Jump to content

Да ли је Слобода по својој суштини само осећај?

Препоручена порука

пре 6 минута, Bokisd рече

Ne znam, nisam se bas udubljivao u pricu, da je svojstvo slobode, da mozemo da kreiramo ( izbor ).

Ja to vise gledam , onako prosto, pragmatski. Verovatno postoji u filosofiji najvecih ( filosofa ) i o tome sto pricas. 

Osnovno svojstvo slobode je da ne postoje bilo kakva ograničenja.Granica ruši slobodu.Bog je slobodan jer ne poznaje bilo kakva ograničenja.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, Филозоф рече

Nista da ga ,,spreci" vec da je to iluzija da uopste imas slobodu da biras. Tj mozak bira na osnovu informacija, a ti samo imas utisak da se tako izrazim da si ti izabrao. Dakle ne bas nesto na sta ti mozes da utixes

Dobro, mozda je to neka druga prica. Nisam bas 100% upoznat sa teorijskim objasnjenjem slobode. Ja pricam, onako iz glave, prosto shvacen pojam slobode.

Inace, ovo sto si pomenuo inoformacije, pade mi na pamet, da li mozemo shvatiti izbor izmedju dve stvari, i putem tih informacija o izboru. Ono, dato ti je sve, tvoje je samo da izaberes izmedju dve stvari. Recimo, izmedju dobre i lose stvari , kao dve informacije ?

Подели на овим сајтовима

Pa da, upravo tako! Vekovima nasi svetitelji, bogonosci, teolozi I vernici znaju/veruju da Istina oslobadja! Vladiki Grigoriju je duhovni otac Vladika Atanasije koji je jedan od najcenjenijih teologa danasnjice. Ako zelite, na website , mislim da je www.atanasije.org tako nesto, tamo ima dosta video zapisa sa njegovim predavanjima, pa pogledajte...

Подели на овим сајтовима

Размишљам нешто, не идеалистичка слобода у смислу свемоћи супермена или зевса, па ни Бога сведржитеља, свестворитеља који је имао слободу да буде нестворен.

Водим се човековој природи познатим доменима и записаним искуствима у религији и науци. 

Било је добро питање у коментарима изнад дали човек може да подигне 1Т руком. Знамо да може да је подигне са механичком справом за скретање силе типа полуге или чекрка. Али тада ће померивши руку за 1 метар да подигне тежину од 1Т за 1 цм теоретски. Док реално то би било подизање од површине за разлику од 0.8 до 0.9цм. Човек је успео, за вишу дистанцу подизања мора да хода јер рука има ограничен радијус.

Док у Нови Завет пише да онај који има веру као зрно горушно може да подиже брда цела са свога места, само помисли својом, тј. ако нареди.

То су две различите врсте слобода. Различити принципи, не треба механичка справа за скретање силе, човековој вери која заповедивши подиже брдо од 1000Т. Тако да када би се тада појавио неко са механичком справом или неком дизалицом и отклонио брдо након човекове вере да ће то да се деси. Већа је вероватноћа данас да човек није наредио брду већ другом човеку или дизалици, док је могуће и да је овоме у дизалици и овом вернику пала на памет иста идеја другом методом.

То су две врсте слободе које као да су контрадикторне. Али дају неки увид у човеков избор. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...