Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Inače,  ja sam napisao ovo "Ja i dalje verujem da će atemporalna stvarnost pa time i konačno stanje nastupiti kada se cela tvar "izuvija" na način kako je opisan u apokalipsi."

Ne znam gde sam napisao da "znam"...

Опет мењаш тезе. Твоја примедба о моме "мислим" се односила на нешто што ја нисам ни тврдио (да молитве намају утицаја на загробно стање). Будући да сам ти објаснио да се на то не односи него на непостојање загробног ТОКА ВРЕМЕНА, онда се дакле на то и односи то моје "мислим".

Сходно томе моја примедба теби да ако "ти знаш" наспрам мога "мислим", да ми наведеш аргументе на загробни ток времена. Јер је твоја ескплицитна тврдња била да загробно постоји време будући да молитве које мењају загробно стање по теби уводе време у загробну реалност. Што сам ти показао да није тако. Ако и даље на томе стојиш онда ми покажи аргументе за загробни проток врмена.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Jer, ja sam  govorio o zivotu koji bese svetlost  ljudima. Ja sam pod tim podrazumevao bozansku prirodu koje nije pricasna grehu.

A Sin Čovečji kaže ja sam Vaskrsenje i Život.  Zašto negiraš u Sinu Božjem ljudsku prirodu?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

A Sin Čovečji kaže ja sam Vaskrsenje i Život.  Zašto negiraš u Sinu Božjem ljudsku prirodu?

Nisam valjda lud, da negiram ljudsku prirodu . :0426_feel:

Vidi, jeste Sin Coveciji, ali, kako Hristos vaskrsava svojim telom u grobu ? Sasvim je jasno, Svojim Bozanstvom i silom se dize, .... Svojim telom iz groba. 

I, Bozanstvo i telo u Vaskrslom Hristu. Tu je i ljudska priroda. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Vedran рече

Јер је твоја ескплицитна тврдња била да загробно постоји време будући да молитве које мењају загробно стање по теби уводе време у загробну реалност. Што сам ти показао да није тако.

Nisi mi pokazao, jer mi nisi dao argumetaciju da nema zagrobnog toka vremena, na osnovu promene stanja kao posledica molitvi. Osim što si rekao da svaka promena ne uvodi "nužno" i vreme. S obzirom na to da mi nemamo baš najbolje definicije vremena kako u fizici tako i u filozofiji, a na posletku i u teologiji, ja ne bih mogao da kažem da je to "nužno" .Moja eksplicitna tvrdnja nije sadržala prilog "nužno". Zato sam ti  i postavio pitanje da li razlikuješ nužno od aktualnog. Inače, kao što ti "ne znaš", tako ne znam ni ja. Zato sam i napisao ušta ja verujem. Ako nisam bio dovoljno precizan, onda se izvinjavam. Moja vera na tvoju. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

Nisam valjda lud, da negiram ljudsku prirodu . :0426_feel:

Vidi, jeste Sin Coveciji, ali, kako Hristos vaskrsava svojim telom u grobu ? Sasvim je jasno, Svojim Bozanstvom i silom se dize, .... Svojim telom iz groba. 

I, Bozanstvo i telo u Vaskrslom Hristu. Tu je i ljudska priroda. itd.

Ono što ne razumeš očigledno jeste da nema života bez Bogočoveka.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Da, sad sam pogledao ono prvo, i jeste bila moja zamena teza, ali nenamerna. 

Dopuna. Ukoliko veruješ, kako si i napisao, da molitve za pokojne služe da bi im promenile stanje na bolje, onda je to , što se mene tiče, sasvim dovoljno. Da li posle protiče ili ne protiče vreme, mislim da je od manjeg značaja i nema neke posebne implikacije, koje bi nas tangirale. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Samo da primetim, ako postoje molitve za umrle, koje po predanju crkve realno pomazu stradalnim dusama , onda su takve duse jos uvek izvan buduceg carstva, jer, ...prvo, u carstvu ne postoji promena stanja, po prirodi stvari....i, drugo, gde su onda u eshatonu donje odaje ? Gde je onda,  pre toga opsti Sud i presuda ?

Gde mogu te' molitve onda delovati, kad u eshatonu nema promene ? Cak i ako postoje donje odaje. Onda su ove molitve crkve bez ikakvog smisla i delovanja. Zbog toga i deluju molitve i moze biti promena stanja na bolje, jer, jos nije doneta konacna presuda i Sud,  koje se desava posle vaskrsenja tela.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ono što ne razumeš očigledno jeste da nema života bez Bogočoveka.

Jeste, i to je upravo ono sto se kaze, ...'У њему беше живот, и овај живот беше светлост људима.'... Sta je to VSB sto daje zivot ljudima?  Bozanstvo Hristovo, koje je i pre vremena i posle ovaplocenja isti Sin Boziji.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Nisi mi pokazao, jer mi nisi dao argumetaciju da nema zagrobnog toka vremena, na osnovu promene stanja kao posledica molitvi. Osim što si rekao da svaka promena ne uvodi "nužno" i vreme. S obzirom na to da mi nemamo baš najbolje definicije vremena kako u fizici tako i u filozofiji, a na posletku i u teologiji, ja ne bih mogao da kažem da je to "nužno" .Moja eksplicitna tvrdnja nije sadržala prilog "nužno". Zato sam ti  i postavio pitanje da li razlikuješ nužno od aktualnog. Inače, kao što ti "ne znaš", tako ne znam ni ja. Zato sam i napisao ušta ja verujem. Ako nisam bio dovoljno precizan, onda se izvinjavam. Moja vera na tvoju. 

Дефиниције о времену са овим немају везе. Говоримо о емпиријском времену, јер само о томе и можемо говорити. И то да ли је твоја тврдња, или моја тврдња садржавала "нужно" или није, је исто небитно. Избаци "нужно". Остави суштину, а то је онда тврдња да промена стања значи да имамо загробни ток времена. Ја сам ти објаснио зашто то није тако јер је могуће да молитве утичу на стање и без загробног протока времена. Ако ти то не прихваташ, ја те не могу натерати, нити желим. Али мислим да је мој аргумент солидан. 

То што си написао у шта ти верујеш, и начин на који си то повезао са осталим што си рекао оставља утисак да ти верујеш као Писмо, што имплицира да ја верујем другачије (?), вероватно не намерно. Али да ти кажем, и ја верујем што каже Писмо, то што оно експлицитно и јасно каже. Мислим да си ти ипак отишао шире од самог стиха Писма, јер си га повезао у контекст наше приче о загробном протоку или не времена, о чему оно не говори. 

Идем у Цркву. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Jeste, i to je upravo ono sto se kaze, ...'У њему беше живот, и овај живот беше светлост људима.'... Sta je to VSB sto daje zivot ljudima?  Bozanstvo Hristovo, koje je i pre vremena i posle ovaplocenja isti Sin Boziji.

Ispostas kroz koju je sve stvoreno.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ivan Marković рече

Da, sad sam pogledao ono prvo, i jeste bila moja zamena teza, ali nenamerna. 

:skidamkapu:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ivan Marković рече

Dopuna. Ukoliko veruješ, kako si i napisao, da molitve za pokojne služe da bi im promenile stanje na bolje, onda je to , što se mene tiče, sasvim dovoljno. Da li posle protiče ili ne protiče vreme, mislim da je od manjeg značaja i nema neke posebne implikacije, koje bi nas tangirale. 

Tacno tako'.

Jer, kako protice vreme do vaskrsenja upokojenim dusama, mi ne znamo i ne moze ni da saznamo ( mislim, da su mogli neki veliki oci u svojim mistickim stanjima kada su bili u blagodati Duha, koji ( duh ) i moze samo to' dati da se vidi ).

Bitnije je, da molitve uticu na zagrobnu sudbinu nespokojnih dusa, na spasenje i bolje duhovno stanje.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Ја сам ти објаснио зашто то није тако јер је могуће да молитве утичу на стање и без загробног протока времена.

Ovo dopuštam. Jer ne znam šta je vreme, pa ni ono empirijsko. Nešto napribližnije bi bilo "mera promene" ili slično. Ali naravno, to ne mora da bude istina, pa neka tako i ostane. 

пре 8 минута, Vedran рече

И то да ли је твоја тврдња, или моја тврдња садржавала "нужно" или није, је исто небитно. Избаци "нужно". Остави суштину, а то је онда тврдња да промена стања значи да имамо загробни ток времена. Ј

Ovo je bitno, ako ćemo da ulazimo u sitna creva, ali nemam sad za to snage. 

пре 9 минута, Vedran рече

Ја сам ти објаснио зашто то није тако јер је могуће да молитве утичу на стање и без загробног протока времена.

To je samo tvoja tvrdnja da je nešto moguće. Pošto ne znam šta je vreme, prinuđen sam da je dopustim. Koliko je jaka kao argument, ne umem da procenim.

пре 10 минута, Vedran рече

То што си написао у шта ти верујеш, и начин на који си то повезао са осталим што си рекао оставља утисак да ти верујеш као Писмо, што имплицира да ја верујем другачије (?), вероватно не намерно.

Da, nisam imao tu nameru.

пре 11 минута, Vedran рече

Али да ти кажем, и ја верујем што каже Писмо, то што оно експлицитно и јасно каже. Мислим да си ти ипак отишао шире од самог стиха Писма, јер си га повезао у контекст наше приче о загробном протоку или не времена, о чему оно не говори. 

moguće je, ne mogu sad na to da se vraćam, umoran sam

пре 12 минута, Vedran рече

Идем у Цркву. 

Aj, pozdrav...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...