Jump to content

Омилија владике Атанасија Јевтића: "Примат" Светог Јована Богослова над апостолом Петром

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, Zayron рече

Слабо диваним чешки...

Ал нешто сумњам да Је било шта показао сада као коначан одговор. 

Уствари показао је одавно шта је Црква а шта није, али још само да ви то схватите. А ово горе сам написао у смислу да нисте у праву.

Него колико је лук братац?

Подели на овим сајтовима

Дивно! @Volim_Sina_Bozjeg @александар живаљев И ја сам вама делим тај осећај! :sunce:

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Слабо диваним чешки...

Ал нешто сумњам да Је било шта показао сада као коначан одговор. 

Уствари показао је одавно шта је Црква а шта није, али још само да ви то схватите. А ово горе сам написао у смислу да нисте у праву.

Него колико је лук братац?

Shvatili smo mi to davno. Luka ovdje nemamo, samo cibulu a placa se češkim krunama. A svetog Amvrosija to nece interesovat uopšte, ni luk, a ni cibula, postavio sam njegov citat pa se obracaj njemu za sve ostaloi! :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Shvatili smo mi to davno. Luka ovdje nemamo, samo cibuliu a placa se češkim krunama. A svetog Amvrosija to nece interesovat uopšte, postavio sam njegov citat pa se obracaj njemu za sve ostaloi! :) 

Па колико је цибула у крунама? 

Обраћам се Св. Амвросију у молитвама свакако. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Mislio sam na objašnjenje tog citata da mu se radi toga obratiš, on je autor. 

Cibulka je ovdje :) 

https://www.akcniceny.cz/zbozi/zelenina/cibule-a-cesnek/v

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zayron рече

Naravno da nije on jedini, ima ih koliko hoceš, o tom sam vecf negdje pisao ali smo se došli da apsurdne situacije gdje ste vi na svakog daljeg svetog Oca prije 1054. koji je nešto pozitivno rekao o tom, dakle priznavao a ne osporavao prvenstvo sv. Petra govorili, no, to je samo on, ne može se samo na osnovu njega ili toga misliti o tom tako itd. Radi toga sam i prestao raspravu o takvim stvarima i ne budem se s vama više nadmudrivat, ovdje sam morao intervenisati jer ovo je u nebo vapijuce kako se sve da izokrenuti kad se to hoce. Šta si mislit o tome kad ne respektujete izjave ni svojih svetitelja i svetih Otaca. :) 

Koliko se secam, tamo na nekoj temi smo raspravljali o tome.

Tamo smo raspravljali i o papskom primatu i o citatima otaca. I, nije bas tako kako pricas,:0201wink: ali, da ne otvaramo temu i ovde.

Подели на овим сајтовима

Inače sam se oglasio na ovoj temi jer primjecujem da je posljednje vrijeme ta vaša homiletika ili omiletika u dosta velikoj i ozbiljnoj krizi. Uglavnom ta koja se tiče ekumenizma ili je u nekakvoj vezi s njim. Na primjer ovo, pripodobnit sve "inoslavne" - "Judama" je zaista dosta jaka kafa, s tim baš mnogo uspjeha u ekumenizmu ne polučite. :) 

Čini mi se da je rasprava o "primatu ili prvenstvu sv. Jovana nad sv. Petrom" sasvim isforsirana, umjetno stvorena, suvišna i ne daje mnogo smisla jer kod sv. Petra se zna tačno o čemu se radi - tome što se u teologiji naziva "Petrovom službom" i s njom spojenim primatom, prvenstvom u Crkvi a primat sv. Jovana na nikakav način ne suvisi sa sv. Petrom i ako vec neko povjeravanja Bogomajke, Presvete Bogorodice sv. Jovanu Bogoslovu naziva "primatom" onda je, uzmimo to ako cemo vec tako "primat, prvenstvo sv. Jovana nad svim ostalim apostolima" a ne samo nad sv. Petrom u tačno odredjenoj stvari tj. u "službi Presvetoj Bogorodici" A te dvije službe se medjusobno ne isključuju niti učešce u jednoj obezvredjuje drugu. (Inače se tako naziva jedan od najvecih katoličkih redova za koji uopšte ne znate jer slučajno nema ni jedan aktivni manastir na Balkanu, ni u Sloveniji, ni u BiH a ni u Hrvatskoj, u Dalmaciji su nekad bila mislim dva njihova manastira, u Češkoj nekoliko takodjer: a njihovo poslanje je molitveno služenje Bogorodici) 

https://en.wikipedia.org/wiki/Servite_Order

http://servidimaria.net/sitoosm/it/index.html

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bokisd рече

Koliko se secam, tamo na nekoj temi smo raspravljali o tome.

Tamo smo raspravljali i o papskom primatu i o citatima otaca. I, nije bas tako kako pricas,:0201wink: ali, da ne otvaramo temu i ovde.

Pa tamo je to završilo baš tako jer ste umjesto da odgovorite argumentima samo pisali na svakog dalljeg kojeg sam naveo ili on to nije mislio tako, ili to je bio samo on, ili kad sam ih ja izvukao nekoliko desetaka svetih Otaca, to je bilo samo nekoliko desetaka takvih itd. Neozbiljno i zato sam je ukončio. Pri tom nije ni išlo toliko o taj sam primat vec se rasprava vodila da li je u prvom milenijumu postojao kao pojam i ja sam dokazao da zaista jeste, da su sveti Oci o njemu pisali i šta sve i da ga nismo mi izmislili iz ničega ništa tek 1054. godine ili kada vec to kao što to mnogi od vas tvrde.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zayron рече

Pa tamo je to završilo baš tako jer ste umjesto da odgovorite argumentima samo pisali na svakog dalljeg kojeg sam naveo ili on to nije mislio tako, ili to je bio samo on, ili kad sam ih ja izvukao nekoliko desetaka svetih Otaca, to je bilo samo nekoliko desetaka takvih itd. Neozbiljno i zato sam je ukončio. 

Mislim da nije bas tako bilo. Na mnoge stvari ti je odgovoreno.

Koliko se secam, povukao si se sa teme, sa obecanjem da ces napraviti neki 'sajt' ( blog, tako nesto ), na kome ces postaviti neke svoje  tekstove i citate na srbskom jeziku. Tako smo i zavrsili, nije bilo potrebe za daljom pricom.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Mislim da nije bas tako bilo. Na mnoge stvari ti je odgovoreno.

Povukao si se sa teme, sa obecanjem da ces napraviti neki 'sajt' ( blog, tako nesto ), na kome ces postaviti neke tekstove na srbskom jeziku. Tako smo i zavrsili, nije bilo potrebe za daljom pricom.

Dokazali ste isto sve kao i sad sa sv. Amvrosijom. Ja sam naveo šta je rekao u svojoj propovijedi o tome a vi ste na to odgovorili: Koliko je luk? Tako. :) 

Подели на овим сајтовима

Mnogi svetitelji su bili u nekoj zabludi, što si toliko opsednut pojedinim mišljenjima. Kada neki od velikih sabora bude odlučio o tome, onda ćemo razgovarati.

Molim te da više ne dosađuješ o vašim dogmatima. Niko ne zna za primat osim kao nešto čisto počasno.

Tek ćemo voditi razgovore o smislu primata koji je u unutrašnjem životu Svete Trojice, Boga našega, jednoga - i prvoga - Oca, i drogoga Sina i trećega Svetoga Duha.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Mnogi svetitelji su bili u nekoj zabludi, što si toliko opsednut pojedinim mišljenjima. Kada neki od velikih sabora bude odlučio o tome, onda ćemo razgovarati.

Molim te da više ne dosađuješ o vašim dogmatima. Niko ne zna za primat osim kao nešto čisto počasno.

Tek ćemo voditi razgovore o smislu primata koji je u unutrašnjem životu Svete Trojice, Boga našega, jednoga - i prvoga - Oca, i drogoga Sina i trećega Svetoga Duha.

Потписујем. Само погрешна адреса :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

OK Vec sam to zapisao. Sv. Amvrosije je bio u zabludi. Tako to imamo riješeno. Hvala na objašnjenju. Trebalo mi je to odmah past na pamet, kako se samo toga ne sjetih ja. :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...