Jump to content

Шта је за вас Држава

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта ви подразумевате под Државом, не мислим на националну свест, историју или језик. Већ рецимо како би ви замислили функционалан систем економије и легитимне власти и поретка који власт има у нашој држави?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Mиљан Л. рече

Већ рецимо како би ви замислили функционалан систем економије и легитимне власти и поретка који власт има у нашој држави?

Моја идеја је што минималнија држава.

Једино чиме треба да се бави је санкционисање насиља. Значи, полиција да јури осумњичене за насиље (убице, лопове и сл), суд да им суди. То је то.

Било какво мешање државе у економију да буде уставом забрањено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Једино чиме треба да се бави је санкционисање насиља.

I nasilja u smislu da neko nekog prevari, obmane, ne ispoštuje ugovor, ošteti ga na druge načine i slično.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Grizzly Adams рече

Било какво мешање државе у економију да буде уставом забрањено.

A đe to ima leba ti?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Човек је питао "како би ви замислили", а не "где има".

Ali ja sam drugi čovek i pitam ima li toga i gde  i el ga ikada bilo?Ko će da donosi propise,zakone,regulacije po kojima će tržište funkcionisati?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Кратос рече

Ali ja sam drugi čovek i pitam ima li toga i gde  i el ga ikada bilo? Ko će da donosi propise,zakone,regulacije po kojima će tržište funkcionisati?

Не требају други прописи и регулације осим онога што сам рекао - да се не краде, да се поштују уговори и сл. То је довољно за функционисање тржишта.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Zamisljam drzavu koja stiti svoje gradjane i ne otima od njih. U kojoj se ljudi koji generacijama zive, radjaju, rade, vole je i ratuju za nju, u njoj ne bi osecali kao gradjani drugog reda. Kao npr. u ovoj ako se moze nazvati drzava. 

"Gradjanin Srbije koji ne spada ni u jednu od tzv. ugroženih kategorija. Te 'ugrožene kategorije' su: homoseksualci, nacionalne manjine, penzioneri, rehabilitovani kriminalci, izbeglice i interno raseljeni... Sve ove kategorije dobijaju ili će tek dobijati sve veće privilegije, od zaposlenja, preko poreskih olakšica, raznih popusta, a sve nauštrb onih koji 'nisu ugroženi' koji će zbog toga biti gurnuti u bedu." izvor: vukajlija

Подели на овим сајтовима

Слишао сам предавања нашег економисте Бранка Драгаша и још неких онако случајно налетео па рекох да чујем, па ме заинтересовало шта људима прво падне на памет. Обично је то оно што је исправно не из угла озбиљне политичке или економске науке већ суштине коју они касније разлвлаче и добијају те облике који би требало да функционишу.

Не може се забранити држави да дира економију, то се захтева од ње до душе.  Типа у Србији има око 2.000 намирница које се не повлаче из продаје јер мешународна здравствена организација чија је и србија чланица не дозвољава. Зашто, јер би то био јак шок на међународну индустрију. Што значи да се економија ипак контолише од стране Међ. здравствене организације, Међ.  монетарног фонда...

Мени је одприлике неки идеал кад би постигли да створимо нешто што нам неће одности све што имамо у иностранство, већ омогућити слободан прилив знања из свих других земаља света. Значи развој медицине и осталих наука да буде висок. За тако нешто би требали да превазиђемо или искористимо економску теорију "невидљиве руке" која је на снази.

Подели на овим сајтовима

Држава је нужно зло у виду система који омогућава да се већи број људи удружи зарад опстанка. Не знам чему велико "д".

Што се тиче другог дела питања, не могу да замислим нити један функционалан систем у нашој држави.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Drzava je sve ono sto nije zamisljeno od strane komunista i libertarijanaca, a o nijansama kako takva drzava funkcionise zavisi od toga pod kojim podnevljem, kakva kultura i istorija joj prethode, koliko je velika drzava, koliko stanovnika, koliko resursa u kratko kakav joj je geopoliticki polozaj itd...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Mиљан Л. рече

Шта ви подразумевате под Државом, не мислим на националну свест, историју или језик. Већ рецимо како би ви замислили функционалан систем економије и легитимне власти и поретка који власт има у нашој држави?

Belorusija.

Подели на овим сајтовима

Драконски закони, истребљење мита и корупције .  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...