Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Твоје лично појединачно искуство атеизма је само то - лично појединачно искуство.

To nije njegovo pojedinačno iskustvo, nego je The Istina o ateizmu.

To i logički sledi, dakle nije "samo to".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Филозоф рече

Pa ako smo determinisani i bez slobodne volje onda svakako nema nista nikakbe veze hahah

1. Ово што сам питала није о детерминизму.

2. Опет: зашто би веровао (да скратим) ""свом рационалном делу"" који је исто тако биолошки детерминисан као и осећајни? И још приде закључивао на основу њега? То је као да лева нога има прерогатив над десном.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Зато што хоћемо да сагледамо свет објективно, рационално. Осећања су ОК као "сигнали" за нешто, али су потпуно непоуздана, субјективна. Тек када прође кроз решето разума нешто можемо да прихватимо као исправно.

Зашто тврдиш да* твоје синапсе које "копчају" правила закључивања могу да буду поузадније од тестостерона ( :D ) , серотонина и сл.?

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Твоје лично појединачно искуство атеизма је само то - лично појединачно искуство. Али ко год је с тобом о било чему разговарао зна да је Гризлијево лично појединачно искуство са било ким и чим = Вечна Природна Истина коју је "фолирање" довести у питање за било које друго људско биће на планети :ani_biggrin:

Е ту долази оно о разуму. Да би уопште могли да комуницирамо изван "личног појединачног искуства" користимо разум и логику. Јер они су независни од личног искуства.

Да је само моје искуство, не би ни помињао, али ја доказујем логиком да атеиста не може да буде "живахно" биће, осим ако не жмури на једно око. Што је сасвим ОК, никог ја не осуђујем за то. Одлучио си да зажмуриш мало да би лакше дочекао смрт. Нема лоше.

Али ако си ушао у интелектуалну дискусију о томе, онда не мож да плачеш што ти је неко показао истину.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Аурор рече

Ako ne misliš da postoji The Odgovor, nego mnogo raznih, jednako validnih i ispravnih "odgovora", to je isto kao da misliš da odgovor zapravo ne postoji, tj. to je nihilizam.

Хм...

Види вако: написах горе да сам интелектом агностик. Што значи да не знам да ли постоји The Одговор.

Срцем сам верник, што значи да верујем и желим да постоји The Одговор. Штавише, најближи сам томе да је  The Одговор управо Христос. Све друго на шта сам налетео није се баш примило на мени.

Е сад, где је проблем са вама платонистима? The Одговор је, чак и по учењу Цркве, недокучив. Вама није. Вама је The Одговор не само коначан смисао, већ и извор врло конретних и прецизни јасних одговора (без the) на свако могуће питање из овог света. Буквално све о свему знате и ту је свака расправа немогућа. Јер шта нећи реком ко верује да се до свакре истине може доћи тако што питаш The  Одговор? И то не да питаш срцем, него питаш тако што примениш математички оператор и добијеш назад конкретне бројке. Знате која уметност потиче од The Одговора, а која не. Знате тачно шта је дегенерисано, а шта не. Знате тачно какве су жене, а какви мушкарци и шта треба да раде једни, а шта други. The Одговор би требало да буде изразито широк, да у себе обухвати гомилу различитиости. чак и противуречности. Али ви га сузисте само тако. Све у свему, то што ви радите мени ни најмање не личи на неко отачко православље, већ на злоупотрену The Одговора у идеолошке сврхе.

Дакле, не мислим да не постоји The Одговор, већ сматрам да ми о Њему можемо јако мало знати и да се ту више може стићи срцем, а готово никако разумом и логиком. А пошто је свачије срце различито, онда је различит и однос са The Одговором. Ако тебе ”традиционална и једина исправна западна уметност” повезује са The Одговором, супер. Ако мене повезује плес афричког племена или нека апстракција, а из неког разлога удаљава она уметност која тебе приближава (нпр. слике малих буцмастих анђела), ко си ти да ми набијаш на нос дегенерацију? Пали бре! Чисто сумњам да The Одговор даје одговоре на сва питања смртницима као што смо ти и ја, па да после можемо те одговоре да користимо како бисмо неистомишљенике називали дегенерицима. Смирење вам недостаје.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Зашто тврдиш да* твоје синапсе које "копчају" правила закључивања могу да буду поузадније од тестостерона ( :D ) , серотонина и сл.?

Зато што је наш мозак практично математичка структура па има способност логичке дедукције, хормони делују као хемијске реакције - непредвидиво. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Зато што је наш мозак практично *детерминисана математичка структура.

и ти јој верујеш? :)))

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Е ту долази оно о разуму. Да би уопште могли да комуницирамо изван "личног појединачног искуства" користимо разум и логику. Јер они су независни од личног искуства.

Да је само моје искуство, не би ни помињао, али ја доказујем логиком да атеиста не може да буде "живахно" биће, осим ако не жмури на једно око. Што је сасвим ОК, никог ја не осуђујем за то. Одлучио си да зажмуриш мало да би лакше дочекао смрт. Нема лоше.

Али ако си ушао у интелектуалну дискусију о томе, онда не мож да плачеш што ти је неко показао истину.

Оно што ја покушавам да ти пренесем је да ако одређену 'логику' примењујеш само кроз призму сопственог бића, искуства, особености, менталног склопа, она се не може по правилима логике генерализовати.

Из исказа

'Гризли је логиком дошао из атеизма у нихилизам и то га је сморило, одузело му вољу за живот, рад и заједничарење са другим центрима свести привремено и ефемерно присутним у смртним гомилама органске материје (лупам, ниси у детаље описао своје искуство)'

Не следи 

'Сваки човек који је атеиста доћи ће до ове последице ако само искрено промисли смртност и бесмисао егзистенције'

Јер немамо копулу

'Сви људи на свету су исти као Гризли, јер је Гризли Свечовек'

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Juanito рече

Зар ниси до сада схватила како размишља та страна која говори о шаренима лажама? Постоји само једна Истина, платонска, вечна и само један The Одговор на свако могуће питање. Наше је једино да дођемо до те истине, а не да је на било који начин доводимо у питању не зато што се то не сме или је јерес, него зато што је немогуће. Е сад, ту су варијације око конкретних детаља Истине и како се до ње долази. Код Гризлија се конкретно до ње може доћи доследном рационалном применом логичког апарата. Самим тим, ако не дођеш до The Одговора, или ти не ваља логика или полазне претпоставке, те се онда самозавараваш. The Одговор је аксиом, то се не може довести у питање јер је просто очигледно.

Само би те мало исправио овде. Не долазим до Тхе Одговора логичком дедукцијом, онда ми само служи за сагледавање објективне истине о свету, а затим системом елиминације одбацујем све "шарене лаже".

Тхе Одговор остаје само као једина могућа опција коју можеш да прихватиш, а не мораш. Он није тиме "доказан" и "обавезан". Обавезно је само одбацивање "шарених лажа". Не може неко да уђе у интелектуалну дискусију о атеизму и прича ми о некаквим "вредностима" итд. Интелектуално, за атеисту не могу да постоје никакве вредности, никаква радост, никаква нада, никакав живот. Ако се ослањамо само на разум.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Juanito рече

Хм...

Види вако: написах горе да сам интелектом агностик. Што значи да не знам да ли постоји The Одговор.

Срцем сам верник, што значи да верујем и желим да постоји The Одговор. Штавише, најближи сам томе да је  The Одговор управо Христос. Све друго на шта сам налетео није се баш примило на мени.

Е сад, где је проблем са вама платонистима? The Одговор је, чак и по учењу Цркве, недокучив. Вама није. Вама је The Одговор не само коначан смисао, већ и извор врло конретних и прецизни јасних одговора (без the) на свако могуће питање из овог света. Буквално све о свему знате и ту је свака расправа немогућа. Јер шта нећи реком ко верује да се до свакре истине може доћи тако што питаш The  Одговор? И то не да питаш срцем, него питаш тако што примениш математички оператор и добијеш назад конкретне бројке. Знате која уметност потиче од The Одговора, а која не. Знате тачно шта је дегенерисано, а шта не. Знате тачно какве су жене, а какви мушкарци и шта треба да раде једни, а шта други. The Одговор би требало да буде изразито широк, да у себе обухвати гомилу различитиости. чак и противуречности. Али ви га сузисте само тако. Све у свему, то што ви радите мени ни најмање не личи на неко отачко православље, већ на злоупотрену The Одговора у идеолошке сврхе.

Дакле, не мислим да не постоји The Одговор, већ сматрам да ми о Њему можемо јако мало знати и да се ту више може стићи срцем, а готово никако разумом и логиком. А пошто је свачије срце различито, онда је различит и однос са The Одговором. Ако тебе ”традиционална и једина исправна западна уметност” повезује са The Одговором, супер. Ако мене повезује плес афричког племена или нека апстракција, а из неког разлога удаљава она уметност која тебе приближава (нпр. слике малих буцмастих анђела), ко си ти да ми набијаш на нос дегенерацију? Пали бре! Чисто сумњам да The Одговор даје одговоре на сва питања смртницима као што смо ти и ја, па да после можемо те одговоре да користимо како бисмо неистомишљенике називали дегенерицима. Смирење вам недостаје.

Zanimljivo sumiranje gledista. Ja zapravo sve do ovog trenutka nisam bio siguran je l si verujuci ili ateista jer se nikad nisi izjasnio (makar ja nisam video) hvala ti sto si podelio ovaj detaljni odgovor ovde. 

Naravno ne znaci da se sa svime slazem sto si rekao ovde, ali mi se svidja nacin razmisljanja i ovako detaljan i dubok odgovor. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...