Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 30 минута, Млађони рече

Za evolutivne pritiske. Ne slazem se. Nemamo van homo sapiens sapiens ali imamo izmedju homosapiens sapiens. Geni operiraju i kao grupa i individualno. Drugim recima mojim genima je u interesu da ti prosiris svoje gene (jer smo rod) ali mi je u interesu i da prosirim moje gene. 

zato ako sam u situaciji da tvoje prosirivanje gena ugrozava moje to je prittisak.

I dalje postoje ljudi koji ne mogu da prenesu dalje svoje gene jer ih niko neće ili zato što umru pre vremena ili iz nekog drugog razloga... stoga određeni pritisak i dalje svakako postoji... ali taj pritisak je neuporediv sa situacijom u kojoj većina jedinki ne može da prenese dalje svoje gene zbog raznih uzroka prevremene smrti ili seksualne selekcije, kao što je kod većine drugih životinja i kao što je bilo kod nas...

Moje proširivanje gena teško da može da ozbiljno ugrožava tvoje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Avocado рече

I dalje postoje ljudi koji ne mogu da prenesu dalje svoje gene jer ih niko neće... stoga određeni pritisak i dalje svakako postoji... ali taj pritisak je neuporediv sa situacijom u kojoj većina jedinki ne može da prenese dalje svoje gene zbog raznih uzroka prevremene smrti ili seksualne selekcije, kao što je većine kod drugih životinja i kao što je bilo kod nas...

da da iz tog aspekta jeste tako. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Млађони рече

Sto je onda tolerisao sebe? Posto je on najvise napadao ideje hriscanstva, u hriscanstvu nigde nema teoloskih osnova za bilo sta sto je hitler radio - upravo suprotno. 

Добио човек нобелову награду за мир, уметник па склон да застрани иначе је био ок. Такво време, сви су побили по 20.000.000 стаљин, американци, хитлер, јапанци... Ево данас као да се ништа није десило

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Филозоф рече

@Iulianus

fino si srocio, al opet ne vidim na koji si nacin demantovao ono sto je zvonko napisao o besmislu osim da to treba prezaliti. Nije mi bas nemacki jaca strana pa ako moze pojadnjenje

Nažalost bilo kakvo pojašnjenje je nemoguće dati. No samo ovo jedino. Gledaj, ono što je on napisao odnosi se prvenstveno, rekao bih, samo i jedino na njega. To je njegovo iskustvo kao ateiste koji nije najedanput postao vernik. To je proces, isto kao kod mene koji sam od vernika postao ateista. U te dve rečenice njegove koje sam citirao on govori o tzv. primer-ateisti i zaključuje (en general) da SVI oni (valjda opet iz iskustva, a možda i iz razgovora koje je vodio ili slušao) na takav isti način koji je naveo "hvataju" sami sebe kako konstatuju, odjednom, da ništa nema smisla. Ja bih rekao baš naprotiv. Upravo zato što sam se oslobodio svih spona (vere) koje su me vezivale i sputavale, pronašao sam smisao baš tamo gde nikada nisam niti mislio da ga ima. Naravno, svoje lične primere ne mogu da ti navodim (u stvari mogu, ali oni tebi ništa ne bi značili), zato što je zapravo to baš besmisleno jer smo mi različite individue i na razne podsticaje reagujemo potpuno različito. 

Dakle, ja ne mogu niti mi je bila namera da ga "dementujem", jer, kako i na koji način da "uputim demanti" na generalizaciju? Zato sam u nastavku i naveo konkretan, svoj primer, i samo na njemu pokazao jedno iskustvo (a to jedino i mogu da uradim) koje je samo moje i ničije više. To je sve što mogu da uradim.

(Konkretno o smislu imaš ovde jednu temu na forumu koju je inicirala Džumandži i gde sam, takođe, iz ličnog iskustva pokušao da objasnim jednom sagovorniku na jednom drugom sajtu, šta je po meni u stvari smisao i kako ja lično pronalazim razloge "bivstvovanja", trudeći se pritom da njega ne motivišem na taj način da i on sam dela u neku ruku slično meni, pa da pronađe nekakav smisao tamo gde sam ga ja našao, recimo. Nego neka se potrudi da sam spozna ono što po njemu ima bilo kakvog smisla koje će mu dati nekakav smer ka nekakvom cilju životnom, a ne da čeka da mu nešto "padne s kruške", jer tako što ne postoji)      

I nije dobar prevod "prežaliti", jer zašto i za čim bi(h) žalio, nego smoći snage u raznim nedaćama se osloniti na samoga sebe ("Kraft" = snaga) i možda ponekog bližnjeg kome je stalo do tebe. Ja ne mogu svaki čas da se zaustavljam i da govorim "pomozi Bože!" i to meni ne znači ama baš ništa i ja odatle ne crpim snagu. Možda jednom pokleknem, ali tada neću biti ljut ni na koga, a pogotovo ne na neko (imaginarno) biće koje mi nije priteklo u pomoć u odsudnom trenu. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Iulianus рече

Nažalost bilo kakvo pojašnjenje je nemoguće dati. No samo ovo jedino. Gledaj, ono što je on napisao odnosi se prvenstveno, rekao bih, samo i jedino na njega. To je njegovo iskustvo kao ateiste koji nije najedanput postao vernik. To je proces, isto kao kod mene koji sam od vernika postao ateista. U te dve rečenice njegove koje sam citirao on govori o tzv. primer-ateisti i zaključuje (en general) da SVI oni (valjda opet iz iskustva, a možda i iz razgovora koje je vodio ili slušao) na takav isti način koji je naveo "hvataju" sami sebe kako konstatuju, odjednom, da ništa nema smisla. Ja bih rekao baš naprotiv. Upravo zato što sam se oslobodio svih spona (vere) koje su me vezivale i sputavale, pronašao sam smisao baš tamo gde nikada nisam niti mislio da ga ima. Naravno, svoje lične primere ne mogu da ti navodim (u stvari mogu, ali oni tebi ništa ne bi značili), zato što je zapravo to baš besmisleno jer smo mi različite individue i na razne podsticaje reagujemo potpuno različito. 

Dakle, ja ne mogu niti mi je bila namera da ga "dementujem", jer, kako i na koji način da "uputim demanti" na generalizaciju? Zato sam u nastavku i naveo konkretan, svoj primer, i samo na njemu pokazao jedno iskustvo (a to jedino i mogu da uradim) koje je samo moje i ničije više. To je sve što mogu da uradim.

(Konkretno o smislu imaš ovde jednu temu na forumu koju je inicirala Džumandži i gde sam, takođe, iz ličnog iskustva pokušao da objasnim jednom sagovorniku na jednom drugom sajtu, šta je po meni u stvari smisao i kako ja lično pronalazim razloge "bivstvovanja", trudeći se pritom da njega ne motivišem na taj način da i on sam dela u neku ruku slično meni, pa da pronađe nekakav smisao tamo gde sam ga ja našao, recimo. Nego neka se potrudi da sam spozna ono što po njemu ima bilo kakvog smisla koje će mu dati nekakav smer ka nekakvom cilju životnom, a ne da čeka da mu nešto "padne s kruške", jer tako što ne postoji)      

I nije dobar prevod "prežaliti", jer zašto i za čim bi(h) žalio, nego smoći snage u raznim nedaćama se osloniti na samoga sebe ("Kraft" = snaga) i možda ponekog bližnjeg kome je stalo do tebe. Ja ne mogu svaki čas da se zaustavljam i da govorim "pomozi Bože!" i to meni ne znači ama baš ništa i ja odatle ne crpim snagu. Možda jednom pokleknem, ali tada neću biti ljut ni na koga, a pogotovo ne na neko (imaginarno) biće koje mi nije priteklo u pomoć u odsudnom trenu. 

Rezultat slika za ateizam brad pitt

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Pa, napisao sam da nema smisla zato što uopštava (generalizuje), zar ne? Ne može on da zna da li se osećam ili ne osećam tako kako je on naveo u postu koji sam citirao. To je besmisleno. 

(A da se nakačiš, to zaista mi nije jasno kako ćeš. Čini mi se da nećeš nikako :), ali ako misliš da treba da se "kačiš" to je tvoja priča i u njoj ti igraš glavnu rolu. Pokušaćeš pa ćeš odustati. Ili, pak, nećeš. Ti odlučuješ, pokušaj zato ako misliš da je to prava stvar. I srećno)

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Iulianus рече

Pa, napisao sam da nema smisla zato što uopštava (generalizuje), zar ne? Ne može on da zna da li se osećam ili ne osećam tako kako je on naveo u postu koji sam citirao. To je besmisleno. 

(A da se nakačiš, to zaista mi nije jasno kako ćeš. Čini mi se da nećeš nikako :), ali ako misliš da treba da se "kačiš" to je tvoja priča i u njoj ti igraš glavnu rolu. Pokušaćeš pa ćeš odustati. Ili, pak, nećeš. Ti odlučuješ, pokušaj zato ako misliš da je to prava stvar. I srećno)

Pa on i nije pricao kako ti treba da se osecas, tj nije pricao o osecanjina uopste vec o nekoj racionalnoj implikaciji. Ne kacis li i ti na sebe ovako neki baj-pas davajuci prividan smisao neki?

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Млађони рече

ja iz mog iskustva mislim da intelektualno iskren ateista mora da bude nihilista.

Апсолутно, јер ако један искрени атеиста не мисли: "чему све ово, када Бог (васкрсење, вечни живот) не постоје", онда ни искрени верник не мисли: "Узалуд вера наша, ако Христос не васкрсе .

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Iulianus рече

(Pogledaj ovaj moj stari post na jednoj drugoj temi. Dokins je u pitanju al` ipak pročitaj, korisno je :))

On 7/3/2017 at 17:37, Iulianus рече

Hitleru možete da odričete mnoge stvari, ali to da nije bio religiozan odnosno hrišćanin, posve je nerazumno.

Зашто не бисмо могли? Па то је наша "дужност". :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Мислим да овде заборављате једну битну ствар. Ја на пример не живим живот интелектом, него срцем и живим у садашњости. Интелект користим искључиво за решавање реалних проблема, а не за измишљање непостојећих, а нарочито не за решавање нерешивих проблема као што је проблем смрти. Можда сте у праву да неко доследно интелектуално философирање мора атеисту да одведе у нихилизам. Фора је у томе што огромна већина и верника и атеиста уопште не размишљају и не философирају о томе, нити осећају потребу, већ просто живе лепе тренутке. Ви као да сте љубоморни што је некоме тако сасвим добро, те по сваку цену људе покушавате да убедите да је такав живот логички недоследан, те да под хитно морају или да непоколебиво поверују или да падну у нихилистичку депресију и самоубију се. Постоји много нијанси између. Мени је најудобније негде у средини, где немам и не могу да имам интелектуалну сигурност да вечни живот постоји, али такође не могу да будем атеиста све и да хоћу. Интелектуално сам агностик, срцем увек био верник, не могу ни да замислим другачије. Волим овај живот какав је, захвалан сам што имам прилику да будем гост на овој планети и у овом универзуму и да видим, осетим и доживим и сазнам невероватне ствари. Идеја о Светој Тројици, Христу и вечном животу ми је дивна и било би прелепо да је истинита. Ако није, па шта да радим, у том случају ћу се једноставно угасити и нећу бити свестан ничега. А у сваком случају ћу се трудити да будем добар према другим људима јер знам да у супротном они осећају патњу коју ја не желим да осећам. Смањивање патње и повећавање радости локално, у својој околини, је диван циљ у сваком случају. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Филозоф рече

Pa on i nije pricao kako ti treba da se osecas, tj nije pricao o osecanjina uopste vec o nekoj racionalnoj implikaciji. Ne kacis li i ti na sebe ovako neki baj-pas davajuci prividan smisao neki?

Zamolio bih te da još jedanput pročitaš ovo što je napisao, i da sam pokušaš da zaključiš da li tu ima ikakvih tragova od onoga što nazivamo "osećanjima". 

Da li u ovoj rečenici naslućuješ bilo kakva osećanja?

Цитат

Свака активност је бесмислена.

Ili u ovoj rečenici...

Цитат

Шта уопште вреди размишљати о било чему. Једина сврха разума је да те мучи јер си свестан своје пролазности

Jes` bio ti odnosno jesi li pao nekada u očajanje kada te je, recimo, devojka nogirala ili ti je propao neki posao koji si dugo pripremao i zatim na njemu prilježno radio da bi ti se, na kraju, odjednom sve srušilo kao kula od karata? Ako jesi, kako si se osećao nakon toga? (Lepo? Ružno?) Pa ovo nema smisla, možda si izgovorio (a i ja se ponavljam k`o gramofonska ploča :D) i pri tom si se OSEĆAO... Kako, hm? 

Zaista ne znam kako da ti opišem, napišem i narišem ono što mislim, a počinjem da sumnjam da si ili Vulkanac ili pokvareni Borg koji je zalutao na Planet Earth :))

--------------------

пре 29 минута, Филозоф рече

Ne kacis li i ti na sebe ovako neki baj-pas davajuci prividan smisao neki?

Naravno, dajem smisao svojim rečima na osnovu svog iskustva u pokušaju da ti razjasnim nešto, ali očigledno ne uspevam.  (Možda ne bih trebao da dajem smisao rečima koje pišem nego samo da lupam nasumično po tipkovnici, pa šta ispadne nek ispadne na monitoru kada roknem na "pošalji odgovor??!?!) 

Žao mi je, ali trihotomijama dalje nemam vremena da se bavim. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

по сваку цену људе покушавате да убедите да је такав живот логички недоследан,

Више сам стекла утисак да покушавају да докажу ту недоследност апстрактних атеиста. Но, то раде и атеисти када критикују хришћане, а ови се због тога љуте (гледала сам јутјуб :))) ). Додуше, ја бих била антитеиста да живим у САД. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Juanito рече

Постоји много нијанси између.

је л сиве? :smeh1:

• Хахаха 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...