Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Млађони рече

Zanimljivo sumiranje gledista. Ja zapravo sve do ovog trenutka nisam bio siguran je l si verujuci ili ateista jer se nikad nisi izjasnio (makar ja nisam video) hvala ti sto si podelio ovaj detaljni odgovor ovde. 

Зависи од женске, прилагођавам се. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Оно што ја покушавам да ти пренесем је да ако одређену 'логику' примењујеш само кроз призму сопственог бића, искуства, особености, менталног склопа, она се не може по правилима логике генерализовати.

Из исказа

'Гризли је логиком дошао из атеизма у нихилизам и то га је сморило, одузело му вољу за живот, рад и заједничарење са другим центрима свести привремено и ефемерно присутним у смртним гомилама органске материје (лупам, ниси у детаље описао своје искуство)'

Не следи 

'Сваки човек који је атеиста доћи ће до ове послодице ако само искрено промисли смртност и бесмисао егзистенције'

Јер немамо копулу

'Сви људи на свету су исти као Гризли, јер је Гризли Свечовек'

Ja ne znam da li je do mene jer sam uvek imao dosta jak taj da kazem ,,matematicki" nacin razmisljanja, ali osim u tome da je na kraju licno on resenje nasao u prihvatanju Hrista ne vidim da je ubacio svoje licno i subjektivno vec je primenjivao logicko zakljicivsnje

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Paradoksologija рече

Ма видимо и ми да ниси страшан, али умеш да будеш напоран кад се ушанчиш у неку Општу и Природну Истину о Свим xyz људима...

Zanimljivo.  Ti nisi ovde bila dok sam ja bio ateista i centrista, pa sam imao sa grizlijem dugacke debate oko libertarijanizma, zanimljivo mi je da neko kaze za meckojnu da je naporan jer i u mojim najgorim danima diskusija sa njim mi je bila izuzetno zanimljiva, nekad stresna, ali nikad mi nije bio "naporan".

Naravno nista negativno na tvoj racun, to da li ti je neko naporan je subjektivno ali mi je zanimljivo kada vidim koliko drugacije dozivljavamo ljude. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Филозоф рече

Ja ne znam da li je do mene jer sam uvek imao dosta jak taj da kazem ,,matematicki" nacin razmisljanja, ali osim u tome da je na kraju licno on resenje nasao u prihvatanju Hrista ne vidim da je ubacio svoje licno i subjektivno vec je primenjivao logicko zakljicivsnje

Логичко закључивање уз личносно засноване и на други начин сумњиве премисе.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

Зависи од женске, прилагођавам се. :smeh1:

pazi sta pises, poslacu patriciji (ako se tako bese zvase) knjigu "sprski jezik u 21 dan" :P 

a mozes i da se izvuces...

Upoznaj me sa nekom latinom :P 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

Да. Разум је најбоље што имамо. Једино.

Брате, је л' ме за*ебаваш? Не постоји ни 1 једини разлог да човек буде хришћанин.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Филозоф рече

@Juanito

jes da je posebna tema al dotakli smo se i toga. Imas li neku ideju o onom free will sto smo pricali? Cini mi se da si negde spomenuo da se bavis necim vezanim za neurone (izvini ako sam nesto pomesao)

Мислим исто што је Avocado написао на овој теми. Субјективан осећај је да имам слободну вољу и то ми је сасвим довољно. Да ли слободна воља постоји у апсолутном смислу ми је небитно за конкретан живот. Али примети да ни као верници не можемо да побегнемо од тог питања - да ли сам слободан ако Бог зна све о мени? И сад ту постоје разне менталне гимнастике које покушавају да одговоре на то питање, али мислим да је интелектуално једини поштен одговор ”немам појма”.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Логичко закључивање уз личносно засноване и на други начин сумњиве премисе.

Ali ja iskreno nisam video da je neko demantovso to sto je on napisao na neki intelektualno smislen nacin. Ono sto je Juan napisao je jedino sto recimo moze da mi pije vodu. Ovo ostalo mi nekako ide u prilog Grizliju, a iskreno nemam nikakav razlog da ga podrzavam gledam sa neutralne tacke

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Не постоји ни 1 једини разлог да човек буде хришћанин.

Ja imam 2 razloga jer sam hriscanin
1. Hriscanska filozofija je najbliza istini sveta kakvim sam ga uvek video i poprilicno je razumna. 
2. neki od nas su videli/culi/iskusili boga. Ja izbegavam to da pricam jer mi ljudi pricaju da sam shizofrenicar jer sam imao jedno duboko misticno iskustvo. Ali evo ovde. 

Ja mislim dakle da i te kako postoje dobri razlozi da covek bude hriscanin. E sad, mozda za tebe ova dva nisu dobri razlozi ali za mene svakako jesu. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Grizzly Adams рече

Зато што је наш мозак практично математичка структура па има способност логичке дедукције, хормони делују као хемијске реакције - непредвидиво. ;)

Те конкретне (а можда и све) хемијске реакције са хормонима су знатно предвидивије од мозга. Смисли нешто друго. :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

@Grizzly Adams

Уопште ми није јасно како издржаваш у том свету у коме се све зна. Ја бих тотално одлепио после десет дана.

Znas kako, ja se slazem sa grizlijim vise no sa tobom ( dal je moguce!? ) pa bih hteo da ti odgovorim kako ja izdrzvam u tom svetu gde se sve zna. 
Kada kazemo sve se zna, zna se vrh planine, zna se cilj, zna se ono sto je na kraju i iza svega. Ali putevi do toga, kako ce da se popnemo do tog vrha planine i kako ce da iskusimo taj put - to se ne zna, to je ono sto je zanimljivo u "saznavanju" kod nas koji "sve znamo". 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

'Гризли је логиком дошао из атеизма у нихилизам и то га је сморило, одузело му вољу за живот, рад и заједничарење са другим центрима свести привремено и ефемерно присутним у смртним гомилама органске материје (лупам, ниси у детаље описао своје искуство)'

Видиш, ово је потпуно погрешно. Ти моје закључке интерпретираш као последице емоција. Управо супротно - ја никада нисам био сморен и губио вољу за живот. У ствари сам увек био манијакално опседнут разним активностима које су ме радовале. У то време можда највише.

Мој проблем је што имам математичарске гене. Не умем као мој драги брат Јуанито да "живим срцем". Што је можда дар, а можда и проклетство, ко зна. Али увек морам све да разјасним. Шта ми није потпуно јасно и логично остане негде у неком одељку мозга и мучи ме сваки дан док не нађе одговор. Немам ту способност да неко питање једноставно "пустим" и уживам.

Видим да људи та нека размишљања тумаче као "агресију", "емотивност" итд. Јок. Жао ми је, не знам другачије. За мене је разум изнад свега и само покушавам да будем логичан и доследан. Нити сам Јеховин Сведок да неког сад убеђујем на силу у нешто. Свако је овде сам дошао и одлучио да учествује у интелектуалној дискусији. А то онда значи бескомпромисну примену логике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Mene ovde zabrinjavaju vernici, zapravo. Reč "nihilizam" sada sam drugi put napisao dok su verujući to učinili mnogo puta. Čini mi se da ovde neko projicira iz sebe ka spolja sopstvene frustracije sve optužujući ateiste za nihilizam. 

Ne mislim da sam nihilista. Baš naprotiv, i zbog toga sam veoma hepi, jel`de :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...