Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, Juanito рече

А чему јурњава за парама кад их у вечном животу неће бити?

(опет да поновим) 'вечни живот' не почиње након смрти, већ сада и овде.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 16 часа, Grizzly Adams рече

Не знам за Хариса и не би да мешам научне теорије. Што се атеизма тиче, питање је само колико је човек доследан. Ако је доследан онда долази до закључка да живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта. Ти си само један привремени биохемијски процес који ће престати за који дан, месец или годину и то је то. Свака активност је бесмислена. Нити нека активност има било какву већу вредност од друге. Разум је још једна бесмислица, у суштини парадокс. Шта уопште вреди размишљати о било чему. Једина сврха разума је да те мучи јер си свестан своје пролазности. Ако одлучиш да будеш свесно биће онда можеш само да "чекаш смрт" или можеш да одлучиш да се замајаваш неким игрицама у међувремену...

Istina, ili istine, je/su ponekad veoma ružna/e. I ona/e je/su takva/e kakva/e je/su, dopadalo nam se to ili ne. Istina o kojoj ja govorim ne piše se velikim početnim slovom osim na početku reči, ne zato što joj nedostaje uzvišenosti i blistavosti kojom krši sve laži kojoj se na putu njenom nahode, nego zato što je jednostavna i svima razumljiva, jer da nije tako ne bi ni bila istina. Ajnštajn je jednom rekao da naučna teorija ("istina") mora biti razumljiva i prolazniku koga prvi put susrećete na ulici spodajaući ga pričom kako ste otkrili još jednu istinu. Ono što pretenduje da se istinom nazove mora biti razumljivo i tebi i meni i muslimanu, i Jevreju, i hinduisti, i budisti, i.... Dva i dva su uvek četiri u svakodnevnom smislu i na zdravorazumskom nivou, bez obzira na kom jeziku i pismu govori i piše određena osoba (pri tom koristeći prihvaćenu matematičku notaciju, izuzev sa nešto malo razlika kod Arapa i Iranaca /hvala sv. Ramanudžanu novoproglašenom "zaštitniku" matematike :)/). No, ako kojim slučajem ta određena osoba tvrdi drugačije, posumnjaćemo u njen zdrav razum, a ne u njeno religijsko opredeljenje ili etničko i rasno poreklo. (Postoji, dakako i jedna iznimka, a to je ako je narečena osoba kojim nesrećnim slučajem "filozof opšte prakse" :))). 

Religija, posebno Hrišćanstvo, je u tome smislu samo baj-pas koji bi nekako da zaobiđe ružnu istinu i da je zaodene u svilu i kadifu. U nemačkom jeziku postoji poslovica koja veli: Oben fix, Unten nix, koja se moža prevesti na srpski jezik kao, "spolja gladac a iznutra jadac" (ne bih znao reći ko je tu od koga "prepisivao"), i to je, čini mi se, veoma dobar opis onoga što ona u stvari radi ljudima, tj. "maže im oči" da ne vide ono što vide, niti da čuju ono što ne žele da čuju. Priznajem ovo je pomalo grubo rečeno, ali, istina je naime upravo takva. 

S tim u vezi, ovo je potpuna besmislica - 

Цитат

Ако је доследан онда долази до закључка да живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта.

- a tek ovo je naopako - 

Цитат

Свака активност је бесмислена. Нити нека активност има било какву већу вредност од друге.

Da se opet poslužim nemačkim (dve rečenice lejtr;  šta da radim...) i da kažem da se do takvog rezonovanja dolazi SAMO u slučaju ako se SAMO, kao što ti veliš, "чека смрт", ali postoje načini da se to "prebrodi". Ovu poslednju reč iz prethodne rečenice sam stavio pod navodnike zato što ona samo delimično može da iskaže ono što mi je mnogo lakše da kažem (kao što rekoh na početku) na nemačkom. Naime, ta reč je "verkraften". (Neću je prevoditi, koga interesuje njena mnogoznačnost može je sam ispitati). Postoje i neke druge, možda čak prigodnije reči za ono što želim reći, ali baš nju sam uzeo za primer pošto u sebi sadrži imenicu ženskog roda "Kraft", dakle, sila, moć, snaga, itd., a u isto vreme i predlog "kraft", po sili, na osnovu, itd. Ona bi se mogla prevesti i našim rečima "prežaliti", "podneti", ali taj smisao ovde joj ne dajem zbog "snage" koju ta švapska reč sadrži, kao što rekoh. Dakle, želim da kažem, ako si ti svojevremeno odustao i "poverovao", to samo znači da nisi imao snage da se nosiš sa izazovima koje život pred tebe nameće i u jednom trenutku si uvideo da "живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта" bez vere u "nešto". Međutim, moram i to da rečem, to nije slučaj uvek, svugde i pogotovo ne sa svim ljudima ("- dobre volje"). Moj kejs je sasvim suprotan tvome...

"Volja za moć" nekih ljudi da vladaju sobom, svojim postupcima, mislima, životom, i mene je na kraju i dovela do ateizma (koji s peđanskim možebitnim nihilizmom blage veze nema). Do četrnaeste godine, već govorih o tome par puta, bio sam vernik. Ali, kakav sam ja to bio vernik? Jesam li verovao u sve ono što crkva i njeno predanje uče? Kakav je bio moj odnos spram dogmi koje ona ispoveda? To su teška pitanja. Najjednostavnije, najistinitije i najtačnije bih mogao da odgovorim na ta pitanja rečima da sam, naime, "verovao u verovanje" (vidi: "Razbijanje čarolije", Danijel Denet). Razum se pobunio u jednom trenutku i veza je naprosto pukla. I mislim da je to nešto najprirodnije, i dešava se kod svih ljudi na sličan način i samo u takvim situacijama.

Moram da kažem da mi je nekoliko puta padalo na um da pokušam "da poverujem". Postojala je ideja u meni da odem u crkvu, da ponovo sretnem taj narod pa i moje dobre poznanike i drugove iz detinjstva koji su tamo još ostali (mnogih starijih već nema). Ponovo da idem na slave i da ih slavim, na liturgiju da idem nedeljom i velikim praznicima... I da se pretvaram (ali zaista pretvaram) da sam se "opametio", a oni, jadni, bi me prihvatili kao "izgubljenog pa pronađenog sina" i ništa ne bi zamerali (pretpostavljam). Problem je JEDINO što, kako se to kaže, moja savest meni samome ne bi dala mira. U svojim rođenim očima bio bih najveći licemer koji je ikada kročio ovom planetom i ovom "stazom suza". A to mi odista nimalo nije potrebno. Pretvarati se i varati druge zaista nije teško, verovatno svi u tome imaju nekog iskustva, ali varati sebe je beznadežno bolesno, pa makar i zarad nekakvog ugleda u društvu koje to nosi (!).

Ima jedna rečenica u knjizi Bertranda Rasela - "Ljudsko znanje", u glavi koja obrađuje solipsizam, koju ću ovde da citiram, a koju sam mogao da "prisvojim", ampak se zmislim da to ne bi bilo ič dobro i da bi neko ko je može biti pročitao tu knjigu i, isto tako može biti, zapamtio baš tu rečenicu, da me optuži za plagijatorstvo što me ne bi nimalo "dirnulo", već bi me sopstvena savest spomenuta gore više pekla od bilo čega. Ta rečenica upravo govori ono najvažnije, a to je sledeće - 

Цитат

Činjenica da ne mogu da verujem u nešto ne dokazuje da je to lažno, ali dokazuje da sam neiskren i površan ako se pravim da u to verujem.

пре 16 часа, Grizzly Adams рече

Није лако бити атеиста.

Zaista, zaista, kažem ti, nije lako biti ateista... :)

I još samo ovo...

Neću ovde iznositi primere malene dece koja U OVOM TRENUTKU UMIRU od raznoraznih hroničnih bolesti, pa i onih izlečivih, niti decu koja U OVOME TRENUTKU UMIRU od gladi, niti pak ljude sa samo 200 RSD u džepu (za hleb, paštetu i jogurt), niti starce koji su prošle zime (nažalost i ove će) umirali u svojim kućama tako što su se smrzli zbog nedostatka novca za ogrev, niti nekakve slične primere, no, jedino primer Jevreja iz WWII koji su preživeli nemačeke KZ-Lagere. To će biti samo slikoviti primeri od kojih prvi kaže - 

27wzi1t.jpgfthtdt.jpg28imb1t.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Iulianus рече

Istina, ili istine, je/su ponekad veoma ružna/e. I ona/e je/su takva/e kakva/e je/su, dopadalo nam se to ili ne. Istina o kojoj ja govorim ne piše se velikim početnim slovom osim na početku reči, ne zato što joj nedostaje uzvišenosti i blistavosti kojom krši sve laži kojoj se na putu njenom nahode, nego zato što je jednostavna i svima razumljiva, jer da nije tako ne bi ni bila istina. Ajnštajn je jednom rekao da naučna teorija ("istina") mora biti razumljiva i prolazniku koga prvi put susrećete na ulici spodajaući ga pričom kako ste otkrili još jednu istinu. Ono što pretenduje da se istinom nazove mora biti razumljivo i tebi i meni i muslimanu, i Jevreju, i hinduisti, i budisti, i.... Dva i dva su uvek četiri u svakodnevnom smislu i na zdravorazumskom nivou, bez obzira na kom jeziku i pismu govori i piše određena osoba (pri tom koristeći prihvaćenu matematičku notaciju, izuzev sa nešto malo razlika kod Arapa i Iranaca /hvala sv. Ramanudžanu novoproglašenom "zaštitniku" matematike :)/). No, ako kojim slučajem ta određena osoba tvrdi drugačije, posumnjaćemo u njen zdrav razum, a ne u njeno religijsko opredeljenje ili etničko i rasno poreklo. (Postoji, dakako i jedna iznimka, a to je ako je narečena osoba kojim nesrećnim slučajem "filozof opšte prakse" :))). 

Religija, posebno Hrišćanstvo, je u tome smislu samo baj-pas koji bi nekako da zaobiđe ružnu istinu i da je zaodene u svilu i kadifu. U nemačkom jeziku postoji poslovica koja veli: Oben fix, Unten nix, koja se moža prevesti na srpski jezik kao, "spolja gladac a iznutra jadac" (ne bih znao reći ko je tu od koga "prepisivao"), i to je, čini mi se, veoma dobar opis onoga što ona u stvari radi ljudima, tj. "maže im oči" da ne vide ono što vide, niti da čuju ono što ne žele da čuju. Priznajem ovo je pomalo grubo rečeno, ali, istina je naime upravo takva. 

S tim u vezi, ovo je potpuna besmislica - 

- a tek ovo je naopako - 

Da se opet poslužim nemačkim (dve rečenice lejtr;  šta da radim...) i da kažem da se do takvog rezonovanja dolazi SAMO u slučaju ako se SAMO, kao što ti veliš, "чека смрт", ali postoje načini da se to "prebrodi". Ovu poslednju reč iz prethodne rečenice sam stavio pod navodnike zato što ona samo delimično može da iskaže ono što mi je mnogo lakše da kažem (kao što rekoh na početku) na nemačkom. Naime, ta reč je "verkraften". (Neću je prevoditi, koga interesuje njena mnogoznačnost može je sam ispitati). Postoje i neke druge, možda čak prigodnije reči za ono što želim reći, ali baš nju sam uzeo za primer pošto u sebi sadrži imenicu ženskog roda "Kraft", dakle, sila, moć, snaga, itd., a u isto vreme i predlog "kraft", po sili, na osnovu, itd. Ona bi se mogla prevesti i našim rečima "prežaliti", "podneti", ali taj smisao ovde joj ne dajem zbog "snage" koju ta švapska reč sadrži, kao što rekoh. Dakle, želim da kažem, ako si ti svojevremeno odustao i "poverovao", to samo znači da nisi imao snage da se nosiš sa izazovima koje život pred tebe nameće i u jednom trenutku si uvideo da "живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта" bez vere u "nešto". Međutim, moram i to da rečem, to nije slučaj uvek, svugde i pogotovo ne sa svim ljudima ("- dobre volje"). Moj kejs je sasvim suprotan tvome...

"Volja za moć" nekih ljudi da vladaju sobom, svojim postupcima, mislima, životom, i mene je na kraju i dovela do ateizma (koji s peđanskim možebitnim nihilizmom blage veze nema). Do četrnaeste godine, već govorih o tome par puta, bio sam vernik. Ali, kakav sam ja to bio vernik? Jesam li verovao u sve ono što crkva i njeno predanje uče? Kakav je bio moj odnos spram dogmi koje ona ispoveda? To su teška pitanja. Najjednostavnije, najistinitije i najtačnije bih mogao da odgovorim na ta pitanja rečima da sam, naime, "verovao u verovanje" (vidi: "Razbijanje čarolije", Danijel Denet). Razum se pobunio u jednom trenutku i veza je naprosto pukla. I mislim da je to nešto najprirodnije, i dešava se kod svih ljudi na sličan način i samo u takvim situacijama.

Moram da kažem da mi je nekoliko puta padalo na um da pokušam "da poverujem". Postojala je ideja u meni da odem u crkvu, da ponovo sretnem taj narod pa i moje dobre poznanike i drugove iz detinjstva koji su tamo još ostali (mnogih starijih već nema). Ponovo da idem na slave i da ih slavim, na liturgiju da idem nedeljom i velikim praznicima... I da se pretvaram (ali zaista pretvaram) da sam se "opametio", a oni, jadni, bi me prihvatili kao "izgubljenog pa pronađenog sina" i ništa ne bi zamerali (pretpostavljam). Problem je JEDINO što, kako se to kaže, moja savest meni samome ne bi dala mira. U svojim rođenim očima bio bih najveći licemer koji je ikada kročio ovom planetom i ovom "stazom suza". A to mi odista nimalo nije potrebno. Pretvarati se i varati druge zaista nije teško, verovatno svi u tome imaju nekog iskustva, ali varati sebe je beznadežno bolesno, pa makar i zarad nekakvog ugleda u društvu koje to nosi (!).

Ima jedna rečenica u knjizi Bertranda Rasela - "Ljudsko znanje", u glavi koja obrađuje solipsizam, koju ću ovde da citiram, a koju sam mogao da "prisvojim", ampak se zmislim da to ne bi bilo ič dobro i da bi neko ko je može biti pročitao tu knjigu i, isto tako može biti, zapamtio baš tu rečenicu, da me optuži za plagijatorstvo što me ne bi nimalo "dirnulo", već bi me sopstvena savest spomenuta gore više pekla od bilo čega. Ta rečenica upravo govori ono najvažnije, a to je sledeće - 

Zaista, zaista, kažem ti, nije lako biti ateista... :)

I još samo ovo...

Neću ovde iznositi primere malene dece koja U OVOM TRENUTKU UMIRU od raznoraznih hroničnih bolesti, pa i onih izlečivih, niti decu koja U OVOME TRENUTKU UMIRU od gladi, niti pak ljude sa samo 200 RSD u džepu (za hleb, paštetu i jogurt), niti starce koji su prošle zime (nažalost i ove će) umirali u svojim kućama tako što su se smrzli zbog nedostatka novca za ogrev, niti nekakve slične primere, no, jedino primer Jevreja iz WWII koji su preživeli nemačeke KZ-Lagere. To će biti samo slikoviti primeri od kojih prvi kaže - 

...

пре 1 сат, Џуманџи рече

Ovo gore je ujedno i odgovor na "zamerke" (Zahvaljujem na strpljenju :))

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Iulianus рече

Ovo gore je ujedno i odgovor na "zamerke" (Zahvaljujem na strpljenju :))

Сконтала сам. :D Мислила сам да ћеш више да "закачиш" конкретно учење, али и ово је супер. :dobro:

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

U nemačkom jeziku postoji poslovica koja veli: Oben fix, Unten nix,

...

Da se opet poslužim nemačkim (dve rečenice lejtr;  šta da radim...) i da kažem da se do takvog rezonovanja dolazi SAMO u slučaju ako se SAMO, kao što ti veliš, "чека смрт", ali postoje načini da se to "prebrodi". Ovu poslednju reč iz prethodne rečenice sam stavio pod navodnike zato što ona samo delimično može da iskaže ono što mi je mnogo lakše da kažem (kao što rekoh na početku) na nemačkom. Naime, ta reč je "verkraften". (Neću je prevoditi, koga interesuje njena mnogoznačnost može je sam ispitati). Postoje i neke druge, možda čak prigodnije reči za ono što želim reći, ali baš nju sam uzeo za primer pošto u sebi sadrži imenicu ženskog roda "Kraft", dakle, sila, moć, snaga, itd., a u isto vreme i predlog "kraft", po sili, na osnovu, itd. Ona bi se mogla prevesti i našim rečima "prežaliti", "podneti", ali taj smisao ovde joj ne dajem zbog "snage" koju ta švapska reč sadrži, kao što rekoh.

Kanda bi se obradovao da dođu, a?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

Rezultat slika za hitler christianity

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Tumaralo. рече

Gledaš li Američku Renesansu? :D

Pojma nemam ko je to, ja na jutjubu najvise gledam klasicne liberale i libertarijance i po nekog tog lika koji se bavi pitanjima kulture. Medjutim sto sto se slazem sa altrajtovcima ko sto je BPS u nekim CINJENICAMA ne slazem se u nekim zakljucima. 

Naprimer, alt rajtovci argumentuju da je drustvo sa vecim iq bolje, argumentuju da crnci imaju nizi iq i belci veci. (prosecno) sa tim se slazem

Ono sa cim se ne slazme je da nam treba cisto belo i cisto crno drustvo zbog veceg iq. Ne treba nam, treba nam drustvo ljudi sa visim iquom dakle belci + crnci koji su na vrhu spektra treba da se "ujedine" u drustvo. A ja to drustvo vidim u libertarijancima (ekonomski konzervativnim socijalno liberalnim) koji su politicka grupacija koja ima najveci iq. 

Drugim recima, iako je iq nasledan, ne mozes da pravis "selekciju" "kvalitetnih" ljudi za drustvo prema boji koze nego prema iq-u. 

Ja se mnogo vise radujem sto je jedan Tomas Sowell deo mog drustva nego da je jedan Richard Spancer. Richard je belac i licemer, Tomas je crnac i genijalac. 

A i tebi savetujem da pogledas stvari iz tog spektra jer vidim da su vas dosta upecali likovi kao BPS, sa njihovom intepretacijom cinjenica. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Кратос рече

Rezultat slika za hitler christianity

Sto je onda tolerisao sebe? Posto je on najvise napadao ideje hriscanstva, u hriscanstvu nigde nema teoloskih osnova za bilo sta sto je hitler radio - upravo suprotno. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Avocado рече

Nego kad već pominješ evolucioju religije... zanimljiv klip... ne "endorsujem" ga kao svoje stavove... tip je inače scijentista i antiteista... i isekoh prvi deo ali mi je ova priča o evoluciji religija bila interesantna... možda će i tebi (ili drugima) biti:

Zanimljiv klip jako. 

Za evolutivne pritiske. Ne slazem se. Nemamo van homo sapiens sapiens ali imamo izmedju homosapiens sapiens. Geni operiraju i kao grupa i individualno. Drugim recima mojim genima je u interesu da ti prosiris svoje gene (jer smo rod) ali mi je u interesu i da prosirim moje gene. 

zato ako sam u situaciji da tvoje prosirivanje gena ugrozava moje to je prittisak. 

Ali ovo je jako dobar klip, hvala ti. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

Sto je onda tolerisao sebe? Posto je on najvise napadao ideje hriscanstva, u hriscanstvu nigde nema teoloskih osnova za bilo sta sto je hitler radio - upravo suprotno. 

Ne znam al je bio katolik i gotivio je katoličku discplinu i ustrojstvo.Anenerbe je imao svoje tumačenje NZ gde je Isus arijevac a Pavle je taj koji je izvitoperio izvornu hrišćansku ideju,verovatno sledeći Ničeovo tumačenje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Ne znam al je bio katolik i gotivio je katoličku discplinu i ustrojstvo.

Postoji bitna razlika izmedju katolika u praksi i katolika u statusu. 
Ako ubijas milione ljudi nisi katolik u praksi iako se prozivas katolikom u statusu. 

Inace gde si ti kod hitlera u zastavama i slicno video hriscanske simbole? Ja nigde.. video sam indijske, video sam paganske, ali nigde hriscanske. SS je paganski simbol, Svastika indijski, keltski kst paganski, zastava crvene boje socijalisticki itd itd.. da ne nabrajam sada ja licno nigde nisam video nijedan HRISCANSKI simbol kod hitlera. 

Ja ni malo ne verujem u pricu da je hitler bio hriscanin u smislu izvornog tradicionalnog hriscanstva. Vec je imao neku svoju verziju hrista koja nije imala veze sa onim sto se do tada verovalo o hristosu. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Млађони рече

Vec je imao neku svoju verziju hrista koja nije imala veze sa onim sto se do tada verovalo o hristosu. 

Pa to sam ti i rekao.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Pa to sam ti i rekao.

oke brale, dodao sam da bi razjasnili na cemu smo, drago mi je da smo na istoj stranici. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...