Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Кратос рече

Pa ne slažem se u ovom delu.Realnost oko nas to demantuje(smrt),sveopšte vaskrsenje će ukinuti tu poslednju realnost.Pre da je Hristovo vaskrsenje zalog za obećanje budućeg sveopšteg vaskrsenja.

Кратосе, ово је по моме убеђењу ужасно погрешно. Али ужасно! Ко је онда победилац смрти? Свеопште васкрсење или Христос? Не може Христово васкрсење бити само "залог". 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Uf, pa mislio sam da gledamo kontekst,  ne bas svaku rec i slovo.

Ма јок. Гледамо сваку реч и слово у контексту. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

I svjetlost svjetli u tami i tama je ne obuze, dakle po tebi On je taj koji je isti i kroz Koga je sve postalo iako primi grehe na sebe nepromenjen ostade onaj Isti kroz koga je sve postalo. A šta je to sve postalo kroz Njega? I sad mi reci u kom danu je Isus Hristos kroz koga sve postade, Svetlost od Svetlosti Bog istiniti od Boga Istinitog?

Da probam da odgovorim ( sto sam obecao ). Iako, ne mogu bas 100% potpuno da razumem,  sta si tacno hteo da kazes.

Da , ako, Ga tama ne obuze, onda je On taj isti i kroz Koga je sve postalo. Ali, kako sve to cini , ( da je isti  ) ? Po bozanskoj prirodi cija je odlika , da je  svesilna i svemocna i moze da  stvara sve , ...svojim bozanskim energijama i dejstvima ( da kazemo  Palaminim terminologijama ).

U vezi,  Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, to se u Simvolu govori o bozanstvu Sina, pre svih vekova. Boga Sina jednosustnog Bogu Ocu, ....' kroz Koga ( Sina ) je sve postalo'.

Kroz Sina Jedinorodnog i Logosa, koji je pre vremena, sve je postalo.Tek u sledecem clanu ( simvola ) dolazi ovaplocenje. Znaci, Hristos je i pre vremena i u vremenu isti  Bog Istiniti.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Матусал рече
пре 3 часа, Ivan Marković рече

A šta ako je obrnuto? No, u odgovor na ovo tvoje pitanje, da se mi lepo manemo četrdesetodnevnih pomena, akoj tako kako kažeš...

Никако од чега ћу да живим. Опело, 40 дана, пола године, година,  помножено са xxxxxxx .......

Наше је да се молимо и да не померамо границе које су поставили оци наши. Верујем да се иза свега крије нека тајна и да постоје разлози због чега је тако.

Мислим да овде чак и није нужно потребно посебно истицати да је ово тајна. Јесте тајна, али то није најбоље објашњење зашто вршимо спомен умрлих тако како вршимо. Ствар је много једноставнија. Тај ток ствари, код помињања мртвих, неопходан је нама. Ми не можемо другачије описати загробну стварност него са неким просторно временским референцама. Просто због тога што смо ограничени њима. Али Писмо нас управо кроз парадоксе учи да та коначна стварност није таква. Ми не можемо другачије него са протоком времена да се сећамо њих. Јер треба знати и да има и васкрсење и суд итд. А све то кад поредамо, добијамо нешто што је у нашој димензији могуће схватити искључиво као ТОК догађаја. Иако то у оној стварности јесте дфугачије. Када би занемарили све ми би просто умрле једном бацили у земљу и заборавили на њих.

Међутим инсистирање и наметање протока времена у стварност упокојених, као да је наших 40 дана и њима 40 дана, мислим да немамо ни једног чврстог аргумента. 

А за оне који слабије капирају, или се лако саблажњују, ћу да кажем да наших 40 дана по смрти упокојеног кореспондира његовој загробној стварности и да то није само симболика него реално наше учешће у тој стварности.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Da probam da odgovorim ( sto sam obecao ). Iako, ne mogu bas 100% potpuno da razumem,  sta si tacno hteo da kazes.

Da , ako, Ga tama ne obuze, onda je On taj isti i kroz Koga je sve postalo. Ali, kako sve to cini , ( da je isti  ) ? Po bozanskoj prirodi cija je odlika , da je  svesilna i svemocna i moze da  stvara sve , ...svojim bozanskim energijama i dejstvima ( da kazemo  Palaminim terminologijama ).

U vezi,  Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, to se u Simvolu govori o bozanstvu Sina, pre svih vekova. Boga Sina jednosustnog Bogu Ocu, ....' kroz Koga ( Sina ) je sve postalo'.

Kroz Sina Jedinorodnog i Logosa, koji je pre vremena, sve je postalo.Tek u sledecem clanu ( simvola ) dolazi ovaplocenje. Znaci, Hristos je i pre vremena i u vremenu isti  Bog Istiniti.

I svetlost svetli u tami i tama ga ne obuze.

Na šta se tu misli?

Jovan kaže došao sam da vam svedočim svetlost a ja nisam svetlost. Jovan najavljuje Hirsta koji dolazi posle NJega a pre Njega je.

Ako Hrista tama nikad ne obuze u kom danu se onda taj isti Hristos nalazi?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Џуманџи рече

Стварно вам лош тај хероин... 0703_read :D Аман, 50 страна. :D

Прочитај сад свих 50 страна па хероин нећеш ни морати да купујеш 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Koliko sam procitao kod otaca , tama je je greh , dok je svetlost, ovaploceni Hrist, koji je primio telo bez uticaja greha. Zato ga tama ne obuze. itd.

Da li to znači da ako ga tama ne obuze i ostade svetlost od prvog dana da je On uvek u prvom danu?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Ne znam , sta podrazumevas, u prvom  danu  ?

Na koga mislis On ? Pa, valjda je Sin Boziji isti u sve vekove.

I kako sad nije atemporalan ako se nije promenio nikada i tama ga ne obuzeše?

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Vedran рече

Ствар је много једноставнија. Тај ток ствари, код помињања мртвих, неопходан је нама.

A ja mislio da je to neophodno njima, da bi se pominjanjem i molitvama (kao i pomenima na liturgiji) pomoglo njima da (eventualno) prevaziđu neko nepoželjno stanje post mortem koje mi vođe zovemo "pakao"...

пре 26 минута, Vedran рече

Међутим инсистирање и наметање протока времена у стварност упокојених, као да је наших 40 дана и њима 40 дана, мислим да немамо ни једног чврстог аргумента. 

Ako je gore prethodno tačno, onda im same zaupokojene molitve menjaju stanje, a sa svakom promenom uvodi se i vreme. Dakle, najjači argument su upravo te molitve-lex orandi, lex credendi...naravno, ti si ovde rekao "mislim" čime si dao na znanje da je to ovde tvoj teologumen. Ok. Ja i dalje verujem da će atemporalna stvarnost pa time i konačno stanje nastupiti kada se cela tvar "izuvija" na način kako je opisan u apokalipsi.Sve do tada možemo da menjamo stanje naših mrtvaka kao Crkva kroz zaupokojene molitve? Jer ako oni odmah vaskrsnu u "stanje života", koji će im moj molitve. Mogu da ih se sećam i na druge načine. Ako vaskrsnu u "stanje suda", ali tako da odmah stupe u atemporalnost "onda vremena više neće biti", pa im opet slabo šta pomaže. 

Подели на овим сајтовима

Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.

У њему бјеше живот, и живот бјеше свјетлост људима.

И свјетлост свијетли у тами, и тама је не обузе.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Pa, Bog je uvek bezgranican i beskonacan, po toj prirodi bozanskoj.

Zar nisi malo pre rekao da ga tama ne obuze i kao Sina Čovečjeg, dakle u kom danu je Sin Čovečji?

A u kom danu tamni sine si ti ili ja?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...