Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

О, Видовита Зорко! О, Новојављени тумачу Отаца! О, лутко Духа Светога!
Сада ћу да ти демонстрирам у какав понор безумља те је довела твоја умишљеност и лењост. Постидећеш се ваљда Јустина Поповића, који у Догматици 1 пише: „Бог је Творац и садржине и облика света; Он је материју и створио и дао јој облик; то значи: Он је створио свет из ничега, а не из неке материје која је постојала пре света, нити из своје божанске суштине“.[1]
Даље: „Безбожна је, уче Оци, бесмислена je, и богохулна мисао: да je Бог произвео свет из своје суштине или из већ постојеће материје... Бог није створио свет из себе, из своје суштине, већ из ничега... 'Твар је произашла не из суштине Божје, него је вољом и силом Божјом приведена из небића у биће'. Почетак свога постојања свет је добио по вољи Божјој, стога је он у односу према Творцу нешто спољашње (έξωθεν)“.
Сада узми и звекни главом 3 пута у зид, јер изгледа да ти само на то радиш. - Ако си добро звекнуо, сада слушај наставак поуке Авине: Или је Палама луд па је измислио другачије учење у односу на Оце, или си се ти прешао и Варламов став побркао за Паламин. Биће да је ово друго, јер тешко да је Палама изрекао безбожан, бесмислен и богохулни став. Такав став је теби својствен, а не и Палами. Јер - покуша Ава да те назида, али те је гордост ослепила - по Варламу само су 2 реалности: божанска суштина и све што је створено из те суштине. Зато он говори о створеним енергијама као и о створеним бићима. Он нема друге могућности него да каже да је све из суштине Божије, док Палама говори о нествореним енергијама кроз које Бог ствара.
Да ли ти је сада јасно? Ако није, ти се попни на неко високо дрво и скочи са њега и добро се угрувај, а онда се врни да поново ово прочиташ. Ако ти ни после тога није јасно, остаје ти као екстремна солуција Бранков мост...

[1] https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/31/

Nastavljate sa nerazumevanjem. Naravno da nema stvaranja ,,iz suštine" Božije, nego je pravilno reći da tvorevina nastaje ,,kroz suštinu" Božiju ni iz čega, što se podrazumeva, tu je Palama kristalno jasan.

Vama ne ide trijadologija, obični ste hard-disk teolog kakvi mogu biti i ateisti. Sve više produvavate i bljutavite.

Vaša umišljantska teorija pokazala je da patite od ozbiljnog poremećaja. Postavili ste samog sebe u poziciju Eshatona i umislili ste da već odande delate, da je već opravdana sva vaša drskost.

Da ste imalo normalni, vaš umišljaj biste iskoristili na razumniji način, postavili biste sebe već u pakao i ne biste glumili učitelja. Ustvari, vaša teorija je tragedija kako god.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Vedran рече

.... Отец! Можда вас је избацио из такта и изнервирао, а можда и није, него сте просто тако реаговали. Али зашто Бранков мост? Није требало. :(

Slažem se ali bitisanje u Božanskoj suštini jeste brankov most.

Ne znam koga bi više o.Zoran mogao i da sablazni jer pre toga odredi odrednicu života i odrednicu koja te vodi u smrt i reče ti promeni mišljenje, podučavaj se jer ako to ne učiniš onda si an brankovom mostu.

A suštinska razlika kod Milana Nikolića jeste da te ništa ne poduči već da ti kaže da si poremećen jer je on to tako video i to na bliv od 5 sekundi.

Pri tom kanonskom popu govori kako svoje pulene vodi kao kerove sa vidljivim psihičkim poremećajima, ne poznavajući ni njegov život ni porodicu (za koju mogu reći da je jedna predivna i vredna Hrišćanska porodica u svakom pogledu i sa eminentnim prijateljima koji razumevaju ono što je izrečeno.

Teška je rasprava kad doktoru teoogije pripisuješ da iskrivljuje oce radi svog ludila a nisam sreo ( a puno sam sreo poznatih sveštenika i vladika koji bi spočitavali teološki rad oca zorana a to ne rade već uče od njega)

Njegov pristup za razliku od vređanja prvo ima pouku života pa ako neko ne razume pouku života onda mu predočava pouku smrti i sigurno nije rekao Milanu Nikolići da je poremećen i da skače sa mosta nego da sedne sagleda i uči od otaca ono što oci pišu a ne ono što on želi da su oci napisali.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Milan Nikolic рече

Vama ne ide trijadologija, obični ste hard-disk teolog kakvi mogu biti i ateisti. Sve više produvavate i bljutavite.

Kaže čovek koji zbog trijadologije jeste i biće na odobravanju poruka.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

Нисам коментарисао отачке цитате него твоје коментаре и закључке. Не читаш пажљиво шта пишем. Што није најстрашнија ствар на свету, али ако тако непажљиво читаш и Оце онда ти не ваља работа.

Sta je ovo Vedrane ? Kakva je ovo  retoricka igra recima ? :blush:

Blago recemo, malo sam u soku. Ali, nema veze.

Da li si ti citao pazljivo taj moj ( dugacak ) tekst ? Vedrane ,u njemu sam naveo ovaj citat  od apostola Pavla :

Али сваки у свом реду: новина Христос; а потом они који вероваше Христу о Његовом доласку."

Vedrane, brate, prijatelju, da li treba tumaciti ovu recenicu, gde Pavle govori o nasem vaskrsenju ? Da li je dovoljno jasna i razumljiva i za nas , proste ljude ? Na ovoj recenici se zasnivaju i moji komentari i zakljucak. Ili, na ovoj recenici od Zlatoustog :

""Ако ко по слабом свом поимању други доказ и залог о будућем васкрсењу жели, томе је Бог довољно даровао када је благoдат Светога Духа преизобилно излио. "

Najdrazi Vedrane, da li oboje jasno vidimo sta pise blagoglagoljivi Zlatoust ? Opet, na tome , izvodim svoje komentare i zakljucke u mom tekstu. 

Da ne navodim dalje, Damaskina i sv.Justina Popovica i njihove citate. Zbog toga , smatram, da je ovaj tvoj komentar , moram da kazem, maliciozan i totalno neobjektivan. Pogotovo sto vidim, tvoje dalje citate na moje postove.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

Видиш за разлику од тебе ја пажљиво читам шта ти пишеш, чак нисам ни уморан. Још сам и јогурт појео (нисам имао сира :)). Али поред свега тога ја не разумем ово горе што си написао. 

Ako mozes, da se na ovakav stil pisanja,  obracas meni, bilo bi super. Ako ne mozes, nema veze.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Снежана рече

@Vedran ,

јел могу ја једно питање да поставим?

Зашто имамо сећања/успомене?

Vidi ima jedna stvar u molitvi: I oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim.

To sećanje bi trebalo Bog da izbriše kao opterećujuće a ostavlja ga kao neopterećujući nauk.

Nadalje da li ćemo u Carstvu imati sečanje. Pa imaćemo više od toga, biće izbrisano sve što smo učinili jedni drugima loše i ostaće ono Božansko što smo delili u Hristu a ne van Njega i jedna Božanska stvar koju izreče Hristos glasi U Carstvu ćete se svi poznavati. Poznavati kao pričesnici Božanskih energija potpuno van bola i svega što nas danas ponekad stavlja u duboka i nerazjašnjenja stanja.

Poznavaćemo se Snežana. :)

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Ne mogu da verujem da me ti opet smaraš.:)

Veruj jer ili piši o triodologiji ili se mani ličnih pretnji šamaranjima i omalovažavanja invalida jer kao takav ne zaslužuješ ni ovu ni ostale teme.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Blago recemo, malo sam u soku

Боки не драми молим те! Види, шок није перманентно стање. Због тога, кад те прође шок врати се на претходне поруке и прочитај, ако хоћеш, па ћеш видети да сам коментарисао искључиво твоје коментаре, а не отачке цитате. Могао сам и ја да будем шокиран кад си ми то спочитао. Јер то није коректно.

Прочитао сам твој текст, и нисам коментарисао то што нисам коментарисао (отачке цитате). Да ли ти је то јасно? И ја генерално не говорим о ономе што не говорим. Не треба да читаш између редова. Не можеш моју поруку прочитати и онда замислити да ја ништа нисам прочитао из твоје поруке и да ја ништа нисам схватио и да оно што кажем односи се на све што ти замислиш а што ја експлицитно нисам рекао. То није коректан начин разговора. Јасно сам навео делове поруке које коментаришем. Јасно сам написао на шта се коментар односи. Јасно сам написао своје мишљење о истима. И ти можеш да га проичиташ, да га не читаш, да га прокоментаришеш, да га прихватиш, одбациш, шта год хоћеш. Али не можеш да импутираш. Чак сам био суздржан од тога да будем критичан јер сам желео да имамо дијалог ценећи твој труд да ове цитате наведеш. А ти се сад шокираш и исчуђаваш. Због чега?

А сад да ти јасно и недвосмислено кажем ово што сам управо покушао да ти појасним. Мени су ове Апостолске и отачке реченице неспорне. У твоме тумачењу истих ја налазим елементе за које ја сматрам да треба боље или јасније рећи. То је све. Узми или остави, или ако хоћеш чуди се и шокирај. Шта да ти радим. Ту нема ништа скривено нејасно а нарочито не малициозно.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Ne mogu da verujem da me ti opet smaraš.:)

А ти узми и пребиј га, јер ти разумска аргументација не иде од руке!:))

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

Ako mozes, da se na ovakav stil pisanja,  obracas meni, bilo bi super. Ako ne mozes, nema veze.

Једно пет пута прочитах ову реченицу, и стварно не разумем њен смисао. Опрости. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vedran рече

Можеш ли ми навести неки извор учења да након наше смрти ми обитавамо у просторно временској димензији?

Vrllo je jednostavno.

Zar nije dovoljno sto je nasa Crkva ustanovila zaupokojene molitve za nase duse ? Da li to upucije na to, da mi postojimo i obitavamo u drugom, duhovnom svetu , u kome stanuju i andjeli ?

Cemu onda molitve ? Cemu nada Crkve i vernika, da molitve pomazu onim upokojenim , koji su dusama u tom duhovnom svetu ? Da li je to samo obicna igrarija recima i metafora ? Da li su sveti oci koji su pisali te molitve, koje je crkva prihvatila, pisali bez jasnog uvida u znacenje i realnost ovih molitvi na duse umrlih ?

Cemu onda nada Crkve, u ovim molitvama, na milost Boziju, da ce pomilovati duse ?

Nije ova prica Vedrane, neka igrarija i pusto filosofiranje. :0201wink:Nije, sve u Crkvi je ustanovljeno sa dubokim teoloskim razlogom i radi spasenja nasih dusa. 

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Milan Nikolic рече

nego je pravilno reći da tvorevina nastaje ,,kroz suštinu"

Najpravilnije bi bilo reći kroz Logos a On obuhvata i suštinu i Ipostas i božije nestvorene energije s tim da je su energije maximalni domet stvorenog sveta u bogopoznanju kolko ja znam.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pri tom kanonskom popu govori kako svoje pulene vodi kao kerove sa vidljivim psihičkim poremećajima, ne poznavajući ni njegov život ni porodicu (za koju mogu reći da je jedna predivna i vredna Hrišćanska porodica u svakom pogledu i sa eminentnim prijateljima koji razumevaju ono što je izrečeno.

Ја искрен да будем немам уопште жеље да разговарам са људима који су (1) неваспитани (2) притворни и лукави. А по једно из сваке категорије се овде појавило. 

А са свима осталима могу да разговарам чак и кад се не слажемо и доживљавам их као ближње. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Боки не драми молим те! Види, шок није перманентно стање. Због тога, кад те прође шок врати се на претходне поруке и прочитај, ако хоћеш, па ћеш видети да сам коментарисао искључиво твоје коментаре, а не отачке цитате. Могао сам и ја да будем шокиран кад си ми то спочитао. Јер то није коректно.

Прочитао сам твој текст, и нисам коментарисао то што нисам коментарисао (отачке цитате). Да ли ти је то јасно? И ја генерално не говорим о ономе што не говорим. Не треба да читаш између редова. Не можеш моју поруку прочитати и онда замислити да ја ништа нисам прочитао из твоје поруке и да ја ништа нисам схватио и да оно што кажем односи се на све што ти замислиш а што ја експлицитно нисам рекао. То није коректан начин разговора. Јасно сам навео делове поруке које коментаришем. Јасно сам написао на шта се коментар односи. Јасно сам написао своје мишљење о истима. И ти можеш да га проичиташ, да га не читаш, да га прокоментаришеш, да га прихватиш, одбациш, шта год хоћеш. Али не можеш да импутираш. Чак сам био суздржан од тога да будем критичан јер сам желео да имамо дијалог ценећи твој труд да ове цитате наведеш. А ти се сад шокираш и исчуђаваш. Због чега?

А сад да ти јасно и недвосмислено кажем ово што сам управо покушао да ти појасним. Мени су ове Апостолске и отачке реченице неспорне. У твоме тумачењу истих ја налазим елементе за које ја сматрам да треба боље или јасније рећи. То је све. Узми или остави, или ако хоћеш чуди се и шокирај. Шта да ти радим. Ту нема ништа скривено нејасно а нарочито не малициозно.  

Vedrane da sam tvoj ljuti protivnik ali posle toliko strpljenja i preciznosti i uzdržavanja ljubavi radi ukazivanja gde je nešto dobro a gde bi moglo biti bolje shvaćeno i sročeno, prosto bi me bilo sramota reći kako ti ne čitaš ono što pišem i ne razumevaš namerno oce koje prinosim a da se pri tom na oce osvrnuo i nisi.

Zaista mi  je žao da se ne vidi ljubav koju pokušavamo da uspostavimo ali mi imamo ustvari ovde problem antiekumenizma protiv ekumenizma koji po svaku cenu želi dokazati kako smo ekumenisti nepismeni i iskrivljeni po svojoj prirodi te tako doživljavamo i oce, što je van svake ljubavi koju bi teologija kao nauka trebala da ponudi.

Pa i Origena čitaš ponekad sa zadovoljstvom iako ne prihvataš njegovu jeres koju je izrekao i na kraju umesto prepoznavanja ljubavi mi se susrećemo sa time da nekoga lično vređamo a ako vređamo antiekumeniste mi vređamo lično i svete oce što je po meni razdražujuće i baš mi pomućuje misli šta opšte dalje i pisati.

Sa takvim stavovima mi se suočavamo da se svaka tema zatvori neverovatnim ličnim uvredama upravo prema onim ljudima koji iz ljubavi žele da pišu o Hristu Isusu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...