друго. Наиме, као што историјски Ис умире као Бог по људској природи. Он је остао као Логос/Син релациониран и неодвојен и од умрлог тела, и од људске душе, и од Оца. Али му мозак у умрлом телу није функционисао. Угасио се. Као што ни наш не функционише. И, сада то примени на Лк где вели да је напредовао у знању и биће ти јасно. Релацијски, тј. у персоналном односу Син је један и односи се увек на Оца, али у ономе што је узео у себе и нас је усиновио Оцу, али је једнако у релацији са сваким од спашених. Мора се размишљати у оквиру онога што Дамаскин означи као сложена ипостас. Веома је могуће да ти овде не интерпретираш погрешно Зизјуласа (као што си машио за Паламу), али се ја овде не слажем са митрополитом. Изгледа да по вама Исус Христос ступа у постојање рађањем од Оца управо Оваплоћењем. Можете ли појаснити? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja stvarno nemam problem sa njim zato me djuromisleći i vole jer ja se ne uvredim na ličnoj osnovi ništavan sam i tragač ne da spoznam Boga nego da Bog spozna moju muku da ga želim i tako prepozna mene. Свака част. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 30, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2017 пре 9 минута, Milan Nikolic рече Све си предао Ђури, сву вољу своју. Сори на упаду...шта ћу када сте ми најзанимљивији, занимљивији од женских крпица, марама, итд.... КО ти је тај Ђуро, и Ђурологија...да није можбиТ, овај Ведран*, Milan Nikolic and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука