Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Кратос рече

A gde se tu vide dva vaskrsenja?

Питај Боксита. Јер он говори да прво има васкрсење мртвих а после тога временски иде васкрсење живих.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Питај Боксита. Јер он говори да прво има васкрсење мртвих а после тога временски иде васкрсење живих.

Pa ne bih rekao da je tako,prvo vaskrsenje mrtvih u Hristu a potom preobražaj živih,Pavle kako kaže nećemo svi umreti ali ćemo se svi pretvoriti u tren oka.Sad ako to pretvaranje razumemo isto kao i vaskrsavanje mrtvih u Hristu,u smislu oblačenja u neraspadljivost onda je i to isto tako vaksrsenje na neki način s tim da je bez smrti tela već njegovim trenutnim preobražavanjem.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Кратос рече

Pa ne bih rekao da je tako,prvo vaskrsenje mrtvih u Hristu a potom preobražaj živih,Pavle kako kaže nećemo svi umreti ali ćemo se svi pretvoriti u tren oka.Sad ako to pretvaranje razumemo isto kao i vaskrsavanje mrtvih u Hristu,u smislu oblačenja u neraspadljivost onda je i to isto tako vaksrsenje na neki način s tim da je bez smrti tela već njegovim trenutnim preobražavanjem.

Како сад? Ако имаш прво а потом друго: пре и после, како нису 2 васкрсења? И онда имаш и 2 суда, јер прво мртви излазе а потом живи... - Говорим ти по Бокситу...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Da bi potvdio ovaj svoj zakljucak i da bi sam ( zakljucak ) bio verodostojniji,  neveo sam i citate od Pavla i Zlatoustog gde se vidi, da je vaskrsenje, zaista buduci dogadjaj za sve ljude kada bude kraj istorije i Drugi Hristov dolazak.

Зашто се у писму каже ,, Ево, Он долази са облацима, и угледаће га свако око, и они који га прободоше; и заплакаће због њега сва племена земаљска. Да! Амин. ,, откр. 1,7

Како ће га сви угледати  истовремено?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Како сад? Ако имаш прво а потом друго: пре и после, како нису 2 васкрсења? И онда имаш и 2 суда, јер прво мртви излазе а потом живи... - Говорим ти по Бокситу...

Ja to shvatam kao istovremeno,znači ustaju mrtvi u duhovnim telima a živi se preobražavaju.U tren oka.

Isto tako i kod suda ustaju mrtvi na sud i istovremeno se sudi onima koji se zateknu živi.

Dva vaskrsenja po meni nisu vremenska već se razlikuju po tome što je jedno sud i prekor večni a drugo na slavu i život večni.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Зашто се у писму каже ,, Ево, Он долази са облацима, и угледаће га свако око, и они који га прободоше; и заплакаће због њега сва племена земаљска. Да! Амин. ,, откр. 1,7

Како ће га сви угледати у истовремено?

Па зато што је земља равна и има само неколико тисућа спашених...:))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Ja to shvatam kao istovremeno,znači ustaju mrtvi u duhovnim telima a živi se preobražavaju.U tren oka.

Isto tako i kod suda ustaju mrtvi na sud i istovremeno se sudi onima koji se zateknu živi.

Dva vaskrsenja po meni nisu vremenska već se razlikuju po tome što je jedno sud i prekor večni a drugo na slavu i život večni.

Тако и ја, али Боксит не. Видиш да си добро разумео истовременост иако се тамо говори о пре и после?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Матусал рече

Како ће га сви угледати  истовремено?

Nije meni postavljeno ali probaću da odgovorim,putem nestvorenih božanskih energija koje su sveprisutne i kojima Bog održava i upravlja svetom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Nije meni postavljeno ali probaću da odgovorim,putem nestvorenih božanskih energija koje su sveprisutne i kojima Bog održava i upravlja svetom.

Мудро збориш док не видиш да ветрови подижу таласе:))) 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Па зато што је земља равна и има само неколико тисућа спашених...:))

A Isus će se pojavi na sred kupole nebeskoga svoda i će ga vide sve oči...12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Ако ће га сви угледати истовремено са различитих места и временских раздобља, да ли је онда долазак Христов временски догађај или ванвременски тј. крај овога века и времена и наступање есхатона? А а по тој логици опште васкрсење неће бити у времену.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ништа ново нема под сводом небеским :-)

Све је исто, само се људи мењају!

Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Zoran Đurović рече

Јел ти то у безумљу своме проповедаш 2 васкрсења?

Zar nisu ovo citati od apostola Pavla ?

Moram malo da se nasalim, ako on, propoveda 2 vaskrsenja, onda i ja isto . :945729:

Naravno, da je jedno vaskrsenje svih iz mrtvih i jedan sud.

Samo sto Pavle, detaljnije objasnjava, sta i kako to sve ide. itd

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Samo sto Pavle, detaljnije objasnjava, sta i kako to sve ide. itd

Da, govori o 2 vaskrsenja, jednom pre a drugom posle... @Кратос те чуо!:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече
Кратки курс из догматике
Опет Јустин, иста мета, исто одстојање: „Пошто је Бог премудро створио свет слободним дејством свемоћне воље своје, то се свет јавља као нешто спољашње за Бога, као нешто што није постало из суштине Божје. Једино се из суштине Божје рађа Син Божји и исходи Дух Свети. 'Твар није постала из суштине Божје, вели свети Дамаскин, него је вољом и силом Божјом приведена из небића у биће, те промена не додирује природу Божју. Рађање значи да Онај који рађа производи из своје суштине Рађаног, који Му је сличан по суштини; но стварање и грађење значи да творац и градитељ производи од онога што је спољашње, а не из своје суштине, и то Му је апсолутно неслично по суштини'“.
Дамаскин, један од омиљених Паламиних аутора, јасно вели да је само Син из суштине Оца, а стварање дефинише оним што је од Нисенца још звано „спољашњим у односу на Бога“ или „оним што је око Бога“. Јер ако би нешто било из или кроз суштину, то би унело промену у самом Богу.
Богохулни МН неће да чита даље Паламу: „Према томе, није тачно да je Божја суштина једина беспочетна реалност, a да су све остале реалности створене природе. Сада бих у овом излагању... укратко изразио неверовање да не само божанске силе (које Оци обично зову природним енергијама), него и нека дела Божја немају свој почетак, што и Оци исправно тврде. Није ли било потребно да промислитељско дело постоји пpe стварања, да би све што je створено настало у времену из небића? Не беше ли нужно да божанско знање спозна нешто пpe него гa изабере, чак и ван времена? Како онда може следити да je божанско предзнање имало свој почетак?... Постоји један беспочетан промисао — Божји... Ипак, промисао није божанска суштина, те отуда ни јединствена беспочетност није Божја суштина“.
Према Палами, али не и само према њему, Бог кроз промисао ствара и одржава творевину у постојању. А промисао није божанска суштина. Да јесте, онда би МН могао да каже како се кроз њу ствара. То, као богохулно резоновање, Оци одбијају. Зато лепо вели Игуман Светог Манастира Григоријата на Светој Гори: „Бог је Својим нествореним енергијама створио свет и наставља да га ствара. Бог Својим енергијама даје нашем свету суштину и биће... Ми се, дакле, сједињујемо са Богом кроз Његове нестворене, Божанске енергије а не кроз Његову Суштину“.[1]

[1] https://svetosavlje.org/obozenje-cilj-covekovog-zivota/8/

Trebalo je da razumete da niko od nas ni ne pominje stvaranje ,,iz suštine" Božije. Naveli ste neki citat igumana kako se mi ne sjedinjujemo sa Bogom ,,kroz suštinu" Božiju, ali kakve to veze ima sa ovom pričom o stvaranju?

Da se mi ne sjedinjujemo sa Bogom ,,kroz suštinu" Božiju je uzvišena i ispravna misao. To može biti ključno kada je reč o eshatološkom postojanju, samo to je tvrda hrana za vas koji ste već skršili sebi zube.

Palama je toliko jasan, da je teško shvatiti kako možete biti toliko drski da izvrćete celu priču. Takvu podmuklost za koju ne možete imati opravdanje jer se gradite znalcem, Crkva odavno nije videla na delu.

Tvrdite da je Palama naveo stvaranje ,,kroz suštinu" Božiju kao ukaz na Varlaamovo mišljene. To je takva kleveta na sveto Palamino učenje, takvo izvrtanje smisla koje činite, da ne znam šta bih vam mogao reći šta zaslužujete.

Neka čitaoci sami procene o čemu je reč i kakav je kontekst, da vide da je to lično Palamina misao i njegovo stanovište:

- БОЖАНСКА СУШТИНА И ЕНЕРГИЈЕ

III. ii. 5.

Волео бих да питам овог човека зашто тврди да je само божанска суштина беспочетна, док све остало потиче од створене природе, и да ли он сматра да je та суштина свемоћна. Другим речима, да ли она има способности познања, пророковања, стварања, сведржитељства; да ли има промисао, силу обожења, и, једном речју, да ли има све остале, њима сродне, особине? Jep, ако их нема, онда ова суштина није Бог, иако je сама беспочетна. Ако пак има те моћи, али их je постепено стицала, онда je некада била и несавршена, другим речима, није била Бог. Ако ли je опет имала ове особине вечно, онда следи да je не само божанска суштина беспочетна, него и свака њена сила. Ипак, постоји само једна беспочетна суштина, a то je божанска суштина; ниједна од сила која обитава у њој није суштина, што значи да су све оне нужно и увек у суштини Божјој. Грубо говорећи, оне постоје у божанској суштини, исто као силе чула у ономе што ce назива заједничким духовним чулом душе. To je очигледно, сигурно, и прихваћено учење Цркве! Пошто постоји само једна беспочетна суштина — Божја, остале суштине су створене и настају кроз ову једину беспочетну суштину, једино способну да ствара друге суштине — исто тако, постоји само једна беспочетна промислитељска сила, и то Божја, док су све остале силе створене природе; исти je случај са свим осталим природним силама Божјим. Према томе, није тачно да je Божја суштина једина беспочетна реалност, a да су све остале реалности - Божје силе, енергије и атрибуди - створене природе.

Свети Григорије Палама, Тријаде, Београд-Шибеник 2008, стр. 178

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...