Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Снежана рече

мене занима, када је одрастао и изградио свест о томе ко је, шта је, одакле је и где иде, да ли је могао слободном вољом да се одрекне тога, да каже није то за мене одох ја да јурим сојке?

Могао је. Прича о кушању. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

1 hour ago, Снежана рече

мене занима, када је одрастао и изградио свест о томе ко је, шта је, одакле је и где иде, да ли је могао слободном вољом да се одрекне тога, да каже није то за мене одох ја да јурим сојке?

Ja imam nekakvu kjnižicu u kojoj se tvrdi da je prema jevrejskim apokrifnim spisima Hristos ustvari bio osudjen kad je svjesno odbio na tajnom vijecanju u Sinedrionu da prihvati ulogu Mesije u političkom, državnom smislu i postane ustvari predvodnik, prvo lice opštenarodne pobune protiv Rima. Dakle prema njima on je odbio ono k čemu je bio od Jahve predodredjen i otišao si "ganjat to svoje ma šta god to bilo", nije ispunio ni Božiju volju a ni politička mesijanska očekivanja i zato je bio osudjen i uklonjen kao izdajnik, traditor istih tih mesijanskih obecanja. Za njih je to sve bila veleizdaja i ogromno razočaranje, cijela ta apolitička činost i stav Isusa Hrista te odbijanje Njegovo mješati se u tadašnju svakodnevnu, tekucu politiku iskristalizovano u riječima: "Bogu Božije a caru carevo!"

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Tako mi alaha mogao je i više od 99 :))

Не знам за Исуса, али ја сам сада постао свестан да ћу доживети Оригенову судбину!:)) Осудиће ме сабор СПЦ за јересеначалника због вас!

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vedran рече

Могао је. Прича о кушању. 

Ja mislim da On ipak nije bio ljudotinskog podrijetla i da je imao puno veci IQ od nas malih ljudotina..tako da smatram da je mali Isus od recimo 7 godina bio puno pametniji od ovih Zorana i Milana i Vedrana i nas magaraca.7896634

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

И Ис је живео своје време и морао је да напредује у знању. Александринци веле да је то било кобајаги јер је за Личност имао Логоса. Мислим да ту греше. Тако је своје преегзистенције постао свестан тек у поодмаклом добу. Вели Никодиму да је Син Човечији сишао са неба. Дакле, ту нема више никаквих двојби. - Зато је боље говорити о атемпоралности него о преегзистенцији, јер и када уведеш ово "пре" или "после" увео си темпоралност. - А иако ванвремен, морао је као свако од нас (који смо са десне Оцу "већ", тј. надамо се) одживи своју историју. Не би нас било "тамо" да нас није било "овде".

Pravoslavni su tu veru Aleksandrinaca, da je Hristos za licnost imao Logosa, i da Njegova licnost nije iz dve prirode tj. iz bozanstva i covestva (kako su to vise poimali Antiohijci (a i Lukino evandjelje je iz Antiohije) i citava (asirska) Crkva Istoka, koji su tako od pocetka verovali), vec bozanska licnost Boga Logosa ili Logosa Boga Oca ovaplocena tj.  Licnost u dve prirodeZato odgovor lezi  u cinu KENOZISA https://sr.wikipedia.org/wiki/Кеноза , Njegovog samoispraznjenja i unizenja, koje zapocinje zacecem, rodjenjem i povijanjem u pelene, pa sve do smrti  i silaska u ad. To samoispraznjenje od slave ima za posledicu i povijanje u pelene ogranicenosti Njegove bozanske svesti, znanja itd... 

- Buduci u oblicju Bozjem, jednak sa Bogom (Ocem), sebe je unizio uzevsi oblicje sluge (roba), postavsi istovetan  ljudima i zgledom se nadje kao covek, unizivsi sebe poslusnoscu do smrti...

- Ali proslavi me sada Oce slavom koju imadoh u tebi pre postanja sveta...

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Isusovo magare рече

Ja mislim da On ipak nije bio ljudotinskog podrijetla i da je imao puno veci IQ od nas malih ljudotina..tako da smatram da je mali Isus od recimo 7 godina bio puno pametniji od ovih Zorana i Milana i Vedrana i nas magaraca.7896634

Свако од нас, па и магарци, могу да мисле шта год хоће. Тако и то да је Христов IQ био висок. Иако о IQу, у оно време, не можемо уопште причати јер IQ практично мери нашу прилагођеност модерном добу. Али то је друга прича. Дакле можемо мислити, али ако хоћемо да будемо озиљнији и да се занимамо богословљем онда не можемо да мислимо шта год хоћемо, макар то нешто нама изгледало екстра побожно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Снежана рече

не знам, ако је имао свест од рођења, онда му некако дође као фејк неки, као полубожанство које је само формално дошло на земљу, по чему би се онда разликовао од полубожанстава из грчке митологије, ако сам његов суживот на земљи није стваран онда му некако дође и да су му ране лажне и васкрсење лажно, а ми не верејумо у то, зар не?

Ima još jedan moment , smrt na križu . Da li potpuna smrt ? Smrt i duše i tijela tj. Potpuno nestajanje ...ili nešto drugo?

Подели на овим сајтовима

Logos Boga Oca obavija  u "pelene ogranicenosti" svoje bozanstvo da bi se spustio do covekovog stanja... Pretvaranje Logosa u telo (i to telo tj. covecansku ili stvorenu prirodu jos neproslavljenu) neminovno podrazumeva i savrsenu smirenost samoispraznjenja od Njegovog sveznanja i savrsenog secanja, u ogranicenom telu,   koje potom, razvijajuci  se i rastuci, usvaja u svoju ogranicenu stvorenu covecansku prirodu Svoje bozansko sveznanje i slavu. To  se u bezgranicnoj meri pokazuje ostvarenim nakon proslavljenja tj. nakon Vaskrsenja i Vaznesenja. Licno za nas to ima veze, jer da nije bilo kenoze Boga Logosa nasa priroda (sustina) ostala bi neisceljena, neproslavljena i neuznesena s desne strane Boga Oca.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Vedran рече

Свако од нас, па и магарци, могу да мисле шта год хоће. Тако и то да је Христов IQ био висок. Иако о IQу, у оно време, не можемо уопште причати јер IQ практично мери нашу прилагођеност модерном добу. Али то је друга прича. Дакле можемо мислити, али ако хоћемо да будемо озиљнији и да се занимамо богословљем онда не можемо да мислимо шта год хоћемо, макар то нешто нама изгледало екстра побожно. 

:1321_womens:Pokušat cu se uozbiljiti al to ce bit jako tesko jer ja i kad se salim mislim ozbiljno..

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Благовесник рече

Pretvaranje Logosa u telo

Нетачно. Не претвара се у тело. Усваја га.

пре 45 минута, Благовесник рече

i to telo tj. covecansku ili stvorenu prirodu jos neproslavljenu

И ово није тачно. Ис говори о својој слави коју је имао пре настанка света. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

Не претвара се у тело. Усваја га.

I Logos postade telo.

пре 21 минута, Zoran Đurović рече

Ис говори о својој слави коју је имао пре настанка света. 

On svojim ovaplocenjem, stradanjem i vaskrsenjem  dovrsava stvaranje sveta, zato - slavom koju imadoh pre nastanka sveta. 

Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović

Znači li to da je čovečanska priroda imala slavu i pre nastanka sveta? Da li je onda čovečanska priroda postojala pre stvaranja sveta?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

I Logos postade telo.

Не разумеш језик Писма, зато застрањујеш као Вигдовита Зорка. Није се претворио ни у какво месо. Ниси свестан какву си глупост био изрекао. И још инсистираш. 

пре 6 минута, Благовесник рече

On svojim ovaplocenjem dovrsava stvaranje sveta, zato kaze pre nastanka sveta.

Лепо је што нас учиш... Остали бисмо слепци код очију. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Znači li to da je čovečanska priroda imala slavu i pre nastanka sveta? Da li je onda čovečanka priroda postojala pre stvaranja sveta?

Бесмислено је говорити за оно што је атемпорално да има пре и после. То је једноставна математика, али изгледа претешка за тебе. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...